Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
А за Маздите 323ф 1.5 1996-2000 какво мислење имате? Мана некоја или на што посебно да се загледува кај нив? Која им е потрошувачката, и скапи ли се за одржување?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.044
Поени од реакции
11.137
Пред месец и пол ве прашував за колку време ќе се стабилизира потрошњата и веќе се стабилизира :):)

После 3500 километри падна потрошувачката. Скопје Истанбул Скопје по автопат турција со темпомат и тоа не многу економично возење на 160 км/х и повеќе, просек потрошено 8,3 л. Низ бугарија знаете колку може да се вози.

Со економично возење Дебар Скопје Дебар 7,5 л просек. Солидно

Зборам за 1,8 бензинец 140 коња на Опел
Падната ти е потрошувачката поради подобриот квалитет на гориво, мери ја наредни 200 километри со нашево и пиши дали е исто. :wink:

Член од
18 март 2010
Мислења
375
Поени од реакции
11
eden blizok bese vo slovenia za da najde kola no ne bese zadovolen od ponudite i izborot! isto eden drugar zemal Opel Astra (2500 evra) proizvod 2000god no za prv pat bila registrirana vo 2003 i carinarite ja racunale kako da e od 2003 proizvedeno i mu zemale danok i akcizi za cena koja tije ja postavile 3500evra.. taka sto na kraj se na se kolata mu izlegla 4700 evra!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
eden blizok bese vo slovenia za da najde kola no ne bese zadovolen od ponudite i izborot! isto eden drugar zemal Opel Astra (2500 evra) proizvod 2000god no za prv pat bila registrirana vo 2003 i carinarite ja racunale kako da e od 2003 proizvedeno i mu zemale danok i akcizi za cena koja tije ja postavile 3500evra.. taka sto na kraj se na se kolata mu izlegla 4700 evra!
Јас ви велам да не се замарате со увози, вие не ме слушате... со 5к евра за кола, ќе си шетам низ сите авто плацови и тоа што најмногу ќе ми се бендиса, ќе го договорам да ми го регистрираат. Само да го платам, ама барам регистрирано, ич да не се замарам со оваа глупа држава. Да ги молиш да ти ги земат парите. И ако на некој му текни да земи царина за кола како да е 2003-та, со што автоматски рипа цената за 1000-1500 евра кои не планирам да ги дам, пу пу пу неважи, ќе си барам друга. Ајт шо ве онадам.

А вака другарчето твое останало ни ваму ни таму... и бил приморан да плати.

Член од
18 март 2010
Мислења
375
Поени од реакции
11
Јас ви велам да не се замарате со увози, вие не ме слушате... со 5к евра за кола, ќе си шетам низ сите авто плацови и тоа што најмногу ќе ми се бендиса, ќе го договорам да ми го регистрираат. Само да го платам, ама барам регистрирано, ич да не се замарам со оваа глупа држава. Да ги молиш да ти ги земат парите. И ако на некој му текни да земи царина за кола како да е 2003-та, со што автоматски рипа цената за 1000-1500 евра кои не планирам да ги дам, пу пу пу неважи, ќе си барам друга. Ајт шо ве онадам.

А вака другарчето твое останало ни ваму ни таму... и бил приморан да плати.
pa da bil primoran da go zeme no sepak ne velam deka ne zemal dobra kola mislam vo tolku dobra sostojba ove kaj nas nemoze da se zeme za 4700e no sepak faktot deka nekoj na carina ke mi bapne carina i ddv na ovakov nacin e krajno netransparentno i kukavicki.

Член од
15 март 2010
Мислења
51
Поени од реакции
2
Ме интересира што мислите за Хонда Сивик од 96-97, 1.4 од кратките?
Мислам на ваква:

moe mislenje e deka e najdobrata sportska kola vo toa vreme, i deneska koga ke pomine e faca :)
MNOOOOGU kvalitet, mnogu jaka i odzivna, so eden zbor ODLIČNA
ako planiraš da kupuvaš nema da zgrešiš

ZDRAVO:
IMAM EDNO PRAŠANJE VO VRSKA SO BMW...
SAKAM DA KUPUVAM BMW 5 DIZEL od 1997 do 2000 godina

me interesira koj motor e e dobar dali ima nekoj nedostatoci, dali mnogu troši, zboruvam za dizel 2.0 2.5 ili 3.0
neznam kako e so turbinite, znam deka se turbo dizeli pa malku mi pravi problem toa što se TURBO nekako nesigurno mi izgleda dokolku otkaže turbinata, premnogu pari e toa :S
AKO NEKOJ IMA BILOKAKVO ISKUSTVO NEKA MI PISE, ZNAM DEKA E DOSTA GOLEMA KOLA SO GOLEMA UDOBNOS KAKO NA PREDNITE TAKA I NA ZADNITE SEDIŠTA...
MENE ISKRENO NAJMNOGU ME PRIVLEKUVA ONOJ MOTOR OD 2.5, NAJPRIMEREN MI IZGLEDA ZA TOLKU GOLEMA KOLA

ZDRAVO
IMAM EDNO PRAŠANJE VO VRSKA SO BMW 5 2.0 2.5 ILI 3.0 ZBORUVAM ZA DIZEL
AKO IMA NEKOJ BILOKAKVO ISKUSTVO SO BMW NEKA MI PISE SEKOJ KOMENTAR E DOBREDOJDEN :)
INAKU ME INTERESIRA KAKVA BI BILA POTROŠUVAČKATA, DALI E SKAPO ZA ODRŽUVANJE, SLUSNAV DEKA BILO POSKAPO ZA ODRZUVANJE DIZELOT ODKOLKU BENZINOT I DEKA NEMALO NEKOJA DRASTIČNA RAZLIKA VO POTROŠUVAČKATA IZMEGU DIZEL I BENZIN VO BMW... (ISKRENO NE MI SE VERUVA DEKA NEMA GOLEMA RAZLIKA VO POTROŠUVAČKATA) ISTO ME INTERESIRA ZA TURBINATA PORADI TOA ŠTO E TURBO DIZEL I ME PLAŠI TAA TURBINA DA NE MI OTKAZI, SLUSNAV DEKA BILA MNOGU PARI :nesvest:
INAKU ZIVEAM VO SLOVENIJA NEPLANIRAM DA JA UVEZUVAM SAKAM DA SI JA KUPAM ZA TUKA... EVE NEKOLKU LINKOVI ŠO SE DOSTA DOBRI SPORED MENE:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3640094&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3593542&show=1
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=3628362&show=1

Lord Brandon

I came-I saw-I conquered!
Член од
15 февруари 2010
Мислења
63
Поени од реакции
2
Ај нека каже некој колку пунктови и плацови за продажба на коли има во Скопје и каде се наоѓаат....Гледав имаше реклама на еден во весник ама не загледав каде е точно... А ако има еден значи има и повеќе..... ај одговор plz....:smir:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Јас знам еден кај александар палас... поточно позади хард рок.

Мене ме интересира, споредба помеѓу дизел и бензинец, предности и слабости, дали се исплати дизел со предвид филтри делови.... и слично...
не прашувам за некоја конкретна кола... онака општо...

и... што коли има за 3000 евра на старо ?

Warrior

Born to laugh
Член од
15 декември 2005
Мислења
375
Поени од реакции
3
дизелот помалку троши, ама повеке делови има, и повеѓе му страдаат деловите.
бензинец си е бензинец!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Опеловите мотори за генерално се срање. Имаше астра 1.7 дизел во Битола 4 пати со ред ја правеа ремонт, дури последниот пат ја погодија. Или носи ја кај асолен мајстор или менувај мотор. Инаку ке ти чади.
Видовитост или искуство :) али сеедно, зборовите ти беа на место-неуспешен ремонт.
Ми направија ремонт до осовина и сега е бетер. Чади, гаси на секое намалување гас, сецка/скока... ќе мора најверојатно да земам друг мотор (секако, со некој мајстор што се разбира). ме интересира дали некој приближно знае цена на мотори на опел од 1996, бензинец, 1.4 8-вентилски. Ми споменаа цена (као пали-вози) од 300-400 евра (пред новиот закон за половни возила), можда сега е поефтино?
И друго, на што да обрнам внимание (више ни на мајсториве-пријатели не им верувам) т.е. како да видам дали е издуван, сочуван (ако може да се види пред вградување)?
Многу прашања али се изгорев со 800 евра за ремонт па вториов пат ако не ја бива, сосе мајстор ќе ја фрлам од Водно надолу.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Видовитост или искуство :) али сеедно, зборовите ти беа на место-неуспешен ремонт.
Ми направија ремонт до осовина и сега е бетер. Чади, гаси на секое намалување гас, сецка/скока... ќе мора најверојатно да земам друг мотор (секако, со некој мајстор што се разбира). ме интересира дали некој приближно знае цена на мотори на опел од 1996, бензинец, 1.4 8-вентилски. Ми споменаа цена (као пали-вози) од 300-400 евра (пред новиот закон за половни возила), можда сега е поефтино?
И друго, на што да обрнам внимание (више ни на мајсториве-пријатели не им верувам) т.е. како да видам дали е издуван, сочуван (ако може да се види пред вградување)?
Многу прашања али се изгорев со 800 евра за ремонт па вториов пат ако не ја бива, сосе мајстор ќе ја фрлам од Водно надолу.
А да си донесеш мотор од иностранство (или од кај нас), за моторот не се плаќа царина, потрошен материјал е:smir: Јас да сум у твоја кожа,така би направил. Успешен ремонт во МК се видело :tapp:

Jaс имам искуство со менувач. Еднаш се отвори, и после курац, 300 работи излегоа, 5та се заглавуваше, од рикверц и прва испаѓаше...нервози. Поентата ми е ако еднаш се отвори......толку од тоа чудо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Да не знаеш колку отприлика би чинел сочуван мотор ако го земам во МК? Ако случајно имаш информација, ако не е многу солено, одма да барам такво чаре да сменам мотор.

Инаку не пишав, овој сеа што го имам е нестандарден, едвам најдоа делови (некои делови не пасуваа за десетинка од милиметар), некоја појачана серија. Така да, едина опција ми е друг мотор.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Да не знаеш колку отприлика би чинел сочуван мотор ако го земам во МК? Ако случајно имаш информација, ако не е многу солено, одма да барам такво чаре да сменам мотор.

Инаку не пишав, овој сеа што го имам е нестандарден, едвам најдоа делови (некои делови не пасуваа за десетинка од милиметар), некоја појачана серија. Така да, едина опција ми е друг мотор.
Ако си од Скопје, треба да прошеташ по плацевиве што расклопуваат коли, и да немаат мотор ќе ти најдат гарант. Е сеа незнам дали ќе можеш да видиш колку тој мотор има истркалано, но мислам дека ќе ти го запалат (немонтиран) за да можеш да видиш во каква состојба е. Мачка во вреќа во секој случај, но не верувам дека ќе ти речат 800 евра (колку ремонтот што те фанал). 500 евра макс, може и поефтино...Некои плацеви даваат гаранција и за мотори, на пример една година ти дава гаранција дека моторот е ОК.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Ок, ќе свртам круг низ околниве па ќе видам што и како. Фала за сугестијата :smir:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
опел од 1996, бензинец, 1.4 8-вентилски. Ми споменаа цена (као пали-вози) од 300-400 евра (пред новиот закон за половни возила), можда сега е поефтино?
Сакаш бензински да ставиш? Ако ме прашуваш мене, стави му 1.7 TD исузу, ќе го избегниш трошокот за А-тест (100 евра) + ќе почниш да се жалиш дека троши бензинската и ќе треба и плин да ставаш. Инаку не е лошо да прошеташ по авто плацовите низ Скопје и Тетово. Се наоѓаат мотори за 200-300 евра. Колку солиден е прашање. Сепак можеби ќе имаш среќа да го најдеш монтиран на кола па да го повозиш пред да го земиш.

п.с. имаше во Битола Астра 1.4 i (бензинска) од 1995 комплетна, да ти текнеше за празнициве да пишеше ќе проверев што како каде. Мислам дека уште ја има, ама незнам кога ќе одам за Битола.

Kajgana Shop

На врв Bottom