Совети околу мотоцикли

Член од
17 март 2007
Мислења
218
Поени од реакции
2
абе луѓе за какво загревање зборувате бе ццц
јас од струмица си идев не го изгасив 110 км има.
иам кинез со воздушно ладење :wink:

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Добра ти е тактиката :tapp:... Ако го вози повеќе од 10 минути веднаш ке осети гоооооолем пад на перформансите (како загрева, така се намалуваат перформанси),а ако го прегрее ке биде топ. Не играјте, за каков што е бензин дизајнирано моторчето таков ставајте. Да не почнат при продавање да се топат пластиките :)
Ne be dzish ne zagreva tolku.Ti ako mu stavis kerozin (120 oktani) moze tolku brzo da zagree ama inaku nemas maka.Probaj staj mu 98 isto ke bide,nema da gree i4 samo malku podobri performansi.Duri i na nekoi skuteri prepora4ano e 98 i pisuva na rezervarot deka tolku treba.Ama za domakinska voznja 95 poubavo e.Ke mu go prodolzis vekot na motor4eto.pozzzz

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
50 qt-2, не би требало таа двојката да го опишува моторот со колку такта е? Како и да е, тоа штрнк нека не те плаши.
Сигурен си дека сајлата за гаста се враќа? Да не е таа закочена па го држи карбураторот отворен? А и како го возиш така?
Тоа qt-2 го означува моделот на лингбен има поновите qt-8-10-14 пример ... сајлата за гас се враќа, ама цело време работи под полна гас, ја отпуштам гаста а не се враќаат обртаите :toe:

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Jas mnogu pati mu stavam 98 oktani.I toa onaka koa ke mi tekne.Motor4eto koa ke mu stais 98 nasmeano e do ushi, uboo si prima si odi , ako sakas vozi go od skopje do ohrid so 98 maka nemas.dzish probaj, i drzi mu ja gasta kolku sakas ja ti garantiram deka nema da zagree i4

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ne be dzish ne zagreva tolku.Ti ako mu stavis kerozin (120 oktani) moze tolku brzo da zagree ama inaku nemas maka.Probaj staj mu 98 isto ke bide,nema da gree i4 samo malku podobri performansi.Duri i na nekoi skuteri prepora4ano e 98 i pisuva na rezervarot deka tolku treba.Ama za domakinska voznja 95 poubavo e.Ke mu go prodolzis vekot na motor4eto.pozzzz
Jaс на ендурото што го имав, одеше на обичен еднаш се излагав ставив супер... Разликата беше огромна, неможев нозете до машина да ги држам. Премногу грееше, а беше водено ладен. Незнам, ако тоа се дешава и со веспите.... не одите далеку.

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
zagrevanjeto so gorivoto nema vrska kaj vodenoto ladenje ako se voze sporo a pod visoki vrtezi poveke zagreva ili ako raboti vo mesto podolgo vreme a so stavanje na benzin 98 mozebi malce ke se gobie na sila no toa e mnogu malku

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Jaс на ендурото што го имав, одеше на обичен еднаш се излагав ставив супер... Разликата беше огромна, неможев нозете до машина да ги држам. Премногу грееше, а беше водено ладен. Незнам, ако тоа се дешава и со веспите.... не одите далеку.
A toa pred kolku vreme? Ako bilo odamna,koga imase obicen i super benzin togas imase golema razlika megju oktanite bidejki obicniot togas imase 90 oktani a superot 98 oktani.pozzzz

Inaku razlikata od 95 do 98 e mnogu mala.Samo malce e pojako motor4eto,ama toa e stvarno malce.Ne e toa ako misli nekoj ako mu odelo motor4eto 60km/h i mu stavi 98 i 100km/h ke odi...pak ke odi 60 ama malce pobrzo ke gi dostignuva.pozzzzz

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ноп, грешка си, обичниот имаше 86 октани, а суперот 98. Но не е се во октаните, има разлика во својствата на бензините, а и во подмачкувањето што го има бензинот. Сегашниот (безоловен)обичен е 90 октани.

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Ноп, грешка си, обичниот имаше 86 октани, а суперот 98. Но не е се во октаните, има разлика во својствата на бензините, а и во подмачкувањето што го има бензинот. Сегашниот (безоловен)обичен е 90 октани.
dadada.sega se potsetiv deka bese pomalku.Inaku golema razlika e toa od 86 do 98.Toa ti e ko sega da stavis kerozin.Dzish ako bil toj motor napraven za obicen 86 znaci zatoa greelo tolku.Ne bil predviden za 12 oktani fazla.A kaj si videl sega bezolovniot da ima 90 oktani? Ja u Veles neam videno 90 oktani benzin veke nekolku godini

Член од
7 јули 2008
Мислења
131
Поени од реакции
4
dadada.sega se potsetiv deka bese pomalku.Inaku golema razlika e toa od 86 do 98.Toa ti e ko sega da stavis kerozin.Dzish ako bil toj motor napraven za obicen 86 znaci zatoa greelo tolku.Ne bil predviden za 12 oktani fazla.A kaj si videl sega bezolovniot da ima 90 oktani? Ja u Veles neam videno 90 oktani benzin veke nekolku godini
и јас одамна неамвидено 90 безоловен. Па не се исплати. Само фико трошеше таков и ептен старите мотори од 80тите.

И не е исто 95 и 86 октани

Моторот околку 95% од топлината преку издув оди. Другите 5% преку ладењето. Е сеа ако загрева за 14% повеке (ако ставиш наместо 86, 98 октански) сеа сигурно дека нема шански да се олади.
А ако е 98 наместо 95 загрева 3% повеќе

чиста математика

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Jas sum staval mnogu pati i 95 i 98 i ne gledam razlika vo zagrevanjeto.Normalno e i so edniot i so drugiot benzin.toa 3 % ne se ni osekja.taka da nema od sho da se plasite

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Тој е замена за обичен, ако се секавате кога воведиа безоловни моторни бензини (бмб). Го има ретко, бидејки сите нови моторчиња одат на 95, само на една бензинска во битола го има, но незнам уште колку.

ПС тоа што го напишав е за мотор што користеше обичен бензин како гориво, не 95, така да можеби не е страшно. Но сепак не би експериментирал, ставајте бензин како што пропишале производителите.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
хмм незнам дали е местово за прашања ама ја ке си прашам...

сакам да купам мотор 125цц и сега незнам дали МОРА да полагам за А1 возачка или тоа е изборно. затоа што сакам да полагам пред да го купам моторот за да можам да го возам одма. и исто така сакам да прашам што се полага за А1 (од прва помош, полигон и тн.) и колку кошта тоа све!!

фала однапред

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
[acko]®;1573079 напиша:
хмм незнам дали е местово за прашања ама ја ке си прашам...

сакам да купам мотор 125цц и сега незнам дали МОРА да полагам за А1 возачка или тоа е изборно. затоа што сакам да полагам пред да го купам моторот за да можам да го возам одма. и исто така сакам да прашам што се полага за А1 (од прва помош, полигон и тн.) и колку кошта тоа све!!

фала однапред
pa za A1 se polaga se isto kako za A testovi poligon gradska i se plaka isto kako za A i A1 moze da se polaga na 16god ( koga ke napolnis 18 A1 ke stane A)

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Еј дечки ова за октаните...Јас знам дека со 98 Априлиата ми иде побрзо. Можеби тоа е само во мојата глава, ама то е то :)

Kajgana Shop

На врв Bottom