Собири и протести против СК 2014

Дали се потребни граѓански протести против проектот "Скопје 2014"

• Вкупно гласачи
    185

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Вакви парадоксални ситуации има само кај нас, некому да му пречи обнова на стар демодиран Трговски центар, кој мене ми личи на бетонски бункер од времето на Енвер Хоџа. Додуша кај нас е се` можно, кога ќе се вмешаат очајни политички губитници и нивните партиски војници.
.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Вакви парадоксални ситуации има само кај нас, некому да му пречи обнова на стар демодиран Трговски центар, кој мене ми личи на бетонски бункер од времето на Енвер Хоџа. Додуша кај нас е се` можно, кога ќе се вмешаат очајни политички губитници и нивните партиски војници.
.
Тоа не е обнова, туку целосно променет изглед, најверојатно и функционалност. Обнова на фасадата е пожелна со мали модификации, но целосна измена е многу глупава работа. Едно што е невкусно, друго што сме на дното на Европа, трето што бадијала ќе се арчат пари и време. Секако овај проект е добродојден за оттргнување од реалните проблеми и истовремено финансиски малверзации (кои беа повеќепати потврдени од повеќе институции)
ГТЦ кога се изгради беше најголемиот трговски центар во Европа.
ГТЦ не се одржуваше, треба да се средат фасадите, имаше и идејно решение со некои футуристички елементи. До кај е работата, не знам.

Ако е овој изглед демодиран, во кој стил ќе ја менуваат надворешноста (или треба да ја менуваат според тебе) и кога се користел тој стил?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Обнова на што, на цел надворешен изглед? Тоа не е обнова, туку целосно променет изглед, најверојатно и функционалност. Обнова на фасадата е пожелна со мали модификации, но целосна измена е многу глупава работа. ГТЦ кога се изгради беше најголемиот трговски центар во Европа.
ГТЦ не се одржуваше, треба да се средат фасадите, имаше и идејно решение со некои футуристички елементи. До кај е работата, не знам.

Ако е овој изглед демодиран, во кој стил ќе ја менуваат надворешноста (или треба да ја менуваат според тебе) и кога се користел тој стил?
Klasikata i neoklasikata vo arhitekturata sekogas bile i ke se vo trend. Futuristickite arhitektonski stilovi ne se znae kolku vremenski ke traat i kolku ke bidat vo trend, no klasika si e klasika:cuc:
Eve na primer brutalizmot koj se forsirase vo SRM so decenii, bese slabo prisuten vo Evropa od 1950 do 1970 g. i potoa naednas brutalizmot zamre vo cel svet.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Барокните ствари што ги изналупаа се модерни и убави, гтц е бетонски бункер.....знам дека за вкусовите не се расправа ама ова на битушанецов не е ни вкус.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Klasikata i neoklasikata vo arhitekturata sekogas bile i ke se vo trend. Futuristickite arhitektonski stilovi ne se znae kolku vremenski ke traat i kolku ke bidat vo trend, no klasika si e klasika:cuc:
Eve na primer brutalizmot koj se forsirase vo SRM so decenii, bese slabo prisuten vo Evropa od 1950 do 1970 g. i potoa naednas brutalizmot zamre vo cel svet.
Небитно колку се задржал и каде. Сеуште е присутен насекаде.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Habitat_67,_Montreal.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Royal_Liverpool_Hospital.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fbi_headquarters.jpg
И никој не мисли да го менува ако не учествуваат приватни финансиери.
Битно е што ние не сме имале вакви згради (со исклучок неколку), а сега одеднаш да го украсиме цел центар со некои такви стилови. Зашто она што е постоечко да се менува? Кој го прави тоа со народни пари?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
.
Зар не може да се изгради уште еден трговски,па и нека биде во барок?Во Скопје колку ли се изградија,Рамстор,овој новиов Карфур,па тоа не е некој проблем.Доволно му е на ГТЦ,само мало реновирање.Ама целта на оваа власт е целосно да се избрише 50 годишното минато од лицето на Скопје.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.933
Поени од реакции
50.739
не знам дали Флинстонс имаа трговски, ама ова ме потсеќа на нешто такво.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479

Tokio, Osaka, Kjoto, Sangaj i drugi japonski i kineski gradovi izgledaat kako da se od indinata i se neverojatno velicenstveni. Ne veruvam deka ke gi menuvaat izgledite vo narednite 100 - 200 godini minimum.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Зар не може да се изгради уште еден трговски,па и нека биде во барок?Во Скопје колку ли се изградија,Рамстор,овој новиов Карфур,па тоа не е некој проблем.Доволно му е на ГТЦ,само мало реновирање.Ама целта на оваа власт е целосно да се избрише 50 годишното минато од лицето на Скопје.
Каква архитектонска и естетска вредност има фасадата на ГТЦ?

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Остатокот од светот,надвор од партиските штабови на ВМРО - ДПМНЕ не го дели вашето мислење....

(y)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Nope.
Тие ќе бидат џамии. Без проблем. Никому не сметаат џамиите, па макар и у сред сопствен стан да никнат.
Незнам зошто како одбрана,веднаш се фаќаш за џамиите,типично,ниту ти па ниту јас сме муслимани,тоа да им го оставиме на нив.Споредбата со цркви и катедралите беше само во суштината на тоа дека нас како земја со православно минато,тоа не ни е својствено толку да го форсираме.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Tokio, Osaka, Kjoto, Sangaj i drugi japonski i kineski gradovi izgledaat kako da se od indinata i se neverojatno velicenstveni. Ne veruvam deka ke gi menuvaat izgledite vo narednite 100 - 200 godini minimum.
Ние сме во Европа,, не сме во Азија. А во Европа и во 20 и 21 век се гради и во готика и во барок и во неокласика итн. Колку само нови зданија во барок, готика, неокласика и рококо никнаа во Дрезден, Берлин, Нирмберг, Барселона итн. во последниве 20 години.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 18:01 ---
Остатокот од светот,надвор од партиските штабови на ВМРО - ДПМНЕ не го дели вашето мислење....

(y)
Затоа за опцијата која го гради проектот Скопје 2014 гласаа 70% од граѓаните на Скопје на локалните избори пред 3 месеца(y)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
Незнам зошто како одбрана,веднаш се фаќаш за џамиите,типично,ниту ти па ниту јас не сме муслимани,тоа да им го оставиме на нив.Споредбата со цркви и катедралите беше само во суштината на тоа дека нас како земја со православно минато,тоа не ни е својствено толку да го форсираме.
:pos:
Да им го оставиме на нив?

Какви будали држи земјава.......

Ако беше до нив, сеа ти ќе имаше џамија у спална соба, на сред кревет.
Па пи.ка ли му материна, кај живееш ти?

Кажи ми нешто пратиш ти што се дешава у државава?
у светов?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Море Битушко ако ти знаеш нешто за архитектура јас главата сам ќе си ја пресечам ...
ГТЦ дури и ваков каков што е има модерна градба, само треба малку да се нашминка и дотера но во истиот стил да си остане каков што е ... ама убаво си кажа еден член претходно некој/некои сакаат целосно да го сменат ликот на централното градско подрачје, некој/некои сакаат да избришат Историја стара половина век од 1963 па се до 2010 кога и започна тој проект СК-2014 и сеуште продолжува и продолжува ... до кога никој незнае, гарант незнаат ниту тие во влада !
Немам ништо против барок стилот, но ако некој е толку многу вљубен во овој стил тогаш својата куќа/домот нека си го направи во тој стил со сопствени пари од свој џеб секако, а не цел град од трафика па се до собрание и влада да се силува со овој стил и сето тоа со државни/народни пари !

Член од
12 јуни 2013
Мислења
6
Поени од реакции
4
I za zgradata na vladata e predvidena barokna fasada......ke ima li idnata nedela guskanje i na vladata.....pod mototo -'' Ja sakame vladata "...?

Kajgana Shop

На врв Bottom