- Член од
- 28 март 2006
- Мислења
- 17.850
- Поени од реакции
- 12.380
и тоа за првпат во историјата.собрание, МАНУ, милиција, македонски јазик, знаме и пред се право слободно да се изјасниш како Македонец без некој да те носи у апсана.
Од 45 наваму е сосем нормално да збориш македонски, да се кажеш македонец, да учиш македонски...За нашите дедовци тоа било незамисливо.
па повеќе проблеми сме имале од нашите републички политичари него од сојузните...се со цел да се вовлечат во задникот на маршалот за подобра позиција.Затоа и Ченто го пие, не дека Тито нешто посебно го мразел туку Македонските комунисти сакале да го тргнат.
...Штета немаме островче.
Мене ме интересира бистите, спомениците, спомен-музеите и останати обележја од на пример оставштината од икс генерациите Луевци ги рушат и забораваат заради злосторствата кои му ги чинеле на својот народ...? некои такви парчиња на аукција добиваат баснословни суми...а народот крварел за нив, за градење на замоците, за даноци...нема 100% позитивен лидер, државник...
Некои од нив се избришани од страниците на историјата. Но таму веќе е друг случај...каде постојат милионски загуби или војни
Ова ми наликува малку на една друга тема-втор дел.
--- надополнето: Oct 6, 2011 2:17 PM ---
Секој обид да направам споредба со Словенија како држава ми е неуспешен.
Патем, статуи од Ленин низ светот. Некои срушени, повеќето не. Некои дури и во Британија. Најверојатно луѓето од источниот блок сметале дека статуата им е виновна за неприликите (а не раководствата на земјите каде живееле)...иако Ленин одамна бил мртов, ладен.