Слободната воља и религиите!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти тоа за мене нешто кењаш...
Како мали деца ли сега ќе се убедуваме кој колку очи имал.:tapp:
Али ај штом почна....дополни си ја мислава.
Јас сум ....
Четири букви првата е г.
Ако мислеше гениј, со пет букви е зборот.

:)

Игорче, јас тебе секаде те фалам, ти веднаш на кавга доаѓаш, и со ѓон влегуваш. Не е убаво така.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
У меѓу време да си отворам едно пиво...ми фаќаат место у кујна.

W

Werther

Гостин
Ти тоа за мене нешто кењаш...
Како мали деца ли сега ќе се убедуваме кој колку очи имал.:tapp:
Али ај штом почна....дополни си ја мислава.
Јас сум ....
Четири букви првата е г.
Не бе Игорче, грешка си. Тој афоризам го има напишано Ставрогин поодамна. Јас сакав да го употребам за да доловам поента. Бидејќи не се сеќавав, го прашав.

Мене треба да ми се лутиш, ако се чуствуваш навреден.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи по ова што си ми пишал, збориме уствари за Исламот а? Овие тенденции кои си ги пишал ги има исламот. Тој каменува, тој има намера да се наметне глобално.
Тоа значи дека тебе будисти не ти сметаат? Тие не инсистираат глобални да бидат. Не сакаат да се наметнат на целото човештво. Не каменуваат.

И ај молим те речи ми дека не е наметнување тоа што одиш и на верник му објаснуваш дека неговото е глупост, а твоето е точно?
Па не баш. Општо за сите религиозни зборам, ако некој се препознае тогаш тоа е негово. На темата за богомилите на пример имаше тенденции и носталгија кон одредени практики кој вклучувале сакатење, егзекуции и протерување на неистомисленици од страна на одредени византиски владетели. Членот кој не е муслиман, отворено изрази жалење што тие времиња ги нема денес, и порача дека во секоја земја би требало да има закон против богохулие.
Јас зборев во врска со овие кои зедоа да судат за мене, без да им кажам било што. Не зборев за тебе и Гурџиев..
Двојни стандарди?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не бе Игорче, грешка си. Тој афоризам го има напишано Ставрогин поодамна. Јас сакав да го употребам за да доловам поента. Бидејќи не се сеќавав, го прашав.

Мене треба да ми се лутиш, ако се чуствуваш навреден.
Далеку си ти од тоа да предизвикаш некои чуства....не се секирај :)

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Прочитај си ги претходните постови, и гледај како ти тонат постепено. Прво глумеше мудрец-интелектуалец, кој од неутрален аспект може да ги согледа двете страни, потоа кога почнаа да те шамараат почна се попростачки и попростачки да пишуваш, за на крајот да си ставаш смајли на сопствените обиди за шеги.

Јадно е малку.

За креацијата, сум бил и покреативен, но толку си ме инспирирал.

;)

Не си ти дораснат за ваква дискусија, но не е безнадежно.

За дискусија ќе ми говори некој кој кој ми го нападна потписот под аватарот и почна лично да ме дисквалификува, а притоа не знае ни кој сум, ни што сум? Дај немој молим те. :)
Нормално дека ќе се откажам кога иде некој кој ми реплицира на пост со “патетичен си“, со “изиграваш мудрец“ , “:facepalm:“ , “те шамараат и го изеде ќотекот“ , “потписот ти е безвезе“, и слични глупости. Простачки вие влеговте во цела дискусија, нормално дека нема да ве сфатам озбилно. Па сеа уште ти мене ми кажуваш за простотилак?!
Ова само покажува дека не знаете да дискутирате со неистомисленик без лично да го навредувате. А ти и стварно мислиш дека си елита што е најтрагично.:) Како беа тие стадиумите со мудрецот? Примени ги на елитава.

Претходно дискутирав со Ипсисимус на нормално ниво. Дојдовте вие шегобијците, експерти за психолошка анализа и пробувате да ме спуштите на ваше ниво, да враќам со лични навреди? Така заебавајте се меѓу себе слободно, имате материјал очигледно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За дискусија ќе ми говори некој кој кој ми го нападна потписот под аватарот и почна лично да ме дисквалификува, а притоа не знае ни кој сум, ни што сум? Дај немој молим те. :)
Нормално дека ќе се откажам кога иде некој кој ми реплицира на пост со “патетичен си“, со “изиграваш мудрец“ , “:facepalm:“ , “те шамараат и го изеде ќотекот“ , “потписот ти е безвезе“, и слични глупости. Простачки вие влеговте во цела дискусија, нормално дека нема да ве сфатам озбилно. Па сеа уште ти мене ми кажуваш за простотилак?!
Ова само покажува дека не знаете да дискутирате со неистомисленик без лично да го навредувате. А ти и стварно мислиш дека си елита што е најтрагично.:) Како беа тие стадиумите со мудрецот? Примени ги на елитава.

Претходно дискутирав со Ипсисимус на нормално ниво. Дојдовте вие шегобијците, експерти за психолошка анализа и пробувате да ме спуштите на ваше ниво, да враќам со лични навреди? Така заебавајте се меѓу себе слободно, имате материјал очигледно.
Јас колку што заприметив се стави самиот себе си, на исто ниво, со еден муслиман на пример.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ова само покажува дека не знаете да дискутирате со неистомисленик без лично да го навредувате.
За да бидеш истомисленик, или неистомисленик, треба да имаш мислење. Ти немаш, туку се просераваш и глумиш мудрец.

Гледаш колку е едноставно?

Целата твоја филозофија и мудрост на темата се сведуваше на муабетот, немојте да се карате, и тоа кажана со обид да се поставиш од високо.

Е после болела суеата, е боли...

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Па не баш. Општо за сите религиозни зборам, ако некој се препознае тогаш тоа е негово. На темата за богомилите на пример имаше тенденции и носталгија кон одредени практики кој вклучувале сакатење, егзекуции и протерување на неистомисленици од страна на одредени византиски владетели. Членот кој не е муслиман, отворено изрази жалење што тие времиња ги нема денес, и порача дека во секоја земја би требало да има закон против богохулие.

Двојни стандарди?

Да расчистам значи. Членот кој изразил такво жалење, ќе го нападнам со исти аргументи со кои те нападнав тебе. Јас не реков дека тие се во право што ја наметнуваат нивната вистина. Реков дека многу атеисти и припаднии на други конфесии не би требало да ја наметнуваат својата. Зборам и за едните и за другите. Не знам зошто го форсирате она дека јас сум ги “бранел“ религиозните уопште. Поедноставено: Не те чепкам - не ме чепкај! Ако не сакаш да ти чепкам во твојата вистина - не ми чепкај ти во мојата! Ако ти сакаш да ми чепкаш во мојата - дозволи и јас да ја доведам твојата во прашање!
Тоа ми е целата поента.

А зошто двојни стандарди? Не оправдувам лични дисквалификации кон никого. За такви нема место во цивилизирана дебата. Ако сакаш да дискутираш слободно, ако не сакаш губи се и немој да ми кажуваш каков сум и што сум во животот - ова би им го рекол на сите.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 23:36 ---
Јас колку што заприметив се стави самиот себе си, на исто ниво, со еден муслиман на пример.

А ти па од кај знаеш што сум? Ај губи се ако не знаеш да дискутираш конкретно на темата.

За да бидеш истомисленик, или неистомисленик, треба да имаш мислење. Ти немаш, туку се просераваш и глумиш мудрец.

Гледаш колку е едноставно?

Целата твоја филозофија и мудрост на темата се сведуваше на муабетот, немојте да се карате, и тоа кажана со обид да се поставиш од високо.

Е после болела суеата, е боли...
Ти ниту ме знаеш, ниту знаеш кој сум, ниту знаеш што сум во животот. Немаш ни прочитано дали имам мислење или немам. Ти кој во тема за религија ми кажуваше стадиуми за мудрост, ми држеше лекции за цинизам и суета ми кажуваш нешто за мислење?
Ти си од тие кои така бегаат од дискусија. Кога ќе кажеш нешто што е различно од обид за психолошка анализа на скроз непознат лик и обид за лична навреда на непознат лик - тогаш можда ќе разговарам со тебе.

W

Werther

Гостин
Да расчистам значи. Членот кој изразил такво жалење, ќе го нападнам со исти аргументи со кои те нападнав тебе. Јас не реков дека тие се во право што ја наметнуваат нивната вистина. Реков дека многу атеисти и припаднии на други конфесии не би требало да ја наметнуваат својата. Зборам и за едните и за другите. Не знам зошто го форсирате она дека јас сум ги “бранел“ религиозните уопште. Поедноставено: Не те чепкам - не ме чепкај! Ако не сакаш да ти чепкам во твојата вистина - не ми чепкај ти во мојата! Ако ти сакаш да ми чепкаш во мојата - дозволи и јас да ја доведам твојата во прашање!
Тоа ми е целата поента.
Ти си некоја инкарнација на Мајка Тереза во виртуелниот свет...

Гледај, никој ништо не чепка. Оф-топик си преку целата дискусија. Значи се дискутира дали постои слободна воља во монотеистичките религии. Атеистите изнесуваат аргументи, издржани. Од друга страна ти, НиноиЌ а.к.а Мајка Тереза велиш постои, бидејќи се чуствувале слободни верниците ( ВТФ ! ) .

Како после да те сметаат за сериозен дискутант ?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А ти па од кај знаеш што сум? Ај губи се ако не знаеш да дискутираш конкретно на темата.
Како може некој од страна, да те симне на ниво подолно од ова:eek::confused:

п.с. Ова е шерифување на тема, како за информација само.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Ти си некоја инкарнација на Мајка Тереза во виртуелниот свет...

Гледај, никој ништо не чепка. Оф-топик си преку целата дискусија. Значи се дискутира дали постои слободна воља во монотеистичките религии. Атеистите изнесуваат аргументи, издржани. Од друга страна ти, НиноиЌ а.к.а Мајка Тереза велиш постои, бидејќи се чуствувале слободни верниците ( ВТФ ! ) .

Како после да те сметаат за сериозен дискутант ?

Ти ако сакаш да дискутираш онтопик цитирај ми конкретно мислење, кажи со што не се согласуваш, па ќе ти одговорам. Вака ми делуваш као да не си разбрал што се пишувало на странициве поназад.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
. Не знам зошто го форсирате она дека јас сум ги “бранел“ религиозните уопште. Поедноставено: Не те чепкам - не ме чепкај! Ако не сакаш да ти чепкам во твојата вистина - не ми чепкај ти во мојата! Ако ти сакаш да ми чепкаш во мојата - дозволи и јас да ја доведам твојата во прашање!
Тоа ми е целата поента.

Ти ниту ме знаеш, ниту знаеш кој сум, ниту знаеш што сум во животот. Немаш ни прочитано дали имам мислење или немам. Ти кој во тема за религија ми кажуваше стадиуми за мудрост, ми држеше лекции за цинизам и суета ми кажуваш нешто за мислење?
Ти си од тие кои така бегаат од дискусија. Кога ќе кажеш нешто што е различно од обид за психолошка анализа на скроз непознат лик и обид за лична навреда на непознат лик - тогаш можда ќе разговарам со тебе.
Која поента си ја имал. Секоја чест. Неверојатно. Некомпатиблноста на дискурсите, зачинето со малку вредносен релативизам. Абе браво. Како само се сети на ова?

Сите лекции кои си ги доби беа на место. Утре ќе бидеш за нијанса подобра личност. Еве веќе почна да се поправаш. Го нема повеќе надмениот тон, почна да се правдаш. Верувај ми дека еден ден ќе ми бидеш благодарен. ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа ми е целата поента.
Мислам дека и мојата поента беше исто така јасна - Не ми е гајле која е твојата вистина, се додека врз основа на неа не судиш за начинот на кој јас го живеам мојот живот и не си спремен да ми ги наметнуваш твоите морални и етички норми како единствен можен начин на дејствување.

Ако сега ми кажеш дека истото сум го направил и јас, повели посочи конкретен пример каде јас сум изразил спремност да ограничам некого, да го прогласам неговиот морал за недозволив, да го сметам недостоен да живее и слично. Всушност повели објасни на кој начин мојата "вистина" ги ограничува останатите на било каков начин, т.е слободно чепни во мојата вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom