Слободната воља и религиите!

Г

Господ

Гостин
Десетте Божји заповеди се дадени преку Мојсеј на еврејскиот народ да се придржува до истите. Зарем не е неразумно, глупо, да велиш дека си атеист а во исто време да ги примаш заповедите од Бог. Кој е во тотална заблуда во овој случај?
Ти некои работи не ги разбираш во муабетов :(
Мене моралот ми е природно вродена алтруистичка карактеристика,на разумно битие,ако тебе Божјиот збор те спречува од злодело...тоа е твој проблем.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не. Ако ја нема Библијата, Господ пак ќе биде присутен. Верникот не се води према пишани закони, туку по верата на објавите Божји.
...иако единствената Божја објава е Библијата :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Едноставно, ме изнервираа вашите постови поради горенаведоното! Поточно постовите на неколкумина од вас. Значи не ми се допаднавте како личности , капираш?

Човечка особина е (барем кај повеќето ) препотентноста и ароганцијата да не им се допаѓа.

Многу постови беа насочени кон лична дисквалификација на индивидуата, а тие индивидуи ја бранеа тезата на постоење на Господ заради тоа што навистина веруваат во тоа, а не само заради тоа да си направат интересно и да се направат паметни како дел од вас, кои пак ќе кажам дискутирате само од позиција на негирање на нечиј став и ништо повеќе од тоа.
Ти па мене ич не ми се допадна како личност. Многу јадеш бурек за работи што не ги знаеш

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Ајде бе, ама па не кажуваш што ти добиваш со тоа што ќе укажеш некому дека е у криво според твои критериуми.

И уште нешто јас не сум религиозен и не сфаќам како тоа им укажавте на верниците дека грешат,:helou: Значи нешто не е у ред нели?
Јас не сум религиозен а не се декларирам како атеист? Како мене ќе ме убедиш со вашите постови дека сте на вистински пат д аим покажете на верниците дека не се во право?
Напротив - многу бес, ароганција и лутина поради немоќ да го наметнете своето мислење ИМА во секој ваш пост.
Јас не сум верник, ама не се обидувам да им укажам дека не се во право, немам потреба од сето тоа, капираш? Потребата момче која е?

--- надополнето ---

Ах бе бате, твоите 48 години треба да се доволни да сфатиш дека многу го тупите :baeh:

Не се секирај не пишувам веќе продолжете ја дебатат и понатака, конструктивна е:vozbud:
Nikade ne te posociv tebe kako religiozen, nikade ne se deklarirav jas kako ateist ili religiozen. Nitu pak sum probuval da razubedam nekoj vo vrska so nesto-zafaten sum so drugi raboti i sum pred se razumen covek. Inaku ja otvoriv temava i zabelezav deka ti si najizbuvliv od site. Bombardiras so prasanja i napagjas ateisti, zatoa samo napisav edna vistinita misla.
Ostani so dobro =)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Напротив - многу бес, ароганција и лутина поради немоќ да го наметнете своето мислење ИМА во секој ваш пост.
Кој ми раскажува за бес,ароганција и лутина. Хејтери од типот „мразам расисти,арапи и црнци“ препознавам на километри. Невиден хејтер си. И не само хејтер и невиден лажго.
Јас не сум верник, ама не се обидувам да им укажам дека не се во право, немам потреба од сето тоа, капираш? Потребата момче која е?
Ах бе бате, твоите 48 години треба да се доволни да сфатиш дека многу го тупите :baeh:
Да, и имаш потреба од атеисти не само да ги правиш тоа што не се, туку и подолу од секое ниво.
Од детиште ко тебе неупатено во ништо, не ни очекувам ништо подобро. А не да го тупиш, него труеш на фарумов. Ќе дојдеш еднаш у месецот и ќе го иступиш на сите. Тупаџиче едно мало.
Не се секирај не пишувам веќе продолжете ја дебатат и понатака, конструктивна е:vozbud:
Која конструктивност твоја страна, невидена на овие простори, треба да те прогласиме за шупак на месецот. Убедливо водиш на таа листа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И сега ќе каже ли конечно некој од ВЕРУВАЧИТЕ ВО НЕПОСТОЕЊЕТО НА БОГ ако тука му кажеме да бе така е у право си, стварно бе изглеа нема Господ - што ќе добиете?
Еве јас, пошто 5-16 пути сум го пишал веќе. Оти не пак:

Замисли двајца луѓе. Едниот од нив знае нешто, а другиот не го знае. Доколку вториов се однесува некако или зборува нешто кое има врска со неговото незнаење, тој не сноси НИКАКВА одговорност, поради тоа што НЕ ЗНАЕЛ.

Доколку првиот се однесува во спротивност со тоа ШТО ГО ЗНАЕ, тој сноси одговорност за своето несоодветно однесување/размислување.

Мислам дека ова може да се разбере - ако не, пиши, ќе се дообјаснам.

Е, сега, ако овие двајца луѓе живеат заедно, во иста заедница (чија цел, нели, е напредок и благосостојба) тогаш двајцата тие ЗАЕДНО сносат одговорност за својот ЗАЕДНИЧКИ живот. Одговорноста кај оној кој ЗНАЕ е поголема отколку кај оној кој НЕ ЗНАЕ. Така, ОДГОВОРНОСТА на оној кој знае е да го поучи оној кој не знае, за да тој НЕ СЕ ОДНЕСУВА КОНТРАПРОДУКТИВНО во тој нивни заеднички потфат.

Накратко, ако ова е премногу општо или некако нејасно.

ОНОЈ КОЈ ЗНАЕ ПОВЕЌЕ ИМА ОБВРСКА ДА МУ УКАЖЕ НА ОНОЈ КОЈ НЕ ЗНАЕ ТОЛКУ, за да обајцата грабат напред.

Незнаењето е ужасна работа. Религиите го промовираат и не' учат да бидеме задоволни со НЕРАЗБИРАЊЕТО на светот во кој живееме.

Религиите поучуваат застарен морал, шират ирационални „вистини“ и даваат ЛАЖНИ ВЕТУВАЊА ЗА ЖИВОТ ПО СМРТТА!!!

Религиите се патерица за оние кои сеуште не си дозволиле да го разберат овој свет онаков каков што навистина Е!

Едно е „виша сила“ и духовност, а сосем друго е религија и антропоморфни богови. Јас сум накурчен на ова последново! Јас тука пишувам за да на некого барем, кој не е до крај сигурен, му укажам и го/ја охрабрам да размислува критички и да се сврти кон духовност, наместо кон религија, и да почне да чита за наука и достигнувања на човештвото, наместо за Јахве, кришна или Црвенкапа.

Се надевам дека сум ти јасен.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не се ни обидувај братче, штом досега не си разбрал, отсега па ич нема да разбереш. А и на никој не му е гајле дали ти ќе ја разбереш или не логиката на нечија вера:helou:.
Едно не ми е јасно - Се самодефинирате како атеисти (некое разумно битие (кој колку е разумен не знам) што не верува во постоењето на бог) и со самото тоа следи неверување во постоењето на виш двигател на настаните - ја би рекол Вие верувате дека тие што веруваат во бога не се во право и вашата доктрина се темели на негирањето на нешто во што другите веруваат а тоа не постои - јеби га симптоматично.

Прашав и порано (ама никој не одговори нели) - КОЈА Е ВАШАТА ПОТРЕБА ДА ПОКАЖЕТЕ дека некој што верува во виша сила не е во право, каква лична сатисфакција ќе добиеш со тоа?
Цело време се тврди дека бремето на докажување е на страна на верницит кои треба да докажат дека Бог постои. А зашто би докажувале? Не чувствуваат таква потреба, не се замараат со тоа. Оние што себе си се нарекуваат атеисти (а и самите не знаат кај се што се, ако знаат сигурно нема да бидат на форумов нели :baeh:) секаде низ форумов се обидуваат да го наметнат тоа бреме на докажување. Тоа претпоставувам и пичувам веројатно по втор или трет пат, е веројатно фрустрација и тоа голема. Јас на пример исламот не го третирам како религија и вера и воопшто не ме засега како таков и не верувам дека се во право муслиманите и не одам по форумот да им викам докажете дека сте во право. Едноставно нели, ако нешто не ме интересира и за мене е неверодостојно не се ни замарам со тоа, а уште помалку да трошам од моето драгоцено време да одговарам (барајќи линкови, и што уште не како наводен доказ) на некои фрустрирани типови кои се водат од негирањето на нешто што не постои за нив.

И сега ќе каже ли конечно некој од ВЕРУВАЧИТЕ ВО НЕПОСТОЕЊЕТО НА БОГ ако тука му кажеме да бе така е у право си, стварно бе изглеа нема Господ - што ќе добиете?
Нема потреба од сето тоа.
Нема никаква логика да објасни нешто кое логика нема...
За побивање на секое тврдење на навивачите на религиските догми, доволна е соодветната Објава.
Во случајот Библијата.
Таа е најголем проблем за религиозните...

Иако мора да е фрустрирачко кога самиот збор Божји го негира се она кое го застапуваат припадници на одредена конфесија...
Still...it`s fun :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си ја промашил кариерата. Ти советувам да се пријавиш како дегустатор на вино. Не мора да го дегустираш, туку по шишето и етиќетата ќе го одредиш квалитетот. Продолжи така. Во нашиот народ има многу мудрост. Една од нив гласи: Гостинот се пречекува према облеката, а се испраќа према паметот. Од гледање и вкусување има апсолутна разлика. Од гледање не се наситуваш, и понатаму си гладен, а ти го тврдиш спротивното. Но тоа ти е твој став. Кога ти ќе престанеш да веруваш во приказната за црвенкапа како вистинска, постои шанса да научиш и друго нешто. До тогаш ќе живееш во светот на црвенкапа.

Јас приказните како црвенкапа и библијата ги гледам како метафоричен начин да се пренесе некоја порака. Во приказната за црвенкапа пораката е неоди сам на непознати места и не им верувај на непознати! Од друга страна приказната позната како библија, вели бог ве создаде без акал, луци ви го покажа патот до акалот, поради тоа бог ве проколна (иако без акал незнаевте што правите) и сега Вие сте грешни затоа што бог (кој е добар и праведен:lud:) ве лажеше, и се прати самиот себеси на самоубиствена мисија за да ве спаси од самиот себеси така што ќе го прифатите како единствен пат и вистина! Абе вакво сценарио ни холивуд не би смислил! :pos::pos::pos:
И кога би требало да извлечеме заклучок како и кај црвенкапа, заклучокот би бил одприлика ваков: Сите сме грешни затоа што Адам и Ева ја одкриле лагата на бог, и дознале што е добро и зло, за да бидеме ослободени од "гревот" мора да чуствуваме грижа на совест, да се сметаме за недостојни, грешни...да се молиме и бараме прошка и да го прифатиме Исус кој треба да не спаси од тоа што ќе ни го направи ако не го прифатиме! :toe:

--- надополнето ---

Прашав и порано (ама никој не одговори нели) - КОЈА Е ВАШАТА ПОТРЕБА ДА ПОКАЖЕТЕ дека некој што верува во виша сила не е во право, каква лична сатисфакција ќе добиеш со тоа?
Тоа што религијата го уназадува човештвото со векови и милениуни! Ја негира науката, пласира лажна надеж, се инфилтрира во културата, политиката, секојдневието, образованието....! Не е прашање за некаква лична садисвакција, јас ја сметам религијата за злостор кон човештвото, да небеше таа цивилизацијава ќе беше 1000 години понапред во секој поглед!
Едноставно нели, ако нешто не ме интересира и за мене е неверодостојно не се ни замарам со тоа, а уште помалку да трошам од моето драгоцено време да одговарам (барајќи линкови, и што уште не како наводен доказ) на некои фрустрирани типови кои се водат од негирањето на нешто што не постои за нив.
Супер, тогаш не се замарај! :toe: Јас кажав дека религијата ја сметам за кочница на напредокот и затоа ја критикувам.

I

Iblis

Гостин
ЗА да можете да се исколете меѓу себе.
П.С. не го изгледав видеото, реални не ни сакам ниту ќе го гледам, апсолутна контрадикција, религија која дозволува да се уништи од човек она што го создал Бог.
П.П.С. Агностик сум немој да сер*те еден врз друг поради мене, чисто мислам дека религиите се измислица, со функција слична како Дедо Мраз (оној стариот во црвено одело шо лета со ирваси) за Coca Cola

Член од
19 мај 2011
Мислења
61
Поени од реакции
2
Nikoj ni te prasha sto si, ni te prasha dali go izgleda videoto, nema potreba od tolku vozbuduvanje...:baeh:
p.s. se gleda kako mediumite(BBC I CNN najgolemite evrejski sredstva za propaganda) ti go izmutile mozokot...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
Каква слободна волја. Ние сме у некое рпг, Моровинд, без можност за снимање и враќање на позиција, без читови, управувани од тастатура на некој гејмер кој ако е слаб играч ќе не скљанка уште у првите квестови...на сервер без можност за шат даун или стенд бај. И Нео првин мислеше дека е у стварен живот ама се освести, и Блек. Ни религија ни влада ни медиуми ни закони...ни бутур не те ограничува него графичката и прстите на играчот. Сер..м ти се у таков живот кога увек некој друг ти го ....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во клипов се вели дека ако некој ја сменел верата се казнувал на смрт бидејќи направил предавство, и беше направена споредба со издавање на воена тајна!
Што е тоа што го издава оној кој е казнет на смрт? Која тајна ја издава? Кого предал?!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Во клипов се вели дека ако некој ја сменел верата се казнувал на смрт бидејќи направил предавство, и беше направена споредба со издавање на воена тајна!
Што е тоа што го издава оној кој е казнет на смрт? Која тајна ја издава? Кого предал?!
Толку од слободната волја во религиите...

Kajgana Shop

На врв Bottom