Слободната воља и религиите!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Дали слободната воља подразбира исполнување на својата воља, а за другиот баш ме брига, нека прави и нека живее како што сака, а јас ќе правам и живеам вака, како што сакам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали слободната воља подразбира исполнување на својата воља, а за другиот баш ме брига, нека прави и нека живее како што сака, а јас ќе правам и живеам вака, како што сакам.
:) Ваљда ко што вика јахве/Исус, нели :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Kakva slobodna volja? Mesate sustina volja poriv motiv so SLOBODNA volja, abe cim imas sustina nema slobodna volja a toa sto imas svest poriv volja ne treba da se mesa so slobodna volja, oti se raboti za obicen izbor megu ova ili ona nema mnogu opcii sakas banana ili jabolka nema mandarina znaci nema ti so sakas nego sto sakas od toa ja so ke ti daam pa posle pak od toa so sakas zavisis sto ke odeberes, a zosto da ne sakas maslinki? Ubai se, nekoi gi jadat, e da ti moz prais najbolja kajgana ama ja ne jadam jajca, znaci pak se vrakame na istoto, so toa sto veke nesto sakas tiimas svoja sustina i spored nea deluvas i analogno na toa nemas slobodna volja, kraj.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Имаш ли ти свој коментар и свое мислење или како папагал само тоа го знаеш?
Читај, бе, друже, јас секој ден постирам по бар 2-30 постови. Ваљда у некој давам мислење...

Еве, на пример, мое мислење во конкретниот коментар беше дека христијанскиот верник треба да се води според насоките дадени во Книгата, а не според свој к*р ќеиф. Мислам дека и ти ќе се сложиш со ова мое мислење.

Или нема?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Како може нешто што има заповеди или по нашки, во 21век - кодекси на однесување да има слободна воља ?
Религиозниот систем не е анархија !

:locked:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Читај, бе, друже, јас секој ден постирам по бар 2-30 постови. Ваљда у некој давам мислење...

Еве, на пример, мое мислење во конкретниот коментар беше дека христијанскиот верник треба да се води според насоките дадени во Книгата, а не според свој к*р ќеиф. Мислам дека и ти ќе се сложиш со ова мое мислење.

Или нема?
Не. Ако ја нема Библијата, Господ пак ќе биде присутен. Верникот не се води према пишани закони, туку по верата на објавите Божји.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не. Ако ја нема Библијата, Господ пак ќе биде присутен. Верникот не се води према пишани закони, туку по верата на објавите Божји.
Ова е богохулење?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Верникот не се води према пишани закони, туку по верата на објавите Божји.
Па нели пишаните закони, во овој случај светите книги (Библија, Куран итн.) се најчистата, кристална форма на Божјото слово пријателе ?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако не е библијата, кај ќе се објави? Во рекламниот блок помеѓу вестите и лисјата паѓаат?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Господ ти дава слободна волја да правиш што сакаш а ако не направиш како он што сака ќе те прати да гориш вечно. Каде е слободната волја во тоа?
Христијанскиот Господ не вели така. Во Библијата казната за грешниците е смрт, а не вечно горење. Се наоѓаш на автопат. Патот врти десно, а лево има провалија. Христијанскиот Господ ти ставил знак „ОПАСНОСТ: Не врти лево има провалија!“ Ти вртиш лево и загинуваш. Тој ти дал слободна воља да свртиш и лево и десно. Но слободната воља подразбира и лична одговорност. Бог не може сосила да му го зачува животот на некој што решил да си го упропасти.

Алах ти го вика истото и не заборавај дека христијаните го правеле истото (пред неколку века) што го прават муслиманите во државите со шеријатски закони денес,
Денес и најзакоравениот сатанист може да се нарече христијанин и да коли све што ќе стигне пред него во името на Господ. Тоа фрла дамка врз христијанството само во очите на оние кои не го познаваат. Христијанството, Библијата, Исус и апостолите, никаде не учат такво нешто. Во христијанството таква заповед нема.
Додека во Исламот е поинаква ситуацијата. Таму има дирекна заповед во Хадисите да биде убиен оној што ќе напушти Ислам. Цитирам:

Bukhari, volume 9, #17

"Narrated Abdullah: Allah's Messenger said, "The blood of a Muslim who confesses that none has the right to be worshipped but Allah and that I am His Messenger, cannot be shed except in three cases: in Qisas (equality in punishment) for murder, a married person who commits illegal sexual intercourse and the one who reverts from Islam (Apostate) and leaves the Muslims."

Bukhari volume 9, #57

Narrated Ikrima, "Some atheists were brought to Ali and he burnt them. The news of this event, reached Ibn Abbas who said, "If I had been in his place, I would not have burnt them, as Allah's messenger forbade it, saying, "Do not punish anybody with Allah's punishment (fire)." I would have killed them according to the statement of Allah's Messenger, "Whoever changed his Islamic religion, then kill him."

Bukhari volume 9, #64

Narrated Ali, "Whenever I tell you a narration from Allah's messenger, by Allah, I would rather fall down from the sky, then ascribe a false statement to him, but if I tell you something between me and you, (not a Hadith), then it was indeed a trick (i.e., I may say things just to cheat my enemy). No doubt I heard Allah's messenger saying, "During the last days there will appear some young foolish people, who will say the best words, but their faith will not go beyond their throats (i.e. they will leave the faith) and will go out from their religion as an arrow goes out of the game. So, wherever you find them, kill them, for whoever kills them shall have reward on the Day of Resurrection."

Ислам = Христијанство или исти курац друго паковање, сличностите помеѓу овие две религии се огромни, верувај, јас знам :)
Не се. Верувај ми, јас повеќе знам :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Христијанскиот Господ не вели така. Во Библијата казната за грешниците е смрт, а не вечно горење. Се наоѓаш на автопат. Патот врти десно, а лево има провалија. Христијанскиот Господ ти ставил знак „ОПАСНОСТ: Не врти лево има провалија!“ Ти вртиш лево и загинуваш. Тој ти дал слободна воља да свртиш и лево и десно. Но слободната воља подразбира и лична одговорност. Бог не може сосила да му го зачува животот на некој што решил да си го упропасти.
А пеколот што функција има? Тунел на стравот во луна паркот наречен задгробен живот?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ако не е библијата, кај ќе се објави? Во рекламниот блок помеѓу вестите и лисјата паѓаат?
Ти си верник? Имаш вера? Во што веруваш?

--- надополнето ---

Па нели пишаните закони, во овој случај светите книги (Библија, Куран итн.) се најчистата, кристална форма на Божјото слово пријателе ?
Кој ти го кажа тоа?

--- надополнето ---

А пеколот што функција има? Тунел на стравот во луна паркот наречен задгробен живот?
А ти кога не веруваш во Господ, што тука се глупираш?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Немам вера и во ништо не верувам.
Кога ти немаш вера, кога ти не си христијанин, кога ти не веруваш во Господ Исус Христос, што тебе те брига за Божјата објава каква ќе биде и како ќе биде?

Оди игри си во паркот и прави се Рамбо, да ти помине времето.

Kajgana Shop

На врв Bottom