Слободната воља и религиите!

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Во кои земји преовладува атеизмот?
Русија, Германија, Франција, канада Австралија и повеќето од европските земји.
Најмногу преовладува во скандинавските земји, посебно во Шведска каде што повеќе од 70% од населението се атеисти.

И замисли, најбогати во Европа се, не живеат во сопствените гомна како што Исламот сака да прикаже, туку живеат прекрасно и којзнае од кога не војувале со некого, за разлика од божјиот арапски народ на кој се нешто му смета.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во кои земји преовладува атеизмот?
Во земјите со највисока стапка на образование, со највисок индекс на човечки развој, со највисок технолошки развој, со највисок животен стандард, животен век, со најниска стапка на малолетна деликвенција, со најниска стапка на криминал, семејно насилство, малолетна бременост...

Во ОК-земјите каде секој од нас овде на форумов би бил ПРЕСРЕЌЕН кога би добил реална можност да биде нивни полноправен жител...

Хуман ти ги пиша со име.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Русија, Германија, Франција, канада Австралија и повеќето од европските земји.
Најмногу преовладува во скандинавските земји, посебно во Шведска каде што повеќе од 70% од населението се атеисти.

И замисли, најбогати во Европа се, не живеат во сопствените гомна како што Исламот сака да прикаже, туку живеат прекрасно и којзнае од кога не војувале со некого, за разлика од божјиот арапски народ на кој се нешто му смета.
Имаш еден голем натрапник во земјите кои ги наброја...во однос на раја со пристоен животен стандард и атеизам...:)

--- надополнето ---

Во земјите со највисока стапка на образование, со највисок индекс на човечки развој, со највисок технолошки развој, со највисок животен стандард, животен век, со најниска стапка на малолетна деликвенција, со најниска стапка на криминал, семејно насилство, малолетна бременост...

Во ОК-земјите каде секој од нас овде на форумов би бил ПРЕСРЕЌЕН кога би добил реална можност да биде нивни полноправен жител...

Хуман ти ги пиша со име.
Ај малку како лукав :) адвокат...Малку е исфорсирано да се смета на меѓусебна поврзаност меѓу атеизмот и работите кои ги наброја, бидејќи не се земаат примерите како С.Кореја, Кина, Русија (спомената веќе,а европски лидер во скоро се што наброја,секако во негативна смисла), Белорусија, Украина и други во кои религијата игра помала улога од на пример Ирска или Италија...а премногу зависи од перцепцијата на поединецот за да може да се тврди преку некаков статистички издржан аргумент за тоа каде се живее подобро или најдобро, земајќи во предвид дека наведените работи ги земаш како мерило за квалитетен и среќен живот...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

Хуман ти ги пиша со име.
Со највисока стапка на самоубиства, вероватно од преголема убавина.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Азиските земји водат во самоубиствата.
Не гледам многу поврзаност помеѓу Азија и Атеизам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Кои се тие о Јоане земји со највисока стапка на самоубиства?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ај малку како лукав :) адвокат...Малку е исфорсирано да се смета на меѓусебна поврзаност меѓу атеизмот и работите кои ги наброја, бидејќи не се земаат примерите како С.Кореја, Кина, Русија (спомената веќе,а европски лидер во скоро се што наброја,секако во негативна смисла), Белорусија, Украина и други во кои религијата игра помала улога од на пример Ирска или Италија...а премногу зависи од перцепцијата на поединецот за да може да се тврди преку некаков статистички издржан аргумент за тоа каде се живее подобро или најдобро, земајќи во предвид дека наведените работи ги земаш како мерило за квалитетен и среќен живот...
Ако земеш корелација атеизам со: HDI (human dev. index), животен стандард, стапка на образование, терцијарни индустрии - тогаш НЕМА ЗАБУНИ. Комплетно е јасна коерлацијата помеѓу НЕРЕЛИГИОЗНОСТА и овие 4-5 и тоа како битни варијабли за мерење на напредок.

Тоа што Виетнам има 80% атеисти, а е неразвиена земја со необразовани луѓе, со висока стапка на малолетни бракови, низок HDI е само последица на деспотското минато и мешањето наполитиката. Истото важи и за САД како контра-пример од другата страна.

Кога ќе се тргнат исклучоците за кои има јасни показатели зошто отскокнуваат (и истите ќе бидат потврда на правилото) останува неприкосновен фактот дека НАПРЕДНИТЕ ЗЕМЈИ се ЗНАЧАЈНО ПОМАЛКУ РЕЛИГИОЗНИ од неразвиените.

--- надополнето ---

Самоубиството е ЛИЧЕН избор. Самоубиството НЕ Е ГРЕВ. Ако некој сака да се самоубие - нека се самоубие.

Никој нема право да одлучува наместо мене или наместо тебе. Ако некој смета дека му е доволно живот - бујрум - нека си се реши.

Во што е тука проблемот?

Во Јапонија, земјата која во моментов (и покрај сите срања кои и се дешаваат) е најнапредна индустриска сила во светот, самоубиството е морално сосем приватливо. Впрочем, речиси во цела (немуслиманска) Азија.

Тоа што христијанството го забранува, според мене, е причина за многу поише срања него дозволата секој да одлучува за својот живот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Факт е дека земјите во кои преовладува атеизмот се далеку поразвиено од земјите каде преовладува религијата која се меша во работите на државата.
Понатаму, дај ми ти мене доказ дека во земјите што ги спомнав луѓето немале никакво родителско чувство, дека децата немале чувство према родителите? Тоа се глупости и намерно лажење, знаеш и самиот.
Никој не е робот, секој има право на избор.
Муслиманите не се од сега вакви назадни, туку тоа им е уште од средновековието. Не можеш да ги обвиниш западните земји за тоа.
Америка нема убиено над милион цивилни луѓе. Тоа го имаат сторено муслиманите кои се убиваат меѓу себе.
Ovoj post i naj dobro zboruva za toa kolku ste nazadni. Se cini deka od makedonija ne ste mrdnale nadvor. Ako nisto poveke,znam za Slovenija,Italija,Germanija (vo ovie drzavi,ne samo na pominuvanje,nego podolgo sum prestojuval). Vo nikoj dom nemozes da vidis star covek,site se po starecki domovi (kolku za grizata kon roditelite).Da ne bidam naiven pa da kazam deka 100% e taka,no 90 % taka e. Decata im gi odgleduvaat vo gradinki dodeka tie glavata ne si ja znaat kade im e. Human... ke ti se smee sekoj koj posol vo evropa,makar na pominuvanje,i duri togas se zabelezuva ova. So kucinja i macinja ziveat.
Za izjavata deka Amerika nema ubieno tolku luge,toa ti e uste edna golema glupost. Vie ste mediumska zrtva,za zal. Vie ne delite od lugeto (na filmot Eqwilibrium) koi vakcina primaat za gubenje cuvstva. Vo slucajov,vakcinata se mediumite.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ovoj post i naj dobro zboruva za toa kolku ste nazadni. Se cini deka od makedonija ne ste mrdnale nadvor. Ako nisto poveke,znam za Slovenija,Italija,Germanija (vo ovie drzavi,ne samo na pominuvanje,nego podolgo sum prestojuval). Vo nikoj dom nemozes da vidis star covek,site se po starecki domovi (kolku za grizata kon roditelite).Da ne bidam naiven pa da kazam deka 100% e taka,no 90 % taka e. Decata im gi odgleduvaat vo gradinki dodeka tie glavata ne si ja znaat kade im e. Human... ke ti se smee sekoj koj posol vo evropa,makar na pominuvanje,i duri togas se zabelezuva ova. So kucinja i macinja ziveat.
Za izjavata deka Amerika nema ubieno tolku luge,toa ti e uste edna golema glupost. Vie ste mediumska zrtva,za zal. Vie ne delite od lugeto (na filmot Eqwilibrium) koi vakcina primaat za gubenje cuvstva. Vo slucajov,vakcinata se mediumite.
Vasite deca koj gi cuva? Vasite starci koj gi cuva?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Абе шетано и разбрано, различно е...

Старците, иначе, сами одат во домови, пошто имаат друштво, а грижата е ТОП! Домовите им се како дворци.

Деца имаат по дно, две, дека тоа е РАЗУМНО. На толку можеш да им посветиш должно внимание, а во меѓувреме да можеш да работиш и да се погрижиш и за својот интимен живот и потреби. Домашни миленичиња, инаку, не се грев, нели. Напротив.

За Америка нема да зборам.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Погледни подобро.

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism#Europe

Башка да не напоменувам дека атеизмот е во постојано опаѓање.
Што да погледнам подобро? И на линкот ти што ми го даде тие држави што ги напоменав имаат најголем број атеисти...
Атеизмот е во пораст.

--- надополнето ---

И што е проблемот тука? Дека во С. Арабија нема старечки домови и градинки, тоа е проблемот?
Ако децата одат во градинки тоа не значи дека не постои родителска љубов и грижа.

Докажи дека ми е глупост изјавата дека САД немаат убиено над милион луѓе во Авганистан и Ирак... Слободно.
Главните убијци се муслиманите.
САД ја предизвикаа војната во која се убиваат муслимани, ете тоа е разликата.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
DBack... glupavo mi e sega da vadam gradovi so posebni znamenitosti i ubavini od Islamskite zemji. Prasanje e kolku imaat mir vo dusata ! Grobistata kolku sakas ureduvajgi i parkovi pravi od niv,prasanje e vnatre sto ima,milost Bozja ili Lutina ! Primerite koi mi gi davas se kako koga bi izvadil eden fener i bi go stavil zgora na krovot... od nadvor da osvetluva a vnatre mrak. No,da go kazam i toa i po neznam koj pat da go priznam deka denes vo Islamskite zemji NE E KAKO STO TREBA DA BIDE. Se soocuvaat so raznorazni spletki,ne im ostavaat vreme da se gradat i da rabotaat tuku da se spravuvaat so problemite koi sekogas od nadvor im gi pravat ! Pa vo edno selo se slucuvaat takvi raboti kade sto site gragjani bile da receme od edna partija i site bile slozni vo toa pa im se vmetnuva vtora,kako bi gi razdelile. Razdeli pa vladej.

Human... googlajte malku. Uste li dokazi vi treba za terorot koj go sproveduvaat amerikancite nad Islamskio svet ?

Kajgana Shop

На врв Bottom