Слатка лага или горка вистина?

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
САМО ВИСТИНАТА!... што и да е ќе помине, ни илјада болни вистини нема да болат колку што може да боли една сурова лага!

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
САМО ВИСТИНАТА!... што и да е ќе помине, ни илјада болни вистини нема да болат колку што може да боли една сурова лага!

Ај донт тинк соу.
Јас мислам, дека ако прво го излажиш, за да се смири ситуацијата, поубо би реагирал.
По некое време, да му ја кажиш вистината, и тој/таа ако те праша зошто ме лажеше? Требаше уште одма да ми кажиш.
Ти ќе му речиш: За да не изреагираш бурно, несвесно, а сега можиш да размислуваш со бистра гла и многу подобро да се соочиш со проблемот.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Искреноста е најлоша. Ако со некого сте искрен и му ја кажете (лошата) вистината, сте се зафркнале затоа што ќе ве мрази, кажете му лага па ќе ве сака и ќе има барем некаква надеж. Колку е тоа етички???
А колку е етички да лажеш за да те сака некој?:uvo:
Вистина е болна ама кажи ја...ако не друго сигурно повеќе ќе те ценат како искрен пријател отколку како лажго.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Vistinata kolku i da e bolna, treba da se prifati i da se prodolzi napred. So laga samo moze da se prodlaboci jazot i posledicite od toa moze da bidat mnogu pogolemi.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Ај донт тинк соу.
Јас мислам, дека ако прво го излажиш, за да се смири ситуацијата, поубо би реагирал.
По некое време, да му ја кажиш вистината, и тој/таа ако те праша зошто ме лажеше? Требаше уште одма да ми кажиш.
Ти ќе му речиш: За да не изреагираш бурно, несвесно, а сега можиш да размислуваш со бистра гла и многу подобро да се соочиш со проблемот.

Потполно се сложувам со тебе,но само ако е за не многу важна работа,подобро е прво да ја ублажиш ситуацијата ,па после да ја кажеш вистината и нормално ќе ја кажеш и причината зошто си лажел/а

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
вистината дефинитивно,иако повеќе ја користам лагата да не повредам некого али сепак после време ја кажувам повторно вистината:smir:

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Па нејќам многу да лажам зошто да ја кажеш вистината е секогаш најдобрата опција. Сепак во овој случај не знам што да бирам. Ниедно мислам дека најдобро е, но ако морам да бирам би одбрал вистина без разлика каква е.

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Што е според вас подобро..

Лага која носи насмевка и која на некој начин некој ќе развесели..
или пак, горчлива вистина која ќе донеси само огорчување и солзи?

Доколку морате да бирате, што би избрале?
Вистината, кажана на искрен начин, без сокривање и без заобиколување. И кој ви кажал дека огорчувањето и солзите се поштетни од тоа да бидеш весел. Си има одредени граници до кои може да одиш и со едното и со другото, меѓутоа границите на вистината најчесто се поставени токму до таа мера на подносливото. Велам најчесто, зашто знам колку една вистина може да заболи, но и колку ќе бидеме среќни кога ќе ја преболиме. А лагата? Лагата не се преболува, остава длабоки траги на кои секогаш ќе се сеќаваме!

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Podobro vistina,kolku i da boli, koga togash ke pomine, vreme leci se.

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Ај донт тинк соу.
Па да, не секогаш е убаво да се кажува вистината.
Некои работи после некое време и да ги дознаеме нема да болат, а во тој момент може премногу да не зафркнат. Значи некогаш, дозволено е и да се излаже(со добра намера секако) или да се прикријат некои работи. Но само некогаш, во одредени ситуации кога оцениме дека така е подобро.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
276
Поени од реакции
13
Вистината навистина боли,ама кога ке ја надминеме ке се чувствуваме подобро.А лагата е лага и ако ја кажува некој близок,мислејки дека те поштедил од болка,на денот кога ке дознаеш,уште помизерно ке се чувствуваш.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Неодамна се сретнав со една изрека, односно повеќе би рекла реторичко прашање:
„Што може голата вистина против блескавите волшепства на лагата?“.

Јас не се согласувам со тоа, блескавите волшепства се краткотрајни, можат да бидат само моментална утеха, а кога ќе дознаеш што всушност се крие зад нив ќе ти се сруши цел свет.
Првичната вест колку и да е болна треба да биде вистината, зависи и од личноста секако како ќе го прифати тоа, но секогаш е полесно кога знаеш на што си отколку да негуваш празни надежи или да веруваш во нешто што не постои.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
368
Поени од реакции
2
Laga... Poubavo ke gledam nekoj koj sto ke e raspolozen, i ke se smee, odkolku da e razocaran....

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Vo sekoj slucaj vistinata.Kolku i da e bolna i neprijatna sakam sekogas da mi se kaze vistinata,zasto koga i da e ke se doznae,a togas ke bide mnogu poloso.Kolku pobrzo se soocam i so najbolnata vistina,tolku pobrzo ke ja prebolam.Poznavam luge sto ne sakaat da znaat nesto sto ne im odgovara,ama jas vo nikoj slucaj nesakam da se zalazuvam i da odolgovlekuvam nesto sto ke se otkrie koga togas,a kolku podocna tolku poloso.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
како што кажаа претходно вистината е подобро да се знае, понатаму времето се ќе излечи

Kajgana Shop

На врв Bottom