Слатка лага или горка вистина?

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Вистина, макар преполнета и филувана со еуфемизми. Повеќе ќе ме боли, но болката пократко ќе трае. Што побрзо се соочам со ситуацијата, толку полесно ќе се справам со истата.

Не би сакала да ми мачкаат очи, па дури ни со добра намера. Зошто? Зошто кога ќе ја дознаам вистината ќе добијам трипати поголема шлаканица. Вака барем ќе се изолирам себеси од лажната надеж.

С

Сатори

Гостин
~*~

Што е според вас подобро..

Лага која носи насмевка и која на некој начин некој ќе развесели..
или пак, горчлива вистина која ќе донеси само огорчување и солзи?

Доколку морате да бирате, што би избрале?
Кога би била изоставена друга опција, сепак би се определила за вистината колку и да ме повреди, затоа што барем ќе знам дека емоциите кои што ги имам во врска со нешто/некој се реални и имаат позадина.
Лагата без разлика на тоа колку не прави среќни, сепак е лага која со текот на времето ќе се открие и тогаш болката ќе биде поголема и ќе биде придружена со чувство на измама и недоверба што ќе остави уште поголеми траги.:toe:

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Во улови во кои има многу условно кажано лажговци, измамници, лажни пријатели вистината е нешто што е ретко и скапоцено и треба да се респектира. Лаги кои се наменети за да не не повредат-незнам можеби се добри во услови кога една личност е психолошки растроена и не е во состојба да ја прими вистината. Некогаш потребна е и тактичност значи, ако тоа добро се знае како да се изведе. Меѓутоа во другата околност кога ,,здрави и прави,, подготвени сме да слушнеме релативно болен факт ја преферирам вистината.

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Со лага, може да се живее во заблуда, но еден ден кога ќе се рабери се, сигурно ќе биди многу потешко од горчливата вистина.
ЈАс сум секогаш за вистината!

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Би избрала вистина ,ама зависи за што.Ако е за некоја глупост би излажала колку да не се разочара тој/таа со кој/а зборам ,но доколку станува збор за нешто озбилно нормално дека нема да лажам и да измислувам глупости,ќе ја кажам вистината колку и да е болна ,сепак е вистина.И јас не би сакала да ме лажат за некоја озбилна работа,не би сакала и за глупости,ама подобро ако е нешто не важно да ме излажат, па покасно да ми ја кажат вистината,колку да не ми расипат расположење.А за озбилни работи само вистината,зошто повеќе ќе боли ако ме излажат.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
По секоја цена би ја израл болната вистина, лагата и лажните идеали и надежи се нешто што најмногу го мразам.
Не можам да замислам живот во кој би живеел со лага колку и таа да е убава и да ми причиниува задоволство. Болната вистина можеби ќе ти предзвикува болка, но барем знаеш дека живееш живот без лажни надежи и веруваш во вистината.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Да, битен момент - лажни надежи. Не смееш да подлегнуваш на лажни надежи. На лагата и се кратки нозете, кога тогаш ќе ја откриеш болната вистина и што тогаш? Ќе патиш. Така да само одложено е разочарувањето од болната вистина.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Повеќе ќе преживеам горка вистина, него слатка лага:)

Член од
27 октомври 2007
Мислења
23
Поени од реакции
0
Искреноста е најлоша. Ако со некого сте искрен и му ја кажете (лошата) вистината, сте се зафркнале затоа што ќе ве мрази, кажете му лага па ќе ве сака и ќе има барем некаква надеж. Колку е тоа етички???

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Искреноста е најлоша. Ако со некого сте искрен и му ја кажете (лошата) вистината, сте се зафркнале затоа што ќе ве мрази, кажете му лага па ќе ве сака и ќе има барем некаква надеж. Колку е тоа етички???
Ќе ме мрази во првите моменти додека му трае лутината и болката.После ќе биде благодарен што сум го спасила од одложени маки и болки.
Барем јас би била.

А ако кажеш лага ќе те сака да ама привремено.Што ќе се случи кога ќе ја дознае вистината?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.712
Поени од реакции
13.404
Вистина која носи солзи дефинитивно.... Лагата кога тогаш ќе ја откријам а кога ќе ја откријам само уште поголем контраефект ќе се добие - повеќе солзи и горчина. Така да за првово сум. Ќе пројдат солзите полесно во секој случај

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Секогаш вистината.... колку и да е горчлива вистината.. се знае вистина е и побрзо ќе се надмине тоа отколку слатка лага.. која ќе се дознае дека е лага... мн потешко се заборава и преболува... затоа си рпеферирам ВИСТИНА...

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Вистината!Зашто колку и да е тешка побрзо ќе ја преболам отколку лага со која ќе живеам извесен период па после тоа ќе ја откријам вистината.Тоа ме боли најмногу.

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
За мене е подобро да се кажува вистината бидејки на крај таа сепак ќе излезе на виделина, но некогаш може да се излаже за да не повредиме некого ...

Член од
29 ноември 2007
Мислења
202
Поени од реакции
1
Само реалнпста!Еден ден ми се случи кога еден ненормалан по име не е битно зема и ме излаза дека сум имал слики како сум у кревет со друга?!И после јас малце коа го заплашив велам:Абе знаеш ли коа ке ти дое тато?!И он натазено:Абе па ние те заебаавме и јас ааааа така значи хе хе хе ама сам га преебал :))

Kajgana Shop

На врв Bottom