Скутерчиња: Се за и околу нив

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Се мислам веќе извесно време да си купам скутер 50ка, од практични причини, мислам дека е далеку поисплатливо отколку било кој превоз во Скопје во пролет/лето/есен. Бидејќи сум почетник, би дал околу 500-600 евра најмногу... нидувам на темава и, имајќи редвид каков неписмен сум за овие работи околу мотори, срам ми е да прашам било што...

Од друга страна, читкам напред-назад, овде има неколку лекции што се доволни ко за почеток, за ставање чивија....
Ја следам темава отсега :)
Нема да згрешиш ако купиш скутер од еконономски итн причини
по слободен си со скутер, не бараш паркинг, можеш да се пикнеш да излезеш од гужва застој итн бла бла

ако си заинтересиран можам да ти понудам Keeway F-Act Racing 2тактно 50cc, прв газда сум, во гаража чуван, 3та сезона му беше ова како е возен, околу 4500 км поминато, дигитална километража, аларм, далечинско палење итн итн
можам да го дадам за 550 еу мин.
еве слика

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Се мислам веќе извесно време да си купам скутер 50ка, од практични причини, мислам дека е далеку поисплатливо отколку било кој превоз во Скопје во пролет/лето/есен. Бидејќи сум почетник, би дал околу 500-600 евра најмногу... нидувам на темава и, имајќи редвид каков неписмен сум за овие работи околу мотори, срам ми е да прашам било што...

Од друга страна, читкам напред-назад, овде има неколку лекции што се доволни ко за почеток, за ставање чивија....
Ако ти е за превоз имаш за тие пари па и поефтино настаро..Како што кажа самиот тебе ти треба пролет лето есен превоз низ скопје јас би ти препорачал 4Т (4тактен скутер).По еконимично е. Толки од мене Поз

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Честито моторчето, со здравје да си го возиш :) Ајде стави некое сликиче :)

Иначе, да - може да не работи како што треба ако има лоша свеќица. Најсигурно ти е да си смениш свеќица пошто и онака е ефтина, и никогаш не е на одмет да имаш нова свеќица :)
фала другарче поубав да си купиш. - прашав за свекицата пошто стварно не се разбирам во мотори - једино што знам дека постојат 2 тактни и 4 тактни... 2 тактните трошат малце повеќе и се пос тартни 4 тактните се послаби и трошат помалце.. е тоа е све шо ја знам од мотори а уште колку имам да учам допрва ке видам :)

инаку - зашто прашував за свекицата.... ај на кратко да си ја кажам мојата приказна па посоветувај ме....

се мислев да купам мотор уште лани ама имав само 300 евра - за 300 евр ами даваа никакви мотори испокршени паѓани лупани пред ремонт и незнам што - си реков не земам сега зравје понатака.. и случајно на реклама5 деновиве видов еден мотор 100 евра и знаеш како е - цената одма ми одвлече внимание. прво што ми падна на памет беше да не е краден да не има фалц докменти да не е пред ремонт и слично ама па за 100 евра - незнаев шо попрво да помислам. му се јавив на дечкото го замолив да се видиме и да го видам моторот * се најдов со него ама неможевме да го упалиме моторот. што се десило - дечкото имал удес со моторот односно таксист некој му исекол пат на 2 пуни и он за да не го мавне него паднал од моторот и ги испокршил пластиките и он се повредил - мене ми беше да не е мавнат ама искочи дека е се океј. не му бил пален моторот од октомври и свекицата не му чинела - ја грееше у шпорет за да запали моторот несакаше.. гледаше каква струја пушта требало плава оваа давала слаба струја и зелнеа а у.. го верглаше саат време и таан коа ни пукна филм и на мене и на него од ненадеж запали моторот - седнав го пробав и гледам на обртометарот иде то 6 0000 обртаи а брзината некаде беше нешто малце од 50 - е сеа пошто не му давала добра струја свекицата плус ладен моторот плус непален од дамна мене логично ми е да неоди толку моторчето... си треба да си се наштелува нели карбуратор ова она и слични работи - се плашев да не е машината заебана ама стварно коа ја упали ни звук менуваше ни тропкаше н ни ништо... деновиве кога ке одам да го земам и да го преведам ке земам една нова свекица и ке пробам со неа да го запалиме да видам како ке оди - би требало да е се у реду па ке видиме... и искрено што и да е нема да жалам - епа за 100 евра да му ебам мајката стварно неможе ни точак а не па мотор да се купи...

а слики ке ставам деновиве само не е личен моторот.... треба да се средат тие пластиките али ај.. ума уште до лето - ке имам работа и занимациа деновиве бајаги ;)

и ја не се разбирам ништо од мотори другар - допрва ке почнувам така да.... не си сам :) а за 500/600 евра ко што викаш ти вака моментално вон сезона можеш да купиш одличен мотор - појди си и до некој салон можда и ново поасално ке начекаш со попустиве зимски - па и уште кеш ако извадиш пари добри ти се шансите да се подновиш..

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Мој совет додека е зима сега растури го односно провери си каиш, варијатор, ролни во каква состојба се. Земи си нова свеќица карбураторот вади го и исчисти го убаво(не го штелувај сега на ладно) ќе го штелуваш кога ќе затопли односно во условите во кои ќе го возиш. Со други зборови полека полека средувај си го за да знаеш дека имаш ок моторче што коа ќе ти текне ќе запалиш и ќе си го тераш. Од 50ка 4тактна не очекувај ни стартност ни брзина толку им е снагата евентуално можеш понатаму да смениш клип и цилиндар да го направиш 70ка. 2 тактната секогаш ќе е побрза поснажна од 4 тактна ама затоа па повеќе троши и пократок век има.

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
  1. Јас имав Баотиан 50 цц 4 т му сменив: Каиш,Ролни,Федерчиња на ламела,Свеќица NGK
    Каиш Gatez Power Link - 800 ден.
    Ролни полини - 600 ден. (5 грамски)
    Федерчиња - 400 ден.
    Свеќица - 600 ден.​

Ако грешам во врска со цените поправете ме.
    Иначе деловите ги порачав од Модотодоминик.
    Си ги монтирав сите делови сам и не видов некој посебен ефект,секако на првото палење ме исплаши една работа кога седнав да го пробам давав гас моторчето брчеше но не поаѓаше веројатно така беше затоа што федерчињата на ламела се нови и се уште не се легнати убаво,требаше да дадам повеќе гас за да појде освен што овие ролни што ги ставив беа полесни од претходните па така добив малце на старт иначе крајната си беше иста.
    А во врска со спринт филтер си направив еден од сунгер го ставив и нормално добив малце на снага и на потрошувачка и нормално брчеше малце погласно.
    Поентата ми беше со горе споменатите делови фактички не добивате ништо само ќе фрлите 50 евра и нема да има никаков ефект, а пак во друг случај ке ги замените старите делови со нови и ке си знаете ипак се нови.
    и на крај го дадов моторот за 350 евра уште ми е криво..​

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Кај е 600 ден свеќица нгк ... си се збунил нешто

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
  1. Јас имав Баотиан 50 цц 4 т му сменив: Каиш,Ролни,Федерчиња на ламела,Свеќица NGK
    Каиш Gatez Power Link - 800 ден.
    Ролни полини - 600 ден. (5 грамски)
    Федерчиња - 400 ден.
    Свеќица - 600 ден.

Ако грешам во врска со цените поправете ме.
    Иначе деловите ги порачав од Модотодоминик.
    Си ги монтирав сите делови сам и не видов некој посебен ефект,секако на првото палење ме исплаши една работа кога седнав да го пробам давав гас моторчето брчеше но не поаѓаше веројатно така беше затоа што федерчињата на ламела се нови и се уште не се легнати убаво,требаше да дадам повеќе гас за да појде освен што овие ролни што ги ставив беа полесни од претходните па така добив малце на старт иначе крајната си беше иста.
    А во врска со спринт филтер си направив еден од сунгер го ставив и нормално добив малце на снага и на потрошувачка и нормално брчеше малце погласно.
    Поентата ми беше со горе споменатите делови фактички не добивате ништо само ќе фрлите 50 евра и нема да има никаков ефект, а пак во друг случај ке ги замените старите делови со нови и ке си знаете ипак се нови.
    и на крај го дадов моторот за 350 евра уште ми е криво..
Другар тоа е потрошен матријал можело да има некви резултати да си му ставел Malossi Stage6 али не некоја голема разлика колку со алспух што ке направи.

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Мотодоминик и се е можно
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 00:03 ---
иначе деловите ги порачував пред 5-6 месеци +- 100 денари толку е памтам само дека ми искочи све на све околу 2800 ден. + испорака до дома, они не дома на татко ми на работа му ги однеле деловите дека оставив негов број и му земале пари :P а ролни порачав 6 грамски они 5 грамски ми пратиле
ќе ставам и stage 6 и кит ама ако ми ставаш ти бензин со стандард све трошеше 4-5 а па со малце чепнато којзнае:vozbud:

Член од
2 декември 2012
Мислења
189
Поени од реакции
24
Па викаш закаш промена ти кажувам за промена.Не се исплаќа за 50цц да вложуваш толку пари.:D

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
Torte Mobile™

твојот како се движи со потрошња max speed како си задоволен кажи нешто друго освен дека го продаваш :LOL:
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 00:17 ---
Delux123
нормално дека е потрошен матријал но очекував нешто сепак али ете не ми испадна според очекувањето освен што беше малце по стартно тоа е веројатно заради ролните претходните ми беа 6 грамски а овие 5, ако биле 6 веројатно би имал нешто и на крајна али не приметливо.
не се исплаќа на 4 т, да беше 2т веројатно би му ставил подобар алспух,вака на 4т и да ставам друг алспух не би добил нешто многу..

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885

твојот како се движи со потрошња max speed како си задоволен кажи нешто друго освен дека го продаваш :LOL:
--- надополнето: 7 јануари 2013 во 00:17 ---
Delux123
нормално дека е потрошен матријал но очекував нешто сепак али ете не ми испадна според очекувањето освен што беше малце по стартно тоа е веројатно заради ролните претходните ми беа 6 грамски а овие 5, ако биле 6 веројатно би имал нешто и на крајна али не приметливо.
не се исплаќа на 4 т, да беше 2т веројатно би му ставил подобар алспух,вака на 4т и да ставам друг алспух не би добил нешто многу..
Потрошња 3-4, крајна 67 негде, задоволен сум секако нов го купив од салон и си го чувам, цело време е во гаража

Еве има ТУКА тема каков скутер возите ... еве го и мојот пост, 3 скутера имаме па еден ќе мора да си оди нема веќе место :P

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
фала другарче поубав да си купиш. - прашав за свекицата пошто стварно не се разбирам во мотори - једино што знам дека постојат 2 тактни и 4 тактни... 2 тактните трошат малце повеќе и се пос тартни 4 тактните се послаби и трошат помалце.. е тоа е све шо ја знам од мотори а уште колку имам да учам допрва ке видам :)

инаку - зашто прашував за свекицата.... ај на кратко да си ја кажам мојата приказна па посоветувај ме....

се мислев да купам мотор уште лани ама имав само 300 евра - за 300 евр ами даваа никакви мотори испокршени паѓани лупани пред ремонт и незнам што - си реков не земам сега зравје понатака.. и случајно на реклама5 деновиве видов еден мотор 100 евра и знаеш како е - цената одма ми одвлече внимание. прво што ми падна на памет беше да не е краден да не има фалц докменти да не е пред ремонт и слично ама па за 100 евра - незнаев шо попрво да помислам. му се јавив на дечкото го замолив да се видиме и да го видам моторот * се најдов со него ама неможевме да го упалиме моторот. што се десило - дечкото имал удес со моторот односно таксист некој му исекол пат на 2 пуни и он за да не го мавне него паднал од моторот и ги испокршил пластиките и он се повредил - мене ми беше да не е мавнат ама искочи дека е се океј. не му бил пален моторот од октомври и свекицата не му чинела - ја грееше у шпорет за да запали моторот несакаше.. гледаше каква струја пушта требало плава оваа давала слаба струја и зелнеа а у.. го верглаше саат време и таан коа ни пукна филм и на мене и на него од ненадеж запали моторот - седнав го пробав и гледам на обртометарот иде то 6 0000 обртаи а брзината некаде беше нешто малце од 50 - е сеа пошто не му давала добра струја свекицата плус ладен моторот плус непален од дамна мене логично ми е да неоди толку моторчето... си треба да си се наштелува нели карбуратор ова она и слични работи - се плашев да не е машината заебана ама стварно коа ја упали ни звук менуваше ни тропкаше н ни ништо... деновиве кога ке одам да го земам и да го преведам ке земам една нова свекица и ке пробам со неа да го запалиме да видам како ке оди - би требало да е се у реду па ке видиме... и искрено што и да е нема да жалам - епа за 100 евра да му ебам мајката стварно неможе ни точак а не па мотор да се купи...
За цената ќе ти заврши работа ако ти треба да се превозиш од едно место до друго, а читајќи дека за ова и ти треба, за 100 евра си го решил проблемот :)

Е сега, биди подготвен да спукаш барем уште 50 евра за средување на механиката. Да не се повторувам, никола погоре ти пиша што да провериш, а бидејќи е сега зима, полека почни да проверуваш дел по дел, за да можеш на пролет само да се возиш. Ако се разбираш доволно, види и во која состојба е клипот и кариките, но не верувам да имаат проблем бидејќи 4 тактните 50цц скутери се ниско туражни и не страдаат овие делови многу, но сепак...

Друго, одма смени си уље со некое квалитетно. Провери го уљето и во преносот (кај задното тркало на блокот треба да има 2 чепчиња (едно за да ставиш, друго за да го испуштиш уљето во преносот). Види со некоја трска или од метла дрвце такво, дали уљето е сребрена боја. Ако не е сребрена боја, можеш да тераш и даље, ама ако е сребрена, тоа значи дека треба уљето да го смениш бидејќи има остатоци од многу ситен метал (од абењето на запчаниците) од каде доаѓа и сребрената боја. Но, не е на одмет да го смениш ова уље секако - и онака е само 100мл.

Провери ги кочниците!!! Ова треба да ти е најбитно затоа што тие регулираат дали ќе завршиш како претходниот сопственик (не дај боже) или ќе запираш во сите ситуации :)

Китови, карбуратори и други тјунирања НЕ. Ако си купил моторче за до работа и назад, ова е најглупо вложување на пари. Скутер се тјунира ако имаш друг мотор кој си го возиш и/или си голем ентузијаст и љубител на вакви авантури и имаш вишок евриќи :)

Член од
10 декември 2011
Мислења
170
Поени од реакции
19
да не го продаваш nakedot и која е цената ако го продаваш веројатно ниска бидејќи нема документи, а и ова џандариве како што тргнале ако те стопрат ке ти го соберат па макар и дома да си ги заборавил освен ако не се падне некој така-така и да си у близина на сендвичара па добро да го најадеш :pos:

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
да не го продаваш nakedot и која е цената ако го продаваш веројатно ниска бидејќи нема документи, а и ова џандариве како што тргнале ако те стопрат ке ти го соберат па макар и дома да си ги заборавил освен ако не се падне некој така-така и да си у близина на сендвичара па добро да го најадеш :pos:
Го продавам и тој 250 евра, само деловите вредат толку, доста вложил во него претходниот газда
ако има некој врски со полиција или ако сака да купи документи само или друг мотор со документи и слично може да го вози

иначе не е краден или такви глупости, од другар го купив

Иначе последно го возев кимкото, тој е повисока класа од кивејот, ама затоа и дупло поскап

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Да препорачате некој мотор 50ка..на брзини..априлиа,јамаха...шо и да е...може и нешто постаро.. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom