Скутерчиња: Се за и околу нив

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Дечки брат ми сака да земе некој скутер на ново од овие кинезиве или како и да ги викате. Пошто и двајцата појма немаме околу нив па викам ај да прашам што би препорачале и колку се движат цениве оти гледам има многу марки и модели во денешно време.
ПС И дајте некоја веб страна од некои салони ако ви се наоѓа.
http://hamachi.com.mk/
Имаш две класи на кинези, ниска (до 1000 евра) и средна (над 1000). Во вторава спаѓаат кивеј, кимко, сим и обично користат копија на машини од италјаниве...
Квалитетот е исти зависно од класата разликата е само во дизајн. Мој совет е да земеш од овие 80кубика што ги пишат како 50ки и се 4тактни, прашај во салон ќе ти кажат кои се тие. Солидно влечат и "би требало" да се поиздржливи пошто помалце се оптеретува машината.

Пошто имам искуство со кинез, мој совет е да не го малтретираш, почесто да го носиш на сервис и бар еднаш на 2-3 недели да ги проверуваш штрафовите пошо знаат да пуштат. Не очекувај богзнае каква вожња, имаат доста вибрации на повисоки брзини и ОБАВЕЗНО да смениш гуми.

Член од
14 јули 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Дечки брат ми сака да земе некој скутер на ново од овие кинезиве или како и да ги викате. Пошто и двајцата појма немаме околу нив па викам ај да прашам што би препорачале и колку се движат цениве оти гледам има многу марки и модели во денешно време.
ПС И дајте некоја веб страна од некои салони ако ви се наоѓа.
www.hamachi.mk , кажими до колку пари сакаш,кубикажа отприлика па да предлог да дајме , а иначе ако се кинези доста добри скутери се.Нека не те лажат дека ако е кинез дека нечини , јас имам и доста сум задоволен.

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912
Дали знае некој зашто маслото ми капи ? Зборувам за двотактна машина , масло му ставам IPONE од 600 денари. Секој ден по една капка има капнато . Ако знае некој нека пише ::)
Провери ја пумпата за маслото најверојатно од неа ти тече ;)

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Имаш две класи на кинези, ниска (до 1000 евра) и средна (над 1000). Во вторава спаѓаат кивеј, кимко, сим и обично користат копија на машини од италјаниве...
Квалитетот е исти зависно од класата разликата е само во дизајн. Мој совет е да земеш од овие 80кубика што ги пишат како 50ки и се 4тактни, прашај во салон ќе ти кажат кои се тие. Солидно влечат и "би требало" да се поиздржливи пошто помалце се оптеретува машината.

Пошто имам искуство со кинез, мој совет е да не го малтретираш, почесто да го носиш на сервис и бар еднаш на 2-3 недели да ги проверуваш штрафовите пошо знаат да пуштат. Не очекувај богзнае каква вожња, имаат доста вибрации на повисоки брзини и ОБАВЕЗНО да смениш гуми.
Ај што напраи и ти ... кинези ги напраи кивеј, кимко, сим :confused:
A и тоа дека разликата е само во дизајн ама баш ИЧ не е така
сум имал кинеско лингбен, моментално два кивеј и еден кимко
кимкото е страшно квалитетно ама и скапо 1800 е овој модел што го имам

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5

R1K0

the chosen one
Член од
7 јули 2012
Мислења
116
Поени од реакции
42
еве вакво си купив гланц ново 2-тактна машина 50 куибка 3.8 коњски сили ама тиа од салонот не ми кажаа ни како се пали па затоа ќе ве замолам некој поискусен ако може да ми каже како се одржава сервис на колку време и некој други карактеристики :)

Attachments

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
еве вакво си купив гланц ново 2-тактна машина 50 куибка 3.8 коњски сили ама тиа од салонот не ми кажаа ни како се пали па затоа ќе ве замолам некој поискусен ако може да ми каже како се одржава сервис на колку време и некој други карактеристики :)
Со здравје да го користиш, накај 800 км или кога и да ти кажале отиди да ти извадат граничници
турај си квалитетно уље за 2Т машинка, пример агип, репсол итн
натака после некоја година зависи колку ќе го возиш, ќе си бара свеќица, филтри и сличен потрошен материјал
сеа немаш одржавање пали вози :)

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146

Леле човече што збориш...Знаат да пуштат...Како да пуштат ??? да паднат...Јас имам кинез 3 години и до сега 1 штрафче не ми е паднато, а 70% не ми се никогаш буцнати...А тие во салонот што кажуваат дека се 80ки ЛАЖАТ, за да им ги купуваат демек побрзи се...Сите се жалат кинезите вака така, а мојот и уште многу луѓе што ги познавам што имаат кинези досега немале никаков проблем...Дури братучед ми има ист како мојот, ги направи 16.000 до сега има сменето само каиш и сајла за туража... Секако дека потрошен материјал му мењава редовно како и сите што имаат кинези (филтри на секои 2000км, масло на секои 1000км)...А тоа со вибрациите незнам што збориш...Или ти си имал некој кинез од 100 евра што е 3 во 1 или пак незнам што...Јас на кинезот мој (150цц) и при брзини од 120км/ч не чувствувам никакви вибрации...

Ти дадоја гаранција така ??? појди им прво на 500км, па на 1000км и потоа на секои 1000км, дур не ти помини гаранцијата...Одкако ќе ти помини сам мењавај си му уље и филтри, пошто во сервисот кизнае какво скапано уље редат а и кизнае колку скапо ќе ти наплатуваат...Иначе филтрите колку повеќе ги мењаваш толку подобро...Али јас мислам дека на секои 2000км да мењаваш филтер за воздух и филтер за бензин е сосема доволно.. Сигурно има граничници моторчето ? На 1000км ќе ти ги извадат, или па ти речи им на 500 да ти ги извадат. Може и на 500км али не треба постојано да го цедиш...Иначе со здравје да си го возиш скутерчето....

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Леле човече што збориш...Знаат да пуштат...Како да пуштат ??? да паднат...Јас имам кинез 3 години и до сега 1 штрафче не ми е паднато, а 70% не ми се никогаш буцнати...А тие во салонот што кажуваат дека се 80ки ЛАЖАТ, за да им ги купуваат демек побрзи се...Сите се жалат кинезите вака така, а мојот и уште многу луѓе што ги познавам што имаат кинези досега немале никаков проблем...Дури братучед ми има ист како мојот, ги направи 16.000 до сега има сменето само каиш и сајла за туража... Секако дека потрошен материјал му мењава редовно како и сите што имаат кинези (филтри на секои 2000км, масло на секои 1000км)...А тоа со вибрациите незнам што збориш...Или ти си имал некој кинез од 100 евра што е 3 во 1 или пак незнам што...Јас на кинезот мој (150цц) и при брзини од 120км/ч не чувствувам никакви вибрации...
Полека, земи воздух :)
Не зборам на памет, сум имал искуство и со мој кинез и со кинези на другари. Тие што се 80ки е така, имам видено 2 исти модела 50ка пишани само едниот бел другиот црн, едниот влече како луд другиот едвај мрда (од салон двата). Продавачот сам кажа дека едниот има 80ка машина а и некои дечки што имале исто такви 80ки а мислеле дека се 50ки кога дошло за ремнот виделе дека имаат поголем клип. Така да не скокај кога не знаеш.

Во врска со вибрации, 150ката твоја кога ќе крене 120 како прво јас сунет ќе се направам. Се тркав јас со 150ка (иначе имам априлија 50ка) на старт одевме исто на крајна го јадев (априлијата оди до кај 85-90 целата сток). Да се вратам на вибрациите, на кинезот мој вибрациите му почнуваа од 50км па нагоре, не беа страшни ама се осеќа дека машината се мачи (беше 50цц 4 тактен).

За штрафовите, да да, знаат да паднат, мене на кинезот ми фалеа 2 штрафа после поминати 1000км и 4-5 беа ко бајаги лабави (сите штрафови од маската) така да не ми збори за квалитет, кога пробав да ги стегнам сите беа прошлајфовани па морав навртки да барам за одвнатре да ги стегнам.

Друга работа што ја забележав е дека силата им се намалува со поминатите километри, имаше едно угорниче што кога беше нов го качував со 30-40, после 2-3000км неможев со 20 да го качам.

Како и да е, се зависи како ќе ти се погоди машината, но немој да очекуваш чуда.
--- надополнето: 15 јули 2012 во 02:53 ---
Ај што напраи и ти ... кинези ги напраи кивеј, кимко, сим :confused:
A и тоа дека разликата е само во дизајн ама баш ИЧ не е така
сум имал кинеско лингбен, моментално два кивеј и еден кимко
кимкото е страшно квалитетно ама и скапо 1800 е овој модел што го имам
Можда не се чистокрвни кинези ама тајванци, корејци се :) Како и да е, спаѓаат во поквалитетните брендови.
А тоа дека само маските се различни така е, лингбенот шо си го возел спаѓа во нискава класа на кинези, неможеш да го споредиш со кимко но е на исто рамниште со хамачиве. Мислам ми ја свати поентата :)

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.228
Поени од реакции
7.318
ако пишува на километражо 120 не значи дека 120 оди :S 150ка шток кинез не оди појче од 90 (реална, со навигација мерено) посебно не оние арора марора

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
ако пишува на километражо 120 не значи дека 120 оди :S 150ка шток кинез не оди појче од 90 (реална, со навигација мерено) посебно не оние арора марора
Тоа е точно мојот чичко има 150ка кинески и стрелката од 90 не мрднува. Што е најчудно 90 оди и сам и со двајца

Jack Nolan

Сите сме луѓе, но ретко кој е човек!
Член од
31 јули 2011
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.506
Дечки, не се разбирам воопшто во мотори. Сакав да отворам нова тема ама нема потреба. Имам едно прашање.

Дали може да се купи скутер од странство и да се донеси тука а притоа да не се регистрира и да не се извршат тие царински должности?

Имав слушнато негде дека кога носиш кола ако не ја цариниш, регистрираш по одредено време можат да ти ја земат колата, дали истото важи и за скутерчињата? Поздрав.

Член од
19 мај 2012
Мислења
30
Поени од реакции
5
Имам 98 бензин остојан е и изветрејан да го измешам со 95 и да му ставам да не му биде нешто на скутеро ?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Нема да му биди ништо..98цата за разлика од 95ката има повеќе октани.. ако ти се 50%:50% тогаш ќе имаш 96,5.. :) :) :)

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Да не е некој заинтересиран за скутер Тумопар 150цц со 4600км купен пред 2 години, мењавано уље и филтри на секои 1000км, не е паѓан, ама е малце (АМА МАЛЦЕ) изгребан од левата страна..??? Братучед ми се мисли дали да го продава, сака некој поголем мотор да земи...

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
Продава некој скутер 50цц? Било каков била која цена само да видам што продавате

Kajgana Shop

На врв Bottom