Скопје calling... асална Архитектура needed!

Дали ви се допаѓа архитектурата во Скопје?

• Вкупно гласачи
    236

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Незнам зошто ама спомен куќата што ја прават на Мајка Тереза мислам дека ќе биде најгрдиот објект во центарот.

Многу ми ја грди сликата на улица Македонија.

Кој е архитект кој го направил концептот незнам, ама е многу грд нема да личи на ништо. :tapp:

Ја бе синак, http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=15680&highlight=%D2%E5%F0%E5%E7%E0 имаш тема за тоа.

И мојот обновен став по однос на тоа прашање ќе го кажам деновиве... да се нафурам само добро :)))

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Прво да се разбериме нешто: ентериерот е дизајн на внатрешноста на објектот, и може да биде убав или не (според вкус, нормално), а не утнат. Тоа е што е утнато е функционалната организација на просторот.
Друго, објектот делува убаво, ако се гледа самостојно, исто како што убаво делува и новиот мал деловен објект од другата страна на ГТЦ, од кај плоштадот. Во околината, не се вклопува воопшто. Башка, трендот на грубо пластично обликувани објекти, облечени целосно во стаклена фасада, без хетерогена растер-структура, беше пред десетина години, до пред две-три почнуваше да замира, и сега повеќе не е актуелен. Ајде ќе речиме, и оваа зграда му припаѓа на тој тренд, и потекнува од тој период, па ќе оправдаме.
Pонатака, дали ќе го купеше Соравија или некој друг, нема да коментирам за економската судбина на објектот. Aма ќе го искоментирам ова - архитектонската судбина на објектот ќе беше фатална за истиот, доколку не дојдеше австриски Штрабаг да ги предимензионира катните висини, и да ги доведе на нормална висина за опстојување во таков центар. Инаку, само за мене ќе беше погоден центарот :)

Е сеа, што се однесува пак до ГТЦ, кога го гледаш него, гледаш совршено испроектиран трговски центар, на кој му позавиделе многу странски архитекти, поради неговата пластична обликуваност, функционалност и беспрекорно поврзување на внатрешност и надворешност. Решение вредно за почит. За разлика од горе споменатиов Соравија, ова е објект кој се вклопува во средината, кој ги следи линиите на сите објекти околу него, не е наметлив нити на објектите, нити на природата, а сепак е доминантен.
ГТЦ можеби е интересно проектиран, но гледам дека во поново време мишто не е инвестирано во него.
Исто така незнам зошто сакаат да доградат уште еден спрат на ГТЦ, да го доупропастат и да направат уште една крпеница??
Најубаво е да си остане ваков но налце да го „нашминкаат“.

Како што рече ти, Рамстор го држи високото второ место комплетно е точно.
Дури Рамстор за мене во некои сегменти е и подобар (има лифт, почисто е, помодерен ентериер, солидни ескалатори)

Инаку испаѓа дека Соравиа е дел од ГТЦ, односно Соравиа е залепена за ГТЦ Од приземјето и останатите катоци има влезови за во Соравиа. Малку чудно е кога старо се поврзува со ново, но ако го тргнеме ГТЦ, Соравиа од надвор изгледа добро!

Ентериерот ни мене не ми се допаѓа, особено чворот од ексалатори во него =)

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
ГТЦ можеби е интересно проектиран, но гледам дека во поново време мишто не е инвестирано во него.
Исто така незнам зошто сакаат да доградат уште еден спрат на ГТЦ, да го доупропастат и да направат уште една крпеница??
Најубаво е да си остане ваков но налце да го „нашминкаат“.

Како што рече ти, Рамстор го држи високото второ место комплетно е точно.
Дури Рамстор за мене во некои сегменти е и подобар (има лифт, почисто е, помодерен ентериер, солидни ескалатори)

Инаку испаѓа дека Соравиа е дел од ГТЦ, односно Соравиа е залепена за ГТЦ Од приземјето и останатите катоци има влезови за во Соравиа. Малку чудно е кога старо се поврзува со ново, но ако го тргнеме ГТЦ, Соравиа од надвор изгледа добро!

Ентериерот ни мене не ми се допаѓа, особено чворот од ексалатори во него =)
Значи, не зборуваме за тоа колку е инвестирано во одржување на објектите. Тоа ќе им го оставиме на властите да го решаваат. Делумно изградба на уште еден кат на ГТЦ е возможна според оригиналниот проект, па ако не го усерато и тоа, ќе биде баш убаво да го доразвиеме центарот. За „шминкањето“ сепак, се слагам со тебе.

Рамстор можеби го држи второто место, ама не можеш да кажеш во ништо дека е подобар. Прво, Трговски центар (како ГТЦ) и Mall (како Рамстор) се два сосема различни принципи на трговски центри. А и онака не е подобар...имаш некојси фенси и сјаен изглед, којшто ќе се задржи неколку години, и ќе падне во заборав. Не сакам ни да се потсетувам каков контејнер е тој објект екстериерно.

Соравија е сосема посебен објект од ГТЦ, тие немаат ниедна конструктивна допирна точка. Во градовите со асален урбанизам, такво доближување на два така репрезентативни објекти, не е дозволено...Барем не вака драстично, две висини, два стила, два главни материјали...

Еве Кире ќе среди работа, не се секирај, он може да биде креатор на изгледот во иднина кој знае... :)
А зошто да не? И да, богами не се секирај, камо сите да ги имаа тие размислувања за урбанизмот кои што ги имам јас - за кои не тврдам дека нема да се сменат после првиот реален контакт. Но за едно си во право - нисе сме последни генерации кои можат да интервенираат некако, да Скопје да добие естетски обликувано урбанистичко лице. И се надевам дека таа можност ќе ја сикористиме - не јас, сите заедно.

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Мнооооооогу малце објекти во Скопје изгледаат убаво и како што треба и кога ќе ги видиш опколени со сите тие рушевини и одвратни архитектури ќе сфатиш дека убавите згради за џабе ги има и уште посмешно изгледа кога ќе се истакне некоја таква убава зграда околу овие одвратниве наши! срамота!

osicka

ЅвЕрЧе
Член од
12 декември 2005
Мислења
312
Поени од реакции
4
skopje ima naj katastrofa arhitektura, posebno vo ctrogiot centar na gradot onie socijalisticki zgradi se kapak na se, se falime so dobri strucnaci a na sekoj kos divogradbi i ........ nekoi luge stvarno ne treba da se mesaat vo arhitekturata

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
skopje ima naj katastrofa arhitektura, posebno vo ctrogiot centar na gradot onie socijalisticki zgradi se kapak na se, se falime so dobri strucnaci a na sekoj kos divogradbi i ........ nekoi luge stvarno ne treba da se mesaat vo arhitekturata
А некои треба прво да се запознаат подобро, пред да дадат одреден суд. „Социјалистичките згради“ се најкомплетните архитектонси дела од областа на домувањето во Скопје. Постземјотресно Скопје се развива во стил на Интернационалата, креирана од врвните светски архитектонски личности. Треба да учиме од тие објекти, и со тие поуки и новите знаења, да одиме напред, кон поквалитетна архитектура, а не да назадуваме.

За жал, не се фалиме со добри стручњаци. А не дека немаме со кого да се пофалиме. Се фалиме со профитерските компании кои безусловно се потчинети од страна на инвеститорот, како би добиле поголем профит. Со нив се фалиме, и од нив го добиваме ова.

Вредноста на секој архитект, неговата примарна професионална доблест е да создаде простор, прифатлив за сите - и оние кои го користат, и оние кои го гледаат. Храброста на секој архитект, пак, барем овде (каде нашата професија е сведена на мизерно ниво, кое не би навлегувал и да го коментирам тука), е да го убеди инвеститорот за грешките во неговите барања.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Ми се допаѓаат зградиве што се до ГТЦ таа, а и исто така кај раскрсницата накај Рамстор-спроти Европски универзитет. А и новава спортска сала има добар изглед, не е како останативе сали пред 50 години изградени-без никаков изглед.:kez:

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Ми се допаѓаат зградиве што се до ГТЦ таа, а и исто така кај раскрсницата накај Рамстор-спроти Европски универзитет. А и новава спортска сала има добар изглед, не е како останативе сали пред 50 години изградени-без никаков изглед.:kez:
Кај новата сала има ужасна грешка што нема 4-та трибина.
За надворешниот изглед нема збор, супер е.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
да не почнувам за државна и гратска колку се одбивни и да не почнувам за факултетиве колку се сиви и тужно.
не знам кога ќе дојдеме да правиме вакви градби

далеку сме од ова знам,јас се молам да излеземе од коцкастите објекти па да се надеваме на поголема креативност.
не ми викајте дека треба големи финансии за вакво нешто,треба воља креативност и муда:)
Богами, треба муда за да кажиш дека ова е креативност и напредна архитектура. Оваа пародија на архитектурата, ти ја посакуваш во твојот главен град? Ти благодарам на креативноста.

Само те молам, погледај ја малку темата за естетика на кубусот, во истиов форум, за да разбериш што кубусот претставува во архитектонската цивилизација. За да не се обидувам да те разубедувам напразно зошто не треба да величаш вакви пародии.

Градска? Мислеше на Градска Болница? Драго Иблер - југословенски архитект, добитник на бројни Европски награди и еден од доајените на Модерната во поранешна Југославија. Тоа е архитектот на тој објект - од кој многу архитекти, барем кај нас, сеуште ги земаат принципите за да создадат квалитетна архитектура.

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
За мене Скопје има некоја посебна топлина, некој посебен шарм...град кој е наречен метропола а нема М од метропола....
Ко што кажа еден наш рапер на една страна од Вардар е Вашингтонг на друга страна Палестина....
Улица Македонија омилено место за прошетка и кафе на многу Скопјани а според мене една од најасалните улици во градов...кејот на Вардар убаво место мегутоа требаа да се среди тој кеј од двете страни за да се добие убава слика....Плоштадот Македонија...фино место само нешто ко да ми фали на тој плоштад...Камениот Мост, скоро реновиран но како што викаат многу луге...мостот по реновирањето е мост без душа....имам гледано слики од порано и овој мост бил прекрасен....и треба да се тргнат сите питачи од таму....
Што се однесува до улиците и булеварите мислам дека се очајни...единствено добро на булеварите се дрвцата и цвекињата на нив како што има на Партизанска(од соборна па до универзална)...само и тоа е перење пари...коа ке дојде време за трамвај се тоа ке се руши и ке се стават шини за трамвај....Скопје нема подземни премини кои би ја намалиле гужвата низ градот...што се однесува до модерните градби..спортската сала Борис Трајковски е одлична....жалам што немаме убави театри како што имаат Белград, Загреб, жал ми е што немаме убава Опера...недостасува тој културен живот....
Скопје нема доволно тротоари, на улиците во Скопје кога ке заврне дожд улиците се поплавени, на Скопјани им требаат чамци да стигнат до работа....
Крајно време Универзална Сала да се реновира, да се изгради жичарницата до крстот на Водно..крајно време е да се сменат крнтиите на ЈСП и да се стави трамвај..крајно време да се изградат асални театри и опера....да се спречи урбаната мафија и да се донесе закон ко во Љубјана.....таму е забрането населување на жители од други градови од Словенија...затоа во Љубјана има жители како што имало и пред 10 години....

Но покрај се како што почнав и ке завршам...има тука некоја посебна магија....две три недели не си тука и те фака некоја носталгија по Скопјево

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
....да се спречи урбаната мафија и да се донесе закон ко во Љубјана.....таму е забрането населување на жители од други градови од Словенија...затоа во Љубјана има жители како што имало и пред 10 години....
Не се словенците фашисти. Замисли, фамилија од Љубљана која била на одмор во Австралија и таму жената родила дете: нема да смее да се врати во Љубљана? Во љубљана има нешто (колку што знам) налик на мораториум на градба т.е. регулација во однос на експанзијата на градот како физички поим.

Да не тераме офтопик, колку да знаеш каде грешиш.
Ако грешам јас, слободно корегирај ме тука.

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Во Скопје се гради кај што не треба а не се гради кај што треба.
Па сеа се се туткаат зграда до зграда не можеш да дишеш а за паркинзи не ни мислат.Нема кај да се паркира поготово во Центар попладне ако најдеш празно место е исто ко да си добил на лотарија и што е најтрагично уште градат кај најдат.Рампи му е мајката па тек тогаш да се воведе се во ред и ништо да не се чачка.Треба малце кај што е запуштено таму барем да изградат нешто а не место паркинг или игралиште зграда да гради.Дај барем некоја интересна градба нека изградат.
Инаку објекти кои се нај нај се Рамстор,Борис Трајковски,Зградата кај кривината кај Рамстор и други.Ко за почеток не ќе е лошо по некоја катна гаража да изградат.
Може малце оф топик ојдов...

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Не се словенците фашисти. Замисли, фамилија од Љубљана која била на одмор во Австралија и таму жената родила дете: нема да смее да се врати во Љубљана? Во љубљана има нешто (колку што знам) налик на мораториум на градба т.е. регулација во однос на експанзијата на градот како физички поим.

Да не тераме офтопик, колку да знаеш каде грешиш.
Ако грешам јас, слободно корегирај ме тука.
Абе нешто такво е....на другарка татко и работи во Словенија и имам слушнато , уствари така ми е пренесено:pipi:

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.899
Поени од реакции
717
Скопје какво такво наше си е.За архитектурата треба да се поработи и тоа малку повеке.Факт е дека деловни објекти како Соравиа,Рамстор,Сити Галери го разубавуваат Скопје.За градењето на спрат за ГТЦ мислам дека нема потреба бидејки трговскиот е голем само му треба малку дотерување или пак со поголеми и понапредни технологии да се модернизира малку ,да се проба да се затвори делумно(не скроз како Рамстор) да се реновира малку одвнатре а не кровот распаднат мермерните плочки скршени.А општо за Скопје мислам дека требало на времето да се направат поголеми улици бидејки стигање до центарот по улица со по една коловозна лента во двата правци воопшто не укажува дека се стига до центарот на градот.На пример 90% од улиците би требало да изгледаат како тие во Аеродром да бидат доволно широки и да има жардињери измегу нив.А за жал 90% од улиците на Скопје се ископани со големи дупки дури и се нерамни на некои делови.Сепак има уште многу да се прави а работата со улиците е одамна правена и за таков зафат ке треба да се мењава цела инфраструктура што не е можно.Сепак какво такво-добро е.

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
^^
И јас сум повеќе ГТЦ да се среди отколку да се доградува, зошто сегашниот изглед е еднаков на катастрофа, баш пред некој ден поминав и се разочарав!

Kajgana Shop

На врв Bottom