Скијање Зима 2011/12

Оваа зима на скијање:

• Бугарија

Гласови: 34 40,0%
  • Македонија (на некои од нашиве ски центри)

Гласови: 34 40,0%
  • На подалечно место, ќе наведам на кое

Гласови: 4 4,7%
  • Оваа зима не одам на скијање (финансиска криза)

Гласови: 3 3,5%
  • Србија

Гласови: 2 2,4%
  • Не одам на скијање, ќе одмарам оваа зима

Гласови: 8 9,4%

• Вкупно гласачи
    85
П

Паган-др

Гостин
Имаш секој ден комбиња за Маврово.250 ти е за студенти за останати е 300(ова од скопје).Повратна не знам дали имаат никад не сум користел ако сакаш пиши ПМ ќе ти дадам број.Има повеќе што возат ама јас најчесто се возам со него.
Пиши ми го бројчето ПП.

А за враќање, како се враќаш кога одиш со тие комбиња? :)

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
Најголем проблем за нашиве центри ми е превозот. Не сум налетал до сега на еднодневни до Маврово, во прошли 3 години еднаш отидов со кола, ама сега не е изводливо. Во случај некој да има информации за еднодневни со комбе/автобус/шоидае нека каже.

Иначе цела недела бордање здравје ќе поминам во Боровец. Убави стази, не ги штедат топовите, ноќен живот одличен, хотелска услуга топ.
Преку викенди Киниси агенцијата носи до Маврово и назад. Кога немам кола на располагање со нив идам. 1100 денари е со тоа што имаш превоз повратен и дневна ски-карта,така да ти доаѓа превозот бесплатен. Агенцијата е кај Зегин на партизанска,до делишс фурната

и дајте бројче и на мене за ова комбево преку недела што носи

Член од
7 ноември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
10
фала на елементо... Пази: Грција топ ски терени и зимски центри. Колку и да нејќиме да признајме, и многу подобро организирани од нашите.

Тука има сериозен проблем, ама не е со снегот. Проблемот е со менталитето на суратите шо ни се одговорни во државата. Конкретно денеска копанки не работеше жичарницата со изговор дека „ја чуваме патеката за викендот“, а хотелот Молика е фул со Бугари. За шо се тие дојдени кај нас? Па по 15 минутно натегање со директорката на хотелот се одлучија да ја пуштат жичарницата...
Кога сме кај снегот, за него барем е лесно на овие температури. Слика од мојата кола, сликана во саботата, на бегање од копанки (сато се гледа убо, 12.40, на пладне)

Шо кажва термометарот? Има потреба да ти кажам колку беше од сабајлето во 8?? Со црево да прскам ќе напрам лизгајнца, не па со топ. Ама топ за нашиве е онаа направата за пукање... артилериска. Топ за снег е измислена именка и за 15-тина години можи ќе сватат која е намената на “чудото“. 3 топови имаат браќата на југ и ги решаваат сите проблеми. Лани прво скијање беше на вештачки снег на половина стаза отварање на 20-ти декември... такво такво, од мавровското најавување отворање на сезоната, дрн дрн дрн и 170 км во 1 правец за седење на ливата е мноооогу пати поарно. Да не ти напоменувам дека Вигла - долната точка е на 1700 метри, додека најгорната е над 2000... за споредба Молика е на 1400 метри, додека горната е 1700... а ни Крушево твое фалено не е нешто повисоко. Север југ... не игра улога.

Чек сеа... ти или не си скијач или нивите што летно време ги садат со тутун ги споредуваш со инфраструктура во која е вложена милионска сума на пари... Одиш на скијање или да дремиш во некоја локална биртија со цени слични како на аеродром?

Не коментирам на ова, пошо најверојатно Крушево ти е топ дестинација шо си ја посетил. Се кладам по 100 евра дека вработените во Грција знаат појќе Македонски од вработените на Шапка. Мада изгледа тоа за тебе е голема непозната, па те молам немој да осудуваш и рассудуваш ко неможиш подалеку од носот да си видиш.

Ти чекај не... и да знаеш дека ќе дојдиме во Крушево, ама не на скијање. Можеби на ракија.

И за последен пат: имам одено Вигла преку 20 пати. Стално одам со мое возило. Појќе мака имам видено од нашите царинарници (имаше случај ми броеа чевли в багажник) отколку со Грците. Не се будали тие, знаат зошто одиме (читај да трошиме пари) кај нив на скијање карта 15 евра, чај-кафе евро и пол, две, гирото во Лерин е неминовно... секако си таму ќе свртиш до Лидл да видиш шо има на промоција, оп пеесче летна. И не замараат нормално. Да не се разбериме погрешно, би потрошил исто толку и кај нас, ама да има за што. Да давам јас 1200 денари за дневна на Маврово + да тепам 170 км во правец е тотално неисплатливо. Кожуф е уште подалеку од Битола засега, ќе видиме ко ќе го напрат пато од страната на Кавадарци... така да Вигла и Копанки се единствените разумни дестинации за мене за зимава. А како што има најава за врнежи, многу веројатно е да си извадам сезонска за Пелистер...
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 20:09 ---
Ne e vo red da zboruvas za nesto sto ne si go videl.Mozebi zboruvas za ski terenite vo Krusevo pred nekoe vreme,dojdi i sega vidi kako funkcionira,kako e se organizirano i kako se spremaat stazi za skijanje.Komentiras gluposti sto mozebi nekogash si slusnal kako na primer nivi so tutun,momce ne e fer i pred lugjeto i ne e vo red od tvoja strana bidejki vo poslednive dve godini se vlozeni mnogu pari vo renoviranje na zicarniscata i ski terenite i normalno baciloto.Zatoa ti nemora da doagjas da vidish jas sto ti preporacav so dobra namera kade dobro da pominesh,ubavo da se iskijash,i eftino da p;ominesh.Tvoj problem.
p.s.
Ne mi gi spomnuvaj Vigla,Kalavrita,Kajmakcalan,Parnasos,Vermio......eeeeeemrsulko....mene mi objasnuvash za skijanje.Puahahahahah,i uste komentirash deka ne skijam,ajde mali izbrishi nosot....aahahahahahah......!!!:pos:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ne e vo red da zboruvas za nesto sto ne si go videl.Mozebi zboruvas za ski terenite vo Krusevo pred nekoe vreme,dojdi i sega vidi kako funkcionira,kako e se organizirano i kako se spremaat stazi za skijanje.Komentiras gluposti sto mozebi nekogash si slusnal kako na primer nivi so tutun,momce ne e fer i pred lugjeto i ne e vo red od tvoja strana bidejki vo poslednive dve godini se vlozeni mnogu pari vo renoviranje na zicarniscata i ski terenite i normalno baciloto.Zatoa ti nemora da doagjas da vidish jas sto ti preporacav so dobra namera kade dobro da pominesh,ubavo da se iskijash,i eftino da p;ominesh.Tvoj problem.
p.s.
Ne mi gi spomnuvaj Vigla,Kalavrita,Kajmakcalan,Parnasos,Vermio......eeeeeemrsulko....mene mi objasnuvash za skijanje.Puahahahahah,i uste komentirash deka ne skijam,ajde mali izbrishi nosot....aahahahahahah......!!!:pos:
Ево, почнувам со бришење на носот.... шмрц...

Е сега, и јас викам дека не е во ред да зборуваш за нешто што не си го видел. Ама ти продаваш мадиња за бубрези (и ми споредуваш Крушево со Вигла), а не си свесен дека без маде можиш да живејш, а без бубрези не.

Назад на темата. Знаеш како се привлекува некој како мене да дојде? Просто, сликај тоа што е направено, џитни во темава 20-тина слики, па продавај локал патриотизам. Можи да си постар од мене, ама јас сум на скии од 6 години. Така да неможиш да ми кажваш какви стази има на Крушево, кога пред се, намената му е за почетници. Ај сега со аргументи победи ме на темава и кажими: имаат направено нова жичара (на башка локација од старата) и под неа има црна стаза па незнам како е? Топ за снег да не имат донесено? Ако ги офарбале клупите од плави во црвени и ако го поддотерале бачилото, тоа се вика тековно одржување, а не инвестирање.

Јас си плаќам и си барам предизвик, нешто што нажалост нити Крушево нити ниже поле (на Пелистер) неможи да го понуди (Копанки можи, под услов да има снег, засега копанки е место кај шо има голема шанса да ги скршиш скиите во 1 дневно скијање). Е сега ташачарење, тепање на време и врткање по планини колку да се почеша крастата е едно, скијање е друго. Со ова малку време шо го имам, очајната понуда на нашите ски центри (генерално сите) и пелистер на 15 минути, имам избор дали сакам да скијам или да тепам време. Ако ми е за тепање време најчесто одам на Пелистер (пошо цела генерација се мафта горе и ќе се подружиме), а за да се одлучам да напрам 55 км и да го посетам Крушево треба да имам некаков мотив. Ама со оглед на се помалата скијачка сезона гледам максимално да го искористам снегот пошо утре можи да го нема, така да најчесто изборот ми е да одам Вигла...

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 20:09 ---
p.s.
Другар јас вчера се вратив од Крушево, бев за Нова година три дена и ги земав скиите колку да видам како е бидејќи и јас наслушнав дека е демек реновирано. И да ти кажам право, воопшто не е така како што го прикажуваш. Прво на стазата има повеќе пешадија,санки,лизгачи со вреќи и слични глупости отколку што има скијачи. Треба ептен да пазиш да не собереш некој и беља да си направиш. Другиот ден малку се растерети гужвата и можевме поубаво да ја скијаме стазата. Полна е со тумби и дупки,на крајот има дури и нешто налик на ров,ептен е зезнато за кочење,пропаѓаш сосе скии,стазата нит е израмнета нит ништо. За должината да не зборам,исто како на Жути на Маврово.Вториот ден од зезање само спуст ја возевме, кој побрзо,за 30 секунди од горе до доле,па ајде пак чекај на лифт 15 минути. Тоа за бачилото е само додаток на некој добра ски центар,голема работа ако има добри локали кога нема скијање добро. Ако ми е за локал ќе одам во Скар доле во градот ќе се најадам и напијам топ!

Ај да контраш на Вигла со Шапка или Маврово ај некако да те разберам,иако скијачите на форумот тврдат дека Вигла е подобра од нив каде каде. Но да го спомнуваш Крушево како сериозен ски центар,не иде.

Во Крушево се оди на добра храна,пиење,супер расположени и гостопримливи луѓе на сите страни,но не за скијање.

Едит: и заборавив,постои ли поголема глупост од таа во Крушево,да се симнеш од жичара и да тепаш уште 200 метра до теренот пешки со скии на нозе?

Член од
20 октомври 2011
Мислења
45
Поени од реакции
24
и јас бев за нова година во крушево и ке кажам дека крушево е далеку од добро место за скијање. А за шетање, јадење и пиење е топ :)

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Да не знае некој како е со снег по ски центриве и дали ќе работат деновиве?

П

Паган-др

Гостин
Дајте стварно некое инфо, Маврово во сабота ќе работи? Снег, нешо а-у?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Дајте стварно некое инфо, Маврово во сабота ќе работи? Снег, нешо а-у?
Најверојатно да.Засега работи без прекин.
На стазите слабо стои со снег горе на повеќето скилифти е ок ама недостасува снег.
Само на галички и белички е задоволително.
Сега четврток/петок ќе врнело 20-30 см снег со што би се подобрила ситуацијата значително.
Мислам дека ќе продолжи со работа пошто на крај краева приватно е и не верувам дека на праник кога ќе врие од туристи ќе го затворат.
За сигурно можеш да се информираш во скијалкиот центар.(иако сум прилично сигурен)

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Како почетник без разлика дали се работи за скии или даска, што ми треба за да почнам да учам да скијам/бордам?
Наи добре е изначало ако може да си позволиш, да си земеш ски учител за неколко урока, да ти стави началото. Имаи предвид, че ските са скап спорт;)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Јас имам едно прашање (малце непријатно ама тоа е)
Прв пат ќе одам за Банско годинава и најдов едно хотелче во центарот на Банско. Ми треба информација одприлика како е со превоз до ски патеки-лифтови? Исто така ако има некој превоз да каже цена :)

Фала многу

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
Прв пат ќе одам за Банско годинава и најдов едно хотелче во центарот на Банско. Ми треба информација одприлика како е со превоз до ски патеки-лифтови? Исто така ако има некој превоз да каже цена :)

Фала многу
Јас кога идам го начекувам комбето од центарот што оди до жичарите. Цената е околи 2-3 лева, а сите комбиња имаат скелиња од надвор за да си закачиш скиите. Во главно не е многу скапо.

Убав помин,ти завидувам јас оваа година ќе го пропуштам Банско. Најдобро скијање секогаш имало.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
246
Поени од реакции
3

Фала многу
Повеќето хотели имат комбе кое врши превоз до гондолата, и е бесплатно.

M

macgowan

Гостин
Инаку, паркингот кај гондолата во Банско е 5 евра. Исто е и горе на Бандеришка пољана.

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678
Дечки комбе за на Шапка нешто бројче ако има да пишете ве молам

Kajgana Shop

На врв Bottom