Се сруши хеликоптер на АРМ близу скопското село Блаце

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Не знам дали знаете но во 2001 за време на војната се сруши сличен или ист ваков хеликоптер од кој двајца загинаа а скоро сите војници што беа во него се спасија. Тоа значи кога хеликоптерот има несреќа, а тогаш тој удрил во некој столб паднал и не експлодирал или станал пеплосан како што е случај со вчерашното уривање на хеликоптерот на арм. И тоа не е случај само кај нас туку и кај америчките хеликоптери кои се рушат остануваат во целина. А овде хеликоптерот е пелпсан што само покажува дека е срушен или е направена диверзија. Истрагата ќе покаже дали во ова има вистина.
Тој хелихоптер беше Ми8 и пукано на него, а не како што изјавија, имаше еден загинат ( механичарот ).
Него гледам сега дека се извртуваат работите, првин викаат дека имало две експлозии една во воздух една доле а сега само една???
Многу смрди

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Жал ми е...уште една катастрофа...слава им :(

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
........................taka vikaat.....??????
Ima li nekoj informacii kako tecel priodot, kade vsusnost trebalo da sleta, kako se nasol helikopterot tamu ???
Ova ne e so cel na spekuliranje, samo cista ljubopitnost, mnogu malku se zboruva za profilot na letot.......ili kako sto pisuva rymz...nema koj...vistina li samo paceri se grizat za bezbednosta i sostojbata na opremata i sredstvata ????
Mene iskreno me interesira tvoeto mislenje.

CrashoverRide

Tutto per la Lazio,persempre nell cuore...
Член од
9 јануари 2008
Мислења
1.293
Поени од реакции
114
Многу ми е жал за луѓето што загинаа,лесна им земја...

aquarius

sweet child
Член од
20 октомври 2007
Мислења
170
Поени од реакции
0
Уште една трагедија над Македонското сонце.
Најдлабоко сочувство до најблиските,пријателите,колегите.
Почивајте во мир!!!!!

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.780
Поени од реакции
49.639
Нема потреба од правење ''теории на заговор''z не е пукано на хеликоптерот,нека заврши таа истрага више една и нека се установи тоа нетреба да се приредидуваат нови трауми на 11 фамилии и вака не им лесно.
Иначе Српските весници како од пушка денеска серат дека е симнат со зоља хеликоптерот...какви гнаси се не ми верува се користат со најподмукли мерки за да си го одложат неизбежното
Нека им е лесна земја на загинатите и господ на помош на тие што ги оставија зад нив

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Како и да е, летал по некој коридор, на слепо нема да оди. :toe:
Potvrdeno e, ne letal po koridol, bil vektoriran. Interesno e deka ne mozhel da fati ILS, ne znam zashto i kako, doprva kje se utvrdi koga kje se preispituva letaloto. ILS sigurno ne fatil, deka se gleda na sama traka koja e preslushana. 2-3 pati e vektoriran levo desno za da fati ILS, ne uspeal.
Od pilotska gledna tocka, pri takvo vektoriranje, levo-desno po 5 stepeni, treba ubavo manevriranje so gasta na letaloto. Pri eventualno (ne e potvrdeno) mal ispad vo manevriranjeto, mnogu lesno mozhe da dojde do gubenje na kontrola na letaloto, koe inace tezhelo od prilika 15 toni, so shto letaloto pagja so 200m/s.
Dokolu so takva brzina pagjal, a so sigurnost se naogjal na 800m visina, togash letaloto se srushilo za 4 sekundi. Pri takov eventualen pad, se pretpostavuva deka e padnato na zadniot del, i pri udar so zemja, so ogled tezinata i municijata vo nego, se odbil od zemja, i eksplodiral.

Seto toa kje se utvrdi otkako kje se ispituvaat i delovite od letaloto.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Керозинон прскат,пукат.лом прајт .... плус што си имет носено неколку сандаци муниција , бомби и нешто слично

E_L_E_N_A

Битола,мој роден крај
Член од
27 декември 2007
Мислења
479
Поени од реакции
16
Воените пилоти со години се жалат на бавните процедури за набавки на делови и за сервисирање на воздухопловите.Во минатото лето, во јули, малку пред серијата пожари, сите хеликоптери на АРМ беа приземјени зашто останаа без масло, поради пропусти во процедурите за јавни набавки.
Министерството за одбрана тврди дека хеликоптерот „Ми-8/17“, кој завчера се урна на шест наутички милји пред слетување на воениот дел на аеродромот кај Петровец, бил технички во најдобра состојба,
во споредба со трите такви воздухоплови во составот на АРМ, од кои еден е приземјен поради дефект. Но, според формацијата на вооружените сили, во составот на Воздухопловната извидувачко-напаѓачка група (ВИНГ), реформираното Воено воздухопловство, треба да има вкупно седум такви летала: шест „Ми-8/17“ во Транспортниот сквадрон и еден модифициран хеликоптер во ВИП-сквадронот. Одбраната не одговори во каква состојба се другите летала и колку од нив се приземјени додека чекаат сервисирање или ремонт.
Министерство за одбрана до денес нема избрано центар за одржување на леталата, иако со години најавува стратегиски партнер,
со што треба да се избегне по неколку месеци долгата процедура за набавка на делови, за одржување и ремонтирање на воздухопловите. До денес леталата се ремонтираат во ремонтните заводи во Украина.
НАТО неколкупати предупреди дека одбраната не ги троши парите од буџетот наменети за опремување и вежби
. Според планот, до 2012 година се предвидени по околу 25 милиони евра за опрема годишно.

Срамота ... војската треба да биде третирана на највисоко ниво,и прво за таму да се обезбедат финансии па после за друго ...бруки,не сме ние држава ...

Kajgana Shop

На врв Bottom