Само за вегетаријанци (вегетеријански рецепти)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444






Дали веганите оправдуваат јадење храна од растително потекло која се храни со месо? :vozbud::vozbud::vozbud:
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Nex
С

Сибињанин Јанко

Гостин
Доволно ли е дневна количина на витаминот Б12 да е 0,0025 mg, колку што има во една таблета Олиговит? Инаку сум семи-вегетеријанец јадам пилешко, но гледам да избегнувам да јадам.
 
М

Мартин`

Гостин
Не ви се пријадува кога ќе ја видите сликава ?



Па вие не сте луѓе бе :baeh:
 
Член од
13 август 2010
Мислења
22
Поени од реакции
5
ehee ima tolku mnogu raboti da se jadat osven mesoto, tuka e orizot, kompirot, zitata, site vidovi mesunki koi gi sodrzat potrebnite proteini, i seta ovaa hrana dava mnogu energija, i tolku mnogu vkusni jadenja se pravat od istite, a da ne zborime za ovosjeto i zelencukot koi cesto se smetaat za dodatok, a ne za edni od najvaznite namirnici, sto i se. a mesoto dava energija, da, ama ne e neophodno, moze i bez nego.
pa tuka se i lesnici, bademi, orevi, kikiriki i sto uste ne koi davaat dobri masti, se razbira, vo umereni kolicini. potoa, nemariniranite pecurki se wow zamena na suvomesnatoto vo picata, mora da se proba:))
mnogu mi se svigja kaj vegetarijanstvoto, a i kaj veganstvoto sto konecno doagjaat na red vistinskite namirnici koi se vazni i najpotrebni, tuka tie se vo prv plan, a ne kako nesto bez koe moze a i ne mora da se snabdi organizmot preku denot.
 

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Не сум вегетаријанка ама не јадам многу месо.. Само одредено месо што ми се свиѓа и во мали количини. А и ретко.
 
A

AnFem

Гостин
Веге ѓувеч

-1/2 кгр. кромид,
-300гр. компири,
-200гр. ориз,
-2 зелени пиперки,
-100гр. мешан зеленчук
-4 црвени суви пиперки
-зејтин, црн бибер, сол, нане, буковец, вегета, магдонос

Се сечка кромидот и се пржи. Се додаваат излупените компири, исецкани на коцки, исецканиот зеленчук и оризот. Се додава вода и се‘ се истура во тава. Се зачинува и се потпекува во рерна. Пред да биде готово, се додаваат сувите пиперки.



Јуфки со маслинки

-400гр. јуфки,
-1 чешне лук,
-80гр. црни маслинки,
-китка магдонос,
-1 лимон,
-20гр. маргарин
-маслиново масло
-сол, црн бибер

Маслинките се печат и се отстрануваат семките. Пастата се вари. Во меѓувреме се лупи лукот и се’ се сече заедно со измиениот и исушен магдонос. Се редат 2-3 ливчиња од кората од лимоноти се меша со лукот и магдоносот. Се загреваат 2-3 лажици масло, се додава и маргаринот и исечканите состојки. Се додаваат маслинките, 2 лажички сок од лимон и една црпалка од водата во која се вареше пастата. Се цедат тестенините и се додаваат во тавата со состојките. Се пржи неколку минути и се зачинува.



Ризото

-1 кромид,
-1 морков,
-пола пашканат,
-пола главица свежа зелка,
-шолја ориз,
-магдонос,
-лук, мајчина душица, сол, рузмарин, црн бибер и ловоров лист

Се динстаат кромидот, пашканатот, морковот околу 20 мин. Се додава оризот, после десетина минути се додава зелката и се зачинува.




Динстани зеленчуци

Можете да ставите било кој зеленчук го имате во моментот. Јас обично правам овака:
Прво се динста кромид, лук, праз.
Потоа се додава морков, компир, боранија, пченка, грашок, брокула, карфиол, ориз. Се посолува и се додава околу 200 мл вода, не повеќе, затоа што зеленчукот се вари во својот сок. Го поклопуваме со капак и оставаме да се вари на тивок оган со повремено мешање. Пред целосно да се свари зеленчукот, може да се додатат пиперки, зелка, домати. На крај се зачинува со бибер и малку магдонос.



Боранија на медитерански начин

- Половина кгр. боранија
- 1 лажица маслиново масло
- главица кромид
- и чешне лук
- 500гр. домати
- лажица зачин
- 2 лажици исечкан босилек
- магдонос

Боранијата се чисти, се мие и се вари во солена вода 15-20 мин. На маслиновото масло со малку вода се динста исечканиот кромид, исечканите домати во коцки, сето тоа се посипува со зачин и се остава на тивок оган 10-тина мин. Сварената и исцедена боранија се вмешува во сосот од домати и се додаваат магдоносот и босилекот.


Медитеранска салата

-500 гр. боранија
-500гр. компири
-блитва
-2-3 чешниња лук
-босилек, маслиново масло, црн бибер

Боранијата се мие, се чисти и се обарува. Првата вода се фрла, а во втората се додава компирот, исечен на коцки. Кога компирот малку ќе омекне, се додава блитвата. Кога зеленчукот ќе биде целосно сварен, се процедува, се додава исечканиот лук, босилекот, се зачинува и се прелева со маслиново масло.



Салата од кус кус со зеленчук

Во подлабок сад се става една шолја кус кус и се полева со една шолја зовриена вода. Се остава да стои десетина минути, додека да набабри. Откако добро ќе а впие водата, се додаваат 1-2 сечкани домати, без семки и сос, 1 зелена пиперка, 1 млада тиквичка (претходно кусо варена) и десетина зелени маслинки. Се става сув босилек и лимонов сок и се меша.


Хумус (паштета од наут)


Во блендер се става 300гр. сварен наут, се додаваат 2-3 чешниња лук, сок од лимон и зачински тревки. Се додава таан, пире од сусам, сенф или лути пиперчиња.
 
A

AnFem

Гостин
Кога веќе добив поддршка, ќе напишам уште, не ми е гајле што е 8:30 и јас имам подочњаци до колена :)

Плескавици од просо

-Шолја просо
-лажичка сол
-50гр. ситно сецкан кромид
-25гр. моркови
-зеленчук по желба, ситно исекцан
-маслиново масло

Во солена вода се вари просото околу 30 мин. Се додава зеленчукот, се меша, се обликуваат плескавици и се пржат.


Ќофтиња од леќа

-леќа, хељда, морков во ист сооднос (на пр. по ½ шолја од сите)
-средината од 2-3 парчиња стар леб
-по желба праз/кромид/лук/магдонос
-сол, бибер, кари, вегета

Леќата се вари околу 30 мин. (да биде цврсто зрното) и се цеди. Хељдата се мие, се вари во малку вода (колку да ја покрие), првата вода се фрла; во втората вода се додава сол; кога ќе ја впие целата вода тогаш е сварена. Морковот се бари на пареа или се вари (ако се употребува праз истата постапка како за морковот). Зеленчукот се сечка на ситно, се меша со леќата и хељдата (ако нема хељда, може ориз или просо), се додава сув леб и се зачинува по вкус. Смесата се меша убаво, се остава да отстои за да го впие вишокот течност, се обликуваат ќофтиња (или ќебапи). Се редат во тавче посипано со брашно (може палента или презла место брашно) и се печат во претходно загреана рерна до 200°С околу 40 минути до 1 час.


Крем од целер

-2 компира исецкани на коцки
-1 целер
-праз (само белиот дел)
-2 чешниња лук
-кромид
-маргарин, зејтин

Се пржат целерот, лукот и кромидот во маргарин и маслиново масло а да омеккнат, потоа се додаваат компирите и празот и се’ се вари. Се мати со миксер и се посолува. Кога се сервира, се посипува со мајчина душица (јас ставив малку повеќе и ми го заеба цел вкус)
 
T

Tetro

Гостин
Mrazam da se samocitiram, ama moram ponekogash...
Пред неколку денови, направив нешто за првпат. Вегетаријанско до крај. :icon_lol:

Еве рецептот:
Земав компири 2 големи (вкупна тежина околу 600-700 грама), ги сварив и ги испасирав. После земав моркови 2 (вкупна тежина околу 300 грама), исто ги сварив и испасирав па ги смешав со компирите и малце посолив таму (јодирана сол).
Кромидот со празот, ситно исецкани ги ставив да се пржат во тавче, со малку зејтин. При крајот додадов малку зачини (вегета и сушен магданос). Кога сето ова беше готово, ги префрлив во друг сад поголем и се сетив дека ми фали бело вино, па морав да импровизирам со малку вода ... смешав се` што претходно беше користено + повеќе масло за готвење, зачини од се` што ми се најде моментално во кујната, црно пиперче фино мелено, малку сенф и ќечап и испадна нешто сосема ново за јадење кое никој порано го немаше пробано. А и сите комшии разбраа дека сум готвел пак. :D Секој кој имаше шанса да го проба, го пофали новото јадење, кое сеуште нема име. :pos:
 
A

AnFem

Гостин
Мусака од зеленчук

-2 моркова
-4 компири
-1/2 корен целер
-2 помали тиквички
-1 страк праз
-200 гр. растителен кашкавал
-масло
-магднос, сол, бибер, зачини

Компирите се варат и се прави пире. Морковите, тиквичките и целерот се рендаат. Празот се сече и се динста. Се додаваат морковите, тиквичките и целерот. Сето ова се става во тава, се зачинува и се пече.



Овесни колачиња

-1 чаша интегрално пченично брашно
-1/2 чаша овесни снегулки
-1 прашок за печиво
-1/4лажичка цимет
-1/4 лажичка сол
-2 лажици малтекс
-1/2 чаша кафеав шеќер
-3 лажици оризово млеко
-1 ванилин шеќер
-1/4 чаша сечкани ореви
-1/4 чаша суво грозје


Се комбинираат заедно пченичното брашно, овесните снегулки, прашокот за печиво, циметот, солта, и се мешаат во сад за мешање.
Во друг сад се комбинираат малтексот, шеќерот, оризовото млеко, ванилата и добро се измешуваат.
Потоа двете смеси од двата сада се смешуваат и сето тоа добро се измешува. Потоа се додаваат оревите и сувото грозје, и повторно добро сè се меша.
Врз плех, на кого е ставена мрсна хартија за печење, со лажица се формираат колачињата и се печат во загреана рерна, околу дваесетина минути.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom