Самоубиство!

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Ова е вториот дел. Следи уште да го ставиш и третиот, а четвртиот си го тргнал од YouTube (проверив). Во секој случај, го имаш нашето внимание. Што ќе направиш со него?

Депресијата трае само извесно време и луѓето ќе бидат околу тебе само онолку колку што навистина ти е тешко (некои дури ни тогаш нема да бидат покрај тебе). После тоа, веќе твоите болки, таги и потешкотии нема да им бидат интересни, зашто ќе се сетат на нивните сопствени и ним ќе им се посветат.

Ова ти е пресвртница во животот, кога имаш можност да одлучиш што ќе правиш со себе. Сега имаш шанса да си дадеш цел во животот.

И немој да велиш дека ќе се убиеш. Нема. Премногу се сакаш себеси за тоа.

Што сакаш да правиш?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.726
Поени од реакции
31.826
:icon_mrgr:,,,na ovoj svet sme dojdeni /faktor na verojatnost/,,,za da zhiveeme ,,,,kolku i da se problematicni sostojbite ,,vo koishto upagjame i ,,,izgledaat nevozmozhni za reshavanje ,,,no so pomosh na samisebe ,,,ladna glava ,,trezveno razmisluvanje ,,i sega i tuka so umot ,,,a i so pomosh na vistinski prijateli,,,se mozhe da se nadmine,,,nekoj pogore napomna ,,,zhivotov ne e med i mleko i sosema e vo pravo ,,,,ima situacii koi izgledaat bezizlezni ,,,no so samodoverba ,,,hrabrost da se suprostavuvanje na problemite ,,,i vistinska poddrshka na vistinsji lugje vi vistinsko vreme se mozhe da se nadmine ,,,kolku i da e naizgled se patetika ,,vo odbrana na zhivotot ,,,,no od zhivotot nema nishto povredno ,,,i pak ke recham ,,,dojdeni sme da zhiveeme ,,,a ne sami ,,da si ja kroime sudbinata ,,,,toa pravo kako instrument na opstojuvanje ,,,ne ni e dozvoleno,,,,po nieden osnov,,,,

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Прочитајте ја книгата “Во прегатратка на Светлината“ од Бети Џ Иди...

не, не - не нудам пропагандни материјали :P :) Книгата случајно ја најдов на една рспродажба во Матица (мислам) и да авторот е христијанка, целта не и’ е да промовира нова религија, движење или незнам шо... Него жената пренесува лично искуство од клиничка смрт (шо би рекле лекарите) ...
Радо ја препорачувам, пошо ме фасцинира и фактот што многу нешта во книгата ги имам чуено/т.е. прочитано на други места (најчесто источни: будистички списи, но и христијански и муслимански теории {да ги речам})

Во книгата зборува зошто се раѓаме, како се раѓаме, зошто живееме :)
не мора човек да верува, али фино е да ја прочита
еве најдов некое линкче 160 денари е, иако јас има сигурно и на друго место

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Знаеш пред 2 месеци добар другар пријател на мојот
постар брат се самоуби, се јави неговиот татко за да го викне брат ми на погребот наредниот ден, исто беа викнати и
некои др блиски пријатели и знаеш што
никој од нив не отиде на погреб го прашав брат ми зошто
не отиде и ми кажа дека никој негов пријател не отишол,
затоа што сите ние се соочуваме со маки и голготи, страдања но нема да дозволиме тоа да не уништи, НЕ или чекај ти
навистина мислиш дека тебе ти е најтешко од сите луѓе на светот се лажеш има и полошо и потешко илјада пати.

треба да Живееш .

S

Sagan

Гостин
Две момчиња се самоубиле со бесење

Мртвото тело на 19 годишниот Н. М. било пронајдено во близина на Камник. Го пронашол случаен минувач – телото е предадено на судска медицина. Полицијата соопшти дека момчето најверојатно се самоубило со бесење. Полицијата инфомира и за уште едно самоубиство на 16 годишно момче од гостиварското село Врбјане. Момчето било пронајден во близина на Чегране, обесено на дрво.

Језива коинциденција?

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.299
Две момчиња се самоубиле со бесење

Мртвото тело на 19 годишниот Н. М. било пронајдено во близина на Камник. Го пронашол случаен минувач – телото е предадено на судска медицина. Полицијата соопшти дека момчето најверојатно се самоубило со бесење. Полицијата инфомира и за уште едно самоубиство на 16 годишно момче од гостиварското село Врбјане. Момчето било пронајден во близина на Чегране, обесено на дрво.

Језива коинциденција?
Тешко веројатно :(

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Знаеш пред 2 месеци добар другар пријател на мојот
постар брат се самоуби, се јави неговиот татко за да го викне брат ми на погребот наредниот ден, исто беа викнати и
некои др блиски пријатели и знаеш што
никој од нив не отиде на погреб го прашав брат ми зошто
не отиде и ми кажа дека никој негов пријател не отишол,
затоа што сите ние се соочуваме со маки и голготи, страдања но нема да дозволиме тоа да не уништи, НЕ или чекај ти
навистина мислиш дека тебе ти е најтешко од сите луѓе на светот се лажеш има и полошо и потешко илјада пати.

треба да Живееш .
Секоја „мака“ и „голгота“ е приказна за себе. Секој со своите тежини и планини и со својата совест.
Далеку од тоа да правдам или осудувам (а што има јас, (или било кој друг) да правдам и судам за туѓ живот?) самоубиства, страшни се безочноста и игнорантноста на средината, која божем, од перспектива на стадо, на квазизаедништво, на „обединетост“ продава морал и мери кому му е потешко, а кому не, па од она што е и онака тргнало лошо (самоубиство) да мора и натаму несреќата да ја продлабочува кај неговите најблиски....

B

Black Guard

Гостин
Не ми се верува а толку млади, перспективни 6 и 19 години...ами ова ќе ги докусури и родителите,белег на семејството, навистина чуден тренд на пораст на суицидот е регистриран за една декада, очигледно резултат н моралната деградација, немањето поддршка...чувство на итфрленост а никој не помага...штета толку млади и тоа баш мо нјубавите години.
--- надополнето: 4 септември 2012 во 17:19 ---
страшни се безочноста и игнорантноста на средината, која божем, од перспектива на стадо, на квазизаедништво, на „обединетост“ продава морал и мери кому му е потешко, а кому не, па од она што е и онака тргнало лошо (самоубиство) да мора и натаму несреќата да ја продлабочува кај неговите најблиски....
За жал точно е.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНОСТИТЕ ШТО САКААТ ДА СЕ САМОУБИЈАТ СЕ НАЈСЕБИЧНИ КРЕТЕНИ НА СВЕТОТ
1. МИСЛАТ ДЕКА САМО НА НИВ ИМ Е ТЕШКО- САМОЖИВНИ
2. НЕ МИСЛАТ НА ЛУГЕТО ШТО ГИ САКААТ И ШТО КЕ ПРОПАДНАТ АКО ГИ НЕМА- СЕБИЧНИ
3. НЕЗНААТ ДА САКААТ - БЕЗ ДУША
4. НАМЕСТО ДА БАРААТ РЕШЕНИЕ И ИЗЛЕЗ ТИЕ ДАВАТ СО НИВНИТЕ ПРОБЛЕМИ И КУКААТ И БАРААТ ВНИМАНИЕ -КУКАВИЦИ
5. НЕ БЕРУВААТ ВО БОГ И НЕГОВИОТ ПЛАН - ОГРАНИЧЕНИ
и има уште многу да набројуваам ама само едно морам да им пишам како дел од молитва која гласи
БОЖЕ АКО ДЕНЕС ПОТКЛЕКНАМ ПРЕД ПРОБЛЕМИТЕ И АКО МИСЛАМ ДЕКА МИ Е НАЦРНО ТЕ МОЛАМ ДАЈ МИ СИЛА И НАДЕЖ ДА ВЕРУВАМ ДЕКА ТВОЈОТ ПЛАН ЗА МЕНЕ Е ПОДОБАР И ОД МОЈОТ СОН

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНОСТИТЕ ШТО САКААТ ДА СЕ САМОУБИЈАТ СЕ НАЈСЕБИЧНИ КРЕТЕНИ НА СВЕТОТ
4. НАМЕСТО ДА БАРААТ РЕШЕНИЕ И ИЗЛЕЗ ТИЕ ДАВАТ СО НИВНИТЕ ПРОБЛЕМИ И КУКААТ И БАРААТ ВНИМАНИЕ -КУКАВИЦИ
и има уште многу да набројуваам ама само едно морам да им пишам како дел од молитва која гласи
БОЖЕ АКО ДЕНЕС ПОТКЛЕКНАМ ПРЕД ПРОБЛЕМИТЕ И АКО МИСЛАМ ДЕКА МИ Е НАЦРНО ТЕ МОЛАМ ДАЈ МИ СИЛА И НАДЕЖ ДА ВЕРУВАМ ДЕКА ТВОЈОТ ПЛАН ЗА МЕНЕ Е ПОДОБАР И ОД МОЈОТ СОН
Полека малце... неможеш така да генерализираш... прво треба да знаеш дека секој човек си има свој потешкотии, проблеми и предизвици, и секој човек исто така е различен во карактер, ситуација во која се наоѓа, и ниво на интелигенција, плус многу зависи од средината и нејзините влијанија врз него...
Батали богови, планови и молитви... тие работи не помагаат тука...(не помагаат нигде али ај)
Под 1... Не мислат дека само на нив им е тешко, туку во тој момент тие се во хаотично стање на свеста, и мислат дека немаат друг излез(и сепак се зависи од човек до човек и од целата ситуација)
Под 2... можеби баш ради тоа и е проблемот... можеби и немаат никој кој би им бил битен во живото...
Под 3... дефинирај сакање... можда никогаш и не биле сакани па затоа на тој начин одговоараат... оти љубовта се учи од мали нозе(таа е нешто повеќе од инстинктот, може да го наречеш интуиција, како и да е тоа треба да му се пружи на секое дете уште од почеток од родителите)
Под 4... па можеби и тоа им е потребно, внимание... проблемите ке се решат како и да е и секогаш ќе има проблеми, што е добро оти така се расте со предизвици... но ако човека нема внимание од никого(доколку не е доволно свесен сам да си даде внимание кое е најсилно и реално од сите) тој ќе почне да се собира внатре во себе и да се суши полека како цвет што вене... затоа немојте да игнорирате никого, подобро бидете против некого отколку да го игнорирате, со тоа го правите човекот небитен и се ставате над него, што е нечовечно...
Под 5... Глупости... Ограничен си ако веруваш во некаков замислен план... имај си свој план, така ке растеш во моќта на својата воља, ќе имаш секогаш нови предизвици и ќе растеш во интелигенција...
Значи само како примери ги наведувам овие нешта, не дека ги оправдувам тие што сакаат да се самоубијат... туку сепак треба да се гледа на тоа од секој аспект за да се помогне на некоја индивидуа... лесно е да речеш абе кукавици сте, не ве бива ова она...

В

Вештерот

Гостин
Интересен е овој пост затоа што во 5 точки се сумирани сите реченици кои се употребуваат кога се плука кон луѓето кои се самоубиле. И наназад низ темава се користеа истиве реченици или вариации на овие 5 точки. Така да ова не е само одговор на твојот пост туку и на сите кои осудуваат со овие или слични аргументи.
Прво како прво ние не сме суд па да судиме и осудиваме, а најмалку да казнуваме.
Си постојат психиатриски болести каде нивото на самоконтрола е намалено и способноста за размислување е под одредени влијанија и можат под влијание на болеста да направат самоубистбо. На тие луѓе треба да им се помогне со лекарства и со стручна помош за да не направат самоубиство кое при здрав разум не би го направиле. Значи најважно е да се помогне на човека, а не да се донесува некој морален суд или казни или не знам што.

Покрај горе споменатите има и една друга група на луѓе (во која може да се рече дека спаѓам и јас) кои во одредени околности би направиле самоубиство. Ќе дадам еден лесен хипотетички пример иако вакви примери има во различни ситуации. Замисли си ситуација да си некаков војник на бојно поле и по некоја случајност те заробува противничката војска. Се знае што следува. Неколкучасовно мачење при кое противникот ти бара информации. Бидејќи сме човечки суштества и не се знае дали во момент на слабост би ја предал сопствената војска сметам дека во таков случај јас лично би направил самоубиство. Зборувам хипотетички, знам дека тоа во 21 век е скоро невозможно ама ете со овој пример ти ги побивам првите четири точки. Тоа е самоубиство затоа што некој размислува за луѓето кои ги сака(фамилијата која ја брани, другарите во војната) и не е воопшто себичен и мисли на луѓето кои ги сака, тоа е во дадената ситуација најдоброто решение и не е барање внимание туку е храбар чин.
А за петтата точка и за бог тоа нема врска. Ограничен е тој што осудува и што мисли дека е секогаш во право.

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Четирите точки се обид на најпрост и најнеточен начин да се објаснат причините за самоубиство, но последната е апсолутна причина поради која некој се решава на овој чин. Треба да ја ставиш на прво место. Го поздравувам додавањето на молитвата!

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Четирите точки се обид на најпрост и најнеточен начин да се објаснат причините за самоубиство, но последната е апсолутна причина поради која некој се решава на овој чин. Треба да ја ставиш на прво место. Го поздравувам додавањето на молитвата!
Така ли... апсолутна велиш... значи само атеисти, будисти и слични на нив се самоубиваат а...? А што да речам за индијанците, или за племињана во африка и индија... кај нив најмал е процентот на самоубиства, најголем е во големите градови каде е најцивилизирано и начинот на живот е најмодоерн и на високо ниво(затоа што таму има многу повеќе проблеми, анксиозност, нервози, психизи итн итн... ради општествот) Ај не лупетајте... Ако толку тврдиш со апсолутност дај образложи да видиме зошто мислиш така...?

Kajgana Shop

На врв Bottom