Z
ZeroStyle
Гостин
Не е темава за споделување знаења од правен аспект?
Во таква ситуација не сум се нашла..мислам дека ако некој на пр. ме удри бокс а јас го пукам го убивам дека ке го лежам,и тоа нема да се прифати како самоодбрана,а ако сум му одговорила на нападот како и тој би требало да бидам лишена од кривично дело... сепак тој ме предизвикал со бокс а јас ваму го убивамАј да ве видам, онака од општа култура што знаете за самоодбраната. Знаете ли дека е кривично дело пречекорување на нејзините граници со несоодветен одговор на нападот? Он тебе со бокс, а ти го пукаш, го убиваш = убиство и си одговараш. Инаку, самоодбраната ја исклучува кривичната одговорност
Дали сте се нашле во таква ситуација. Што мислите за оваа работа воопшто?
П.С. Инспирацијата ми е од вашите одговори на темата за употреба на пиштол во тепачка.
Ахам ок, а јас под мојт блузон секогаш имам рицарски штит.Што знам?...хммм...ако е самоодбрана со зборови би го укопала на место а ако ме нападне на понаков начин...имам познавање од некои вештини и начини како да се одбранам али кај мене прв начин ми е самоодбрана со нож...увек го имам кај мене....пошто сум и колекционерка на ножеви,затоа ако сака некој да ме нападни нека се пази:nenene:
новчаник???Мојата одбрана е во мојот џеб :smir:
Ma mrsh svi kinezi u japan!Аз знам кунг фу,карате,самбо и други кинезки зборове:nesvest:
Ma mrsh svi kinezi u japan!
XA,XA,XA. Смески у боја еј, значи според твојата логика треба да чекаме напаѓачот да не погоди за после ние да се одбраниме (шо мајка ни е одбрана, кога веќе сме го јаделе стапот)???????Аууу...fucked up ситуација мислам. Ако ти го убиеш, а тој те промашувал цело време, тоа веќе е пречекорување на нужна одбрана мислам. Ама ај да нем ислам ногу нека одговори Струмикс, знае тој.:helou:
Да бе другар,знам, комплицирано е. Ако знаеш дека 99% ќе го јадеш, а испадне дека не ти е ништо, а го нападнеш напаѓачот, ти си крив. Сложена работа.XA,XA,XA. Смески у боја еј, значи според твојата логика треба да чекаме напаѓачот да не погоди за после ние да се одбраниме (шо мајка ни е одбрана, кога веќе сме го јаделе стапот)???????
Како и да е поарно уби го него после цел живот да имаш трауми, што си е сигурно сигурно си е.Ме интересира нешто да ве прашам : На пример,некој тип ја напаѓа девојкава и сака да ја силува.Во целиот тој момент девојката на пример вади нож и го забодува и типов умира.Дали ќе и биде судено за убиство заради пречекорување на самоодбрана или ќе се смета сепак за самоодбрана?