Сакам да зготвам: ... помош!

Член од
5 август 2008
Мислења
6.007
Поени од реакции
5.324
Некој да не има рецепт за пилешки прсти освен основниот прво брашно па јајца па презла туку одеднаш да се направи цела смеса за да се испоховаат?
Пошто ќе ми треба за поголема количина за праваење па да не губам многу време
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
За понабрзина и поглема количина може само стекот да го премачкаш со сенф и после во иситнет корнфлекс или презла.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
Некој да не има рецепт за пилешки прсти освен основниот прво брашно па јајца па презла туку одеднаш да се направи цела смеса за да се испоховаат?
Пошто ќе ми треба за поголема количина за праваење па да не губам многу време
Касно палам, ама еднаш имам правено ко ова видео, само со кисела павлака.
Еве како испаднаа, тие од десно се само со павлака, и после мешавина некоја од брашно, зачини, сусам...
Screenshot_20191025-015853.png
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.649
Поени од реакции
27.978
Знае ли некој како може да се направи лепче како сендвичине фантазија или олива во Спицикото што ги прават?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Дајте некој рецепт за киноа...вегански некој. Земав за проба некои 300 грама стои така :D
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.863
Поени од реакции
6.370
Ми треба проверен рецепт за пита со спанаќ и сирење , со купени кори... некој ваш трик, совет... бидејќи рецепти има многу на нет... благодарим.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
Ми треба проверен рецепт за пита со спанаќ и сирење , со купени кори... некој ваш трик, совет... бидејќи рецепти има многу на нет... благодарим.
Кај питите со купечки кори, најважно е секоја кора, од секоја страна да биде премачкана со преливот (ќе го пишам подоле, не мора да е по рецепта, во главно се состои од пециво/квасец, вода, масло, па и брашно...), значи корите никако да не се суви од ниедна страна. Или пак да нема прелив кога е залепена кора врз кора - така ќе се осеќа дека е со купечки кори и брашното од корите при секој залак ќе се осеќа. При виткањето, дури и да се скинат на неколку места од што се мокри од преливот, нема врска, тоа никој нема да го гледа и нема да се примети. Според мене најпрактично е со четкичка да се премачкуваат корите, така нема да има ниту премногу прелив, ниту пак да бидат суви. Најважно е да не е сува питата.

Пример, за моја лична утка (пред 5-6 години), од самата слика се гледа дека се суви и со купечки кори триаголниците.
Другава слика, е после година-две од првата. Во црвеното поле сум изоставила пак едно делче без прелив, ама видлив е напредокот и не се приметува толку дека се со купечки кори.

За филот, никогаш не се замарам да е по мерка. Најди рецепт за пита со како било фил, па прилагоди го според тебе. Спанаќ колку имаш (само измиен и раздробен, да не е обработен) и сирење/урда колку имаш, толку. Можеш плус некое јајце да ставиш.

За виткање, имаш повеќе опции. Ако сакаш да изледа како тегнета пита:
Филот е со праз, може да се смени. Конкретно во оваа пита, филот е воедно и прелив, затоа што се витка само една кора во ролат (претходно од сите страни се мачка).

Состојки:
500 гр готови кори
2 страка праз
400 гр кисела павлака
2 чешниња лук
4 јајца
5 лажици кисела вода
2 лажица масло
1 пециво
1 чаша (за јогурт) пченкарно брашно (или обично)
црн бибер, сол
+ масло за премачкување на тепсијата

Празот се сецка, па се обарува во солена вода (кратко време, колку да омекне), па се процедува.
Во сад се матат јајцата, се додава павлаката и пецивото, па лукот, црниот бибер, киселата вода и маслото. Се соединува со празот и брашното (може слободно повеќе брашно, јас од прилика ставив), се остава да отстои 10тина минути.
Тепсијата со број 28 се намастува. Може да се користи и правоаголно тавче, па да се реди ред кора - ред фил, сѐ до потрошување на корите, па најодозгора да се прелие со останатиот фил. Меѓутоа јас ја редев како тегнета пита, во ролни од една кора (кората исфилувана и виткана во ролат) една до друга - во круг. Треба внимателно да се редат во тепсијата затоа што се тенки ролатите (со една кора) и може лесно да се скинат. Но, кога ќе се истури преостанатиот фил најгоре, сето тоа нема ни да се познава и ќе биде висока баш онолку колку што треба, формата одлична. Потоа се пече во загреана рерна на 180 степени.

18011523_217623602057849_6768982309489082368_n.jpg

Ако сакаш поедноставна верзија, да ги скинеш само корите и да завршиш работа... оваа е со сирење и маслинки.

Состојки:
3 јајца
1/2 лажичка сол
115 мл млеко
85 гр кисела павлака
120 гр топено сирење
200 гр кравјо сирење
4 лажици масло
250 гр зелени маслинки
3 лажици брашно
1 пециво
450 гр готови кори
сусам

Со маталка кратко се матат јајцата со солта, па се додава млекото. Се додава киселата павлака, топеното сирење, дробено кравјото сирење, маслото, сецкани зелените маслинки. Па брашното и пецивото. На крај дробените (искинати) готови кори. Се меша сѐ заедно (ама убаво) се префрла во намастена тепсија, се попрскува со сусам и се пече на 200 степени.
32308027_1762557290499785_2111190633182920704_n.jpg

Јас ти дадов примери без прелив. Прелив се користи пример и за бурек кога правиш. Тој можеш и на тепка да го направиш или искористи дел од првиот рецепт што го напишав. Смешај кисела вода, масло, брашно, пециво/квасец, па и јајце... тоа што го имаш дома буквално - тоа стави го и сол не заборавај малку. Да биде течно како смеса за палачинки од прилика. Стави кора, па прелив, па кора, па прелив - па фил ако редиш така како сеченица без да виткаш. Дури и пред да ставиш фил - стави прелив.

Сега не знам дали убаво објаснив и ме сфати...
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.863
Поени од реакции
6.370
@shumecha.tableta Шо стори мооорее .... колку и што должам кажувај, не се срами.. добиваш сФе :D .
пи. ес. штета шо си веќе мажена :rolleyes: ... е ова е жена драги гледачи , алал вера :aplauz:
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
@shumecha.tableta Шо стори мооорее .... колку и што должам кажувај, не се срами.. добиваш сФе :D .
пи. ес. штета шо си веќе мажена :rolleyes: ... е ова е жена драги гледачи , алал вера :aplauz:
Мажење ни на крај памет. :ROFLMAO:
Ако имаш слика од пудинг, стави ја во готвачот. :P
 

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Дајте некој рецепт за киноа...вегански некој. Земав за проба некои 300 грама стои така :D
5:45 кога му е ручекот прави со црвена леќа и киноа.
И лично јас ја варам со овес, чиа и лен, па ставам од горе семки, суво овошје и путер од кикири. Уба е и варена, изладена со свежа салата измешана. Ако случајно го пробаш пред мене ручеков на Мајлс кажи како ќе ти се допадни зошто ептен примамливо ми личи мене.
 
Член од
22 јули 2011
Мислења
1.010
Поени од реакции
1.129
Споделете рецепти за домашна алва, како ја правите, што се ставате од состојки во детали напишете.
Проверени рецепти споделете ако имате.
 

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.320
Поени од реакции
17.764
Споделете рецепти за домашна алва, како ја правите, што се ставате од состојки во детали напишете.
Проверени рецепти споделете ако имате.
Не е мој рецепт, го пробав на гости и го направив, стварно е добар. :D Условот да го добијам рецептот беше да направам и да однесам дали сум ја погодила. :D Може малку е потешка/поблага, ако сакаш намали на шеќер, ја немам правено од тогаш, за да кажам точно колку...

Состојки:
15 лажици шеќер + 1 кг шеќер
300 мл вода
300 мл масло
1 кг брашно
7 лажици какао
+ јаткасти плодови
Се зема поголемо тенџере, за да биде попрактично. Се навлажнува дното, се става шеќерот и се остава да се карамелизира, без употреба на лажица, само така со мрдање на тенџерето лево-десно (како за пуканки). Се трга од оган, пополека се става водата (не се меша исто) и се враќа на оган, да се соедини убаво. Се додава килото шеќер и се остава да се стопи, треба да стане водесто. Се додава маслото, да зоврие. Тука веќе може лажица да се употреби (претходно не), нема да се залепи за неа, таман да се провери дали останало некое грутче или слично. Се трга од оган, се додава брашното (јас ставив 900гр, многу е напорно за мешање, а и не сакав да биде многу тврда). Брашното се додава, ама постепено, малку по малку и по желба какао. На крај се ставаат јаткасти плодови, јас ставив 150гр ореви и 100 гр бадеми, помешано со 3 ќесички ванилин шеќер. После тоа се намастува тавче бр 34 и се расплескува смесата во него. Се влажнат рацете со ладна вода, за поубаво да се израмни и толку. :D ,,Најризично" е кога се топи шеќерот, ми беше страв да не прегори, да не потемни. И мешањето што е напорно, инаку за половина час готова е. :D Јас ја прелив и со едно чоколадо топено со масло, мед и маргарин. :D
Излегува МНОГУ. :D

26864335_1824235847651231_688295928255217664_n.jpg
 

Kajgana Shop

На врв Bottom