СДСМ vs ВМРО-ДПМНЕ

За кого би гласале на изборите

• СДСМ

• ВМРО-ДПМНЕ

• Друго

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Пред некој ден не бев сосема искрен, но од хуманитарен аспект сакав да помогнам во надминувањето на внатрешниот конфликт, изгледа попусто.

Во само 3(три) реченици толку манипулација ретко се гледа!
(1) Чија работа беше да се тргне Груки од власт, зошто требаше да се тргне Груки?
(2) Чија опција беше да се донесе СДСс на власт, дали е заради прокетот Севреџистан?
(3) Навистина ДПсНЕ имаше мандат да состави влада дури и победи на изборите, зошто ли не состави влада - сигурно и тие биле да се воведе јазична федерација, или биле против, па газдите од Вашингтон-Берлин не им дозволиле да направат влада, кое е твоето мислење!?
(4) Каква врска има крадењето со правење влада, дали сакаш да речеш дека со новата севрганистранска влада се престана со крадењето или имаш некаква друга цел (крадењето со правење влада нема врска, барем не таква каква што овде се пласира)?
(5) Како сега тоа ДПсНЕ било против внесување на нелегално снимени разговори за судски процеси како докази, па нели тоа го пишува во законот и Уставот, ако не си знаел ниту во една земја во светот нелагално снимени разговори не претставуваат докази и не може да се кристат во судска постапка, дали е тоа во ред или не, е друго прашање, ама тоа е факт?!?

Веројатно за горните прашања имаме дијаметрално спротивни гледишта па и не мора да се замараш со одговори, од досегашните твои коментари се исчитува и одговорот на овие, ама да прашам нешто друго гледам дека се напојуваш на главниот извор:
Дали според тебе најголем успех на Црпе е создавањето на копилето на 21 век со име Северџистан, и дали таквиот успех ќе го користи во претстојната кампања?
1. На сите беше.
2. Зад тој проект застанаа и членови на Дпмне.
3. Дуи рече дека имале несогласувања само околу СЈО, на друго наводно Дпмне се согласиле. Тоа го видовме и при гласањето во Собранието.
4. Крадењето или користа е најголемата причина зошто некој влегува во политика. Чист интерес. Наивните кои веруваат дека во таа партија во која членуваат, дека ќе направи радикални промени во одредени (национални) прашања, нема да напредуваат и ќе останат слепи во поглед на патриотзмот во таа партија. Другите брзо ќе се збогатат.
5. Бомбите се докази. Факти за она што ни се случуваше 10 години, а очигледно многумина го заборавија тоа. Дпмне беше навлезена во сите пори на државата. Башка они снимале нелегално, и за тоа има докази и сведоци.

Влегувањето во нато, претпоставувам, ќе биде успехот со кој ќе се оди на победа. Повторно, мислам дека Сдсм ќе победи со неколку пратеника во однос на Дпмне.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Уставен суд на пример. Со официјална одлука. Претседателот на Собранието има уставно одредени права и обврски кои треба да ги изврши во однос на изборите и формирањето на новото Собрание, после распуштање на актуелното. Пратениците, немаат. Најчевска, лупета, ко и секогаш.

Такво нешто не постои кај нас. Може постои, чисто фигуративно.

Најчевска лупеташе во време patriocko а еве и сега, во време graxansko. Индикатор дека е супер.

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.910
Поени од реакции
2.946

Ovoj Markovski mislam bese rodnina na Mijalkov, neka me popravi nekoj ako gresam.
Ovaa kompanija se utepa od zemanje tenderi vo vremeto na VMRO, a trendot prodolzuva i den denes...

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Убаво речено, што има да се објаснува, не ти се допаѓа и толку!
Исто така и Црпе, го инсталираа за премиер не му се допаѓаше името Македонија (беше катастрофа и без план! - што и да значи тоа) па ни го смени во Северџганистан, патем најде уште една цела армија која “размислува“ како него и дели исти вредности!
:oleee:
Автоматски споено мислење:

чекај ти сериозно почна да му објаснуваш :vrtioci: ај јави ми кога ќе разбере.
(инаку не си во право се работи за култура а не за потрошен материјал [кога би се работело за потрошен материјал тие не би рекле ни збор, но затоа што се работи за култура која ја мразат од петни жили го гледаме игроказот и да настојуваат да ја уништат], и кај истата нема ми се допаѓа или не ми се допаѓа, од историјата има примери како некои палеле книгите затоа што ... овие не се далеку од таквиот ментален склоп, не сум сигурен дека има лек за такво нешто!)
Ало човече ослепен си од политика. Во ск2014 има неквалитетни објекти на 10 метри од Вардар за кои градеа неквалитетни мостови специјално оти немаше место за влез. Ама битно се градеше нели? Исто како овие сеа, се смени името ама битно у нато сме. Се уништи град во кои живеат и се движат луѓе.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.416
Поени од реакции
24.139
Sega vaka malce vesela matematika za da ne se pravat nekoj kako so voden corap udreni. Najgolemiot del tuka od forumasite koi aktivno gi poddrzuvaa sarenite ( SDSM ) pred nekoja godina i koi seuste se aktvini ( posto drugite magicno gi snema ) sega ako zaprimetite se zalagaat za bojkot ili nekoja tamu treta opcija, posto kao revoltirani, razocarani itn itn. Del od niv se stvarno "politicki nepismeni " no samo mal del. Drugite si teraat agenda koja vo krtaki crti izgleda vaka. Glasackoto telo na SDSM e manje vise isto i stabilno ( i za razlika od sto kazuvaat prikazni tuka razocaranite) kako popcinja ke si izlezat na glasanje isto kako sto si izlegoja na referendumot da zaokruzat so DA. Vprocem i sto tolku se razocaraa od togas do sega pa sega kosi korneje, apstiniranje, bojkoti kurci palci. Arno ama matematikata e sledna. Ako drugite glasovi gi razvodenat levo desno kaj nekoj nebitni partii sto ni od doma ne gi znaat deka si igraat partija ili so bojkot na parlamentarni koj i dva grama mozok da nema covek dosega ke vi stanese jasno deka nema ama bas nikakov efekt posto nema konsenzus za parlamentarni taka da si ckrtnal livce, dali ne si izlegol na glasanje isto ti se fakja. Ke ve spomnat kako statistika i tolku. Arno ama toa im odgovoara na SDSM. Nivnoto glasacko telo e tolkavo kolkavo sto e, no kolku drugite glasovi se nevazecki, kolku se rastrkani levo desno tolku tie povekje pratenici ke dobijat a so toa i moznost da soberat sekako so koaliciranje 61 pratenik( kako prosliot pat na primer) i da formiraat vlada. Ete zatoa tuka poranesnite sareni, nivni simpatizeri, podrumdjii, aktivni i pasivni simpatizeri na SDSM, rusaci na rezimi ne propustaat prilika da naglasat kolku se razocarani i kolku ke glasaat za neznam tamu koj ili ke bojkotiraat. Niti eden od niv , ama bukvalno niti eden i pokraj sto bile tolku razocarani, izigrani i neznam sto nema da glasa za VMRO demek za inaet ili da gi kazni SDSM. Koj prati malce sto se desavase na forumot sigurno pamti za proslite parlamentarni kolku navodno poranesni clenovi na VMRO so kniska so se demek za inaet ke glasale i glasale za SDSM posto bile epten razocarani. Sega niti eden od istite tie izgleda ne e do tolku razocaran od SDSM. Cudno a ?
I mada e suvisno da se zbora za SDSM posto posle se sto se slucuvase i se sluci ovie godini po nekoja logika na nestata SDSM ne bi trebalo da dobie glasovi niti za da vleze vo parlamentot a ne pak da osvoi dovolno pratenici za da razmisluva formiranje na vlada sepak matricata im e jaka. Severdjanite kako sto vidovme oko ne im trepna ni za promena na ime, ni za dobrososedskite dogovori so Bugarija, ni za mito , korupcija, sudstvo bukvalno za bilo sto se dodeka nivnite se na vlast. Razno razni malcinsta, pleminja isto oko ne im trepnuva za naseto ime, istorija ili bilo sto a i zosto i bi im trepnuvalo. Ne se raboti za niv. Taka da razno razni vlasinja, bosnacinja, turcinja, gjupcinja, siptаrcinja , bugarcinja itn itn i sekako novokomponiranite severdjancinja ke si izlezat na izbori i ke si zaokruzat za SDSM iako tuka konkretno se ama mnogu mnogu razocarani.
A da ke zaboravev. Ne si pravite bajram so umot, nikoj od ovie sega nema da lezi zatoa sto ako dosega ne vi stana jasno , nikogas nema ni da vi stani. Sudskata vlast otsekogas bila pro SDSM, taka da toj film za zal nema da go gledate.
Ete i toa vi go objasniv.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Такво нешто не постои кај нас. Може постои, чисто фигуративно.

Најчевска лупеташе во време patriocko а еве и сега, во време graxansko. Индикатор дека е супер.
Немој бе Клин, бе.. Немој бе друже.
Најчевска?!? :гомце:
Па не сме сите од вчера бе друже. Памтиме што, тоа самобендисано, ретардирано, антимакедонско, психопатско, предавничко гомно, зборуваше и по кого плукаше 2001-ва. Памтиме и што коментираше кога Македонците се обединуваа околу некој спортски успех, какви што, да бидеме искрени, сме немале многу.

Ако оваа ти е супер, слободно носи си ја дома, ама не ја ставај во иста реченица со Апасиев, како што тоа го направи во еден пост тука, не го заслужил тоа човекот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Владе, обезбеди ли 20 гласа? Или уште не?

Види, читај ја реториката на форумов пред и по падот на Великанот. Овој форум се сметаше за про-Сдсм пред, а сега врти кон Дпмне. Јасно е секое незадоволство. За кого сум гласал во минатото, ничива работа не е , како што не е ни моја работа членот Х за кого гласал. Јас го избегнувам овој подфорум затоа што има повеќе препукувања, и сметам дека тема треба да отвораат само модераторите. Башка беше мирно пред да се внесе политиката на форумов.

Не знам дали си свесен, ама тие не ни знаат дека ти или јас постоиме. Чим по секоја цена одат на избори, а гледаме дека секој ден ја надминуваме стотката, не покажуваат интерес за јавното здравје. Јас не знам каква е таа власт која слуша наредби на еден обичен оџа. Тоа беше катастрофална одлука со катастрофални последици. Кој реално би сакал да излезе на избори, кога последниве 50тина ни беа или дома или дома-работа-дома!? Само партиските војници и мал дел од независните. Слушам по информативните емисии, народот не сака сега избори. Можеби ризикот по здравјето на гласачот и не е голем, како одење во маркет на пример, ама чинот на ставање и на таков мал ризик е апсурден.

Мене поинтересни ми се оние кои се прават неопределени, а бранат чисто партиски интереси, без свој став. Слушам вести, не ми требаат партиски преписки.

Башка ако те интересира некое мое мислење за Шарените или за протестот, пребарај го форумот, пишував и за тоа. Ниту сум застанал зад вандализмот на шарените кловнови, ниту некогаш и ќе застанам. Бев на првиот протест, тој не беше огранизиран од Шарената револуција, идиотите палеа, а после веќе не излегов на протести.

Да, ако има трета опција со реални шанси, би гласал за неа. Зошто мора секогаш за Сдсм или Вмро? Нула реформи, речиси нула проекти и речиси нула капитални инвестиции. Јасно е дека таргет групата на Сдсм им е ниската и средна класа, ама и тука потфрлија. Немам веќе радиодифузна, но плаќам 20% за некакви паркови, а жив парк немам во населбава. Се гради на диво, па после се легализираат градбите. Улиците не ни се променити 30 години, а единствено што имаме се нови тротоари! Пред 10 год ги имаме, но во однос на сето друго, тие се нови. Дно локална самоуправа, а речиси цело време ја држеа Дпмне, но и овие жива шајка не ставија тука. Зошто да ги гласам? Зошто? За името? Требаат 80 пратеници за тоа, која коалиција ќе има толку во блиска иднина!? Ниедна.

Апсолутно немам ништо против некој да е член, активист или симпатизер на одредена партија. Лепи плакати и гласај прв, ама немој да генерализираш и да ги користиш моите коментари во конотација дека ќе излезам да гласам и за кого ќе гласам.

Теории на заговор терај со Таксист ПП за повратниците. Јас сум тука скоро секој ден, читав и пишував на темите за литература. Тука има само дописки и препукувања. Невидена поделба за две партии кои треба да се забранат. Јас и ти должиме по 2.500 евра, ако не рипна таа бројка уште повеќе оваа година. Еден ден кога ќе кратат плати и работни места, ќе се чешаме. Затоа требаат политичари кои можат да спроведат и воведат промени, а овие што ги имаме, ниту имаат желба, ниту волја. Дпмне имаше 10 год време, Сдсм нешто повеќе од три и скоро една заедничка. 14 години апсолутно ништо. Доаѓаат пред избори да просат за глас. Тоа се прави и пред и после изборите. Треба да се појави интерес да ги слушнат решенијата и проблемите на народот. Ако немаат интерес за моите/нашите проблеми, зошто да имаат интерес за мојот/нашиот глас!?

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.558
Поени од реакции
5.288
1. На сите беше.
2. Зад тој проект застанаа и членови на Дпмне.
3. Дуи рече дека имале несогласувања само околу СЈО, на друго наводно Дпмне се согласиле. Тоа го видовме и при гласањето во Собранието.
4. Крадењето или користа е најголемата причина зошто некој влегува во политика. Чист интерес. Наивните кои веруваат дека во таа партија во која членуваат, дека ќе направи радикални промени во одредени (национални) прашања, нема да напредуваат и ќе останат слепи во поглед на патриотзмот во таа партија. Другите брзо ќе се збогатат.
5. Бомбите се докази. Факти за она што ни се случуваше 10 години, а очигледно многумина го заборавија тоа. Дпмне беше навлезена во сите пори на државата. Башка они снимале нелегално, и за тоа има докази и сведоци.

Влегувањето во нато, претпоставувам, ќе биде успехот со кој ќе се оди на победа. Повторно, мислам дека Сдсм ќе победи со неколку пратеника во однос на Дпмне.
Извини .... ама да прашам, дали си во сродство со Црпе?
Те краси идентична ментална гимнастика и продор во интелектуални височини! ...размислуваш скоро па исто како големиот водач.
И тој наш најголем Црпе-црпнат така збори, говореше парафразирам “... референдумот не помина, ами сеа шо праиме со ...
(го глеам видеово и се прашувам зарем ти само оној дел од 30' го глеаш другото не те интересира, а веројатно по таквата изјава стана секому јасно дека е во тек операција етноцид врз Македонците и дека во истата има многу актери)

Еми да прашам на тој референдум имаше и дел кој вели-
Дали сте за влез во ОТАНово......
Ако одговорот е НЕ (или нема цензус што е едно те исто) како бре тоа мајчини ја внесовте Македонија во НАТОво?

И за крај, како човек што мисли со своја глава дали те загрижува таквото однесување и непочитување на изразена волја на референдум?
(за да ти стане појасно јас сум еден од ретките и можеби единствен овде на форумов кој на сите референдумски прашања има НЕ како одговор)

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Немој бе Клин, бе.. Немој бе друже.
Најчевска?!? :гомце:
Па не сме сите од вчера бе друже. Памтиме што, тоа самобендисано, ретардирано, антимакедонско, психопатско, предавничко гомно, зборуваше и по кого плукаше 2001-ва. Памтиме и што коментираше кога Македонците се обединуваа околу некој спортски успех, какви што, да бидеме искрени, сме немале многу.

Ако оваа ти е супер, слободно носи си ја дома, ама не ја ставај во иста реченица со Апасиев, како што тоа го направи во еден пост тука, не го заслужил тоа човекот.
Тоа шо не ти се бендисваат ставовите на Најчевска е едно, друго е тоа шо во време на братучедите ја јадеа жива затоа шо не им беше по
ќеиф, еве и сега е истата ситуација со нивната замена, graxanite heroi, е сеа тоа ако кај тебе создава впечаток дека е самобендисана кај мене дека има каков таков сопствен став, не оди во штабот да и каже некој шо треба да мисли. И јас искрено не се согласувам во некои работи со Најчевска, ама јбга, поарна е од 95% од хохштаплерите кои седеа во претходниот пратенички состав, и тоа во било кој поглед.

Не сакаш за Најчевска т.е Твоја, гласај за Апасиев т.е Левица, не сакаш за нив две, гласај за Љупчо од Интегра...само немој да ми кажеш дека гласот за трети партии е ситнење на отпорот како СДСНС или дека сега на ДПТНЕ им требала голема победа за реализација на некакви патриотски цели...веќе видено се и едните и другите.

Не агититирам да се гласа конкретно за некого, меѓутоа нема рацио да се гласа за сдсмовските вмровци & vice versa.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Да, но имаш настани кои во времето на твојата партија, знам дека си дпменовец, немаше докази, а потоа јасно се увиде дека ги организирала Дмпне. Истите оние патриоти кои сведочат дека Дпмне стоеше за тероризмот во Собранието. И пред тоа имаше докази за 20 гласови, никој не одговараше за тоа. Со СЈО влегоа во правниот поредок. Доказ е и снимката на Заев, каде бара наводно мито.

Добро еве, каде беше обезбедувањето на Собранието да му го земе оружјето? Зошто тоа обезбедување не пукаше? Полицијата ги крена рацете, а тој беше човекот кој ја смири толпата, не знам зошто си се фатил за тој пиштол. И т.н. патриоти имаа оружје. Никаде не реков дека не требаше да одговара, само тој негов чин беше добар.

Ајде да одиме по закон. Кажи колку члена од КЗ Груевски и луѓето околу него не ги прекршија!?
Кажи конкретно на кои членови на КЗ мислиш дека Груевски и луѓе околу него ги прекршиле. Не ми е целта да споредувам, туку да констатирам.
И не знам за кои 20 гласови ти е мислата.
И не знам кој и како со СЈО влегле во правниот поредок. Според уставот не смее да има јавно обвинителство надвор од „капата“ на Јавното Обвинителство. СЈО се формира токму такво, т.е. неуставно.
Снимката на Заев немаше врска со СЈО, одеше по редовното обвинителство.
Обезбедувањето требало да му го одземе пиштолот кога влегувал. Зошто не го одзело, не знам, за тоа треба одговорност.
Немаше тероризам в Собрание. А ако е така, тогаш нека се оди соодветно секаде... палењето на канцелариите на Иванов тероризам од висок степен, тешко на луѓето што живеат во таа зграда. Нападите на „шарените“ врз полицијата, фрлањето со камења, туркање на контејнери кон нив, тепањето на полиција е закана за државен удар, може и тероризам...
Зоки го уценуваше Груевски (тогаш премиер) да поднесе оставка... обид за државен удар (Катица го откажа обвинението).
Не пиеме нафта, не може едно „копито“ од Муртино да е попаметно од нас, интелектуално.
Ќе си ја има тој предавничката улога вечно.
Автоматски споено мислење:

Ало човече ослепен си од политика. Во ск2014 има неквалитетни објекти на 10 метри од Вардар за кои градеа неквалитетни мостови специјално оти немаше место за влез. Ама битно се градеше нели? Исто како овие сеа, се смени името ама битно у нато сме. Се уништи град во кои живеат и се движат луѓе.
„Неквалитетни мостови“. Ова е јако... ха ха хааааа.
А неквалитетните мостови партија ли гради? Или стручни лица/фирми? И надзор? Ако има затајување, таму е проблемот, не во владата.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Редовното обвинителство молчеше за време на бомбите. Требаа одма да се фатат за работа. Никој и да немаше доверба во институциите, требаше една нова и независна, ама видовме и таа колку беше независна.

Се сеќаваш новинари од А1 кога ги најдоа списоците на Дпмне и кога им се јавуваа на граѓаните во име на партијата? Сите рекоа дека имаат 20 луѓе, а после се правдаа дека тоа било грешка. Зошто никој не одговараше за тоа?

Заев му рече на Груевски, кои можеме да заклучиме дека ги снимал сите разговори со опозицијата во својот кабинет и после ги пуштил во етер, дека може да си поднесе оставка. Ако Груевски тогаш си поднесеше оставка, немаше да биде бомбардиран. Ме интересира дали имаш твој, а не чисто партиски став? Барем еднаш да си увидел дека Дмпне грешеле? Груевски не требаше да си поднесе оставка и не требаше да пристане кон техничка влада. Но треба да оди во затвор. И оној кој најавуваше апсење и понижување на политичари, притоа изборниот циклус не беше завршен, а лидер на партија не може да биде притворен пред да завршат изборите. Тоа е апсолутно глупаво, но што да се прави. Началниче, утре апсам!

Некаде се согласуваме. Заев најавуваше оставка, требаше да си поднесе ако е човек кој си стои на зборот. Се колнеше и во деца. Секогаш прв на удар е претседателот на партијата која е на власт. Заев има харизма, но нема капацитети. Мичковски нема ни харизма, а ни капацитети. Требаше на дебатите да биде поспремен. Башка е и професор, требаше да го уништи Заев. 5 до 7 се јави за референдумот,даде наредба да се бојкотира. Гледам сега од скандал во скандал. Ако како паша се однесува кога е во опозиција, како ли ќе се однесува кога ќе биде на власт?

И пак за пиштолот. Никаде не реков дека не треба да одговара, туку дека чин кој пукаше беше добар. Ако тебе најголем проблем ти е пиштолот, кој никој не повреди во таа ситуација, тогаш нешто не е во ред со тебе или си партиски полицаец кој е во партола. Трето нема.

Kajgana Shop

На врв Bottom