Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

С

СаШеНкО

Гостин
Незнaм дaли гo имa пишaнo некoј тукa, јaс имaм слушнaтo зa б кoмплекс aпчињa вo шaмпoн ги рaствaрaaт. Не гo знaм тoчниoт рецепт aмa се мешa, oтстoјувa месец денa мoжеби тaкa и пoсле се кoристи нoрмaлнo при миење нa кoсaтa. Имaлo супер резултaти без никaкви штетни влијaнијa

Член од
20 јануари 2008
Мислења
470
Поени од реакции
462
Друже дај предложи нешто што помага, имав густа коса али ми отиде напред на главата едно 3 цм во нецела година. Да не фрлам пари за работи кои не функционираат и да ми допадне пробувајќи, ако можеш дај предлог за нешто што помага. Ти благодарам на разбирањето[DOUBLEPOST=1419098221][/DOUBLEPOST]
Со бодибилдинг се бавам повеќе од 7 години, извесен период и полупрофи, али се до годинава ми немаше влакно мрднато од главата иако имав земано какви не стакови за зголемување на тестостерон. Е сега во врска со тоа што си пишал околу секс и такви работи можеби претерувам, покрај што имам речиси секој ден секс мора и 1-2 пати мастурбација бидејќи едноставно ќе полудам ако не го сторам тоа. Чаре покрај намалување на тоа, вежбам, цинк речиси и да немам паузирано, магнезиум многу зеленчук и плус овошје.
Ова ми личи на зголемено ниво на тестостерон. Ништо добро нема да ти донесе тоа, под такви зголемени нивоа се чувствуваш здрав и силен, ама телото и имуниот систем ти работи површно, кој знае какви работи пропушта, а и простатата се уништува. Намали со вежбање и со суплементација, нема да е прв пат и во обични суплементи да имаат ставено некои стеоридни супстанци.
Особено сети се дали месец-два пред да почне да ти паѓа косата си почнал со нешто ново. Или дали си сменил начин на исхрана, на пример дали јадеш многу јајца и белки, особено неварени, тие содржат авидин кој го врзува биотинот од исхраната и со тоа доведува до недостаток на биотин кој е важен за косата.

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
Ова ми личи на зголемено ниво на тестостерон. Ништо добро нема да ти донесе тоа, под такви зголемени нивоа се чувствуваш здрав и силен, ама телото и имуниот систем ти работи површно, кој знае какви работи пропушта, а и простатата се уништува. Намали со вежбање и со суплементација, нема да е прв пат и во обични суплементи да имаат ставено некои стеоридни супстанци.
Особено сети се дали месец-два пред да почне да ти паѓа косата си почнал со нешто ново. Или дали си сменил начин на исхрана, на пример дали јадеш многу јајца и белки, особено неварени, тие содржат авидин кој го врзува биотинот од исхраната и со тоа доведува до недостаток на биотин кој е важен за косата.
Не пијам 4 месеци ништо друго освен протеин. И природно имам високо ниво на тестостерон, длабок глас, обраснат сум со влакна целиот како мечка, изумив да споменам дека на косата имам користено лак и крем за коса изминатава година, а шампон менувам каков ќе ми дојде при рака (wash and go, shauma...)

Член од
20 јануари 2008
Мислења
470
Поени од реакции
462
Не пијам 4 месеци ништо друго освен протеин. И природно имам високо ниво на тестостерон, длабок глас, обраснат сум со влакна целиот како мечка, изумив да споменам дека на косата имам користено лак и крем за коса изминатава година, а шампон менувам каков ќе ми дојде при рака (wash and go, shauma...)
А протеин каков? Не е непознато дека и во протеини се случило да се најдат стероидни супстанци. Или помалку веројатно ако содржи протеин од јајца заедно со авидинот.

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
А протеин каков? Не е непознато дека и во протеини се случило да се најдат стероидни супстанци. Или помалку веројатно ако содржи протеин од јајца заедно со авидинот.
Сурутка, еве ти последните 2
http://www.big-man.cz/cs/bigman-100-professional-whey-2268g-cokolada
http://www.bodybuilding.com/store/dym/elite-fusion-7.html
http://www.bodybuilding.com/store/opt/whey.html

G

garthok

Гостин
Протеинот колку што знам го стимулира растот на косата. Или пак прекумерно користење може да донесе спротивен ефект?
Healthy Hair: Protein Is Important
Your hair needs the same well-rounded diet that provides all the recommended vitamins, minerals, and other nutrients needed for good health in the rest of your body.

Take protein, for example. A strand of hair is composed of mostly protein, which means your hair needs protein to grow. "Hair and nails are both protein fibers," says dermatologist Paradi Mirmirani, MD, of the Permanente Medical Group in Vallejo, Calif., and a member of the North American Hair Research Society.

At any given time, about 90% of your hair is in the growing phase. For each individual hair, this growing phase lasts 2 to 3 years. At the end of that time, hairs enter a resting phase that lasts about 3 months before they are shed and replaced by new hair. If you don't get enough protein in your diet, a disproportionate number of hairs may go into the resting phase.

A typical scalp has about 120,000-150,000 strands of hair, and sheds about 50 to 100 strands of them each day. Most people don't even notice that small amount. But if an unusually large number of hairs enter the resting phase at the same time, hair loss can become noticeable.

If not getting enough protein is the reason, you can fix that through your diet.

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
Прво земи испитај ги хормоните. Ако нешто не е во ред ќе ти дадат апчиња да пиеш и ќе ти се подобри ситуацијата. Ако не е до хормоните упати се во она 101 Hair во Соравија што е. Таму ќе платиш 600 денари и ќе ти направат едно испитување со машинче за да ти ги проверат крвните садови на главата, корените на влакната и би требало да ти направат еден гратис третман доколку имаш масти на кожата од главата. Потоа они ќе те советуваат дали да одиш на ласер или со шампон да се лекуваш.

Успат можеш и ти дома самата да си правиш некои третмани..... земи голем пешкир/крпа, потопи ја во врела вода и веднаш замотај ја околу клавата..., пареата ќе ги извади мастите.
Можеш да земеш лук да триеш на главата, да свариш чај од коприва или од лисјата на оревот и со памук нанесувај на главата....., тоа ќе поттикне да растат нови влакна или да се зајакне коренот на влакното, како и самото влакно.

Не се секирај, се ќе биде во ред.... и пиши што си направила:)
Ова 101 hair каде се наоѓа во соравија поточно, до сет некаде или?
Покрај прегледов препорачуваат тие нивни средства или? Јас бев само кај матичната и сеуште несака да ми даде упат, морало прво да направам испитување на крвта, а ако е се во ред со крв најверојатно ќе мора прво и хормоните да ги проверувам. Да не се ебавам по доктори овие може да ми кажат дирекно за што се работи со нивниот преглед или?

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Ова 101 hair каде се наоѓа во соравија поточно, до сет некаде или?
Покрај прегледов препорачуваат тие нивни средства или? Јас бев само кај матичната и сеуште несака да ми даде упат, морало прво да направам испитување на крвта, а ако е се во ред со крв најверојатно ќе мора прво и хормоните да ги проверувам. Да не се ебавам по доктори овие може да ми кажат дирекно за што се работи со нивниот преглед или?
Во 101 хаир може, но и не мора да ти кажат од што точно ти паѓа косата. Тие ти препорачуваат третмани или нивни сретства.
Најпрво оди испитај ги хормоните и направи го тестот за скриен шеќер. Можно е да ти паѓа и ако е генетски.
Во 101 хаир ќе те прегледаат со едно апаратче што кажува колку е густината на влакната, дали корењата се обвиткани во масти и такви ствари.

Јас бев, но ако тргнеш премногу пари требаат:)

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Има некој искуство или знаење за Alopecia Areata ? ај што косата ми е ретка ретка од средно школо нагло ми се изретчи, таман се помирив веќе ете ми нов проблем, преку ноќ ми се појавија 5-6 флеки неправилни кругчиња каде нема ниту едно влакно , 2-3 на десната страна над увото и 2-3 на брадата баш на муцката ... па мајке му неможеше на повидливо место... што да правам што да чинам ?
Слично вака само помали се кај мене флеките...

Има некој пробано со оваа техника - nail rubbing Acupressure ? триење на ноктите по 2-3 пати по 5 минути дневно.... многу позитивни искуства гледам по нет....

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво на сите. Од лично искуство ќе ви кажам неколку работи.
Како и сите јас имав проблеми со косата-но не од генетски фактор, најверодостојно е од стресови.
Првично користев пилфуд имаше некои резултати но не беше тоа тоа, скалпот ми беше иритиран со црвени пликови итн. Во секој случај не го препорачувам, плус со причина дека е хемикалија.
Дознав за центарот за коса 101 хаир уште од нивно почетно работење јас сум нивен муштерија и навистина имам подобрување (од аспект на чист скалп-совршен за раст на нови влакна, влакната добија на јачина по боја дебелина и густина). Таму одам 2 години и реално сум многу упорен и се научив на дисциплина повеќе да се грижам за косата. Трошоците во секој случај се огромни, но не се каам поради сето тоа, затоа што сум доста задоволен од крајниот резултат.

Во секој случај не се ослонив само на третманите од центарот за коса, почнав сам да истражувам алтернативи на природна база до кои лесно се доаѓа како чаеви масла некои прехрамбени производи, зеленчуци и слично, нанесувајќи ги директно на скалпот. Тој дополнителен третман кој самиот го применував увидов дека навистина има големо значење и подобрување.
Препорачувам на секого да применува домашна нега за косата.
Доколку ве интересира што точно користев слободно прашајте ме со задоволство ке помогнам, а воедно и е доста евтин метод, за разлика од центри за нега на коса.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Има некој искуство или знаење за Alopecia Areata ? ај што косата ми е ретка ретка од средно школо нагло ми се изретчи, таман се помирив веќе ете ми нов проблем, преку ноќ ми се појавија 5-6 флеки неправилни кругчиња каде нема ниту едно влакно , 2-3 на десната страна над увото и 2-3 на брадата баш на муцката ... па мајке му неможеше на повидливо место... што да правам што да чинам ?
Слично вака само помали се кај мене флеките...

Има некој пробано со оваа техника - nail rubbing Acupressure ? триење на ноктите по 2-3 пати по 5 минути дневно.... многу позитивни искуства гледам по нет....
Ти другар си излечен :) [DOUBLEPOST=1421059197][/DOUBLEPOST]
Во 101 хаир може, но и не мора да ти кажат од што точно ти паѓа косата. Тие ти препорачуваат третмани или нивни сретства.
Најпрво оди испитај ги хормоните и направи го тестот за скриен шеќер. Можно е да ти паѓа и ако е генетски.
Во 101 хаир ќе те прегледаат со едно апаратче што кажува колку е густината на влакната, дали корењата се обвиткани во масти и такви ствари.

Јас бев, но ако тргнеш премногу пари требаат:)
Знаеш од што се состои третманот и колку пари месечно треба да се фрлат?

Еве ја купив од тоа пилфуд 5% ама така ми стои веќе некое време. Читав нешто дека имало луѓе што го користат и им ја убрзала ќелавоста. Подобро вака полека ама сигурно да ми испопаѓа :)

Член од
12 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
1
Пилфудот нема да помогне ,нешто само ја затестува косата, ем хемикалија е.
Третманите во 101 хаир зависи од терапијата.
еден третман идење е 1500 ден плус користењто на тоник или тоници, еден од нив е 3100 ден.
Во зависност од терапијата и посетеноста во процесот на лекување, ке ти дадат некој попуст во цената на третманите за тониците нема попуст.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Ти другар си излечен :) [DOUBLEPOST=1421059197][/DOUBLEPOST]

Знаеш од што се состои третманот и колку пари месечно треба да се фрлат?

Еве ја купив од тоа пилфуд 5% ама така ми стои веќе некое време. Читав нешто дека имало луѓе што го користат и им ја убрзала ќелавоста. Подобро вака полека ама сигурно да ми испопаѓа :)
Најпрво те гледаат на едно такво апаратче за да ти кажат дали проблемот е во постоењето на масти околу коренот, стеснати крвни садови и такви ствари.
Потоа можно е да ти направат третман за чистење на мастите од главата, но можеби и не, кај сите различно.
Мене ми направија за чистење на мастите на главата, но тоа можеш и ти дома самиот да си го правиш, така ми рекоа и таму..........., земи еден голем пешкир, брцни го во врела вода, истискај го и замотај го на главата, пареата ќе ги исчисти мастите, само повтори го тоа неколку пати во неделата.
Потоа ми рекоа да започнам да ги користам нивните лосиони и шампони, но која ја чув цената си реков кај е вратата дај да си излезам. Да не те лажам, но мислам дека 1000 или 3000 денари беше шампонот. Но тој не е единствениот.
Така да ако си решен ласер да правиш или трансплатација на коса кај нив, се исплати, зошто ќе ти се врати косата, а во шампоните, да бидам искрен и немам некоја верба дека ќе помогнат.

На лекар ми го препорачаа Пилфудот. Порано тој бил апче за намалување на крвниот притисок, ама несакан ефект било тоа што создавал влакна по телото, па од него направиле препарат со цел да го поттикне растењето на влакната на главата. Јас лично не го користев, но од тие што го користеле и нема некој резултат.
Истото е и со Алпецинот шампон, не дава никакви ефекти.

По сите испитувања што ги направив, сите шампони што ги пробав и сите билки што ги ставив на глава (читај коприва, лист од орев...), не видов некое подобрување.
Среќа дознав дека свинскиот сапун помага, па веќе една година него го користам. Можам да кажам дека од него не ми расте нова коса, но бар не паѓа и влакното го прави многу поцврсто.

:)

Член од
6 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
3
Здраво на сите. Од лично искуство ќе ви кажам неколку работи.
Како и сите јас имав проблеми со косата-но не од генетски фактор, најверодостојно е од стресови.
Првично користев пилфуд имаше некои резултати но не беше тоа тоа, скалпот ми беше иритиран со црвени пликови итн. Во секој случај не го препорачувам, плус со причина дека е хемикалија.
Дознав за центарот за коса 101 хаир уште од нивно почетно работење јас сум нивен муштерија и навистина имам подобрување (од аспект на чист скалп-совршен за раст на нови влакна, влакната добија на јачина по боја дебелина и густина). Таму одам 2 години и реално сум многу упорен и се научив на дисциплина повеќе да се грижам за косата. Трошоците во секој случај се огромни, но не се каам поради сето тоа, затоа што сум доста задоволен од крајниот резултат.

Во секој случај не се ослонив само на третманите од центарот за коса, почнав сам да истражувам алтернативи на природна база до кои лесно се доаѓа како чаеви масла некои прехрамбени производи, зеленчуци и слично, нанесувајќи ги директно на скалпот. Тој дополнителен третман кој самиот го применував увидов дека навистина има големо значење и подобрување.
Препорачувам на секого да применува домашна нега за косата.
Доколку ве интересира што точно користев слободно прашајте ме со задоволство ке помогнам, а воедно и е доста евтин метод, за разлика од центри за нега на коса.
Може ли малку подетално за домашните третмани?

Kajgana Shop

На врв Bottom