Рубикова коцка

Gohan

I (L) Fußball
Член од
14 февруари 2009
Мислења
420
Поени од реакции
14
De bre me ubi so toa krajnoto :vozbud: Inace interesno ke e :helou:

CueBaLL

Schizophrenic
Член од
7 декември 2008
Мислења
1.137
Поени од реакции
34
Архитектот и вајар 64-годишниот Ерне Рубик, кој е иноватор на познатата Рубикова коцка, наскоро ќе ја претстави својата нова играчка „Рубик 360“.

Унгарскиот пронаоѓач се надева дека новата играчка ќе го повтори успехот на коцката која пред речиси три децении ги преплави пазарите и се уште е една од најпродаваните играчки на светот.

„Рубик 360“, која ја чинат шест шарени топки „заробени“ во три проѕирни пластични сфери, ќе биде премиерно претставена на саемот за индустрија на играчки, кои ќе се одржи на 5 февруари во Германија, пишува лондонски „Телеграф“.

Како и Рубикова коцка, и нова мозгалка претставува играчка со фрустрирачки предизвик - задача која едноставно се сфаќа, но многу тешко може да се реши. Играчот мора да постави шарени топки во деловите кои си одговараат провлекувајќи ги од внатрешноста во надворешната сфера низ меѓусферата која има само два отвора.

Рубиковата коцка, составена од 26 помали пластични коцки кои се вртат околу средината на јадрото, постигна многу брз успех кога се појави во 1980 година. Од тогаш се продадени повеќе од 350 милиони примероци низ целиот свет.

Познатата коцка за која нејзиниот изумител вели дека ја замислил пред се како уметничко дело, а не како играчка, доби место и во постојаната поставка на Музејот на модерна уметност во Њујорк.

Од 1980 година, Рубик, кој живее повлечено и никогаш не дава интервјуа, лансира неколку играчки и игри, но никогаш не го повтори успехот на „коцката“.

П

Паган-др

Гостин
Колку пати сум пробувал ама неуспешно. :( На тренинг безбол имаме еден кинез, јапонец шо го знам шо е му дадоа рубикова коцка за помалце од 5 минути ја реши. Ко да глеаш убрзана снимка.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Лично познавам човек кој ја решаваше Рубиковата коцка за околу 5 мин.Слушнав дека имало на интернет некој клип кој го кажувал начинот нарешабање.Ако знае некој нека даде линк.

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Имам дома. Не како оние пластичните, донесена ми е од Австралија. Инаку сум пробувал со денови на неа, ама џабе. Ќе седнев и за 2-3 минути ќе ја акнев од ѕид. :))

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Ааа немам јас живци за ова бе! Кога бев мала имав една и никако неможев да ја составам, а цело лето пробував и на крај ја џитнав од втори:pipi:

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
иначе јас барам коцка ама со лагери за боље лизгање (со една рака моеш да ја местиш дури) ...да постојат и такви :)
Дури 5 мин ми требаат да ја наместам со една рака ... али со вежбање и тоа се совладува .... али факов фрик за 20 секунди .... алал нека му е

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
има потези ... како и да е измешана коцката ... се мести ..
2пати лево, 2пати десно, еднаш горните надоле, итн итн ... во едно 20тина+ потези се мести ..

Член од
28 март 2010
Мислења
67
Поени од реакции
2
имам рубикова и рекорд ми е два дела... поише не знам а и ме фаќа нервоза

Член од
22 мај 2007
Мислења
99
Поени од реакции
0
Каде може да се купи во скопје?

и квалитетна да биде, по можност оригинал.

купувам и на старо :) цена по ваш избор

Да ја порачам од интернет колку се плаќа царина?

ЧакНорис

████████████
Член од
27 март 2010
Мислења
188
Поени од реакции
3
Јас успеав да ги сложам правилно коцкичките во боја на рубиковата коцка и тоа двапати :helou:

Член од
14 јули 2007
Мислења
21
Поени од реакции
7
И јас барам оригинал да купам али нигде нема... Ако има некој нека кажува од кај му е :)
Иначе личен рекорд: 39.9 секунди ( сите 6 страни, не 1 :) )

Член од
30 јуни 2008
Мислења
474
Поени од реакции
152
За сите што барате оригинална рубикова коцка, имате на иБеј(околу 10 евреи е)...имаше еден дечко шо порачуваше работи од иБеј и стигаа на ваша адреса, мислам дека Joey му беше профилот :smir:

П.С.-Порачав јас од Будимпешта еден другар треба да ми ја донесе за 10тина дена па ќе се нафатам да ја наместам :je:

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
само една боја мозам да склопам:)

Член од
5 ноември 2009
Мислења
68
Поени од реакции
0
Ja praam za < od 3 minuti. Ali speedcubing sum probal i nikako ne mi ide....

Kajgana Shop

На врв Bottom