Beli minjoni
sostojki za
testo:
20gr puter
160gr shekjer
4 jajca
1 lazhica kisela pavlaka
70gr brashno
1/4 vrekjichka prashok za pecivo
100gr leshnici
3 lazhici kakao
za
fil:
150gr marmelada od marelica
200gr gotov marcipan
za
glazura:
300gr belo chokolado za gotvenje
200ml hopla
Se mati penasto puterot so shekjerot, potoa se dodavaat zholchkite.Koga smeshata kje stane dovolno penasta se dodava kakaoto, pavlakata, brashnoto izmeshano so prashokot za pecivo, melenite leshnici i na kraj izmatenite belki.
Se peche na temperatura od 200 stepeni okolu 25 minuti vo pleh so dimenzii 40 x 30 cm.
Pechenoto testo se ladi, seche na dva dela , edniot premachkuva so marmeladot, koj predhodno malku ste go zagreale i dodale rum ili maraskino.Se pokriva so drugiot del pa dobro se potisnuva.Potoa oddozgora tenko se premachkuva so marmeladot.Gotoviot marcipan tenko se razvlekuva so sukalo i se pokriva biskvitot so nego.Se seche na mali kocki koi se stavaat vo zamrzivach okolu polovina chas.
Glazurata se pravi na sledniov nachin:
Na parea se topi chokoladata, hoplata se zovriva pa se dodava na stopenata chokolda, se trga od oganot i se mesha se dodeka ne se dobie homogena smesha.
Sekoj kockichka od minonjite se potopuva vo glazurata, se stavaat na reshetk da se iscedat i dobro ocvrsnat i ukrasuvaat po zhelba.
sovet:ako vo belata chokolada dodadete malku temna chokolada kje dobiete interesen mramoren izgled.
Chokoladni bombici
Potrebno e:
- 50 g secer, 1 vanilin secer, 100 g puter
- 1 jajce, 200 g cokolada za gotvenje, 250 g meko brasno
- 1 prasok za pecivo, 3 lazici kakao, 200 ml mleko
- 50 g orevi, 50 g lesnici, 50 g bademi, 200 g borovnici ili visni
Puterot, secerot i vanilin secerot dobro da se izmatat so mikser. Neprekinato mesajci se dodava jajceto, rastopenoto cokolado,potoa se dodava postepeno brasnoto so prasokot za pecivo, kakaoto i mlekoto. Na kraj poleka se dodavaat orevite, lesnicite i bademite, borovnicite ili visnite.
Podgotvenata smesa se istura vo kalapi za bombici (kalap vo koj se pecat mali pogacici).
Da se pece vo rerna zagreana na 180 stepeni okolu 30 minuti. Koga se gotovi se stavaat vo hartieni korpici i se sluzat.