The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 113
Свински коленици на дом. начин
Потребни состојки:
- 2 свински коленици
- 200 гр. чадена сланина
- 200 гр. кајмак
- 200 мл. павлака
- 2 главици кромид
- мајчина душичка
- 200 гр. моркови
- 100 гр. доматно пире
- 200 мл. бело вино
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
Ги ставаме колениците на даската за сечење и им ги отстрануваме мрсните делови. Ги посолуваме колениците од сите страни и ги наросуваме со мелен црн пипер. Во колениците втриваме изронета мајчина душичка.
Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Кромидот ситно го сечкаме. На загреаното масло ги ставаме колениците да се пржат. Исечканиот кромид го оставаме во сад настрана. Ги превртуваме колениците во тенџерето. Морковите ги сечкаме на коцкички и ги оставаме во сад настрана. И сланината ја сечкаме на коцкички и ја оставаме во сад настрана. Откако колениците ќе поруменат од сите страни во тенџерето го додаваме исечканиот кромид и промешуваме. Ги додаваме и исечканите моркови и повторно промешуваме. Го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се динста.
Откако кромидот и морковите ќе омекнат во тенџерето ја додаваме исечканата сланина. Промешуваме. Повторно го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се динста.
Доматното пире го ставаме во поголем сад и мешајќи со жица за матење го разредуваме со белото вино. Откако сланината е испржена размешаното доматно пире го додаваме во тенџерето. Во тенџерето го додаваме и преостанатото бело вино и промешуваме. Налеваме околу 700 мл. вода, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари на тивок оган час и пол до два. Го тргаме капакот од тенџерето и колениците ги ставаме во тава. Ја покриваме тавата со капак. Преостанатата содржина од тенџерето ја цедиме низ цедалка во поголем длабок сад. Зеленчукот и сланината ги пасираме во тенџерето во кое се вареа. Го враќаме тенџерето на оган и со црпалка додаваме од течноста во која се вареа колениците. Павлаката ја матиме со жица за матење. Непрекинато мешајќи со црпалката во тенџерето ја додаваме разматената павлака. Претходно сварениот ориз го формираме на чинијата за сервирање. Врз секоја форма од ориз ставаме по една свинска коленица. Колениците ги преливаме со сосот од тенџерето. Врз секоја коленица, како и на чинијата за сервирање ставаме топчиња кајмак. Декорацијата ја завршуваме со гранчиња француски магдонос.
Потребни состојки:
- 2 свински коленици
- 200 гр. чадена сланина
- 200 гр. кајмак
- 200 мл. павлака
- 2 главици кромид
- мајчина душичка
- 200 гр. моркови
- 100 гр. доматно пире
- 200 мл. бело вино
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Подготовка:
Ги ставаме колениците на даската за сечење и им ги отстрануваме мрсните делови. Ги посолуваме колениците од сите страни и ги наросуваме со мелен црн пипер. Во колениците втриваме изронета мајчина душичка.
Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Кромидот ситно го сечкаме. На загреаното масло ги ставаме колениците да се пржат. Исечканиот кромид го оставаме во сад настрана. Ги превртуваме колениците во тенџерето. Морковите ги сечкаме на коцкички и ги оставаме во сад настрана. И сланината ја сечкаме на коцкички и ја оставаме во сад настрана. Откако колениците ќе поруменат од сите страни во тенџерето го додаваме исечканиот кромид и промешуваме. Ги додаваме и исечканите моркови и повторно промешуваме. Го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се динста.
Откако кромидот и морковите ќе омекнат во тенџерето ја додаваме исечканата сланина. Промешуваме. Повторно го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се динста.
Доматното пире го ставаме во поголем сад и мешајќи со жица за матење го разредуваме со белото вино. Откако сланината е испржена размешаното доматно пире го додаваме во тенџерето. Во тенџерето го додаваме и преостанатото бело вино и промешуваме. Налеваме околу 700 мл. вода, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари на тивок оган час и пол до два. Го тргаме капакот од тенџерето и колениците ги ставаме во тава. Ја покриваме тавата со капак. Преостанатата содржина од тенџерето ја цедиме низ цедалка во поголем длабок сад. Зеленчукот и сланината ги пасираме во тенџерето во кое се вареа. Го враќаме тенџерето на оган и со црпалка додаваме од течноста во која се вареа колениците. Павлаката ја матиме со жица за матење. Непрекинато мешајќи со црпалката во тенџерето ја додаваме разматената павлака. Претходно сварениот ориз го формираме на чинијата за сервирање. Врз секоја форма од ориз ставаме по една свинска коленица. Колениците ги преливаме со сосот од тенџерето. Врз секоја коленица, како и на чинијата за сервирање ставаме топчиња кајмак. Декорацијата ја завршуваме со гранчиња француски магдонос.
![](http://www.krstarica.com/slike/kuvar/predjela/pihtije.jpg)