Рецепти за слатки јадења - десерти, торти, колачи, баклави..

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Колач од крушки[/FONT]



[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
За приготвување на овој колач исечените резанки од крушките се ставаат врз слој од карамела и се покриваат со слој на меко тесто. По печењето колачот се превртува наопаку и е готов за сервирање. Препорачуваме да го сервирате со јогурт.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 супени лажици мед
2 супени лажици кафеав шеќер
2 големи крушки, исечени надолжно
4 супени лажици маргарин или путер
50 гр. шеќер
3 белки од јајца
125 г брашно
1 1/2 мала лажичка прашок за пециво

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во еден сад растопете го медот со кафеавиот шеќер. Смесата потоа посипете ја во округла форма за печење (дијаметар 20 цм), којашто треба да биде обложена со хартија за печење.
Маргаринот и шеќерот изматете ги пенасто. Потоа напрвете цврст шлаг од белките, а потоа во нив додате ги брашното, прашокот за пециво и циметот. Потоа сите состојки замесете ги во тесто, коешто ќе го ставите врз парчињата крушки. Колачот печете го во рерна загреана на 175 °C околу 50 минути. Потоа оставете го колачот околу 5 минути да се излади и превртете го наопаку. Внимателно извадете ја хартијата за печење. Колачот можете да декорирате со напола пресечени јатки од ореви.
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Колач од кајсии
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]


[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Овој заситувачки колач се состои од компактно тесто, поленто со вкусно пире од кајсии.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]175 гр. суви кајсии, исечкани
4 супени лажици сок од портокал без шеќер.
6 супени лажици маргарин
4 супени лажици мед
50 гр. гриз
125 гр. брашно плус уште 2 дополнителни супени лажици

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Со масло намачкајте четвороаголна форма за печење. Исечканите кајсии варете ги на тивок оган 5 минути. Невпиениот сок истурете го, а кајсиите оставете ги да се исцедат. Во друг сад стопете ги маргаринот и медот, додате го гризот и брашното и направете еднолично тесто. Во формата за печење ставете половина од тестото. Врз него ставете ги кајсиите, а врз нив остатокот од тестото.
Колачот печете го на 200 °C околу 35 минути, додека тестото не добие златно-жолта боја. Потоа оставете го околу 5 минути да се излади и на крај исечете го на осум парчиња. Парчињата ставете ги на кујнска решетка целосно да се изладат.
[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Крцкави кекси
[/FONT]


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Овие зачинети кекси се највкусни кога уште се топли и се јадат со зачинет јогурт со цимет. Јогуртот е замена за путер.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]175 гр. брашно
175 гр. интегрално брашно
1 пакетче прашок за пециво
цимет и мускатен орев
3 супени лажици маргарин
50 гр. церералии
1 супена лажица исечкани лешници, 3 лажици суво грозје
1 јајце
6 големи лажици полумасно млеко

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки за зачинетиот јогурт:

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]150 мл. јогурт
1/4 мала лажичка цимет
1 лажичка мед

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Рерната загрејте ја на 200 °C. Во погоден сад замешајте ги брашното, прашокот за пециво и зачините. Додадете ги маргаринот, церералиите, млекото, лешниците и сувото грозје и направете еднолично тесто.
Потоа тестото обликувајте го во ролна и попречно пресечете го на 14 еднакви парчиња. Сите парчиња намачкајте ги со млеко и ставете ги да се печат во плех врз хартија за печење. Печете ги околу 20 минути.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кексите послужете ги со југуртот во кој претходнсо сте ги замешале циметот и медот.[/FONT]
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Грилуван розев грејпфрут
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]


[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Сочен појадок, брз за приготвување, а освен тоа многу вкусен.

[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 розеви грејпфрути[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]3 супени лажици мед
цимет за зачинување
гранчиња нане за декорација
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Загрејте ја рерната. Излупете ги грејпфрутите и исчистете ги од семките и внатрешните лушпи. Исечете ги надолжно на четири парчиња. Потоа ставете ги во овален сад. Медот помешајте го со циметот и смесата посипете ја врз парчињата грејпфрут. Грилувајте ги во рерната околу 5 минути. Потоа гарнирајте ги со гранчињата нане.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so visnji[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 7 jajca, 7 lazici seker se matat so mikser, se dodava 5 lazici brasno se izmesuva i se pece bo obicen pleh, ali plehot e premackan so zejtin.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]K
rem: 1/2 litar mleko, 1 puding od vanila, 5 lazici seker, se vari i se dodava 100g puter.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testoto se stava na posluzavnik, se preliva so krem, pa vrz kremot se redat 200g visnji, a preku visnjite se stava 1 ulupan slag.[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Biskvit torta[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Potrebno e 1kg keks, keksite se prskaat so mleko i se redat na posluzavnik, red keks, krem, banani, pa slag.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 1 litar mleko, 2 pudinga od vanila, 100g seker, se vari a koga ke se svari se dodava 150g puter.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Tortata se preliva so slag.[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so jagodi[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 4 jajca se matat so 150g seker so mikser, se dodava 100g puter, 250g brasno, 1 kesica prasok za pecivo.Testoto se pece vo obicen pleh.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 2 slaga pomesani so 500g jagodi.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Testoto se stava vo posluzavnik, se poprskuva so 1 dl mleko pa se prekriva so krem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1] [/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Torta so ananas[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
Testo: 5 jajca se matat so 5 lazici seker pa se dodava 5 lazici brasno i rendana kora od 1limun.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Testoto se pece vo obicen pleh.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Krem: 1/2 mleko, 1 puding od vanila, 50g seker se vari, a koga ke se svari i preladi se dodava 100g puter i 300g iseckan ananas.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Tortata se preliva so dva slaga[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Becka torta

Dobro se izmesuva smesa od

100 g margarin
100 g seker
1 vanilin seker
4 zolcki
3 lazici mleko
60 g meleni lesnici

Posebno se mesa 120 g brasno i 2 lazici prasok za pecivo.
Toa se dodava vo prethodnata smesa naizmenicno so cvrsto izmatena belka od 4 belki.
Testoto se pece 30 minuti na 220 stepeni.

FIL:

200 g margarin
150 g seker
70 g cokolado i malku rum

Malku krem se ostava za filuvanje na tortata odozgora,otkoga ke ja prelieme so preliv od 160 g seker vo prav, 4 lazici kakao, 2 lazici rastopen margarin i 2 lazici topla voda.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Balon torta

Crn del:

6 zolcki
5 lazici seker
3 lazici brasno
2 lazici kakao
1 prasak za pecivo
Na krajot se dodava sam od 6 belki

Preliv:

1 solja seker
1 solja voda
i koga ke provrie se preliva preku testoto

Zolt del:

70 ml mleko
5 lazici seker
7 lazici brasno
5 vanilin sekera
6 zolcki
Vo toplo mleko se dodava seto prethodno izmateno vo odvoenoto mleko od 600 ml i se vari 5-6 minuti dodeka ne se zgusne i se ostava da se oladi. Posebno se mati 1 margarin i 250 g seker u prav, pa seto toa se pomesuva sa izladenata smesa.

Bel del:
6 belki
14 lazici seker
se matat na para i se dodava 1 vanilin seker i malku sok od limun[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]
[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Esterhazi torta

Kori:
1 lazica brasno
360 g meleni lesnici
375 g seker
13 belki

Fil:
150 g seker vo prav
370 g maslac
150 g meleni lesnici
600 ml vrelo mleko
6 lazici brasno
7.5 lazici secer
13 zolcki

Glazura:
sok od 1 limun
1 belka
60 g seker vo prav

Priprema na korite:
Penasto se mati belkata so sekerot, se dodavaat melenite lesnici i 1 lazica brasno. Vo podmackan i so brasno posipan pleh se pecat 6 kori .

Priprema na filot:
Dobro se matat 7 zolcki so seker. Vo dobro izmatenata masa se dodava brasno i se razreduva malku so mlekoto sto sme go odzele od 600 ml, a preostanatoto mleko se stava da provrie i vo vreloto mleko se dodava smesata i se vari krem.
Koga ke se svari se trga od ringlata i se dodavaat melenite lesnici. Posebno se mati maslacot so seker vo prav. Koga dobro ke se izmati se dodavaat 6 zolcki edno po edno. Se sostavuva izmateniot maslac so ladniot krem i so taa smesa se filuvaat korite. Odozgora se preliva so glazura.

Priprema na glazurata:
Se pravi sam od belkata, limunot i sekerot vo prav. Glazurata treba da bide meka ali ne i tecna.[/SIZE][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Solena Torta[/SIZE][/FONT]


[FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif][SIZE=-1]Obrok za 4 Osobi

Potrebno za korica:

4 Jajca
13 Lazici Brasno
1 Jogurt
1 Pecivo


Se mesi testo i se pece korica od gore navedenite namirnici.

Fil :2 kriski sirenje se pasiraat, se dodava 250 g krem sirenje i izmaten eden margarin.Koga seto toa dobro ke se izmati se deli na tri dela.Vo edniot del se dodava iseckana salama. Vo drugiot del se dodavaat dve vareni i izrendosani jajca i 100 g majonez, a vo tretiot del se dodavaat seckani orevi ili kikiriki, pred toa proprzeni na suvo.

Se redat korica pa eden fil, pa vtoriot fil i preku nego tretiot fil . Odozgora vrz tretiot fil se narendosuva kaskaval.[/SIZE][/FONT]
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Уци за да знаеш за кога ќе те грабам.

Инаку, се матат четири јајца, една коцка маргарин, 14 лажици шеќер и ќесичка какао и се добива шлаг со вкус на еуркорем за мачкање на торти.
 

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
So temava me pogoivte u slaba tocka!Za blago dusa davam,eve bas sega se mislam sto blago da si kupam.Da vi go kazam i mojot licen rekord vo jadenje blago:
1.30 palacinki so 400gr. eurokrem,samo crn
2.600gr. cokolado
I dvete vazat za jadenje na edno sednuvanje.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Abe lokum znae li nekoja da napravi ili mnogu e eftin pa ne se isplati vo domashni uslovi da se pravi?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom