The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 113
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Колач од крушки[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
За приготвување на овој колач исечените резанки од крушките се ставаат врз слој од карамела и се покриваат со слој на меко тесто. По печењето колачот се превртува наопаку и е готов за сервирање. Препорачуваме да го сервирате со јогурт.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 супени лажици мед
2 супени лажици кафеав шеќер
2 големи крушки, исечени надолжно
4 супени лажици маргарин или путер
50 гр. шеќер
3 белки од јајца
125 г брашно
1 1/2 мала лажичка прашок за пециво
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во еден сад растопете го медот со кафеавиот шеќер. Смесата потоа посипете ја во округла форма за печење (дијаметар 20 цм), којашто треба да биде обложена со хартија за печење.
Маргаринот и шеќерот изматете ги пенасто. Потоа напрвете цврст шлаг од белките, а потоа во нив додате ги брашното, прашокот за пециво и циметот. Потоа сите состојки замесете ги во тесто, коешто ќе го ставите врз парчињата крушки. Колачот печете го во рерна загреана на 175 °C околу 50 минути. Потоа оставете го колачот околу 5 минути да се излади и превртете го наопаку. Внимателно извадете ја хартијата за печење. Колачот можете да декорирате со напола пресечени јатки од ореви.[/FONT]
![](http://www.saimacedonia.org/birnenkuchen.gif)
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
За приготвување на овој колач исечените резанки од крушките се ставаат врз слој од карамела и се покриваат со слој на меко тесто. По печењето колачот се превртува наопаку и е готов за сервирање. Препорачуваме да го сервирате со јогурт.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Состојки:
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]2 супени лажици мед
2 супени лажици кафеав шеќер
2 големи крушки, исечени надолжно
4 супени лажици маргарин или путер
50 гр. шеќер
3 белки од јајца
125 г брашно
1 1/2 мала лажичка прашок за пециво
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Во еден сад растопете го медот со кафеавиот шеќер. Смесата потоа посипете ја во округла форма за печење (дијаметар 20 цм), којашто треба да биде обложена со хартија за печење.
Маргаринот и шеќерот изматете ги пенасто. Потоа напрвете цврст шлаг од белките, а потоа во нив додате ги брашното, прашокот за пециво и циметот. Потоа сите состојки замесете ги во тесто, коешто ќе го ставите врз парчињата крушки. Колачот печете го во рерна загреана на 175 °C околу 50 минути. Потоа оставете го колачот околу 5 минути да се излади и превртете го наопаку. Внимателно извадете ја хартијата за печење. Колачот можете да декорирате со напола пресечени јатки од ореви.[/FONT]