Немам намера никого да навредувам, не сум таква личност, за разлика од некои овде.Од 1 до 4 пробуваш да смириш топка што ваљда е океј ама е некохерентно со останатите ти постови. После коментар во стил на „кога ќе ја видам дотерана за на кафе знам дека е проста провинцијалка“ не можеш да шириш пис лав и хепинес на меѓуградска основа. Ако сметаш дека провинцијалките се сељанки и дека во Скопје МНОЗИНСТВОТО на селанки се провинцијалки, стик ту ит или извини се и кажи дека не беше во право. Тоа што го разводнуваш првобитниот ти исказ лошо кажува за тебе.
бај д веј, во Битола одам на кафе во фармерки. Никој не ме гледал наопаку. Не ќе да е до фармерките, за тебе...
поздрав4е
Ако тврдиш дека нешто сум рекла, поткрепи го со цитат, не е толку голема темава.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 15:05 ---.Не е за џабе муабетот дека ако видиш некоја накинџурена, знаеш дека е ,,провинцијалка,,.
Tочно. Генерализациите не се случајни.--- надополнето: 19 мај 2012 во 15:05 ---
/ме аут
Не беше муабетот за Везилка туку за тебе и твојте прости генерализации.Tочно. Генерализациите не се случајни.
Везилка заклучи дека 70 проценти од Скопјанките се хипстерки (нејзино парталки) затоа што тоа го видела во Скопје. Не е вистина, но тоа е нејзиното лично искуство.
Кој како сфати. Никогаш не потенцирав дека тоа важи за сите. Важи за мене и моето искуство. Генерализацијата важи за Везилка и нејзиното искуство.Не беше муабетот за Везилка туку за тебе и твојте прости генерализации.
Значи нејзиното генерализација не е точна(а и не е точна) , твојта генерализација е точна(која и таа не е точна) .
Поголема контрадикторност во твојте постови нема. Во почетокот навредуваш и генерализираш, сите други генерализации ги правиш неточни, а твојте точни за на крај да напишеш јас неам ништо против провинцијалците, не праам генерализации ,јас сум космополит кој само ги хејта хејтерите.
Лицемерие во еден пост.
Ова се однесува на целата младина, или само на "провинцијалците", бидејќи имам некое чувство дека целиш кон нив повеќе.И јас така мислев ама извесни настани (средби со луѓе од други градови во Македонија) направија да размислувам поинаку. Зошто? Затоа што имав можност да видам како размислува младината во Македонија и заклучив дека ова држава нема никаква иднина. Мое мислење за нивното размислување значи се однесува и на Скопјани и на "провинцијалците", ама повеќе на овие вторите:
1. Плитко размислување (не го познаваат поимот the bigger picture of a situation и размислуваат само на теми кои им се наложени и гледаат само право)
2. Неписменост (немаат речиси никакви познавања од историја, филозофија, социологија и слично)
3. Индиферентност (во една прилика една девојка од западна Македонија коментираше дека не ја интересира ништо околу идентитетот, историјата, името, културното наследство на Македонија - цитирам " Мене ич не ми е гајле како ќе се вика државава, дали Македонија, Фиром или нешто слично")
4. Непотребно компетиторство (не можеш да дојдеш до збор од нив бидејќи тие се најпаметни и тие се знаат али уствари кога ќе ги ислушаш сваќаш дека ненормално тресат глупости)
5. Екстремно низок коефициент на емоционална и академска интелегенција (значи мораш да им повторуваш по 16 пати едно исто за на крај пак да не те сфатат)
6. Претерана доверба (мислам дека поголемиот дел од Скопјани не спаѓаат тука) значи веруваат во се што ќе слушнат.
Секоја чест на исклучоците на оние Македонци што не ги имаат овие карактеристики и ако некој се пронајде немој да ме плука или вреѓа или пцуе или слично туку нека му биде јасно дека зборувам во глобала за сите млади на Репиублика Македонија не само за еден град. И поентата е дека глупите луѓе без разлика дали се од Скопје, Прилеп, Битола, Тетово, Охрид, Куманово и слично се оние што шират стереотипи и не разликуваат идиот со акцент од Македонец
Знаете ли колку глупо изгледате вака кога некој од страна ве гледа како се "расправате", а живеете во Македонија, еден гз земја, нема каде да се свртиш да прднеш, а притоа пола Македонија да не слушне.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 12:58 ---
Лугето се делат на добри и зли, секој што прави различна поделба од оваа е тешка сељачана.
Побарај во македонско - српски речник.Барем јас го имам само од комшиките слушано, женске са шљокицама јооојШто се тоа „шљокици“ побогу ?
Се однесува на сите жители на Македонија, бидејќи и во Скопје има луѓе со овие карактеристики кои се маваат во гради и превртуваат очи пред "сељачаната". Искрено да ти кажам и јас го правев истото се дури не се уверив дека има луѓе кои без разлика на акцентот знаат да погледнат подалеку од носот и да го прифатат фактот дека стереотипите се лоша работаОва се однесува на целата младина, или само на "провинцијалците", бидејќи имам некое чувство дека целиш кон нив повеќе.
БТВ, PurplePuma која и самата е провинцијалец во Тетово има голема омраза према провинцијалците како што гледам.
Немој да шириш лажни информации, се гледа каква личност си.Ова се однесува на целата младина, или само на "провинцијалците", бидејќи имам некое чувство дека целиш кон нив повеќе.
БТВ, PurplePuma која и самата е провинцијалец во Тетово има голема омраза према провинцијалците како што гледам.
Тешко дека има соодветен збор во македонскиот речникПобарај во македонско - српски речник.Барем јас го имам само од комшиките слушано, женске са шљокицама јооој
Пред сѐ, логично и очекувано е човек да се прилагоди на средината. Мене ми е па просто кога некој кој, на пример, 30 години живее во Скопје сѐ уште тера на дијалект.Со самото тоа што некој дошол од Битола, Прилеп, Струмица или Радовиш тука во Скопје и се труди да збори скопски, прави мајмун од себе и покажува колку е прост и низок...
И зарем Скопје е само она што го гледате тука пред вас (трговски центри, булевари, факултети, клубови итн...)? Овој град има душа, има своја историја која вие што сте дојдени од страна нема никогаш да ја почуствувате и да ја разберете...Мирисот на Скопје можат да го осетат само старите Скопјани кои од дедовци и прадедовци се тука...
Те цитирам тебе зашто тука последно го прочитав ова "скупски", а гледам се провлекува низ целава тема.Доаѓа и ми објаснува какво фустанче сакала, ама она го врти баш на скупски.
Болдот го потпишувам.........од збор до збор.Пред сѐ, логично и очекувано е човек да се прилагоди на средината. Мене ми е па просто кога некој кој, на пример, 30 години живее во Скопје сѐ уште тера на дијалект.
Те цитирам тебе зашто тука последно го прочитав ова "скупски", а гледам се провлекува низ целава тема.
Кои скопски сељаци/лигли/тушли/пуфли/како сакате наречете ги, што така зборат сте ги запознале? Јас сум родена и порасната во центарот на Скопје, ниеднаш немам кажано СкУпје, ни се лигавам, ни викам "пеер", "брат" или кој и да е сељачки израз.
Разграничете ги поимите - граѓанин на Скопје и сељак од Скопје.