Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.755
Поени од реакции
8.773
Од 1 до 4 пробуваш да смириш топка што ваљда е океј ама е некохерентно со останатите ти постови. После коментар во стил на „кога ќе ја видам дотерана за на кафе знам дека е проста провинцијалка“ не можеш да шириш пис лав и хепинес на меѓуградска основа. Ако сметаш дека провинцијалките се сељанки и дека во Скопје МНОЗИНСТВОТО на селанки се провинцијалки, стик ту ит или извини се и кажи дека не беше во право. Тоа што го разводнуваш првобитниот ти исказ лошо кажува за тебе.

бај д веј, во Битола одам на кафе во фармерки. Никој не ме гледал наопаку. Не ќе да е до фармерките, за тебе...

поздрав4е
Немам намера никого да навредувам, не сум таква личност, за разлика од некои овде.
Мојата генерализација на ,,накинџурените,, произлегува од МОЕТО ЛИЧНО ИСКУСТВО, кое МОЖЕ, А И НЕ МОРА да биде слика за сите.
И не реков никаде кога ќе ја видам ,,дотерана за на кафе,, , ако сум го рекла тоа - повели цитирај. Друго нешто сум рекла, ама не си прочитала, или си прочитала погрешно.
Против селанките немам ништо, против сељанките имам, и тоа не едно исто.
Сметам дека имам доста другарки од други места, кои се поголеми граѓанки од многу Скопјанки, но сепак, дијалектот на ,,оние пред дискотека,, ме довел до одреден заклучок.
Од форумов имам пријатели, од кои 1-2 се од Скопје, другите се од секаде низ Македонија. Очигледно тие сфатија што кажувам, и знаат дека јас никого не хејтам само затоа што не е од Скопје. Тоа е глупаво.
Хејтам сељачизам (не само во облекување, општо размислување), без оглед кој го практикува. Моето искуство ме навело на ,,нескопјани,, што не значи дека нема скопјани сељаци, или дека сите нескопјани се сељаци.
Малце разбистри мозокот, прочитај, види што сум напишала, не се мавај во гради како ,,да знаеш,, , кога не знаеш.

Ако тврдиш дека нешто сум рекла, поткрепи го со цитат, не е толку голема темава.

И на крајот, во Битола никогаш не сум била, не знам како би ме гледале. Но во еден друг град, во еден клуб бев пристојно облечена (без планет-плус гардероба, шминка), соодветно за во клуб, па бев гледана наопаку. Логично, се чувствував како да сум на некоја шабанска журка, а не бев, за да биде најтрагично.
Сепак, се издвојував од мнозинството, за нив по лошо, за мене по добро ;)

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.755
Поени од реакции
8.773
--- надополнето: 19 мај 2012 во 15:05 ---
/ме аут
Tочно. Генерализациите не се случајни.
Везилка заклучи дека 70 проценти од Скопјанките се хипстерки (нејзино парталки) затоа што тоа го видела во Скопје. Не е вистина, но тоа е нејзиното лично искуство.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Лелеј навреди летаат на сите страни. На вакви работи ќе му го видиш на човек паметот. Од ваму, од таму сите се луѓе. Македонија е една шака народ, да не ти се верува како гледаме едни на други. Светот се базира на постојани преселби, што ради семејство, што ради работа, ние не можеме да си простиме што човек што живее дури 200 км од главен град дошол овде или обратно. Стварно сме недораснати. Смешки. Иди кажи му на некој од Тексас да не се прави буљаш со тоа акцентот среде Њу Јорк.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Tочно. Генерализациите не се случајни.
Везилка заклучи дека 70 проценти од Скопјанките се хипстерки (нејзино парталки) затоа што тоа го видела во Скопје. Не е вистина, но тоа е нејзиното лично искуство.
Не беше муабетот за Везилка туку за тебе и твојте прости генерализации.
Значи нејзиното генерализација не е точна(а и не е точна) , твојта генерализација е точна(која и таа не е точна) .
Поголема контрадикторност во твојте постови нема. Во почетокот навредуваш и генерализираш, сите други генерализации ги правиш неточни, а твојте точни за на крај да напишеш јас неам ништо против провинцијалците, не праам генерализации ,јас сум космополит кој само ги хејта хејтерите.

Лицемерие во еден пост.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.755
Поени од реакции
8.773
Не беше муабетот за Везилка туку за тебе и твојте прости генерализации.
Значи нејзиното генерализација не е точна(а и не е точна) , твојта генерализација е точна(која и таа не е точна) .
Поголема контрадикторност во твојте постови нема. Во почетокот навредуваш и генерализираш, сите други генерализации ги правиш неточни, а твојте точни за на крај да напишеш јас неам ништо против провинцијалците, не праам генерализации ,јас сум космополит кој само ги хејта хејтерите.

Лицемерие во еден пост.
Кој како сфати. Никогаш не потенцирав дека тоа важи за сите. Важи за мене и моето искуство. Генерализацијата важи за Везилка и нејзиното искуство.
Од првиот, до последниот пост, никаде не сум рекла дека имам против ,,провинцијалците,, ако има таков пост повели и посочи го.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Провинцијалска стока глуми београѓани из блока :icon_lol:

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
И јас така мислев ама извесни настани (средби со луѓе од други градови во Македонија) направија да размислувам поинаку. Зошто? Затоа што имав можност да видам како размислува младината во Македонија и заклучив дека ова држава нема никаква иднина. Мое мислење за нивното размислување значи се однесува и на Скопјани и на "провинцијалците", ама повеќе на овие вторите:
1. Плитко размислување (не го познаваат поимот the bigger picture of a situation и размислуваат само на теми кои им се наложени и гледаат само право)
2. Неписменост (немаат речиси никакви познавања од историја, филозофија, социологија и слично)
3. Индиферентност (во една прилика една девојка од западна Македонија коментираше дека не ја интересира ништо околу идентитетот, историјата, името, културното наследство на Македонија - цитирам " Мене ич не ми е гајле како ќе се вика државава, дали Македонија, Фиром или нешто слично")
4. Непотребно компетиторство (не можеш да дојдеш до збор од нив бидејќи тие се најпаметни и тие се знаат али уствари кога ќе ги ислушаш сваќаш дека ненормално тресат глупости)
5. Екстремно низок коефициент на емоционална и академска интелегенција (значи мораш да им повторуваш по 16 пати едно исто за на крај пак да не те сфатат)
6. Претерана доверба (мислам дека поголемиот дел од Скопјани не спаѓаат тука) значи веруваат во се што ќе слушнат.
Секоја чест на исклучоците на оние Македонци што не ги имаат овие карактеристики и ако некој се пронајде немој да ме плука или вреѓа или пцуе или слично туку нека му биде јасно дека зборувам во глобала за сите млади на Репиублика Македонија не само за еден град. И поентата е дека глупите луѓе без разлика дали се од Скопје, Прилеп, Битола, Тетово, Охрид, Куманово и слично се оние што шират стереотипи и не разликуваат идиот со акцент од Македонец
Ова се однесува на целата младина, или само на "провинцијалците", бидејќи имам некое чувство дека целиш кон нив повеќе.

БТВ, PurplePuma која и самата е провинцијалец во Тетово има голема омраза према провинцијалците како што гледам.

Знаете ли колку глупо изгледате вака кога некој од страна ве гледа како се "расправате", а живеете во Македонија, еден гз земја, нема каде да се свртиш да прднеш, а притоа пола Македонија да не слушне.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 12:58 ---
Лугето се делат на добри и зли, секој што прави различна поделба од оваа е тешка сељачана.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Ова се однесува на целата младина, или само на "провинцијалците", бидејќи имам некое чувство дека целиш кон нив повеќе.

БТВ, PurplePuma која и самата е провинцијалец во Тетово има голема омраза према провинцијалците како што гледам.
Се однесува на сите жители на Македонија, бидејќи и во Скопје има луѓе со овие карактеристики кои се маваат во гради и превртуваат очи пред "сељачаната". Искрено да ти кажам и јас го правев истото се дури не се уверив дека има луѓе кои без разлика на акцентот знаат да погледнат подалеку од носот и да го прифатат фактот дека стереотипите се лоша работа

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.755
Поени од реакции
8.773

Немој да шириш лажни информации, се гледа каква личност си.
Во Тетово сум провинцијалец, и немам никаков проблем со тоа.
Ми требаше време да сфатам зошто им е толку важна култната лименка и зошто толку им пречеше нејзиното тргања, но ни во еден момент не им реков ,,глупи Тетовчани, за една мочана лименка ли се лигавите,,.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 16:28 ---
Побарај во македонско - српски речник.Барем јас го имам само од комшиките слушано, женске са шљокицама јооој :pos:
Тешко дека има соодветен збор во македонскиот речник :)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Со самото тоа што некој дошол од Битола, Прилеп, Струмица или Радовиш тука во Скопје и се труди да збори скопски, прави мајмун од себе и покажува колку е прост и низок...

И зарем Скопје е само она што го гледате тука пред вас (трговски центри, булевари, факултети, клубови итн...)? Овој град има душа, има своја историја која вие што сте дојдени од страна нема никогаш да ја почуствувате и да ја разберете...Мирисот на Скопје можат да го осетат само старите Скопјани кои од дедовци и прадедовци се тука...
Пред сѐ, логично и очекувано е човек да се прилагоди на средината. Мене ми е па просто кога некој кој, на пример, 30 години живее во Скопје сѐ уште тера на дијалект.

И, дај молим те, чистата скопска ариевска раса? Духот на градот може да го осети секој кој тоа сака да го направи, само треба да прошета низ градот со отворени очи.

Доаѓа и ми објаснува какво фустанче сакала, ама она го врти баш на скупски.
Те цитирам тебе зашто тука последно го прочитав ова "скупски", а гледам се провлекува низ целава тема.
Кои скопски сељаци/лигли/тушли/пуфли/како сакате наречете ги, што така зборат сте ги запознале? Јас сум родена и порасната во центарот на Скопје, ниеднаш немам кажано СкУпје, ни се лигавам, ни викам "пеер", "брат" или кој и да е сељачки израз.
Разграничете ги поимите - граѓанин на Скопје и сељак од Скопје.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Пред сѐ, логично и очекувано е човек да се прилагоди на средината. Мене ми е па просто кога некој кој, на пример, 30 години живее во Скопје сѐ уште тера на дијалект.

Те цитирам тебе зашто тука последно го прочитав ова "скупски", а гледам се провлекува низ целава тема.
Кои скопски сељаци/лигли/тушли/пуфли/како сакате наречете ги, што така зборат сте ги запознале? Јас сум родена и порасната во центарот на Скопје, ниеднаш немам кажано СкУпје, ни се лигавам, ни викам "пеер", "брат" или кој и да е сељачки израз.
Разграничете ги поимите - граѓанин на Скопје и сељак од Скопје.
Болдот го потпишувам.........од збор до збор.
А за вториот дел........и јас сум цел живот во Скопје,но никој никогаш не сум видел да каже скупски или Скупје........така да веројатно она така погрдно си го вика Скопје и скопјани.

Член од
29 август 2009
Мислења
33
Поени од реакции
5
Provincijalkite se odlicno sretstvo za provod. Obicno vo periodot septemvri-oktomvri koga doagjaat u skopje da studiraat se taka zamaeni, taka lekoverni. Dovolno e samo edno ligavo muabetce i edna pijacka da im pustis - i prilicno se tvoi.
Se razbira, nikogas seriozno ne bi razmislil da bidam so provincijalka vo seriozna vrska. Za toa tuka se moite sogragjanki. Nieden skopjanec sto se pocituva sebesi ne bi bil vo ozbilna vrska so seljacana. Provincijalkite se samo za provod ;)
Nivo podole od provincijalkite se provincijalcite. Jedino manje od niv se samo ship....te i "romite".

Kajgana Shop

На врв Bottom