Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Најголем процент од убиените војници и полицајци во 2001 година беа од внатрешноста на Македонија, а не од Скопје.
Карпалак-сите Прилепчани, масакрот кај Вејце скоро сите од Битола.
Сега тоа ли ќе биде мерило за да си ги ''мериме'' кој е кој,мислам стварно..

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Сега тоа ли ќе биде мерило за да си ги ''мериме'' кој е кој,мислам стварно..
Не е тоа никакво мерило, ама пред да судат треба и малку да размислат.Пред да ги омаловажуваат треба и да се запрашаат колку од внатрешноста дојдоа и го бранеа Скопје од агресорите и терористите(Учки).

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Најголем процент од убиените војници и полицајци во 2001 година беа од внатрешноста на Македонија, а не од Скопје.
Карпалак-сите Прилепчани, масакрот кај Вејце скоро сите од Битола.
Во ред. Поентата ми беше дека не е во ред скопјаните да се сметаат за луѓе со неизразен или неразбуден македонски дух. Тоа што Кочани и Штип имаат дадено најголеми крвници и предавници на македонскиот народ не ни дава за право да кажеме дека сите луѓе од тие краишта се или биле такви. Генерализацијата знае да не' наведе на погрешни претпоставки и заклучоци.
Има многу скопјани кои заминале на фронтови и битки со сон за слободна Македонија и никогаш не се вратиле. Е сега нив историјата што не им ги запаметила имињата тоа е друга работа... Тоа не го намалува нивното дело и придонес за Македонија.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Абе ајде? Накинџурени сме ние, што доаѓаме од провинција, а вие Скопјанчиштата, така неверојатно кул во избледени Џејмс Дин фармерки и бела ноншалантна маица... Колку што сум видела во Скопје ороспии, со миничи и со шљокици, ретко каде има. Не е Пинк репер само во провинција, во цела Македонија е. Така што селскиов муабет прајте го на кафе со скопските ти другачки, седејќи на скопските култни места (непознати за новодојдените) и пиејќи скопско кафе.
Секој град во Македонија си има свој крем, свој шлаем, свој андерграунд. И секој град има и накинџурени, и некапани.
Скопје, да не беше провинцијата ќе беше уште селандра со нужници во дворовите на „старите скопски оу јеј куќи“ и жаби во парк.
1. Се согласувам. Брзо сфаќам дека не е нашинка, по зборувањето. Но тоа не важи за сите, важи само за накинџурените, кои не се репрезентативен примерок на сите ,,дојденци,,.
2. Јас така не се облекувам.
3. Се согласувам. Пак по дијалектот, најчесто, знаеш дека не е од Скопје.

Другото не го коментирам. Плачење на друго место, не кај мене.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.651
1. Се согласувам. Брзо сфаќам дека не е нашинка, по зборувањето. Но тоа не важи за сите, важи само за накинџурените, кои не се репрезентативен примерок на сите ,,дојденци,,.

И како ги познаваш по дијалекти, мислиш сите зборуваат на дијалекти?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Она не ги мрази и не ги напаѓа "новите", ако секој пост нешто критикува и хејта ама она не ги мрази "новите".
Битно има места кој ние не сме ги виделе, што имаат значење за нив, ко на пример кај Пума пред зграда, позади зграда и такви места.
Ајде вака.
Мене ми е Велес далеку. Според ваша логика, баш ме боли што Велешани чувствуваат према тој град, аналогно таквиот ме боли ако им рестартираат топилница, јас можам ќар да имам (некаков), но зијан нема да имам.
Дали тоа значи дека не треба да се солидаризирам со нив и да ги почитувам нивните избори во НИВНОТО место? Дали јас треба да отидам во Велес, и да им кењам како градот им е за жалење? Еве утре, на пример, се омажам за Велешанец и живеам во Велес. Демек, морав да одам. И дали постои оправдување да кењам против начинот на живот кој тие луѓе го воспоставиле? Јас дојдов, и јас се навикнувам на средината, а не средината на мене.

Дојди во Скопје и навикни се. Не кењај. Ако кењаш, нема никој да ти ќути.
И нема да им аплаудирам на ,,некојси,, од ,,некадеси,, дојдени да се проституираат. Нивен проблем колку им е тежок животот.
И ги хејтам и ќе ги хејтам сите оние кои мислат дека светот од нив зависи, па и дека еден град се ќе смени, само нив да им биде арно. Ако не им е, нека не седат. Ако им е, добредојдени се.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:34 ---
И како ги познаваш по дијалекти, мислиш сите зборуваат на дијалекти?
Па предходно наведов, искуство. Стојам пред дискотека и пушам цигара, до мене накинџурена со накит, гардероба мислиш дека од Планет плус позајмила, и збори на дијалект кој едвај го разбирам (хинт, најчесто делува источњачки, западниве подобро ги знам).
Секако дека има и Скопјаники такви, далеку од тоа. Но според тоа што сум го видела, најчесто не се Скопјанки.
И сепак, тоа ми е лично искуство, можеби некој има обратно - но како што приметив, не ќе да е баш така.

Што не значи дека сите девојки од др. градови/села изгледаат така, и се за иста цел дојдени.
Никаде не го реков тоа, и не дозволувам да ми се извртуваат зборовите.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Провинција е прашање на контекст. Провинцијалност е, според мене, повеќе одлика на менталитет отколу географија. Во таа смисла, има толку многу родени скопјани со провинциски менталитет. И обратно, луѓе од други помали градови кои имат фина, гратска култура.

Да не се занесуваме: на Менхетн, Александерплац или Рамблас, на пример, било кој скопјанец се чувствува (барем отпвин) како чоек од мала провинциска касаба од Балканот. Fact of life.

Скопје е мал град во кој речиси секој знае секого. Еве еден селски пример: ако дојде некој рандом тип Боге и сврти два круга со најново Ламборгини со кастом таблици на кои пишува "BOGE", за 24 саата ќе го знаат како Боге со Ламбото. Тоа доволно говори за географскиот размер и менталитетот на градот.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Со самото тоа што некој дошол од Битола, Прилеп, Струмица или Радовиш тука во Скопје и се труди да збори скопски, прави мајмун од себе и покажува колку е прост и низок...
А вие од другите градови овде што имате напишано на темава дека да не сте биле вие Скопје ќе било албанско - во некоја заблуда сте и тоа јака...Зар ние вас ве чекаме овде да ни го зголемите наталитетот...? И зарем Скопје е само она што го гледате тука пред вас (трговски центри, булевари, факултети, клубови итн...)? Овој град има душа, има своја историја која вие што сте дојдени од страна нема никогаш да ја почуствувате и да ја разберете...Мирисот на Скопје можат да го осетат само старите Скопјани кои од дедовци и прадедовци се тука...
И за да не ме разберете погрешно, ќе направам една паралела..Пример јас - имам 2-3 пати отидено во Струмица (еднаш службено и два пати мислам приватно...) И нормално последниов пат бев во Глобал се шетав, купував, па бев во една пицерија и јадев многу добра пица, па низ плоштадот поминав...Имам и во 404 спиено кога патував службено таму...Прекрасни луѓе, улици, пицерии, кафичи, бутици итн...И јас сум компетентна само ова да го коментирам за Струмица...Јас не можам да зборам за сржта и душата на градот, ниту за луѓето што се таму со генерации и генерации - чисти Струмичани итн...
Затоа истото ова вие практикувајте го за Скопје и не продавајте некои патетични и проѕирни лекции тука...!

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.701
Поени од реакции
1.055
Ќе ме извините :) Ме заболе дали некој е од Скопје , Кавадарци , Тетово , Дојран битно да супер како човек . Ако тој се однесува на место и е океј во секое друштво тогаш нема проблем од каде е :)

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053

Да, да , PurplePuma, во Корчагин, Орце Николов, Јосип Броз Тито на матурска вечер само класика и опера се слуша:tapp:
Во Скопје не се гледаат турски, шпански и индиски серии,:tapp: Не се трипај многу и спушти се на земја.
Сите скопски кафани се фул полни на турбо фолк музика од страна на скопјани.Истите скопјанки глумат лудило на house журки, а во петок и сабота први се качени на маса на Аца Лукас, Селма Бајрами, Ана Николиќ.Сите српски турбо фолк певаљлки 30 пати полнат дискотеки во Скопје со скопјани.
Сите сте се закачиле за девојките од внатрешноста кои факт е дека се многу, многу подобри студенти од Скопјанките, а тоа се гледа по тоа што 80% од професорите на Кирил и Методиј се од внатрешноста, а никој не се закачува за скопјанките.
На скопјанка понижување и е да има дечко од Пехчево, Делчево, Струмица, ама затоа пуши кур на трето разредни Англичани, Американци, Црнчуги коишто доаѓаат од места каде што нема ни канализација, ама од Запад се нели?Какви курви и бештии има скопјанки такви нема ни во Тајланд.
Ако збориме за кич застани некој петок пред Парадизо, Колосеум каде што 80% излегуваат Скопјанки и види како се облечени.Или како тетки од 50 години или како најевтини курви во Амстердам.
Гледано реално во Југоисточна Македонија живее најмирољубиво, најцивилизирано, најчесно население во Македонија.Кој бил видел, а кој не многу испуштил.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Да, да , PurplePuma, во Корчагин, Орце Николов, Јосип Броз Тито на матурска вечер само класика и опера се слуша:tapp:
Во Скопје не се гледаат турски, шпански и индиски серии,:tapp: Не се трипај многу и спушти се на земја.
Сите скопски кафани се фул полни на турбо фолк музика од страна на скопјани.Истите скопјанки глумат лудило на house журки, а во петок и сабота први се качени на маса на Аца Лукас, Селма Бајрами, Ана Николиќ.Сите српски турбо фолк певаљлки 30 пати полнат дискотеки во Скопје со скопјани.
Сите сте се закачиле за девојките од внатрешноста кои факт е дека се многу, многу подобри студенти од Скопјанките, а тоа се гледа по тоа што 80% од професорите на Кирил и Методиј се од внатрешноста, а никој не се закачува за скопјанките.
На скопјанка понижување и е да има дечко од Пехчево, Делчево, Струмица, ама затоа пуши кур на трето разредни Англичани, Американци, Црнчуги коишто доаѓаат од места каде што нема ни канализација, ама од Запад се нели?Какви курви и бештии има скопјанки такви нема ни во Тајланд.
Ако збориме за кич застани некој петок пред Парадизо, Колосеум каде што 80% излегуваат Скопјанки и види како се облечени.Или како тетки од 50 години или како најевтини курви во Амстердам.
Гледано реално во Југоисточна Македонија живее најмирољубиво, најцивилизирано, најчесно население во Македонија.Кој бил видел, а кој не многу испуштил.

Нема да ти одговорам на тоа што си го напишал, само затоа што врска нема со постот кој си го цитирал.
Со оглед дека јас и накинџурената сме биле на исто место, очигледно и иста музика сме слушале.
Само разликата меѓу мене и неа била во нешто друго. Ама кој сфати - сфати. Кој не - негов проблем.

M

Moon Child

Гостин
Ај да се разбереме, пошто гледам многу од контекст ми се вади мислењето за "парталките".
Јас не реков дека било која од форумов е парталка, нити некоја ја посочив како таква. Реков дека, од тоа што јас имам доаѓано во Скопје, а доаѓам ретко, по потреба, имам забележано дека повеќето се облекуваат така како што опишав. Немам излегувано по клубови таму навечер, нити знам кај се наоѓаат 69 и било кои други. Имам одено на Саем за концерти, и два пати во Кастро. Толку било моето излегување таму.
Мојот збор беше тоа што го гледам преку ден, обично кај ГТЦ, на плоштад, улица Македонија, затоа што кога доаѓам обично тука шетам. И тоа го имам забележано. Мое мислење. Не реков дека било која од форумов е парталка, или дека се 100% сите, напротив, во старт знаев дека ќе ми се испреврти мислењето и затоа напишав едно 70%, за да знаете дека го немам за сите таквото мислење, туку дека баш во Скопје најмногу наидувам на оние, несфатените, хипстерајата, од пуста желба сите да бидат различни, постигнуваат контра ефект.
На пример во Велес некоја да се прошета така облечена, во старт веднаш знам дека не е Велешанка. Знам дека е од некаде дојдена. Јас не застанав во одбрана на оние со кичерајски фустани и штикли 30 сантима што дошле да се мажат во Скопје. Напротив, ме боли половиов орган. Не се замарам, лично не ме засега, нивни живот, што сакаат нека прават. Идат и од Росоман, Градско, Превалец во Велес се мажат, па што? Што сакаат, тоа нека си прават. Ако нивната животна цел е да се омажат, тогаш нека им.
Е сега ако некој се пронашол во моето мислење, тоа е мое мислење, мене не ми се допаѓа и си пишав. Дадов мислење спротивно од она на Сусаро, кој рече дека, парафразирам, Скопјанка знае да се среди како паришка куртизана. Јас имав спротивно мислење, незнам што се попаливте. Парталка зборот го земав како пример, пошто не ми текнуваше друг посоодветен за таквата облека. Така да, ако навредив некој, еве го моето извинување.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ајде вака.
Мене ми е Велес далеку. Според ваша логика, баш ме боли што Велешани чувствуваат према тој град, аналогно таквиот ме боли ако им рестартираат топилница, јас можам ќар да имам (некаков), но зијан нема да имам.
Дали тоа значи дека не треба да се солидаризирам со нив и да ги почитувам нивните избори во НИВНОТО место? Дали јас треба да отидам во Велес, и да им кењам како градот им е за жалење? Еве утре, на пример, се омажам за Велешанец и живеам во Велес. Демек, морав да одам. И дали постои оправдување да кењам против начинот на живот кој тие луѓе го воспоставиле? Јас дојдов, и јас се навикнувам на средината, а не средината на мене.

Дојди во Скопје и навикни се. Не кењај. Ако кењаш, нема никој да ти ќути.
И нема да им аплаудирам на ,,некојси,, од ,,некадеси,, дојдени да се проституираат. Нивен проблем колку им е тежок животот.
И ги хејтам и ќе ги хејтам сите оние кои мислат дека светот од нив зависи, па и дека еден град се ќе смени, само нив да им биде арно. Ако не им е, нека не седат. Ако им е, добредојдени се.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:34 ---

Па предходно наведов, искуство. Стојам пред дискотека и пушам цигара, до мене накинџурена со накит, гардероба мислиш дека од Планет плус позајмила, и збори на дијалект кој едвај го разбирам (хинт, најчесто делува источњачки, западниве подобро ги знам).
Секако дека има и Скопјаники такви, далеку од тоа. Но според тоа што сум го видела, најчесто не се Скопјанки.
И сепак, тоа ми е лично искуство, можеби некој има обратно - но како што приметив, не ќе да е баш така.

Што не значи дека сите девојки од др. градови/села изгледаат така, и се за иста цел дојдени.
Никаде не го реков тоа, и не дозволувам да ми се извртуваат зборовите.
А каква цигара пушеше?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Ај да се разбереме, пошто гледам многу од контекст ми се вади мислењето за "парталките".
Јас не реков дека било која од форумов е парталка, нити некоја ја посочив како таква. Реков дека, од тоа што јас имам доаѓано во Скопје, а доаѓам ретко, по потреба, имам забележано дека повеќето се облекуваат така како што опишав. Немам излегувано по клубови таму навечер, нити знам кај се наоѓаат 69 и било кои други. Имам одено на Саем за концерти, и два пати во Кастро. Толку било моето излегување таму.
Мојот збор беше тоа што го гледам преку ден, обично кај ГТЦ, на плоштад, улица Македонија, затоа што кога доаѓам обично тука шетам. И тоа го имам забележано. Мое мислење. Не реков дека било која од форумов е парталка, или дека се 100% сите, напротив, во старт знаев дека ќе ми се испреврти мислењето и затоа напишав едно 70%, за да знаете дека го немам за сите таквото мислење, туку дека баш во Скопје најмногу наидувам на оние, несфатените, хипстерајата, од пуста желба сите да бидат различни, постигнуваат контра ефект.
На пример во Велес некоја да се прошета така облечена, во старт веднаш знам дека не е Велешанка. Знам дека е од некаде дојдена. Јас не застанав во одбрана на оние со кичерајски фустани и штикли 30 сантима што дошле да се мажат во Скопје. Напротив, ме боли половиов орган. Не се замарам, лично не ме засега, нивни живот, што сакаат нека прават. Идат и од Росоман, Градско, Превалец во Велес се мажат, па што? Што сакаат, тоа нека си прават. Ако нивната животна цел е да се омажат, тогаш нека им.
Е сега ако некој се пронашол во моето мислење, тоа е мое мислење, мене не ми се допаѓа и си пишав. Дадов мислење спротивно од она на Сусаро, кој рече дека, парафразирам, Скопјанка знае да се среди како паришка куртизана. Јас имав спротивно мислење, незнам што се попаливте. Парталка зборот го земав како пример, пошто не ми текнуваше друг посоодветен за таквата облека. Така да, ако навредив некој, еве го моето извинување.

Везилке, ниту 70 посто од Скопјанките не се парталки (и јас го користам тој збор за хипстер популацијата, џгуљави ми се ептен (не знам како да го преведам зборов :icon_mrgr: ), ниту сите од други места се кич.
Но факт е дека Скопјанка треба да е тежок случај така кичерајска да излезе во град (како што и сама викаш, ќе и се пукнат сите од смеење). Факт е и дека речиси сите Скопјанки, не се вознемируваат премногу со дотерување во текот на денот, изгледаат пристојно (за разлика од повеќето од др. места, кои дури смешно делуваат тапацирани на кеј или на факс).

Но не е фер цела една популација да обвиниш за нешто, само затоа што се разликува од тебе, исто како што не е фер да плукаш по градот и да викаш дека не го бива, а ни сам не знаеш 90 проценти од истиот.
Тука би се согласиле, верувам, дека јас немам право да ти кажам каков е Велес, а сум видела една улица, гимназијата, и еден мост. И сега, ајде, јас да донесам заклучок и да ти кажам тебе каков е Велес.
Не е ок, ни најмалку.

M

Moon Child

Гостин
Везилке, ниту 70 посто од Скопјанките не се парталки (и јас го користам тој збор за хипстер популацијата, џгуљави ми се ептен (не знам како да го преведам зборов :icon_mrgr: ), ниту сите од други места се кич.
Но факт е дека Скопјанка треба да е тежок случај така кичерајска да излезе во град (како што и сама викаш, ќе и се пукнат сите од смеење). Факт е и дека речиси сите Скопјанки, не се вознемируваат премногу со дотерување во текот на денот, изгледаат пристојно (за разлика од повеќето од др. места, кои дури смешно делуваат тапацирани на кеј или на факс).

Но не е фер цела една популација да обвиниш за нешто, само затоа што се разликува од тебе, исто како што не е фер да плукаш по градот и да викаш дека не го бива, а ни сам не знаеш 90 проценти од истиот.
Тука би се согласиле, верувам, дека јас немам право да ти кажам каков е Велес, а сум видела една улица, гимназијата, и еден мост. И сега, ајде, јас да донесам заклучок и да ти кажам тебе каков е Велес.
Не е ок, ни најмалку.
Па каде јас тоа го исплукав Скопје? Не реков за Скопје ништо. Моето мислење беше дека 70% од девојките кои ги имам видено во Скопје се така облечени. Посоодветен збор стварно, да ме утепате нема да ми текне. Кога и да дојдам, таму најмногу имам забележано такви. Во други градови слабо, а имам доста шетано по Македонија. Не реков дека се сите такви, аман. Дадов, некаква груба проценка. Ете, на пример за Битолчанки имам мислење дека ептен многу се средуваат за преку ден, божем на свадба ќе одат. Јас кога дојдов во Битола последен пат, лани ова време отприлика, искрено глупо се осеќав:) Бев дојдена во обични фармерки и рамбовка. А околу мене се шетаа дотерани накинџурени девојчиња. Не викам дека беа грдо облечени, напротив, ама за преку ден немам видено толку многу дотерани, барем во Велес, ептен ретко:)
Тоа се мои груби проценки. Сега, не викам дека под дифолт сите Битолчанки за преку ден се облечени како за на свадба, ама повеќето што ги видов тогаш, беа такви. Така и за Скопјанки.

Kajgana Shop

На врв Bottom