Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Добро по 1293173 пат ќе пишам читаш постовите или видиш пост од некој "провинцијалец" одма во главата претпоставуваш како е напишан, не го ни дочитуваш.
Уште нешто:
Ако напишам дека на игралиштето за кошарка кај мостот на железничка тоа спрема мтв бензинската што е само од другата страна на вардар смрди заради тоа што циганите под мостот ги чуваат коњите во близина тоа хејтање е или ебана истина ?
Тоа што Албанците барем еднаш во месецот напаѓаат и ограбуваат некој по патот накај пмф , хејтање или истина е?
Ако некој од страна ми каже дека семафорите во Паланка се демолирани тоа е ебана истина не хејтање, дека некој вработе во орка ми рече дека ги плаќаат премалку , а работат 1 , 3, 2, 1 итн смена тоа хејтање да го сфатам ?

И еве ти една изрека :
I don't want to be a product of my environment. I want my environment to be a product of me.

Бог да го прости дедо ми на времето во село не растржаше неколку стотина метри накај километар цевки да донесе вода за да имаат сите околку вода, да не требаше да се навикнат и одат по неколку километри за овда?
Ако тоа што та чифча нона напаѓа секој месец по патот накај ПМФ треба да се навинкеме и да ќутиме ?
Не, еден мал број студентите срам и да пишам колку од цел факултет се собравме и баравме да направат нешто, сега има обезбедување и полицаец на местото дека напаѓаат, кое има и најдобар преглед на целиот пат.
Ако се сите како тебе уште ќе бевме во камена доба.

Тоа незначи дека доколку ми смета Скопје 2014 треба да земам чук и да рушам споменици или ти да земеш да ми држиш предавање да зборувам литературно со другари или познаници или слични примери пошто кога ќе ми вратиш ќе наведеш некој банален пример како претходните 2 наведени и ќе ме прашаш дали тоа ќе го менувам.
Ова последното го пишувам пошто си предвидлива во одговорите или како што е изреката "Читат те како селски "буквар".
Предавањето за литературно пишување многу држи вода. Не ти го разбрав половина пост, мајке ми.:icon_lol:
Туку без прашање да ви улетам во муабетов. За што поточно пишуваш, знаеш? Дали било кој од твоите примери е специфичен за еден или друг град, па според нив можеш да делиш и судиш? Многу гнев имаш во себе, но дефинитивно треба да го усмериш на друга тема или место.
На страна тоа... мислам дека и премногу внимание посветивте на надворешниот изглед на луѓето. Не дека не е важен, но не е пресуден! Зошто малку не проговорите за подуховните вредности на градовите и луѓето? Ако си ги мерите, барем мерете си ги со посуштински позитивни и негативни работи.;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Јас не гледам дека струмичкото и скопското живеење се различни во нешто драга Пума:)
Како не се? Прво и основно, Струмица има подобар ноќен живот, и макар се налутиле сограѓаниве мои, тоа е вистина. Второ, не ми се допаѓа како се облекуваат Струмичанки, личат на Бугарки многу (бар оние кои јас сум ги видела). Трето, Струмичани (кои сум ги запознала) се посмешни во однесувањето од било кои луѓе од било кој друг град.
Секако дека постојат разлики, а тоа е убаво нешто, а не лошо.

M

Moon Child

Гостин
Да бидам искрена, и мене ме нервираат оние што кога ќе отидат во Скопје веднаш почнуваат Скопски да зборуваат. Дури и дома кога ќе си дојдат тоа го прават. Разбирам да им летне некој збор, се случува, се останато е припичавање. Еднаш ми се случи кога поработив во еден бутик во Велес, дојде едно девојче кое го познавам, Велешанка е во Скопје на факултет, тогаш беше прва година, значи тек запишана. Доаѓа и ми објаснува какво фустанче сакала, ама она го врти баш на скупски. Ти иде да му треснеш една и да се чуди зошто.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Луѓето во Струмица се прекрасни, ама случајно запознаваш некој дечко во Скопје којшто ти влегува во очи и ти се допаѓа, ама ти кажува дека е од Струмица и веднаш фаќаш такси да избегаш од него .(y)
Нема врска...Баш напротив...

И да точно - луѓето во Струмица се прекрасни, бар оние кои јас ги запознав...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Да бидам искрена, и мене ме нервираат оние што кога ќе отидат во Скопје веднаш почнуваат Скопски да зборуваат. Дури и дома кога ќе си дојдат тоа го прават. Разбирам да им летне некој збор, се случува, се останато е припичавање. Еднаш ми се случи кога поработив во еден бутик во Велес, дојде едно девојче кое го познавам, Велешанка е во Скопје на факултет, тогаш беше прва година, значи тек запишана. Доаѓа и ми објаснува какво фустанче сакала, ама она го врти баш на скупски. Ти иде да му треснеш една и да се чуди зошто.
Мене многу би ме изнервирало било кој кога зборува со мене да не зборува на својот дијалект. Јас не се трудам да зборувам литературно кога седам со друштво. Е сега, има моменти каде што некого навистина не го разбирам (источњациве посебно). Имам другарка од Струмица, 1 од 10 зборови ја разбирам кога зборува, па мора да ми ,,преведе,, :)
А такво глупирање ме нервира обострано, и Скопјани кои кршат јазик да ,,причаат београдски, брате,,.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Предавањето за литературно пишување многу држи вода. Не ти го разбрав половина пост, мајке ми.:icon_lol:
Туку без прашање да ви улетам во муабетов. За што поточно пишуваш, знаеш? Дали било кој од твоите примери е специфичен за еден или друг град, па според нив можеш да делиш и судиш? Многу гнев имаш во себе, но дефинитивно треба да го усмериш на друга тема или место.
Сите сте биле gramar nazi -.-
Тоа што било каква забелешка за Скопје, OrangePuma го сфаќа како хејтање и како што си пиша, веднаш враќа со хејтање. 30 страни едно исто пишува па пејнт ми е отворен и се мислам дали да почнам да и цртам некој работи.
Ако има некој проблем, според нејзината дефиниција треба да се навикнеме и трпиме и молчиме , а не да пробаме да го поправиме проблемот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Тоа што било каква забелешка за Скопје, OrangePuma го сфаќа како хејтање и како што си пиша, веднаш враќа со хејтање. 30 страни едно исто пишува па пејнт ми е отворен и се мислам дали да почнам да и цртам некој работи.
Ако има некој проблем, според нејзината дефиниција треба да се навикнеме и трпиме и молчиме , а не да пробаме да го поправиме проблемот.
Сфаќаш дека е ова синдромот ,,кутар провинцијалец,,?
Вечно обесправдени, вечно некој ве хејта, вечно вас ви се ускратени права?!
Па пеер, исто ко турска факинг серија да гледам!!
И се надевам во иднина ќе ми го пишуваш никот како што треба, основна култура е во прашање.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Џабе колку и да објаснуваш, таа ја врти дискусијата во друга насока .
Македонската верзија на Дарданиа.

I give up.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Ти објаснав зошто де. Јас лично не те разбирам понекогаш, ништо друго.
Иначе јас не би да пишувам во туѓо име, но ти забележав што мислиш дека забелешките кои ги кажуваш се карактеристични за Скопје. Јас такви не препознав. Сето тоа што го кажуваш, го има секаде по државава.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Ти објаснав зошто де. Јас лично не те разбирам понекогаш, ништо друго.
Иначе јас не би да пишувам во туѓо име, но ти забележав што мислиш дека забелешките кои ги кажуваш се карактеристични за Скопје. Јас такви не препознав. Сето тоа што го кажуваш, го има секаде по државава.
Забелешките беа за Пумата и нејзиното погрешно сфаќање на некој постови, а не општо за скопјани.

Ни треба гугл транслејт за дијалектите кај нас :pos:

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
си легнале децава, еве ги спијат
ко да ги гледам и си мислам,
кој ли сништа ги имаат,едни за други
а сонце едно исто веќе ги огреало,
пак замижувам да ги видам ко во јаве
види ги исти се, што чудо ќе е ова
неможам никако да препозанаам,
кое е од провинција,а кое тукашно
некако сите ми се исти,еднакви
иако едно е на лево,друго на десно
некое на грб,а некое на гради заспано
еве едно и со перница прекуглава
и не се гледа,но и тоа ми е исто
еднакво ко другите,иако не го гледам
деца, наши деца, нека поспијат
па ко ќе се разбудат ќе продолжат.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
1. Се согласувам. Брзо сфаќам дека не е нашинка, по зборувањето. Но тоа не важи за сите, важи само за накинџурените, кои не се репрезентативен примерок на сите ,,дојденци,,.
2. Јас така не се облекувам.
3. Се согласувам. Пак по дијалектот, најчесто, знаеш дека не е од Скопје.

Другото не го коментирам. Плачење на друго место, не кај мене.

1. А накинџурените скопјанки провинцијалец клецале, па префатиле сељачаана, или вродено им е? Или пак, гарант се втора генерација, па семката излегува на виделина? И пак, плука плука, па за да се извади „ама не, јас тоа не за сите...“. Лејм
2. Ме заболе како се облекуваш. Или соблекуваш.
3. Немам никаков дијалект, родена сум и порасната во Скопје. Дијалектот го снемува многу брзо, не е никаков показател. Ама како би знаела, ти, живеејќи ја скопската бајка, додека ние копаме пиперки по нивите.... Со миничи копаме пиперки. И со шљокици.

Оу кеј, не коментирај, и така смрди на скопска канализација кога коментираш.

Па предходно наведов, искуство. Стојам пред дискотека и пушам цигара, до мене накинџурена со накит, гардероба мислиш дека од Планет плус позајмила, и збори на дијалект кој едвај го разбирам (хинт, најчесто делува источњачки, западниве подобро ги знам).

Оу, до пред малку ќе дискутирав, ама ми изгледа дека зборувам со овца. А со овци се блее, не се зборува. Не разбирала источњачки, она. Држ ме мајко сиспосрав.

Овој град има душа, има своја историја која вие што сте дојдени од страна нема никогаш да ја почуствувате и да ја разберете...Мирисот на Скопје можат да го осетат само старите Скопјани кои од дедовци и прадедовци се тука...

Лол, мдр, рофлмао итн итн. Кромањонска скопјанке, раскажи ми го мирисот на Скопје, жити очи. Јас последно кога бев таму, зимоска, мирисаше на чад и лајна.

Но не е фер цела една популација да обвиниш за нешто, само затоа што се разликува од тебе, исто како што не е фер да плукаш по градот и да викаш дека не го бива, а ни сам не знаеш 90 проценти од истиот.

Освен кога таа популација носи шљокици? :)
--- надополнето: 19 мај 2012 во 10:23 ---
На страна од препуцавање со хипер скопски хард кор првоборци, збор два за Скопје.
Екшли, Скопје е мојот град, 15 години живеев таму и над 90 посто од пријателите ми се од таму. Така што, го знам Скопје, душата, кафаните, вицовите, зборењето... И сето тоа е убаво и си има некој свој... шарм?! Ама кога ќе се вратам во МАкедонија, за неколку години од сега - не сакам да живеам во Скопје.
МУабетот е - не се дриблајте ко фудбалери со ампутирани нозе - Македонија е толку мала, што тоа што го има во Скопје - го има низ цела Македонија.
Исто Кисело Млеко јадете и исти серии гледате од Табановци до Меџитлија, и исти вицови кажувате и исти луѓе хејтате од Дебар до Берово.

Проблемот на Скопје се Скопјаните. Не зборувам за вас, Ох, Старите скопјани. Зборувам за 95 посто од Скопјаните, кои како мене имаат родители, или баби и дедовци (Пума, тука си? Од кое Кумановско село доаѓа баба ти?) кои се дојдени во Скопје.
И претпоставувам дека надменоста на „староседелците“ е таква што ги има натерано во еден момент сите да си го мерат во „скопјанштина“. Па одненадеш на сите им фалат дрворедите на „Старо Скопје“, шармот на „Стариот Плоштад“, мирисот на старите кафани во Дебар Маало. И паралелно на ова, одеднаш сите оние кои до пред две генерации (како и цела Македонија, де) оделе „насело“ за да си го направат ајварот и да си го земат сирењето - почнаа да се засрамуваат од својата провинција. Пред се', за да покажат на околината колку не се тие дел од неа - почнаа да ги исмејуваат првите братучеди, нивниот акцент, облекување, начин на живеење.
А и „провинцијалците“ нема да се поарни, по 10 години во Скопје, де... И нивните деца ќе бидат „прави аеродромци“ или „горди карпошани“.

Некако жалосна е нашата централизација на Скопје. Не зборувам за административната, политичката и економската... За менталната....

Ајде, да фатам да работам. Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom