Јас во Струмица не гледам дека тие живеат “нескопски“Таман работа. Ќе го научиме ,,скопски,, да живее и среќно и весело тука ќе си живееме![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас во Струмица не гледам дека тие живеат “нескопски“Таман работа. Ќе го научиме ,,скопски,, да живее и среќно и весело тука ќе си живееме![]()
Јас во Струмица не гледам дека тие живеат “нескопски“![]()
Јас не гледам дека струмичкото и скопското живеење се различни во нешто драга ПумаЖивеат струмички.![]()
Добро по 1293173 пат ќе пишам читаш постовите или видиш пост од некој "провинцијалец" одма во главата претпоставуваш како е напишан, не го ни дочитуваш.
Уште нешто:
Ако напишам дека на игралиштето за кошарка кај мостот на железничка тоа спрема мтв бензинската што е само од другата страна на вардар смрди заради тоа што циганите под мостот ги чуваат коњите во близина тоа хејтање е или ебана истина ?
Тоа што Албанците барем еднаш во месецот напаѓаат и ограбуваат некој по патот накај пмф , хејтање или истина е?
Ако некој од страна ми каже дека семафорите во Паланка се демолирани тоа е ебана истина не хејтање, дека некој вработе во орка ми рече дека ги плаќаат премалку , а работат 1 , 3, 2, 1 итн смена тоа хејтање да го сфатам ?
И еве ти една изрека :
I don't want to be a product of my environment. I want my environment to be a product of me.
Бог да го прости дедо ми на времето во село не растржаше неколку стотина метри накај километар цевки да донесе вода за да имаат сите околку вода, да не требаше да се навикнат и одат по неколку километри за овда?
Ако тоа што та чифча нона напаѓа секој месец по патот накај ПМФ треба да се навинкеме и да ќутиме ?
Не, еден мал број студентите срам и да пишам колку од цел факултет се собравме и баравме да направат нешто, сега има обезбедување и полицаец на местото дека напаѓаат, кое има и најдобар преглед на целиот пат.
Ако се сите како тебе уште ќе бевме во камена доба.
Тоа незначи дека доколку ми смета Скопје 2014 треба да земам чук и да рушам споменици или ти да земеш да ми држиш предавање да зборувам литературно со другари или познаници или слични примери пошто кога ќе ми вратиш ќе наведеш некој банален пример како претходните 2 наведени и ќе ме прашаш дали тоа ќе го менувам.
Ова последното го пишувам пошто си предвидлива во одговорите или како што е изреката "Читат те како селски "буквар".
Јас не гледам дека струмичкото и скопското живеење се различни во нешто драга Пума![]()
Луѓето во Струмица се прекрасни, ама случајно запознаваш некој дечко во Скопје којшто ти влегува во очи и ти се допаѓа, ама ти кажува дека е од Струмица и веднаш фаќаш такси да избегаш од него .![]()
Да бидам искрена, и мене ме нервираат оние што кога ќе отидат во Скопје веднаш почнуваат Скопски да зборуваат. Дури и дома кога ќе си дојдат тоа го прават. Разбирам да им летне некој збор, се случува, се останато е припичавање. Еднаш ми се случи кога поработив во еден бутик во Велес, дојде едно девојче кое го познавам, Велешанка е во Скопје на факултет, тогаш беше прва година, значи тек запишана. Доаѓа и ми објаснува какво фустанче сакала, ама она го врти баш на скупски. Ти иде да му треснеш една и да се чуди зошто.
Сите сте биле gramar nazi -.-Предавањето за литературно пишување многу држи вода. Не ти го разбрав половина пост, мајке ми.
Туку без прашање да ви улетам во муабетов. За што поточно пишуваш, знаеш? Дали било кој од твоите примери е специфичен за еден или друг град, па според нив можеш да делиш и судиш? Многу гнев имаш во себе, но дефинитивно треба да го усмериш на друга тема или место.
Сите сте биле gramar nazi -.-
Тоа што било каква забелешка за Скопје, OrangePuma го сфаќа како хејтање и како што си пиша, веднаш враќа со хејтање. 30 страни едно исто пишува па пејнт ми е отворен и се мислам дали да почнам да и цртам некој работи.
Ако има некој проблем, според нејзината дефиниција треба да се навикнеме и трпиме и молчиме , а не да пробаме да го поправиме проблемот.
Сите сте биле gramar nazi -.-
Тоа што било каква забелешка за Скопје, OrangePuma го сфаќа како хејтање и како што си пиша, веднаш враќа со хејтање. 30 страни едно исто пишува па пејнт ми е отворен и се мислам дали да почнам да и цртам некој работи.
Ако има некој проблем, според нејзината дефиниција треба да се навикнеме и трпиме и молчиме , а не да пробаме да го поправиме проблемот.
Забелешките беа за Пумата и нејзиното погрешно сфаќање на некој постови, а не општо за скопјани.Ти објаснав зошто де. Јас лично не те разбирам понекогаш, ништо друго.
Иначе јас не би да пишувам во туѓо име, но ти забележав што мислиш дека забелешките кои ги кажуваш се карактеристични за Скопје. Јас такви не препознав. Сето тоа што го кажуваш, го има секаде по државава.
1. Се согласувам. Брзо сфаќам дека не е нашинка, по зборувањето. Но тоа не важи за сите, важи само за накинџурените, кои не се репрезентативен примерок на сите ,,дојденци,,.
2. Јас така не се облекувам.
3. Се согласувам. Пак по дијалектот, најчесто, знаеш дека не е од Скопје.
Другото не го коментирам. Плачење на друго место, не кај мене.
Па предходно наведов, искуство. Стојам пред дискотека и пушам цигара, до мене накинџурена со накит, гардероба мислиш дека од Планет плус позајмила, и збори на дијалект кој едвај го разбирам (хинт, најчесто делува источњачки, западниве подобро ги знам).
Овој град има душа, има своја историја која вие што сте дојдени од страна нема никогаш да ја почуствувате и да ја разберете...Мирисот на Скопје можат да го осетат само старите Скопјани кои од дедовци и прадедовци се тука...
Но не е фер цела една популација да обвиниш за нешто, само затоа што се разликува од тебе, исто како што не е фер да плукаш по градот и да викаш дека не го бива, а ни сам не знаеш 90 проценти од истиот.