Редовна војска повторно?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тоекутер,

си служел војска?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не брату.
Пазарам во Веро и турам бензин на бензинските на Окта во слободно време.
Ти си служел?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ja bev u JNA vojnik udzum na granica, granicar u Hrvatska i otoas pocnav da slusam folk, ali taman se vrativ se raspadna SFRJ i jebi ga edna godina me smeni samo sto pocnav da slusam narodno!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
1.500.000 ?
Заедно со дијаспората или...!?
Кој ќе ја наоружа,мобилизира,организира,опреми,распореди,командува,храни и облекува таа маса и против кој (наводен) агресор?
За колку време таа маса небројана ќе излезе оформена како борбена единица на пат на движењето на непријателот?
Или ко на кантер е тоа нешто, игрица некаква...
Чисто конкретно да видиме што и како...:)

А за дисциплината, киселините во желудникот, фризурата и музичките вкусови тука е семејството,чколијата (теоретски хехе) средината...
Оние кои бараат да одат војска со цел да се „дисциплинирале„ признаваат дека нивните родители се total fail па сега бараат некој друг да ги упати на прав пат во живеачката...

П.С. Сега е 2011 а не 1941 и агресорите маваат од високо и од далеку, набрзинка...да умри чоек а да не осети бе...:)
Не бе туку ќе се подзамислат боже сачувај:nesvest:...знаеш што треба да направиме, треба да ги фатиме на жал. :nesum:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не бе туку ќе се подзамислат боже сачувај:nesvest:...знаеш што треба да направиме, треба да ги фатиме на жал. :nesum:
На емпатија само, на таа карта треба да се игра...:)

Уште не дознавме која е целта на таа масовна регрутна армија, полова идентификација, одбрана на државниот ентитет РМ, дисциплинирање на “грозната“ младина, морбидна фасцинација или нешто друго... бидејќи 2006-та беше одамна, кога ариевци маршираа по улици и дисциплинирана, културна младина слушаше Хендл и Мусоргски и помагаше на кутри бабички да поминат преку улица...

Абе Хитлер југенд...:) i tell you...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Конспирации, лоботомии... Зарем не е очигледен одговорот?

Студент некој по философија или слично...
Студент по филозофија хахахх :) цар!
Ни факс немам служено...
Ти служеше војска?

Ами шо висиш бе во 2 по полноќ на нет треба да спиеш сега и дисциплинирано да си станиш со петлите како шо е ред...шо е ова а ? :)
Така те учеа во војска да висиш на форуми !?

Е па ајде сега шо не си дисциплиниран не си, ама барем како екс-војник да видиме со кои аргументи ќе го побиеш наведеното...
Ваљда не стекна некои последици од исхраната во касарна?

--- надополнето ---

Која беше целта...чекај хм да подразмислам. Се сетив онаа неуспешната на Милошевиќи или успешната во Чајна. Кога народот не е дисциплиниран и сака парче слобода и по некое право ти да им пуштиш дисциплинирани војници да го научат на дисциплина недисциплинираниот народ? А? :)
И таквите се опаметија бе...сега профи армии чуваат...
Абе мотивацијата за доброволно робување ми е донекаде јасна, не ми е јасно зошто мислат дека секој има такви невротични и мазохистички желби и нагони...дури и теоретската потреба од редовна регрутна војска (одбрана на РМ нели...) некако не знаат да ја објаснат...:)

S

Sagan

Гостин
Војник на стража бе бац. Ноќна стража. Не знаеш колку часа се спие во војска... За тревоги да не ти зборам :)

За факс не ти верувам, искрено. Не знам дали си завршил, ама си запишал сигурно. Ти се чита по стилот.

Ноу хард филингс.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А...затоа било, несоница донесе од војска и сега шо правиме...:)
Немам служено факс, ниту запишано, ниту пак знам каква врска има стилот на пишување со тоа, но нејсе, темата не е образованието на Тоукатер и војничките згоди,незгоди и трауми на Ван дер хајтс туку редовната војска и факти и аргументи за или против...

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
1. грав од конзерва ко за промена од корнфлекс секој ден
2. да и служиш на државата зошто твоите предци цел живот го дале за неа а не само 3 месеци
3. добриот војник не гине за државата туку го тера непријателот да загине, покрај тоа не го штеди својот живот за да ги заштити другарите
4. ако ти мислиш дека во војска нема дисциплина пријави се види
5. таму не те спремаат да бидеш човек туку војник
6. ако мислиш дека почитта е за слабаци- сочувство, неморалот е за слабаци, почитта е за секој човек во вистинската смисла на зборот, прво треба да ја почитуваш татковината, татко ти, мајка ти, твоите најблиски и себе си ко за промена

живо ме интересира колку години имаш
Јас преферирам да бидам човек, наместо трениран убиец или трениран извршител на наредби, почитувач на режими и слично.

Дисциплина не значи само да правиш тоа што друг ќе ти каже, дисциплина значи да следиш одредени режими што понекогаш и не се по твоја воља - за поголема цел. Чист пример јас пред да одам во војска никако не вежбав освен што спортував, после воениот рок ја задржав праксата веднаш после будење да вежбам утринска гимнастика, точно по редослед како што беа утринсклите вежби во војска, кога имам време трчам околу населба но секогаш тоа не е изводливо. Поентата не е јас да се фалам овде, туку дека и во студени денови кога те влече креветот, и во мамурни утра кога алкохолот ме совладува или сум премногу сонлив, дисциплината кон самиот себеси ме тера да си ја терам таа пракса која се покажа премногу добра сега кога работното место ми е пред компјутер, сите мои колеги офкаат по цел ден дека ги боли грбот, ама не и јас. гет д поинт?
Ниту планирам да правам како што некој друг ми наложува, ниту ми треба да следам режими кон "поголема цел" (која е од корист САМО за оние што се на чело на режимот). Јбг, некои мислат со своја глава, а некои следат режими. Вториве слободно нека се пријават во војска ако сакаат, ама нас другите оставете не' на раат.

Лигле у смисла на дисциплина,почитување хиеархија,одговорност.Да има и ќе имало лигавци без разлика дали постои редовна војска,меѓутоа со отслужување на војска копукот станува маж на некој начин.Војската најмалце во ова време е корисна за да знаеш да ракуваш со оружје и слично,војската те одделува од децата.
Уште не сме виделе што мажи ќе станат овие од новиве генерации што немаат отслужено војска.
Другар, ако тебе ти требало воен рок за да пораснеш од копук/лигле во маж, на некои од нас им' успева и без тоа. Тоа што генерализираш, не го менува фактот. Дисциплината и почитувањето на хиерархија исто така не те прави маж, туку најчесто те прави слеп пиун во нечија игра.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Jaс ќе си го пазам мојот,ти гледај си го својот.Пикањето нос секаде не е убаво,особено ако не ти се допаѓа мојата миризба.

За сите што сакаат да одат војска слободно можат да одат,али не се обидувајте на оние што имаат мозок да им ја натепате вашата лоботомија.
Јас воопшто не си го пикам носот таму кај што не треба а најмалку пак твојата миризба да ја осетам. Од такви пичкетини како тебе нема да биде ништо од нашата држава. Ако недај боже треба држава да се брани таквите како тебе нормално дека нема да се пријават за да ја бранат. А и под одење војска не се подразбира само да се истренираш за во војна, таму се учи и на ред, дисциплина и многу други работи. Работи кои треба секој маж да ги осети, знае и научи на памет, работи кои ти очигледно не ги знаеш а и не сакаш да ги знаеш. Живеј си ти во твојот "розов" универзум додека можеш затоа што како што ти кажав и во претходниот пост може еден ден да ти се сруши и да сфатиш на потежок начин дека не бил толку "розов" како што си мислел.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Лигле у смисла на дисциплина,почитување хиеархија,одговорност.Да има и ќе имало лигавци без разлика дали постои редовна војска,меѓутоа со отслужување на војска копукот станува маж на некој начин.Војската најмалце во ова време е корисна за да знаеш да ракуваш со оружје и слично,војската те одделува од децата.

Уште не сме виделе што мажи ќе станат овие од новиве генерации што немаат отслужено војска.
Таа дисциплина (која се обидува да ја наметне владеачкиот авторитет) за која зборуваш создаде генерации така... како да кажеме... по шаблон.. која создаде killing machines како што велат америте.

Tоа почитување за кое зборуваш може да е се но не е меѓусебно...
Почитување (потчинување/служење на ?) хиеархија ? За после нечије мртво тело да ми е најголем доказ за мојата лојалност и одговорност ?

Fuck. :)

Само сетете се на распадот на Југославија, се докажа дека многу научиле момците од служењето војска.

--- надополнето ---

Добро е да се воведе повторно ама со еден друг концепт каде што младиот човек ке се запознае со повеке вештини кои би му користеле во животот, истовремено можност да се поработи на моралните вредности кои повеке и не постојат како и патриотскиот однос према државата.
И мене искрено некој ваков сличен концепт ми е поприфатлив и покорисен, бидејќи војната како војна не е само меѓусебна (меѓучовечка) туку нели ние сме во константна борба со природата, културните различости, предрасуди и тако далје...

Така да, направете ги касарните летни школа.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Јас преферирам да бидам човек, наместо трениран убиец или трениран извршител на наредби, почитувач на режими и слично.

Ниту планирам да правам како што некој друг ми наложува, ниту ми треба да следам режими кон "поголема цел" (која е од корист САМО за оние што се на чело на режимот). Јбг, некои мислат со своја глава, а некои следат режими. Вториве слободно нека се пријават во војска ако сакаат, ама нас другите оставете не' на раат.
ме тераш да се повторувам што веќе сум напишал, ако си отслужил воен рок не значи дека си убиец пријателе, значи дека си обучен за зло време
ако неможеш да ја видиш поголемата цел прими искрено сочувство

--- надополнето ---

1.Јас уживам во храната.За мене храната е повеќе од гориво.
4.За кого како.
5.Ти очигледно имаш лоша дефиниција за тоа што е Човек.За мене денешниот човек е симбол на простотилак,јас ќе надвладеам над себеси и медиокритетот.
6.Сите сме.

Благодарам за сочувството,ќе им пренесам.
поздрави и честички очигледно меѓу мене и тебе дискусијата е исцрпена

--- надополнето ---

Чекај сега ти си за воведување на редовна воена обврска ради бранење на домовината од евентуален агресор или војската како механизам кој ќе ти помогне да го утврдиш својот полов идентитет?
првото
Ако е првото тогаш стварно е нејасна морбидната фасцинација со смрт, искасапени лешеви на млади луѓе кои би виселе по регрутни центри во случај на агресија која ќе заврши пред да заврши мобилизацијата. Прибидејќи РМ не е Русија со длабочина на територија од иљадници километри за да има време да мобилизира единици и да ги распореди на правците на нападот, туку нејзината скромна територија не дозволува никаква реална одбрана од страна на регрутна армија. Освен млади лешеви и мајки во црнила...
Ама не си ти крив така ти кажале...
ниту 2001 бевме русија ниту пак имаше илјадници искасапени лешеви, имаше само луѓе што храбро застанаа да ја бранат татковината и пички шо се пикнаа во глувчешка дупка за да не одат на фронт, и те молам ако ме цитираш задржи се на поделбава оти ако полемизираме за 2001 отидовме офсајд...овај ....офтопик
Ако е второто...Јас немам мака со половиот идентитет, ниту сум го загубил некаде, па да одам во касарна да го најдам. Тоа барем не е тешко да се сфати. Тешко е да се сфати зошто некои имаат недефиниран полов идентитет, несигурни се во својата полова припадност, па како што читам тука а и сум слушал од луѓе...се станувало маж тек по отслужување на воен рок...кој што има мака со тоа нека си оди војска...секој со своето, кој го боли заб оди на забар, кој му се јаде бурек оди во бурекџилница, кој се сомнева во половиот идентитет оди војска и така...
На пример С.Кореја оделе 3 години аскер, дали тоа значи дека се 6 пати поголеми мажи од оние кои тука служеле на пример 6 месеци ?
не е второто, ни јас немам мака со половиот идентитет, и немам намера тебе да ти го дефинирам зошто ти не спаѓаш во мојот домен :smir: во војска не се станува маж во полова смисла туку во издржлива и цврста смисла, место каде научуваш како полесно да се справиш со потешкотии, притисоци, ситуации во кои си се нашол не по твоја вина и т.н.
ако се сомневаш во половиот идентитет не одиш во војска туку одиш на геј круз, во војска одат и девојки ако не си запознаен, во војска одат луѓе со една цел - да станат војници, ма да многу ми е симптоматично што во секоја реченица и кај што треба и кај што не треба ја споменуваш половата несигурност, почна да се правдаш без никој да те праша за твојата полова дефинираност...
знаеш во војска коа одиш те прашуваат дали си спортист, дали имаш познавање од боречки вештини, дали си планинарел, дали имаш познавање од извидување, дали си ракувал со оружје....никој не те прашува дали си геј.....а сепак ти цело време си запнал во тоа

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
П.С. Сега е 2011 а не 1941 и агресорите маваат од високо и од далеку, набрзинка...да умри чоек а да не осети бе...:)
Имав многу зборано против, но постојат и аргументи за. Војската не се активира само во воени дејствија него има и мирнодопски задачи. Маана што немаме можеби не е да научи човек да врзе врвки туку што немаме ниту резервен состав (ака национална гарда во другите држави) кој има/ше и може да има многу задачи вон воените (и воените не се за занемарување). Поплави, земјотрес, други катастрофи...кој прв се јавува во тие случаи? резервниот состав и активните единици (по обратен редослед). Затоа оние мали поплави направија ршум низ македонските ниви и куќи...немање соодветна помош. Недајбоже Тојкатер да се деси нешто повеќе у Македонија...ќе испоцркаме ко глуФци.
ТО, ЦЗ и ЈНА беа многу добро замислена целина која дејствуваше во спрега, а секоја во својата област. Покрај помош и спасување, играа битна улога и во изградба на одредени патишта и објекти.

Резервниот состав на мојата и уште неколку генерации наназад полека се осипува, а нови резерви не постојат. Како ќе се справуваме со вонредни ситуации? Кошта многу но...ние многу време трошевме вадејќи коли и автобуси од Рудник планина, копавме канали за телефони (сега би било истото за оптички, кабелски...). Колку за потсетување, на спасување во скопскиот земјотрес први пристапија (како најкондиционирани, најспретни) војниците. Скраја да е, Фукушима први притрчаа војниците и нивните специјалистички служби. Зашто? Затоа што функционираат на заповед и хиерархија во помали кон поголеми единици...за разлика од цивилите кои не би го знаеле ниту местото ниту командата од каде и на каде.

Значи имам и против (губење време на момче кое може да заработи и донесе дома денар кој ќе спаси семејство од сиромаштија пошто знаеме дека не сме баш богати граѓани, да создаде бизнис, да се искултуриса, остручи, филозофира, чита и слично за 1 година) и за (немање бекап ниту помош во било која вонредна или ситуација каде се бара масовна помош дисциплинирано и хиерархиски како и за помош при градење инфраструктура).

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Уште не дознавме која е целта на таа масовна регрутна армија, полова идентификација, одбрана на државниот ентитет РМ, дисциплинирање на “грозната“ младина, морбидна фасцинација или нешто друго... бидејќи 2006-та беше одамна, кога ариевци маршираа по улици и дисциплинирана, културна младина слушаше Хендл и Мусоргски и помагаше на кутри бабички да поминат преку улица...

Абе Хитлер југенд...:) i tell you...
Која е целта ?

И јас се прашувам но вистината ми се вртви околу овие key words; олигархија, задржување/зголемување моќ, brainwashing systems, тиранија, :создавањепроблемипонудувањенарешение, манипулација...

... која цел ќе доведе до ваква ситуација...

суштински; the naked truth

Проблемот е во тоа што многу луѓе не ја разбрале поентата на војската како организација уште од нејзината појава со појавата на државата па се до денес.

Kajgana Shop

На врв Bottom