Дојдов до идеја за бизнис кој може за почеток да се работи од дома. Како и да е мора да се регистрира, но она што го дознав е дека доколку се региструра фирма, истата мора да има просторија(нормално) она што ме збуни е дека треба да биде опремена со техника од 5000 евра минимум. Реално јас тие пари ги немам... па може ли некој да ми објасни подетално...всушност дали е тоа вистина...и се во врска со регистрација на фирма.
размислував и за тоа но мора да се стави нешто под хипотека како гаранција, а јас немам што да ставам...па аплицирај за овие 3000 евра што ги дава Владата за започнување бизнис и ќе си ја опремиш канцеларијата
барав ваква тема, не најдов...изгледа не сум ја видела... не е битно значи може да пишам нешто и од дома ако е така тогаш е доброИмаш ваква тема, пребарај низ форумов, но накратко, може да напишеш и нешто што имаш (кола, телевизори, системи, компјутери, мебел итн од дома).
Ако е бизнис кој МОЖЕ да се работи од дома , го работиш од дома, а и фирмата ја регистрираш на таа адреса. 5000 евра се оснивачкиот влог кој може да биде во најголем дел и во предмети и некоја опрема , но за тоа треба проценка од проценител. Но секако ти треба готовина, за почеток, за плата и давачки по плата барем за три-четири месеца, телефон , фирмарина. Ако планираш до еден милион годишно , тогаш книговодител на крајот на годината, ако научиш , што е многу едноставно сам(а) да ја изработиш на софтверот кој е бесплатен...и испратиш по меил целата платаДојдов до идеја за бизнис кој може за почеток да се работи од дома. Како и да е мора да се регистрира, но она што го дознав е дека доколку се региструра фирма, истата мора да има просторија(нормално) она што ме збуни е дека треба да биде опремена со техника од 5000 евра минимум. Реално јас тие пари ги немам... па може ли некој да ми објасни подетално...всушност дали е тоа вистина...и се во врска со регистрација на фирма.
Ако е така како што викаш тогаш е супер. За почеток од дома, па понатаму ако биде се ок ќе се отвори канцеларија. Јас слушнав дека на местото на живеење не може да се регистрира фирма... него кажете колку чини регистрација на фирма? Слушнав дека во првата година фирмата е ослободена од данок !? Малку ова ми звучи невозможно...Ако е бизнис кој МОЖЕ да се работи од дома , го работиш од дома, а и фирмата ја регистрираш на таа адреса. 5000 евра се оснивачкиот влог кој може да биде во најголем дел и во предмети и некоја опрема , но за тоа треба проценка од проценител. Но секако ти треба готовина, за почеток, за плата и давачки по плата барем за три-четири месеца, телефон , фирмарина. Ако планираш до еден милион годишно , тогаш книговодител на крајот на годината, ако научиш , што е многу едноставно сам(а) да ја изработиш на софтверот кој е бесплатен...и испратиш по меил целата плата
Ако е бизнис на кој му треба тенички услови и опремен простор плус вработени, тоа е веќе друга работа....
Да не заборавам , не ти треба адвокат за регистрација , со малку ангажман се е можно сам(а) да средиш со Централен Регистар, Банката и УЈП.
Нема ослободување од ништо колку знам. Освен од данокот на добивка , за износ кој го реинвестираш. Исто колку знам нема проблем да ја дадеш домашната адреса како адреса на седиште на фирмата. На неа ти доаѓаат сите хартии од УЈП, Банка итн. што е практично кога си многу мал бизнис....Ако подоцна работиш и во други простории и тие адреси се допишуваат на предвидените графи...Ако земеш фиксен телефон тој е по тарифа за фирма , малку поскапа преплата , но многу малку , а можеш да го селиш на други локации по потреба. Го плаќаш од сметка , исто како и мобилниот-мобилните.Ако е така како што викаш тогаш е супер. За почеток од дома, па понатаму ако биде се ок ќе се отвори канцеларија. Јас слушнав дека на местото на живеење не може да се регистрира фирма... него кажете колку чини регистрација на фирма? Слушнав дека во првата година фирмата е ослободена од данок !? Малку ова ми звучи невозможно...
Фирмата во која работам е дооел (брат ми) и е регистрирана и сеуште се води кај нас дома така да ова што викаш не беше пред 5 год сега не знам но не ми с еверува дека има измени...Ако е така како што викаш тогаш е супер. За почеток од дома, па понатаму ако биде се ок ќе се отвори канцеларија. Јас слушнав дека на местото на живеење не може да се регистрира фирма... него кажете колку чини регистрација на фирма? Слушнав дека во првата година фирмата е ослободена од данок !? Малку ова ми звучи невозможно...
Имаше, ги споив двете.Имаш ваква тема, пребарај низ форумов, но накратко, може да напишеш и нешто што имаш (кола, телевизори, системи, компјутери, мебел итн од дома).
чив маркетинг? да го рекламираш вебот или да го користиш за маркетингшки цели?вака:
-Сакам да отворам веб сајт од забавен карактер т.е. веќе го имам и сега сакам да прашам за маркетинг понатаму дали мора да имам регистрирано фирма ?
Најдобро е да имаш фирма и кога ќе го рекламираш сајтот ќе плаќаш вирмански преку фирма. Кога ќе ти плаќаат за реклама на твојот сајт ќе ти стигнуваат парите на фирма, за што ќе се издаваш фактури. Тоа е најубавиот начин, а и секоја посериозна фирма која би сакала да се рекламира ќе бара уплатата да ја изврши вирмански, со фактура.вака:
-Сакам да отворам веб сајт од забавен карактер т.е. веќе го имам и сега сакам да прашам за маркетинг понатаму дали мора да имам регистрирано фирма ?
и колку кошта да се напрај фирма ,може ли фирма само за маркетинг xDНајдобро е да имаш фирма и кога ќе го рекламираш сајтот ќе плаќаш вирмански преку фирма. Кога ќе ти плаќаат за реклама на твојот сајт ќе ти стигнуваат парите на фирма, за што ќе се издаваш фактури. Тоа е најубавиот начин, а и секоја посериозна фирма која би сакала да се рекламира ќе бара уплатата да ја изврши вирмански, со фактура.
Ќе видиш точно во Централен Регистар или нека ти објасни некој поупатен. Око 200-250 евра е регистрација на фирма, ама не ме фаќај за збор.и колку кошта да се напрај фирма ,може ли фирма само за маркетинг xD
Prvo pozdrav do site, temava e svarno odlicna, a i ima dobra diskusija...Нема ослободување од ништо колку знам. Освен од данокот на добивка , за износ кој го реинвестираш. Исто колку знам нема проблем да ја дадеш домашната адреса како адреса на седиште на фирмата. На неа ти доаѓаат сите хартии од УЈП, Банка итн. што е практично кога си многу мал бизнис....Ако подоцна работиш и во други простории и тие адреси се допишуваат на предвидените графи...Ако земеш фиксен телефон тој е по тарифа за фирма , малку поскапа преплата , но многу малку , а можеш да го селиш на други локации по потреба. Го плаќаш од сметка , исто како и мобилниот-мобилните.
Генерално штом направиш фирма мораш да имаш стален проток на пари..Таа од одма генерира некои фиксни трошоци , кои не ги забележуваш , ако работиш профитабилно ( не мора некои големи пари , но битно е да се постојани), но стануваат товар кој расте, ако заглавиш.![]()