Рамна Земја?

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
ОК, признавам дека калкулациjата ми е грешна. Значи се враќаме назад и одговорот на ова прашање е неjасен зошто има директен лет од Сан Франциско-Мелбурн, а нема Сан Франциско-Скопjе/Софиjа.

И сега очекуваш да ти поверувам дека не постоjат сателити и jас jа вртам антената кон некои прекуокеански кабли и кога jа мрдам лево/десно, не фаќам различни сателити, туку други кабли? :)

По твојата логика треба да има летови и преку Антарктик ама не постојат такви летови
Не, баш по логиката на вашата рамна карта, многу летови треба да бидат преку Арктик (например Канада- Русиjа), а нема ниеден таков.

Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
ОК, признавам дека калкулациjата ми е грешна. Значи се враќаме назад и одговорот на ова прашање е неjасен зошто има директен лет од Сан Франциско-Мелбурн, а нема Сан Франциско-Скопjе/Софиjа.

И сега очекуваш да ти поверувам дека не постоjат сателити и jас jа вртам антената кон некои прекуокеански кабли и кога jа мрдам лево/десно, не фаќам различни сателити, туку други кабли? :)
Како прво правиш погрешни проценки а потоа сакаш да бидеш дрзок и саркастичен со мене и очекуваш да ти одговорам?

Твојата сателитска антена односно тањирот сигурно не бара "сателити" кон небото инаку правецот на антената би бил кон небото а не да бара земјени приемници и базни станици.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Твојата сателитска антена односно тањирот сигурно не бара "сателити" кон небото инаку правецот на антената би бил кон небото а не да бара земјени приемници и базни станици.
Па баш тоа го зборувам: антената бара сателити кон небото исправена диjагонално нагоре или сметаш дека и тоа не е точно?

klark_en.jpeg

512x512bb.jpeg

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
Не можам да сфатам зошто не ме разбираш? Ајде вака... Дали си видел "сателитски тањир" насочен кон небо?

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Не можам да сфатам зошто не ме разбираш? Ајде вака... Дали си видел "сателитски тањир" насочен кон небо?
Еве, прикачив слики во претходниот пост. Баш така е позиционирана антената.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
кон небото исправена
Вертикално дали си видел не дијагонално? Бидејќи дијагонално бара земјени кули трансмитери а не бара "сателити".
Screenshot_2022-12-12-19-39-33-45_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg Screenshot_2022-12-12-19-42-36-87_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Последно уредено:
Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Вертикално дали си видел не дијагонално? Бидејќи дијагонално бара земјени кули трансмитери а не бара "сателити".
Нормално дека сум видел, но тоа е со друг вид антена.
Има два вида антени: парабола и елипса. Позионирањето е различно. Кaj елипсата, посебно на 30W, оди десно понадолу.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
Нормално дека сум видел, но тоа е со друг вид антена.
Има два вида антени: парабола и елипса. Позионирањето е различно. Кaj елипсата, посебно на 30W, оди десно понадолу.
Без разлика какви видови има зар не е логично сите да бидат свртени вертикално кон небото за полесно да ги лоцираат сателитите? Тоа сакам да кажам...

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Без разлика какви видови има зар не е логично сите да бидат свртени вертикално кон небото за полесно да ги лоцираат сателитите? Тоа сакам да кажам...
Не, не е логички. Елипсата нема правилна округла форма и затоа се позиционира различно.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
Не, не е логички. Елипсата нема правилна округла форма и затоа се позиционира различно.
Вистина веруваш дека има "сателити" во термосфера кои можат да поднесат преку 2000 С° температура и во исто време да пренесуваат сигнал до твојата "сателитска антена"?

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Вистина веруваш дека има "сателити" во термосфера кои можат да поднесат преку 2000 С° температура и во исто време да пренесуваат сигнал до твојата "сателитска антена"?
Да, верувам.
BTW, сателитите на Musk со голо око се гледаа до пред некоjа година.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
Да, верувам.
BTW, сателитите на Musk со голо око се гледаа до пред некоjа година.
Зошто повеќе не се гледаат? Нели горе има преку 2-3 илјади сателити? Покажи ми како изгледа еден сателит на небо...

Член од
16 ноември 2020
Мислења
868
Поени од реакции
2.012
Зошто повеќе не се гледаат? Нели горе има преку 2-3 илјади сателити? Покажи ми како изгледа еден сателит на небо...
Заради тоа што се на друга географска ширина и оддалечени. Секоj сателит може да се види добро додека е близу...логика...

Иначе, горе:

Само направи разлика од твоето видео горе и ова од мене. Разликата е огромна.

Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.136
Поени од реакции
9.808
Заради тоа што се на друга географска ширина и оддалечени. Секоj сателит може да се види добро додека е близу...логика...

Иначе, горе:

Само направи разлика од твоето видео горе и ова од мене. Разликата е огромна.
Стварно? Поправаат еден "сателит" додека во исто време летаат со преку 20 000км/ч и околу нив летаат преку 3000 други "сателити" и очекуваш да веруваме во ова срање? Зошто не ја завртат камерата кон 4-та страна во обратна насока? BTW читни си ги коментарите под видеото :pos:
Автоматски споено мислење:

(например Канада- Русиjа)
Screenshot_2022-12-12-21-02-50-00_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom