Иван во секој оддел има заебани работи, дури и во Арт Департмент.
Јас на времето, 2012та се качив како фотограф на Дизни преку Имиџ Фото Сервисис (фирмата веќе не постои) за која регрутираа Мајоми.
Првата недела од 7 сабајле имавме обуки, хоспиталити, stcw, итн... тоа беше до 2 попладне, а од 4 до полноќ работев тоа за што се качив на брод, фотограф. Плус тоа немав понесено доволен број кошули па морав на 2-3 вечери да перам алишта што ми одземаше дополнителни 2 саати во денот. Во тимот имав тазе разведена јамајканка и лезбејка од англија, они беа сениор фотографи и требаше да ме учат за работата а они истураа нивни фрустрации на мене. Среќа јамајканката замина на одмор а англичанката замина медикал оф.
Е после беше уште потешко затоа што овие двете заминаа а не ни пратија замена па бевме 2 човека мањак у тим на кратки крстарења. Среќа у Насау на Бахамите почнувавме у 2 попладне, сите останати денови беше работа од 8 сабајле до полноќ.
Плус работев на папирологијата за унапредување. У еден момент на шефицата и викам, Стеф, да исплатам долговите и си идам назад за Македонија да фоткам политичари за 250 евра месечно, а она ме убедуваше со нашата фирма имаш ова, имаш она...
Патем во тоа време имав плата 600 или 700 долари месечно од која ми одбиваа за униформа, фото апарат, депозит (на времето остававме депозит 500$ кој ни го враќаа само ако ја напуштиме компанијата во добри услови). Замисли црнчиш 2 недели од утро до мрак ко вие кога чистите за USPH и ти стигаат 120 долари на сметка.
Енивејз, во меѓувреме ни сменија рута на крстарење и почнавме да работиме 5 и 8 дневни крстарења што е полабаво за фото департмент и плус ни донесоа 3 искусни фотографи од други бродови. Негде на сред договор си фатив и женска, црнкиња од игротеките и истерав 5 договори во фото. И другите договори имаше драми, ама да не пишувам километарски пост.
Сега нема задолжителен воен рок. Најблиску до тоа е одење да работиш на брод. Исто како и во војска, некој ќе наебе ко жути мрав, некој ќе си помине ТоБ. И исто како и војска, додека не ја искусиш не можеш да дознаеш како е таму.
Кирил одмори се, па пиши следниот договор на кој брод ќе се качиш, се надвеам ќе имаш подобар договор.