Просечен Македонец за оброк троши 46 денари

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Да надополнам за ручок 4*46=184 а за тие пари имаш да си искомбинираш:
пола кг ребра пушени или свежи или 4 кременадли е 120 ден
пола кг пилешки стек е 120 ден
пола кг риба 80 ден ( за сите по едно парче) :D
пола кг мелено месо е 100 ден (по 3 плескавици за сите и пржени компири и зелка салата) :D
1 кг пилешки џигер 70 ден
28 ќебапи по 7 на еден член = 170 ден :D
1 кг компири 20 ден
1 кг копани 100 ден
пола кг грашок 40 ден
пола кг грав 40 ден
Ориз пола кг 30 ден
Од се ова за 184 ден има да си направеш јадење за 4 лица повкусно и од оние во кафаните. ;)
Не се жалите дека 46 ден е малку за еден оброк за една личност.
Некои манџите ги јадат без месо и ручокот го прекаруваат само со 1кг компир или јадат мусака без мелено месо, грав без ребра или колбаси и тава ориз без копани а тоа е 46 ден за цела фамилија. :)
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.877
Поени од реакции
10.403
Abe ne vikame za pici, pici za jadenje za dorucek taman rabota :) Ama vo kolku saat da stanes i da si pravis za jadenje ako si na rabota od 7? Ne e do toa deka ni bilo ispod cast. Na zapad imaat pofleksibilno rabotno vreme. Koga si vtora smena, dezurstvo, da, razbiram, ama prva smena uste od kolku da stanam da si pravam za jadenje, 5.30? Da odam do prodavnica da kupuvam leb, da se vrakam, da pravam za jadenje, pa da se spremam. I tolku , ke dojde 6:15. So bus odam, ne odam so kola, gorivoto e eve gavol i pol, ne se isplati. Plus, moras i da iskacas sega porano za so avtobus zaradi penzionerskata raja koja ti ja natovarija i go blokira cel soobrakaj. Koga ke vidis od site strani zaglaven.
Генерално народов наш не практикува носење храна од дома. Од искуство велам на Западот 90% си пакуваат храна за на работа. Овде ќе те гледаат попреку како во народна кујна да си влегол. Јас познавам личност од германска националност што се будеше во 4 секое сабалје за да си направи каков таков појадок за на работа. Curry ориз најчесто за на работа, овде ќе те направат будала...Татко ми додека работеше плаќаше по 150 денари за доручок а јадеше јајца на око или што и даваа во тој ресторан каде одеше со колегите. Поглупо нешто од ова незнам. Таков ни е менталитетот, кредит ќе земеме да се пофалиме дека сме биле у Грчка на одмор. Се фукаме на празно а сите сме голи стапови.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Јадам низ Центар, Кисела Вода, Карпош... и секаде се овие цени.
Ти за осмина или шеснаестина бурек да не збориш?
1/4 бурек е 30 ден кај нас во Штип, а некаде се наоѓа и по 25 ден.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Генерално народов наш не практикува носење храна од дома. Од искуство велам на Западот 90% си пакуваат храна за на работа. Овде ќе те гледаат попреку како во народна кујна да си влегол. Јас познавам личност од германска националност што се будеше во 4 секое сабалје за да си направи каков таков појадок за на работа. Curry ориз најчесто за на работа, овде ќе те направат будала...Татко ми додека работеше плаќаше по 150 денари за доручок а јадеше јајца на око или што и даваа во тој ресторан каде одеше со колегите. Поглупо нешто од ова незнам. Таков ни е менталитетот, кредит ќе земеме да се пофалиме дека сме биле у Грчка на одмор. Се фукаме на празно а сите сме голи стапови.
Ne be, koga sum vtora tuka si nosam od doma napraveno a i kolegive isto, koj salata so leb, koj oriz, tesko deka za rucek ke te najade neso lisnato od ramstor, za dorucekot e pokriticnoto.
--- надополнето: 31 јули 2012 во 13:40 ---
1/4 бурек е 30 ден кај нас во Штип, а некаде се наоѓа и по 25 ден.
Vo Skopje e 40 :facepalm: I toa za kaj mene vo Gorce ti kazuvam, Centar da ne pravime muabet.
 

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Vo Skopje e 40 :facepalm: I toa za kaj mene vo Gorce ti kazuvam, Centar da ne pravime muabet.
Да видиш јас у чаршија како се најадов бурек, симит и јогурт. Знаеш за колку? За точно 45 денари. :D
Исто и јак бурек јадев у Штип и тоа у 5 саат сабајле, за 25 денари четвртина.
 

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Да видиш јас у чаршија како се најадов бурек, симит и јогурт. Знаеш за колку? За точно 45 денари. :D
Исто и јак бурек јадев у Штип и тоа у 5 саат сабајле, за 25 денари четвртина.
Добро, кога ќе работиш во Ѓорче да одиш во чаршија за доручек и да се вратиш после назад. Џабе дробиме, вака, онака... во Скопје само да излезиш од дома веќе си потрошил 100 денари.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да надополнам за ручок 4*46=184 а за тие пари имаш да си искомбинираш:
пола кг ребра пушени или свежи или 4 кременадли е 120 ден
пола кг пилешки стек е 120 ден
пола кг риба 80 ден ( за сите по едно парче) :D
пола кг мелено месо е 100 ден (по 3 плескавици за сите и пржени компири и зелка салата) :D
1 кг пилешки џигер 70 ден
28 ќебапи по 7 на еден член = 170 ден :D
1 кг компири 20 ден
1 кг копани 100 ден
пола кг грашок 40 ден
пола кг грав 40 ден
Ориз пола кг 30 ден
Од се ова за 184 ден има да си направеш јадење за 4 лица повкусно и од оние во кафаните. ;)
Не се жалите дека 46 ден е малку за еден оброк за една личност.
Струја тоа да го зготвиш колку пари или таа не е во сметката, потоа зачин, вода за во манџа и вода за миење на прибор за јадење.


П.С. Месо 100 денари пола килограм, поим немаш ти колку пари е место мелено испод 250 денари нема.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Vo Skopje e 40 :facepalm: I toa za kaj mene vo Gorce ti kazuvam, Centar da ne pravime muabet.
Да се договориме секое сабајле да ти праќам по воз во 8:15 ќе чекаш на железничка бурек+јогурт за 40, пица парче за 25, тост за 30, две пирошки за 40. :D
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас мислам дека истражувањето се однесува само за домашно приготвени јадење, не верувам дека се земени во предвид ресторани, кафани, сендвичари и останати од таа фела.
Ако бурек во Вегера е 50 ден., истиот дома приготвен би чинел 30 ден. Исто така и тост приготвен дома би чинел 3-40 ден. за разлика од сендичара каде чини и 100 ден. Само велам, не сум сигурен за ова.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Задоволете се голтари не со 40 со 20 мизерија тешка.
 
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Французите трошат 6 евра за оброк, но кај нив лебот не е 25 ден и паштетата не е 12 и други прехрамбени прозиводи. :)

Кај нас 46 ден имаш бурек+јогурт, тост без компири, пица на парче, 3 ѓевреци и јогурт, две кисели млека, супа, нарезок,
5 јајца, крем, павлака, макарони+ќечап, мајонез, виршли, зденки, посебна салама, две колбаси од месара, 1кг пипер и компир за цела фамилија, по 150 гр млечен кашкавал, чајна, сланина... итн
За некои овие 46 ден изгледаат смешно, но може да се купи се што е потребно за еден оброк. ;)
Сето ова ако го купиш во друга земја е поскапо а посебно во земјите во западна европа.
Од Македонска Каменица се цениве ?

3 ѓеврека ако ги купиш од тие на тротоари што продаваат се 45 денари или 15 еден ако купиш од пекара најверојатно 60 или 20 по ѓеврек.

Бурек под 45 нема во скопје.

Тост мал без компири е 30-35 а тоа е голем е колку хамбургерчето во мекдоналдс 3 би ми требале за да почнам со јадење

Пица парче е 50-60 и само ќе ти отвори апетит и ништо друго.

Може во 1999 можеше за 40 да се земе голем тост на последна петка или да купиш 3 варени ѓеврека по 10 и јогурт за 10 па и 5 денари да ти останат али денес не би рекол.Имаше и хот дози за по 30 со помфрит во центрар во сендвичарите.И сиви за 20.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кај е цената на струјата за да се зготви тоа во пресметките ваши?
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Струја тоа да го зготвиш колку пари или таа не е во сметката, потоа зачин, вода за во манџа и вода за миење на прибор за јадење.
П.С. Месо 100 денари пола килограм, поим немаш ти колку пари е место мелено испод 250 денари нема.
200 ден е од Туш а има и пакувано за 100 ден пола кг :D
Па секако ќе трошиш струја какво било јадење да правиш и тоа само на евтина, зимно време на огин и така. :)
Вие не знаете да најдете каде е евтино или пак не ви се оди 1 км подалеку, за да купите идете во најблиската продавница каде е 250 ден. Јас за 10 ден ако најдам поефтино одам и до др крај на градот да купам и точно знам кој производ од каде да го земам за помала цена. :pos:
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Да видиш јас у чаршија како се најадов бурек, симит и јогурт. Знаеш за колку? За точно 45 денари. :D
Исто и јак бурек јадев у Штип и тоа у 5 саат сабајле, за 25 денари четвртина.
Симит погача не се рачуна за класичен бурек, тоа ти е тесто со тесто (хранливи материи 0).
И јас имам јадено бурек во источна Мкд, четвртината е со големина на осмина во Ск. Кој не верува следен пат кога ќе одам ќе сликам за доказ.
 
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ve sfakam sto celite so muabetite deka 46 denari se dovolno za jadenje, ama aj da vidime vaka.

Momentalno sum na rabota vo strog centar, do Ramstore. Cel mesec baram kombinacija za jadenje od pedesetina denari ama nikako ne mozam da ja najdam. Pomos? :confused:
I da sakas, ne mozes na jadenje da stedis ako rabotis. Sto da jadam od sabajle, samo dve kifli? A jogurt? Stresna i naporna rabota e ova a postojat mnogu takvi raboti. Se trosi mnogu energija, treba da si skoncentriran. Ako probas da zastedis na dorucekot vo 9, ke go potrosis istoto vo 12-13 casot, pak ke ti se prijade. Od Ramstor 30 denari e edna acma so sirenje, za drugoto da ne zborime. Edna takva + 0.5 jogurt i ete go dorucekot. A toa e 60 denari.
Ve razbiram toa leb i pasteta sto vikate, ama koga si doma ok e. Doma sedis, na ladno, sto energija trosis? Koga si na rabota e poinaku.
Купи од негде додека идеш на работа .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom