Просечен Македонец за оброк троши 46 денари

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Јас трошам 69 денари на еден оброк, но затоа јадам само два пати :).

Не верувам во статистикиве, иако ова и не е толку далеку од вистината. Некој се прејадува, некој гладува и ете ви статистика. Секој различно го преживува денот. Сепак, 40-50 денари изгледаат малку за еден оброк.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.652
Во Мекдоналдс 2 мали хамбургер оброка со кока-кола се 176 денари. Се мислам дали јас јадам колку 4 просечни македонци, или па статистикава ја има нешто побркано работата. Или во иднина треба да барам пола оброк.

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Добро, и од кај ви се пари за волку скапа храна што јадете?

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Сабајле конрфлекс со млеко, на пладне некоја кифла, за ручек месо со гарнир, вечер малку овошје/зеленчук. Тоа е тоа...

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Оној јаде по 100 денари оброк. 3 оброка дневно 300 денари по 30 дена 9000 за четворица 36000 денари Од кај има толку пари само за јадење да даде? 600 евричиња само за кркање.:confused: А на дечкото со Мекдајет му требаат 1000 и кусур евра да прехрани семејство.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Оној јаде по 100 денари оброк. 3 оброка дневно 300 денари по 30 дена 9000 за четворица 36000 денари Од кај има толку пари само за јадење да даде? 600 евричиња само за кркање.:confused:
Зато што живее сам затоа може да одвои 9000 за храна. Кога ќе треба да гледа фамилија тогаш ќе биде весело.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.652
Оној јаде по 100 денари оброк. 3 оброка дневно 300 денари по 30 дена 9000 за четворица 36000 денари Од кај има толку пари само за јадење да даде? 600 евричиња само за кркање.:confused: А на дечкото со Мекдајет му требаат 1000 и кусур евра да прехрани семејство.
Јбг друже, не е лесно да бидеш висока класа.

S

Stef Bachatero

Гостин
Јбг друже, не е лесно да бидеш висока класа.
Кога ќе идеш по доктори од толку многу сол во храната ќе видиме дали ќе даваш 100 денари затоа што те мрзи еден оброк од сабајле да си направиш.Еден леб интегрален сам да си направиш е 40 мин и цел ден со него може да издржиш.Не треба многу наука.Но сепак твој избор за твој пари.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.652
Кога ќе идеш по доктори од толку многу сол во храната ќе видиме дали ќе даваш 100 денари затоа што те мрзи еден оброк од сабајле да си направиш.Еден леб интегрален сам да си направиш е 40 мин и цел ден со него може да издржиш.Не треба многу наука.Но сепак твој избор за твој пари.
Па сега кога работев, работното време ми почнуваше од 8 саат, станував во 6 и 30 за да стигнам точно на време. Значи -40 минути, требало да станувам во 5:50... кујната во фирмата во која работев беше 2 на 2, уште јас со цел леб и неколку колеги до мене, ќе беше интересно. Во тој период сигурно трошев најмалце 100 денари во просек по оброк. И моментално иако не работам, поголем дел од денот сум надвор од дома, принуден да јадам на такви места. А и кога би јадел дома сигурно би потрошил далеку повеќе од 46 денари, колку што е фамозниот просек. Признавам дека фамилијарно трошиме многу пари за храна и реално може да се поминува и со помалце, но сакав да кажам дека просекот од 46 денари е смешен. Посебно во Скопје, каде доколку работиш нема шанси да најдеш вака ефтина храна.

S

Stef Bachatero

Гостин
Па сега кога работев, работното време ми почнуваше од 8 саат, станував во 6 и 30 за да стигнам точно на време. Значи -40 минути, требало да станувам во 5:50... кујната во фирмата во која работев беше 2 на 2, уште јас со цел леб и неколку колеги до мене, ќе беше интересно. Во тој период сигурно трошев најмалце 100 денари во просек по оброк. И моментално иако не работам, поголем дел од денот сум надвор од дома, принуден да јадам на такви места. А и кога би јадел дома сигурно би потрошил далеку повеќе од 46 денари, колку што е фамозниот просек. Признавам дека фамилијарно трошиме многу пари за храна и реално може да се поминува и со помалце, но сакав да кажам дека просекот од 46 денари е смешен. Посебно во Скопје, каде доколку работиш нема шанси да најдеш вака ефтина храна.
Дечки како да ти кажам.Здравата исхрана сеуште е ефтина во Македонија.Една урда е 115 кг ден и има 140 грама протеин скоро ич без масти.Тоа е доволно за секое дете и во периодот на растење на децата тоа им треба протеини и зеленчуци.200 грама со 2 јајца ти е 45 ден + печурки и кромид ти е многу здрав доручек.Едни овесни снегулки ти се 90 ден кг.Ги има во кам маркет и ги јадам редовно.100 грама од нив заедно со ленено семе,кикирики или било кои семки ќе те најадат повеќе од било која купечка храна.Популарно велат дека на нас ни треба леб,тестенини и ориз 60 % од калориите треба да биде тоа.Грешно е што тоа треба да се намали и треба да се зголеми внесот на зеленчук,малку овошје 5-6 порции.Во секој оброк натови се со колку сакаш зеленчук.Една шопска со урда што ја јадам + ленено семе или масло е по хранлива од било која храна.Имаше студии колку луѓето повеќе ги избегнуваат мастите и се ориентираат на процесирана храна толку повеќе се зголемува ризикот за мозочни болести.Високо глутенската храна што ја има кај процесираните лебови е една од најголемите кривици за тоа.Но има решение имаш овес кој нема глутен.Имаш милион други варијанти кој се ефтини и се добри за здравјето.Заменувањето на процесираната храна со сирова храна ќе ти заштеди секакви прегледи на доктор и никогаш нема да фатиш ни настинка,ни незнам каква болест.
Еве ти доказ ако не веруваш.Мултиплекс склероза излечена со омега 3.

Kajgana Shop

На врв Bottom