Просечен Македонец за оброк троши 46 денари

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.884
Кај ова во Македонска Каменица се ценива ?

3 ѓеврека се ако ги купиш од тие на тротоари што продаваат 45 ако купиш од пекара најверојатно 60.

Бурек под 45 нема во скопје.

Тост мал без компири е 30-35

Пица парче е 50-60

Може во 1999 можеше за 40 да се земе голем тост на последна петка и да купиш 3 варени ѓеврека по 10 и јогурт за 10 па и 5 денари да ти останат али денес не би рекол.
Во Штип бре каква Каменица :D
Ѓевреците па и не се баш мали се 10 ден и тоа топли одма извадени од фурната исто и пица парче топла 25 ден и тоа се зачудив од големината.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
200 ден е од Туш а има и пакувано за 100 ден пола кг :D
Е тоа хранлива вредност има колку тревата во двор што ја имам, креатинот е изваден, плус антибиотици не мора да пиеш ги има во него генетски изменето убавини, кога ќе стегне рак не знаеш од кај дошол е од месото 200 денари за килограм.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Во Штип бре каква Каменица :D
Ѓевреците па и не се баш мали се 10 ден и тоа топли одма извадени од фурната исто и пица парче топла 25 ден и тоа се зачудив од големината.
Во Скопје има само една бурекџилница кај што знам да е по стари цени од почетокот на веков а тоа е кај Електро факултетот до Тинех одма таму највеќе работи се по 20-35 и скоро се може да те најаде.Имаат дури и отворена пица ( пристојна големина ) за 35 денари.

Али тоа е единствената која ја знам.Јас сум во Аеродром четврт бурек под 45 не се наоѓа ни со полиција,ѓеврек за 10 немам видено со години , во сендвичарите не ни идам затоа не им ги знам цените знам само дека во Вили или Седмица да јадеш под 120 не те фаќа.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе не само бурек празен сув само корите на него. Бурек бре 50 денари четврт е ама знаеш што јадеш.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.884
Е тоа хранлива вредност има колку тревата во двор што ја имам, креатинот е изваден, плус антибиотици не мора да пиеш ги има во него генетски изменето убавини, кога ќе стегне рак не знаеш од кај дошол е од месото 200 денари за килограм.
Епа добро инаку 230 е да ти смелат во месарите од месо кое ти ќе си го одбереш. Мене од Туш ми е сосема исто месото како и во месарите. Ни тоа во месарите не се знае какво е и дали се нивни свињите и со што се хранети. Знам дека секој сака од домашно одгледувана свиња е нема такво квалитетно месо на нашиот пазар мора да јадеме вакво.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Во Скопје има само една бурекџилница кај што знам да е по стари цени од почетокот на веков а тоа е кај Електро факултетот до Тинех одма таму највеќе работи се по 20-35 и скоро се може да те најаде.Имаат дури и отворена пица ( пристојна големина ) за 35 денари.

Али тоа е единствената која ја знам.Јас сум во Аеродром четврт бурек под 45 не се наоѓа ни со полиција,ѓеврек за 10 немам видено со години , во сендвичарите не ни идам затоа не им ги знам цените знам само дека во Вили или Седмица да јадеш под 120 не те фаќа.
Da, ama tamu vo burekdzilnicata ne mozes da dojdes na red od starite :D za prva pauza od predavanja vo 8:45 vise isprazneta e i nema :D

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.884
Аууу колку ќе имам промет ако отворам бурекчилница и седвичара во Скопје по Штипски цени. :D
Ќе ја сместам до УКИМ и ќе има редица до мостот. :D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Цигари, сок, кафе и пијачка не е оброк. Тука рачунаат за оброци само.

Фамилијарно на ручек на риба нема да идам секој ебан ден. Зашто? Зашто ебано немам причина тоа да го правам. Ти секој ден идеш на фамилијарен ручек, некад надвор? Ако идеш, браво, си заслужила, сигурно имаш супер работа. Али постојат луѓе кои го немаат тоа у навика и покрај што имаат пари па дома им е најбоље да јадат. И да повторам. Постојат луѓе кои и 100 евра не им стига за јадење па тие може да кажат, како на некои им е 2000 денари премалце за оброк и не треба тоа да е показател како треба да се исхрануваме. Достоинствен живот го определуваат луѓето за себе а не индивидуите за целиот народ. Ти ако си навикната на живот на висока нога, не значи дека сите се назадоволни од својот живот и дека сакаат да живеат...на твојата нога. Едноставно, секој за себе си определува тоа.

И не сме на диета. Дебел сум, си ме видела. Јадам квалитетно, јадам квантитивно ама ефтино. Како? Не се расфрлам на скапи работи, балансирам со цените и квалитетот а пак сум повеќе од задоволен со тоа. Зашто го правам тоа? Зашто не сакам да трошам многу, за да имам пари за други работи. И со тие други работи балансирам, за нешто трето. Зашто тоа го правам? Можеби зашто знам кога сум немал како ми било и сеа имам таква навика да биде, "економичен" и секад да имам вишок пари, за да не ми се деси ребаланс на буџетот па да исфрлам нешто испланирано зашто неам пари за него. Зашто мислам.

И вие што јадете надвор, коа сте на работа ќе потрошите 80 денари пример. Дома коа ќе дојдете ве чека гравче а вечерта јадете, незнам, домашен сендвич. Па ете го просекот од 45 денари. Не збори 1 јадење, не збори на секое јадење по 45, туку просекот.
Чим не се оброци да не ги броиме. Впрочем што е тоа сок? Златна вода од чешма или од пумпа доле, сок глумење лудило.
Подоле муабетот го вртиш без веза. Значи овде збориме за преживување во домашни услови, без храна од надвор, зготвено на шпорет на дрва како што рече бонбонера на огин, ваљда и на свеќа или газиена ламба. Сите члена во семејство на диета, едно парче сирење се јаде една недела, не во два дена, ќе си штедиш. Компирите ги пржиш во свинска маст, оти зејтин литро е 85 денари, а со јадењава дома што ги набројавте литро треба да иде во 5 дена. ОСвен се разбира ако не се диеталци па на варена храна да идете.
У секој случај, цела Македонија балансира и така балансирајќи човек не смее ни да каже што е нормален живот. Кај нас е научна фантастика да идеш на викенд или да излезеш фамилијарно на ручек или вечер. На одмор 10 дена цела фамилија, па ти сигурно си елита, висока нога wow на одмор бил!
Е Македонче, Македонче до кој степен те доведоа, очи да си вадиш меѓу себе за една мизерија. Оброк 46 денари. Замисли студент да имаш настрана па две куќи по 46 денари да ги раниш, оти сите не се од Скопје. И на крај математикава испаѓа дека просечно троши 3 члено семејство 16650 денари, просечната плата во Македонија 21 000. Невработеноста 31%, автоматски еден мора да е невработен статистички за просечно семејство. 21 000-16 650 = 4350 ден. Од овие 4350 денари, плати струја, вода, телефон и парно. Интернет е луксуз во 2012 годин, вие сте богати сите гарант. Облека, средства за хигиена, гз папир не ти треба лисја по двор ќе си кинеш. Превоз нешто, образование, здравство не ти треба. Чудна математика. Излегува дека ние и во просек со 15 денари преживуваме.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Е сега отиде "пропаганда" и затоа се дистанцирам у муабетот со тебе на темава.

M

Muranyi

Гостин
Темава не е да се фалите кој колку јаде и потрошил за оброк,невкусно звучите.Жално е што некој нема пари ни да се прехрани како што треба.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Темава не е да се фалите кој колку јаде и потрошил за оброк,невкусно звучите.Жално е што некој нема пари ни да се прехрани како што треба.
Ич не се фалиме, се жалиме...Како тргнало, ќе им станеме конкуренција на кравите во пасење трева.

katalonec5

Mes que un club
Член од
8 декември 2008
Мислења
1.020
Поени од реакции
121
Треба да се отвори еден подфорум Мизерија, затоа што ако се издржува со 46 денари по оброк ондак тоа спаѓа во Уметност.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Треба да се отвори еден подфорум Мизерија, затоа што ако се издржува со 46 денари по оброк ондак тоа спаѓа во Уметност.
Нема потреба. Има веќе еден , се вика Македонија.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Е сега отиде "пропаганда" и затоа се дистанцирам у муабетот со тебе на темава.
Каква пропаганда? Комбинација на податоци од статистика се смета за пропаганда? Извини незнаев, јас мислев се се тоа државни податоци со кој можеш д аја извлечеш математиката дека Македонско семејство поминува и со 15 денари по оброк.
Ајде да видиме некои рецепти? Еве од мене еден:
1кг леќа и 10 лити вода. Сол една рака, една лажичка маст и леб од вчера по 15 денари што останал. Вкусен ручек за целата фамилија. Ако остане од водата во леќата може и глава да се измиеш да не трошиш на вода.

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Излегува дека ние и во просек со 15 денари преживуваме.
Ова мислам дека е пореално, претходно со пресметката од 250 евра за семејство многу дојде. Вака иде 15 по 3 по 4 по 30 = 5400 месечно, што е вистина за македонски услови. Не знам од каде ископаа 250 евра за храна на едно семејство тое е многу со оглед на тоа колку се невработени и колку се со примања под 20000.
Грешна им е пресметката, земено е во обѕир фамилија со двајца кои земаат по 20000 што е мал процент од македонците.

Kajgana Shop

На врв Bottom