Просечен Македонец за оброк троши 46 денари

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Каква пропаганда? Комбинација на податоци од статистика се смета за пропаганда? Извини незнаев, јас мислев се се тоа државни податоци со кој можеш д аја извлечеш математиката дека Македонско семејство поминува и со 15 денари по оброк.
Ајде да видиме некои рецепти? Еве од мене еден:
1кг леќа и 10 лити вода. Сол една рака, една лажичка маст и леб од вчера по 15 денари што останал. Вкусен ручек за целата фамилија. Ако остане од водата во леќата може и глава да се измиеш да не трошиш на вода.
Ти читаш други постови или само твоите и чат-пат моите?
Милион рецепти пишаа погоре!
Четиричлено семејство - 184 денари за оброк, 552 за 3 оброка, 16 560 денари за цел месец, само за храна. Според цена на производите и нашите плати, ова е претерано дури споредено со европскиот просек на цена за оброк и големина на плата.
А тии запнала најминимални работи да пишуваш цело време, како за 16 560 денари месечно луѓево живеат на воздух а чајот мрсен им е, умираат по улици, коа реалноста не е таква. Викаш малце и нереално е 46 денари а викаш дека нереално е 24 000 просечна плата кај нас. Па што е вистината тогаш? Али ај...

Но да завршиме со дискусијава, зашто вртење у круг е цело време.
Ок, лошо ни е во државава, умираме сите, нека падне владава, сакаме да живееме со 1000 денари за оброк. Добро е сеа? Победи, еве.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти читаш други постови или само твоите и чат-пат моите?
Милион рецепти пишаа погоре!
Четиричлено семејство - 184 денари за оброк, 552 за 3 оброка, 16 560 денари за цел месец, само за храна. Според цена на производите и нашите плати, ова е претерано дури споредено со европскиот просек на цена за оброк и големина на плата.
А тии запнала најминимални работи да пишуваш цело време, како за 16 560 денари месечно луѓево живеат на воздух а чајот мрсен им е, умираат по улици, коа реалноста не е таква. Викаш малце и нереално е 46 денари а викаш дека нереално е 24 000 просечна плата кај нас. Па што е вистината тогаш? Али ај...

Но да завршиме со дискусијава, зашто вртење у круг е цело време.
Ок, лошо ни е во државава, умираме сите, нека падне владава, сакаме да живееме со 1000 денари за оброк. Добро е сеа? Победи, еве.
Дој да те частам еден ручек да се смириш се изнервира од сабајле изгледа паднат ти е шеќерот.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Дој да те частам еден ручек да се смириш се изнервира од сабајле изгледа паднат ти е шеќерот.
Не мора, премногу се најадов од подпечени макарони со кашкавал, јајце и кечап.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не мора, премногу се најадов од подпечени макарони со кашкавал, јајце и кечап.
Си се потрошил денеска. Тогаш идеме на кафе, само да не ми се лутиш :)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Си се потрошил денеска. Тогаш идеме на кафе, само да не ми се лутиш :)
Не мора, јас ќе частам. 30 денари само мене ме фати ручеков а не доручкував па имам 80 денари за кафе за тебе.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не мора, јас ќе частам. 30 денари само мене ме фати ручеков а не доручкував па имам 80 денари за кафе за тебе.
Одлично, ќе заштедам некој денар :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сите тупат дека трошеле по 80 денари на оброк а дека плата им била 15000 денари. 80Х4Х3Х30=28800 или две плати само за јадење не им остануваат ни пари за нет да пишуваат на форум. Или народов суши и лаже на мртво или сите тераат некој мутен бизнис. Ова на форумов сите лажови и преваранти биле.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве практично:
Турли тава:
Половина килограм пипер 10 ден
Кило домат 10 ден
Половина килограм компир 10 ден
300 грама кромид 6 ден
300 грама месо 90 денари
Модар патлиџан 10 денари
Масло, зачини, струја 10 ден
Еден леб 25 денари
Вкупно: 160 денари
По делено на тројца по 53 денари по човек

А ова е супер ручек... утре летна манџа со сирење.. секој по 25 денари

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Сите тупат дека трошеле по 80 денари на оброк а дека плата им била 15000 денари. 80Х4Х3Х30=28800 или две плати само за јадење не им остануваат ни пари за нет да пишуваат на форум. Или народов суши и лаже на мртво или сите тераат некој мутен бизнис. Ова на форумов сите лажови и преваранти биле.
Да, ама ова во случај на еден вработен и 4 члено семејство.
Мојата математика е 100x3x30 = 9000.

И од мене еден ефтин рецепт: торта со трици

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Ај ако може некој да стави анкета за темата, дали 46 денари се многу, малку или таман за просечен дневен оброк, баш ме интересира

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ај ако може некој да стави анкета за темата, дали 46 денари се многу, малку или таман за просечен дневен оброк, баш ме интересира
За ручек може окулу 50 ден, ама доручек и вечера се по 30 ден така да толку е. Зборам за убави оброци а ако јадеш само грав и леб може и со 20 денари. А ако кркаш по 2 стека на оброк под 80 не поминуваш.

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Еве практично:
Турли тава:
Половина килограм пипер 10 ден
Кило домат 10 ден
Половина килограм компир 10 ден
300 грама кромид 6 ден
300 грама месо 90 денари
Модар патлиџан 10 денари
Масло, зачини, струја 10 ден
Еден леб 25 денари
Вкупно: 160 денари
По делено на тројца по 53 денари по човек

А ова е супер ручек... утре летна манџа со сирење.. секој по 25 денари
U say what?

S

Stef Bachatero

Гостин
Ако ве мрзи да правите храна тогаш може и до 500 денари дневно да ве фати.За луѓе што знаат како да се хранат здраво и ефтино секогаш ќе се најде време и место да се направи добра исхрана.Бели пецива за мене не се храна тоа се ѓубре,исто и хамбургери и цела храна што е рафинирана.Да не зборам за тие виталија барови и триста глупости што не ставаат за да бидат слатки.Секој ден трошам околу 150-200 ден и се хранам здраво.Гледам што е можно пониско и избирам храна што е здрава зеленчук,овошје,мешунки(леќа,грав,соја,грашок) и од месо риба,пилешко,туна.4 оброци ме фаќа 200 ден така да математиката е точна.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Што повеќе народот крка и лапа толку повеќе фекалии во Вардар, а што повеќе народот трпи толку почисти реки ................. а нели Еколошката свест е најважна ! :giggle:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.705
Поени од реакции
34.247
Љандра, понижуваш. Јас пијам од чешма, супер ни е водата.

Kajgana Shop

На врв Bottom