Просечен Македонец за оброк троши 46 денари

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Oвие мислења треба да ги прочитаат скопските и другите шерифи кои наметнаат 50 денари за еден час паркирање, па казнуваат ако не им платиш.
Тоа е нашата стварност...

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.968
Поени од реакции
73.941
2х кифли со кашкавал од Вегера по 25 секоја и за 4 денари само го надминуваш буџетот.Плус секако зимаш и 2 кечапа.
27 денари се:D
И јас најчесто јадам ова, алипрашање е колку ме најадуваат две :вонзем:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Многу разгалени свилени синчиња имало на форумов бе. 100 денари за доручек, пази доручек, малце му било. Ебаве луѓето, така од дома ве навикнале, чекајте да направите фамилија па после дали така ќе мислите. 46 денара ќе ви биде премногу. Иначе пола кило компири и парче сланина ќе фати 46 денари па ете повеќе од солидно јадење. Ама вие рачунате купечко, од сендвичари, не знаете да си направите...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
27 денари се:D
И јас најчесто јадам ова, алипрашање е колку ме најадуваат две :вонзем:
Они пресметале дека една кифла ти е доволно, колку да врти желудникот, да не ти испаѓа чир :icon_mrgr:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.968
Поени од реакции
73.941
Они пресметале дека една кифла ти е доволно, колку да врти желудникот, да не ти испаѓа чир :icon_mrgr:
Ти даваат гратис кечапче со кифлите :D Таман каснуваш едно залче и си пиеш од кечапот за да те засити доволно :icon_mrgr:

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Многу разгалени свилени синчиња имало на форумов бе. 100 денари за доручек, пази доручек, малце му било. Ебаве луѓето...
Zosto razgaleno,,ako ima dobra rabota i dobri primanja zosto da ne si go pravat keifot.Ja neznam sto ima ti da komentiras dali se svileni ili ne,koj ima neka dava i tebe ic k*^ da ne ti cue.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти даваат гратис кечапче со кифлите :D Таман каснуваш едно залче и си пиеш од кечапот за да те засити доволно :icon_mrgr:
Лошо е тоа ќе те фати киселина, па ќе треба и ранитидин да си купиш. Ќе испаднеш од просекот :icon_mrgr:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Чир па чир, си запнала, како да си растела у Франција па си навикната предјадење, аперативи, десерти и винце уз главно јадење. Ене старине пред нас, секој ден леб и солца па некад и сиренце јаделе па сите со чир биле...
--- надополнето: 31 јули 2012 во 12:53 ---
Zosto razgaleno,,ako ima dobra rabota i dobri primanja zosto da ne si go pravat keifot.Ja neznam sto ima ti da komentiras dali se svileni ili ne,koj ima neka dava i tebe ic k*^ da ne ti cue.
Ако имаат да јадат повеќе, нека не зборат за тие што немаат, дали им е доволно или не. Нека ги прашаат децана на улица или децата у домови без примања што се, дали им е доволно 46 денари. Повеќе од доволно е. И дадоа милион примери дека со 46 денари може да направиш повеќе врсти на јадења. Сите заборавивме како е дома да јадеш, сите рачунаат како е да јадеш надвор, мислиш Парис сме па кроасани во кафетерии јадеме насабајле...

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.652
Многу разгалени свилени синчиња имало на форумов бе. 100 денари за доручек, пази доручек, малце му било.
Друже и да сакаш да поминеш поефтино од 45 денари не можеш... не е просекот 45 денари, туку 45 денари е најмалце што можеш да потрошиш. Две кифли од 15... чашка јоРГут и тоа :) Ама па некој да го јаде тоа секој ден, не ми се верува. И како да јадеш дома, кога на пример од 8 до 18 си на работа.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Друже и да сакаш да поминеш поефтино од 45 денари не можеш... не е просекот 45 денари, туку 45 денари е најмалце што можеш да потрошиш. Две кифли од 15... чашка јоРГут и тоа :) Ама па некој да го јаде тоа секој ден, не ми се верува.
Одговорив горе, ќе купиш 1 леб и маргарин, сирење, кечап и се тоа остало на почеток на месец и ќе го јадеш повеќе дена, можеби и месец и ќе ти испадне просечно 45 денари. Не вика дека секој ден ќе даваш 45 денари, може да се гледам дека ако изнакупиш на почеток на месец и ќе го јадеш тоа сабајле испаѓа тој просек.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Чир па чир, си запнала, како да си растела у Франција па си навикната предјадење, аперативи, десерти и винце уз главно јадење. Ене старине пред нас, секој ден леб и солца па некад и сиренце јаделе па сите со чир биле...
Леб и сол ти ако сакаш секое утро јади. Ако сакаш и со топен шеќер врз лепче храни се. Уствари може и ништо да не јадеш за појадок, прескокни го. Али да ми кажуваш дека тие треба да ми се доволни мене и дека треба да викам фала треба ти да ме раниш. Колку што знам, сама се ранам. А да се спуштаме на ниво на мизерија и да викаме ќути има и полошо не сум тој тип. Од вакви мизерни коментари доволно ти е, што ќе одиш на одмор луксуз е, стасавме до ова дереџе. Живеј ако сакаш и со 10 денари на ден, ако ти се доволни, мене не ми се.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
--- надополнето: 31 јули 2012 во 12:53 ---

Ако имаат да јадат повеќе, нека не зборат за тие што немаат, дали им е доволно или не. Нека ги прашаат децана на улица или децата у домови без примања што се, дали им е доволно 46 денари. Повеќе од доволно е. И дадоа милион примери дека со 46 денари може да направиш повеќе врсти на јадења. Сите заборавивме како е дома да јадеш, сите рачунаат како е да јадеш надвор, мислиш Парис сме па кроасани во кафетерии јадеме насабајле...
Ama sto me boli bre mene za niv aloo...jas svojot dinar krvavo go zarabotuvam i na najcesen mozen nacin...a tie sto nemaat prasaj gi dali se potrudile vo zivot da imaat.Sedi be od tie dzabolebari sit sum,nemalo pa nemalo.Sedi be ziti sve....I aj kazi sto se 100 denara za svoj merak eden ubav dorucek da si priustis.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.884
Французите трошат 6 евра за оброк, но кај нив лебот не е 25 ден и паштетата не е 12 и други прехрамбени прозиводи. :)

Кај нас 46 ден имаш бурек+јогурт, тост без компири, пица на парче, 3 ѓевреци и јогурт, две кисели млека, супа, нарезок,
5 јајца, крем, павлака, макарони+ќечап, мајонез, виршли, зденки, посебна салама, две колбаси од месара, 1кг пипер и компир за цела фамилија, по 150 гр млечен кашкавал, чајна, сланина... итн
За некои овие 46 ден изгледаат смешно, но може да се купи се што е потребно за еден оброк. ;)
Сето ова ако го купиш во друга земја е поскапо а посебно во земјите во западна европа.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Леб и сол ти ако сакаш секое утро јади. Ако сакаш и со топен шеќер врз лепче храни се. Уствари може и ништо да не јадеш за појадок, прескокни го. Али да ми кажуваш дека тие треба да ми се доволни мене и дека треба да викам фала треба ти да ме раниш. Колку што знам, сама се ранам. А да се спуштаме на ниво на мизерија и да викаме ќути има и полошо не сум тој тип. Од вакви мизерни коментари доволно ти е, што ќе одиш на одмор луксуз е, стасавме до ова дереџе. Живеј ако сакаш и со 10 денари на ден, ако ти се доволни, мене не ми се.
Не реков дека треба да јадеш толку сиромашно, само треба да сфатиш дека има и такви луѓе, кои им е доволно и се задоволни со тоа. Не можеш ти да се рамњаш со луѓе, кои живеат поскромно и ти да им викаш дека не е доволно, гледано од твој агол. Најбогатиот човек може да каже дека и 1000 евра е малце за доручек па тоа ќе биде релевантно? Јас велам дека со 45 денари луѓе може да се најадат. Не е многу, нормално дека не е многу али факт е дека можеш да се најадеш, ако не претеруваш. Сум јадел леб и маргарин секој ебан ден и знам дека тоа мене ми беше доволно а тоа е далеку од 45 денари. Сега, немам таков проблем и со тие 45 ебани денари пак може да се најадам, зашто не живеам за денес, туку ебано размислувам да земам храна, која ќе можам да ја јадам повеќе дена и да јадам дома, нешто што ќе ме фати поефтино и пак ќе бидам најаден. Али јебешга, сите се навикнати од сендвичари...
--- надополнето: 31 јули 2012 во 13:03 ---
Ama sto me boli bre mene za niv aloo...jas svojot dinar krvavo go zarabotuvam i na najcesen mozen nacin...a tie sto nemaat prasaj gi dali se potrudile vo zivot da imaat.Sedi be od tie dzabolebari sit sum,nemalo pa nemalo.Sedi be ziti sve....I aj kazi sto se 100 denara za svoj merak eden ubav dorucek da si priustis.
Со 100 денари? Чоек за 40 денари ти кажав поштен ручек. Пола кило компири и сланина. Не е доволно да се најадеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom