Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    740
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.944
Поени од реакции
42.664
На Урсула не и даваат да оди на мочање без дозвола, а не па да знае нешто по битно. Обичен кловн кој беше неспособен за вистинска власт во Германија, па ја пратија во Брисел да не ја слушаат како вреска дома.
Германија само капацитети е сега, како Шолц, Бербок.

Иначе некој пилот пребегал денес во Русија со Су-27.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
На Урсула не и даваат да оди на мочање без дозвола, а не па да знае нешто по битно. Обичен кловн кој беше неспособен за вистинска власт во Германија, па ја пратија во Брисел да не ја слушаат како вреска дома.
Добро, затоа Брко го зедов како еквивалент. И тој прашува дозвола од Москва за мочање.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.197
Поени од реакции
23.724
На времето и нукеарки идеа накај Куба, америка бегаше од Виетнам исто како во Авганистан, па пак Горбачов снимаше реклама за Pizza Hut на крај. Секоја земна си е приказна за себе и можностите се други. Помеѓу литванија, полска и украина има драстична разлика. Едните биле руси пред 100 години, другиве војуваат со нив илјадници години уназад и беа практично под окупација. Место глеање долги и широки, можеш и некоја книга да читнеш окулу историјата таму.
Citkaj si slobodno knigi po istorija, citni i za 100 godisnata vojna pomegju Francija i Anglija, citni si i za Bostonskoto pienje caj. Ama malce povnimatelno citaj oti vaka kako sto imas citano treba Anglija i Francija da se smrtni neprijateli, isto i SAD so Anglija i Kanada posto bas tie se vinovni oti Belata kukja e bela, da bese do Kanagjanite uste ke bese crna oti im e zapalija.
Itn itn itn.
I sto ti e cudno deka nekoj begal od nekade, nisto novo niti nevideno vo istorijata, naprotiv cesto videna pojava e toa. I SSSR begal od Avganistan pri raspadot ako ti znaci nesto, vekje ako trgas paraleli ;) .
Автоматски споено мислење:

Ти ја правиш таа аналогија, не ја, затоа те прашав, пошто после пресвртот на Сталинград стасаа до Берлин, и потоа 40 и нешто години Советскиот Сојуз владееше со речиси цела Централна и Источна Европа. Само тука на форумов се очекува такво сценарио. Надреално дури вака кога ве чита човек, што знам може песимист сум :icon_lol:

Иначе во Македонија сум, не знам од каде идејата дека сум иселен :)
Takov vpecatok mi ostavi po muabetite. Ili si komunjar koj zivee vo nekoj paralelen svet ili si vo SAD pa mislis deka Pariz e glaven grad na Evropa :toe:
Analogijata e dobra, samo ne ocekucav deka si Vartolu pa da moram da ti crtam sto pak me navrakja na toa zosto mislev deka si otselen i mozokot ti e peljte kako na Igorce pa da ni objasnuvas tuka kako Germancite kupuvale evtin gas od Rusite od zal deka im bilo za niv, a ne deka ne mozele da kupuvaat nekolku pati poskap od SAD kako sega na primer.

Ценам искреност. Ти благодарам. Иако 100% различно размислувам, ти благодарам на искреноста.
Ne e toa nekoja tajna, uste na pocetokot na konfliktot, specijalnata operacija, vojna ili sto i da e si gi napisav moite stavovi. Si go cenam moeto mislenje povekje od na bilo koj pa makar bilo i pogresno, taka da okolu moite stavovu za Ukraina i nema nekoja promena.
Sega za sega se si e ok spored mene barem, mozese i pobrzo i podobro no sto e tuka e, i vaka ne e loso .
Bas me interesira posto vekje nacna deka 100% imame razlicni stavovi, okolu sto pokonkretno imame razlicni stavovi :cautious:

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
На времето и нукеарки идеа накај Куба, америка бегаше од Виетнам исто како во Авганистан, па пак Горбачов снимаше реклама за Pizza Hut на крај. Секоја земна си е приказна за себе и можностите се други. Помеѓу литванија, полска и украина има драстична разлика. Едните биле руси пред 100 години, другиве војуваат со нив илјадници години уназад и беа практично под окупација. Место глеање долги и широки, можеш и некоја книга да читнеш окулу историјата таму.
Појдовна точка е падот на СССР и почетокот на Руската федерација. Ако споредиме како се движат настаните сега во споредба на 1990 и за Русија и за Америка. текот на настаните не ветува баш за Американците. Пази тоа се големи држави и многу интертни. Правецот кој го имаат фатено многу тешко се менува...

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.538
Поени од реакции
2.665
Takov vpecatok mi ostavi po muabetite. Ili si komunjar koj zivee vo nekoj paralelen svet ili si vo SAD pa mislis deka Pariz e glaven grad na Evropa :toe:
Analogijata e dobra, samo ne ocekucav deka si Vartolu pa da moram da ti crtam sto pak me navrakja na toa zosto mislev deka si otselen i mozokot ti e peljte kako na Igorce pa da ni objasnuvas tuka kako Germancite kupuvale evtin gas od Rusite od zal deka im bilo za niv, a ne deka ne mozele da kupuvaat nekolku pati poskap od SAD kako sega na primer.
Си ме преценил, прилично глуп сум, затоа те прашав тебе како попаметен да ме просветлиш или да нацрташ за аналогијава во случајов :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.560
Поени од реакции
24.917
Чекај сега, да те прашам нешто. Дека ја земаш Урсула за релевантен извор во врска со украинските загуби. Дали може да видиме што збори Урсула за руските загуби?
taa e relevanten faktor za ukrainskite zagubi, tamu e cesto i zbori so zelenski. u moskva ne smee da pripari nitu pa nekoj razgovara so nea od ruska strana... tamu e nebitna.

a germanija sto e bitna i relevantna u pm... seedno kade ke bila, vazno znae sto se slucva so ukraincite i im nosi pomos.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Не. Канада е апсолутно асимилирана во американската воена доктрина, дипломатија/политика и економија исто како Белорусија, Украина воопшто не беше.
Пандан на Украина е Мексико.

Освен пар будали на форумов, никој не се надеваше дека Нато ќе интервенира воено :icon_lol:
Ова истово не го пишувај овде за тие пар будали туку иди кажи им го на Украинците и на тие дебилите што ги поддржуваа да тргнат во оваа самоубиствена мисија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Пандан на Украина е Мексико.

Ова истово не го пишувај овде за тие пар будали туку иди кажи им го на Украинците и на тие дебилите што ги поддржуваа да тргнат во оваа самоубиствена мисија.
Ti ukrainec samo na youtube si videl vajda. Im bese jasno na site deka nema Nato da vleze u direkten konflikt. Prvo Putin dade jasna zakana za vmesuvanje na drugi sili, drugo Bajden kaza deka nema da vojvuaat. Toa se glavnite odlucuvaci, secie drugo mislenje e boranija.
Inaku Ukraincite ocekuvaa podrska i ja dobija. Sekako kje se borea i bez toa.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.197
Поени од реакции
23.724
Си ме преценил, прилично глуп сум, затоа те прашав тебе како попаметен да ме просветлиш или да нацрташ за аналогијава во случајов :)
Stvarno i da sakam poprosto da ti objasnam , ne mozam.
Toa e kako na dete da mu objasnuvas kolku e eden plus eden koristejki jabolka, i pak da ne sfakja. Poprost nacin od toa neznam, ednostavno se pomiruvas so faktot deka tolku mu e i toa e toa .

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.135
Поени од реакции
34.644
Ti ukrainec samo na youtube si videl vajda...
А ти беше таму и направи анкета?

Inaku Ukraincite ocekuvaa podrska i ja dobija. Sekako kje se borea i bez toa.
Макар само по ова се гледа колку си во прекин со реалноста.
Кој нормален сака да се бори против држава како Русија. За било што, а не па заради амерички интереси и „за влагање во НАТО“.

Реалноста е дека Украинците како и сите други луѓе не сакаат војна. Затоа и Зеленски беше избран, затоа што изборната програма му се базираше на помирување со Русија... Земи провери бе, не ми верувај мене. Тоа е блиска историја, лесно проверлива.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.874
Поени од реакции
4.578
Ne e toa nekoja tajna, uste na pocetokot na konfliktot, specijalnata operacija, vojna ili sto i da e si gi napisav moite stavovi. Si go cenam moeto mislenje povekje od na bilo koj pa makar bilo i pogresno, taka da okolu moite stavovu za Ukraina i nema nekoja promena.
Sega za sega se si e ok spored mene barem, mozese i pobrzo i podobro no sto e tuka e, i vaka ne e loso .
Bas me interesira posto vekje nacna deka 100% imame razlicni stavovi, okolu sto pokonkretno imame razlicni stavovi :cautious:
Моите ставови се сменија лани на 22 февруари.
До пред инвазијата јас бев про-Путин како балансер на хегемонот - САД.
До тој датум, Путин беше добриот во приказната. Без разлика што ги има сите одлики на диктатор што е тема за себе, до пред инвазијата Путин беше надежта за правда во неправедниот свет владеен од дежурниот полицаец САД. Сирија беше добар потег на Путин. 2014 Донбас беше добар потег на Путин, паравојска беа сецесионисти, не РФ војска. Крим 2014 беше преминување линија, ама имајќи предвид дека сите црноморски бази се таму - разбирлив до некој степен.
За сметка на тој потег во 2014 национализмот па и нацизмот е во подем во Украина. Не знам на кого не му е логична таквата последица, ама Донбас требаше да биде пион во таа шаховска партија а не кралица. Донбас ја спречува Украина да биде дел од НАТО, и статус кво на Путин му одговараше до недоглед.
Ама има една квака тука.
Путин е диктатор кој се грижи за својот углед, скоро како секој диктатор, тој сакаше пред да се пензионира да си оди со славје. За да си оди со славје, ќе ја покори Украина, ќе ја подели, па ќе ја присвои до Дњепар, тн Новороссија. Тука и ја усра работата.

Еве ти цитат ден пред инвазијата од мене

кое злосторство го прават русиве што распоредуваат војници во сопствени граници не се свесни ни маринците во Окинава
Јасно е тука дека ја поддржувам матната игра против западот. До овој момент Путин го држеше западот за уши и ги поматуваше сметките на америте. Северен тек 2 само што беше пуштен во употреба и спремен да штанца паричиња. Идеална ситуација според мене. Ама, мораше да се прави Наполеон.

Со навлегувањето на официјална руска армија во суверена земја призната од РФ, автоматски русите стануваат бетер од америте. Русија е гарант на украинската безбедност а всушност најголема закана.

Сега сме во парадоксална ситуација каде нацистите и националистите се лицето на правдата. Изборот е змија да те апне или магаре да ти го бапне.

Путин мора да падне ако сакаме да гледаме повторно руска правда. Мора тој џелат да умре од својот нож за Русија да си го обели образот. Проблемот е што со падот на Путин може да дојде на власт Медведев шизофреникот или некој ко Пригожин.

Украинците со своите потези покажаа дека не се жалат за татковината и заслужуваат држава. Никој, абсолутно никој се нема борено за својата земја како украинците. Можеби евреите и финците спаѓаат во таа категорија, ама разликите се огромни.

Се надевам ти одговорив

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.485
Поени од реакции
5.222
Моите ставови се сменија лани на 22 февруари.
До пред инвазијата јас бев про-Путин како балансер на хегемонот - САД.
До тој датум, Путин беше добриот во приказната. Без разлика што ги има сите одлики на диктатор што е тема за себе, до пред инвазијата Путин беше надежта за правда во неправедниот свет владеен од дежурниот полицаец САД. Сирија беше добар потег на Путин. 2014 Донбас беше добар потег на Путин, паравојска беа сецесионисти, не РФ војска. Крим 2014 беше преминување линија, ама имајќи предвид дека сите црноморски бази се таму - разбирлив до некој степен.
За сметка на тој потег во 2014 национализмот па и нацизмот е во подем во Украина. Не знам на кого не му е логична таквата последица, ама Донбас требаше да биде пион во таа шаховска партија а не кралица. Донбас ја спречува Украина да биде дел од НАТО, и статус кво на Путин му одговараше до недоглед.
Ама има една квака тука.
Путин е диктатор кој се грижи за својот углед, скоро како секој диктатор, тој сакаше пред да се пензионира да си оди со славје. За да си оди со славје, ќе ја покори Украина, ќе ја подели, па ќе ја присвои до Дњепар, тн Новороссија. Тука и ја усра работата.
Ако добро разбрав, ти си бил про-Путин односно за РФ, а САД си го сметал за дежурен полицаец, така?
Потоа РФ прави интервенција во Украина и тогаш си против Путин и Русија, значи ли тоа дека си ги прифатил услугите и се што оди во пакет со тоа на дежурниот полицаец САД?

е сега да прашам:
-дали го сметаш државниот удар во Украина како потребен, и последиците од тој удар врз безбедноста во Украина пред се но и за РФ?
-ако државниот удар го сметаш за демократски чекор тогаш сигурно и внесувањето на Украина во ОТАН го сметаш за демократска пролет и борба против диктаторот Путин, така?
-дали воената интервенција на РФ во Украина е оправдана или пак е класична окупација, односно дали има оправдани причини РФ да изведе воена интервенција?

Зошто и денес откако цел демократски свет го дели твоето мислење, дека Путин е диктатор а РФ е окупатор во Украина има ваков отпор кон демокративе и подржуваат еден диктатор?

Одеса-руски-град.png

Јасно е тука дека ја поддржувам матната игра против западот. До овој момент Путин го држеше западот за уши и ги поматуваше сметките на америте. Северен тек 2 само што беше пуштен во употреба и спремен да штанца паричиња. Идеална ситуација според мене. Ама, мораше да се прави Наполеон.

Со навлегувањето на официјална руска армија во суверена земја призната од РФ, автоматски русите стануваат бетер од америте. Русија е гарант на украинската безбедност а всушност најголема закана.

Сега сме во парадоксална ситуација каде нацистите и националистите се лицето на правдата. Изборот е змија да те апне или магаре да ти го бапне.

Путин мора да падне ако сакаме да гледаме повторно руска правда. Мора тој џелат да умре од својот нож за Русија да си го обели образот. Проблемот е што со падот на Путин може да дојде на власт Медведев шизофреникот или некој ко Пригожин.

Украинците со своите потези покажаа дека не се жалат за татковината и заслужуваат држава. Никој, абсолутно никој се нема борено за својата земја како украинците. Можеби евреите и финците спаѓаат во таа категорија, ама разликите се огромни.
за овој дел нема да губам време само ќе го напишам последниот виц.

Руските трупи опколиле една група на украински војници и на некој начин не сакале да ги убиваат па ги повикале да се предадат, повик во стил: -Украински војници немојте да гинете попусто, опколени сте и предајте се.....
-на што од таму стигнал одговор: Русите никогаш не се предаваат!

сметам дека е доволно за некој што сака да знае што се случува таму, да земе тоа книгата во раце и да почне да...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Prvo Putin dade jasna zakana za vmesuvanje na drugi sili, drugo Bajden kaza deka nema da vojvuaat. Toa se glavnite odlucuvaci, secie drugo mislenje e boranija.
Kолку само површно размислуваш. Путин рекол така и овие готово се уплашија и рекоа ај да не ја праиме големата. Па уште и Бајден потврдил и така е, ќе веруваме сега . :pos: :pos: :pos: :pos:
А предходно 30 години кога на милиони начини дирекно ја напаѓаа Русија, тогаш не им беше страв зошто Путин не даде закана.
Работата е што сега ако НАТО дирекно влезеа во војна, Русија ќе имаше одврзани раце да фрла нуклеарки ако се осетеше дирекно загрозена, а ќе беше .
Преку прокси војните,терористичките напади и фолс флег операциите Русија ќе немаше а и сеуште нема цврст доказ за да земе дирекно да ги нападне НАТО државите. Ете тоа е разликата.
Да не постоеше ова правило Пољаците оддамна ќе го освоеа Калининград.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Kолку само површно размислуваш. Путин рекол така и овие готово се уплашија и рекоа ај да не ја праиме големата. Па уште и Бајден потврдил и така е, ќе веруваме сега . :pos: :pos: :pos: :pos:
А предходно 30 години кога на милиони начини дирекно ја напаѓаа Русија, тогаш не им беше страв зошто Путин не даде закана.
Работата е што сега ако НАТО дирекно влезеа во војна, Русија ќе имаше одврзани раце да фрла нуклеарки ако се осетеше дирекно загрозена, а ќе беше .
Преку прокси војните,терористичките напади и фолс флег операциите Русија ќе немаше а и сеуште нема цврст доказ за да земе дирекно да ги нападне НАТО државите. Ете тоа е разликата.
Да не постоеше ова правило Пољаците оддамна ќе го освоеа Калининград.
Pa da, ubavo si ja svatil sotuacijata so nato i nuklearkite. Mislam ne e nekoj uspeh, i mojot vnuk od 10 god go ima svateno toa, ama okej.

E sea misterijata mi e, ako si imal dovolno IQ da go skontas ova, zaso si mislel deka ima sansi da se vmesa Nato so vojska.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.874
Поени од реакции
4.578
е сега да прашам:
-дали го сметаш државниот удар во Украина како потребен, и последиците од тој удар врз безбедноста во Украина пред се но и за РФ?
Според пријатели украинци и нивните кажувања, можеби не е потребен, ама неизбежен. Предолго биле под руска чизма и никако не можеле да направат одлука без Путин да рече амин.
Генерално мислам дека превратите, не беше еден, се внатрешна украинска работа. Ама џабе е внатрешна кога и САД и ЕУ и РФ беа вмешани
-ако државниот удар го сметаш за демократски чекор тогаш сигурно и внесувањето на Украина во ОТАН го сметаш за демократска пролет и борба против диктаторот Путин, така?
Како може државен удар да биде демократски бе? Дај биди озбилен!
-дали воената интервенција на РФ во Украина е оправдана или пак е класична окупација, односно дали има оправдани причини РФ да изведе воена интервенција?
Ниту една окупација не е оправдана. Класична самобендисана безмилосна окупација. Ќе плати дебело за тоа.

Зошто и денес откако цел демократски свет го дели твоето мислење, дека Путин е диктатор а РФ е окупатор во Украина има ваков отпор кон демокративе и подржуваат еден диктатор?
Оти очигледно некој се смета за русин и има различно мислење. Според Ахмети Велес е град во Дарданија и чисто албански. Имаа албански знамиња на два пати низ цел град. Не значи дека е вистина. Едно кокиче не прави пролет
за овој дел нема да губам време само ќе го напишам последниот виц.
Не ни мораш, не правев муабет со тебе

Руските трупи опколиле една група на украински војници и на некој начин не сакале да ги убиваат па ги повикале да се предадат, повик во стил: -Украински војници немојте да гинете попусто, опколени сте и предајте се.....
-на што од таму стигнал одговор: Русите никогаш не се предаваат!

сметам дека е доволно за некој што сака да знае што се случува таму, да земе тоа книгата во раце и да почне да...
Ниту е смешен ниту е точен вицот
Дали има руси во Украина ДА
Дали украинците се руси НЕ
Дали голем дел украинци имаат мајчин јазик руски ДА, ама тоа не ги прави руси.

Дури и да мислиш различно, Русија ја призна Украина како суверена држава комплет со Крим, плус гарант на Украина и беше а сепак ја нападна. Зло, дно и историска грешка на РФ

Kajgana Shop

На врв Bottom