Ne e toa nekoja tajna, uste na pocetokot na konfliktot, specijalnata operacija, vojna ili sto i da e si gi napisav moite stavovi. Si go cenam moeto mislenje povekje od na bilo koj pa makar bilo i pogresno, taka da okolu moite stavovu za Ukraina i nema nekoja promena.
Sega za sega se si e ok spored mene barem, mozese i pobrzo i podobro no sto e tuka e, i vaka ne e loso .
Bas me interesira posto vekje nacna deka 100% imame razlicni stavovi, okolu sto pokonkretno imame razlicni stavovi
Моите ставови се сменија лани на 22 февруари.
До пред инвазијата јас бев про-Путин како балансер на хегемонот - САД.
До тој датум, Путин беше добриот во приказната. Без разлика што ги има сите одлики на диктатор што е тема за себе, до пред инвазијата Путин беше надежта за правда во неправедниот свет владеен од дежурниот полицаец САД. Сирија беше добар потег на Путин. 2014 Донбас беше добар потег на Путин, паравојска беа сецесионисти, не РФ војска. Крим 2014 беше преминување линија, ама имајќи предвид дека сите црноморски бази се таму - разбирлив до некој степен.
За сметка на тој потег во 2014 национализмот па и нацизмот е во подем во Украина. Не знам на кого не му е логична таквата последица, ама Донбас требаше да биде пион во таа шаховска партија а не кралица. Донбас ја спречува Украина да биде дел од НАТО, и статус кво на Путин му одговараше до недоглед.
Ама има една квака тука.
Путин е диктатор кој се грижи за својот углед, скоро како секој диктатор, тој сакаше пред да се пензионира да си оди со славје. За да си оди со славје, ќе ја покори Украина, ќе ја подели, па ќе ја присвои до Дњепар, тн Новороссија. Тука и ја усра работата.
Еве ти цитат ден пред инвазијата од мене
кое злосторство го прават русиве што распоредуваат војници во сопствени граници не се свесни ни маринците во Окинава
Јасно е тука дека ја поддржувам матната игра против западот. До овој момент Путин го држеше западот за уши и ги поматуваше сметките на америте. Северен тек 2 само што беше пуштен во употреба и спремен да штанца паричиња. Идеална ситуација според мене. Ама, мораше да се прави Наполеон.
Со навлегувањето на официјална руска армија во суверена земја призната од РФ, автоматски русите стануваат бетер од америте. Русија е гарант на украинската безбедност а всушност најголема закана.
Сега сме во парадоксална ситуација каде нацистите и националистите се лицето на правдата. Изборот е змија да те апне или магаре да ти го бапне.
Путин мора да падне ако сакаме да гледаме повторно руска правда. Мора тој џелат да умре од својот нож за Русија да си го обели образот. Проблемот е што со падот на Путин може да дојде на власт Медведев шизофреникот или некој ко Пригожин.
Украинците со своите потези покажаа дека не се жалат за татковината и заслужуваат држава. Никој, абсолутно никој се нема борено за својата земја како украинците. Можеби евреите и финците спаѓаат во таа категорија, ама разликите се огромни.
Се надевам ти одговорив