Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    746

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.228
Поени од реакции
9.837
@Klinton украинците се најсреќни сега од било кога, гледаш на графикот погоре?
Има логика, тие што избегале по Европа сигурно не се разочарани...ова другото што остана изгинаа како пилци. Статистички ако земеш држи вода.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558

Дали имаме уште еден ,,гејм чејнџер" на повидок?
:vozbud:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.545
Поени од реакции
35.328

The dual-purpose improved conventional munitions (DPICMs) that the Biden administration on July 7 formally agreed to send to Kyiv as part of an $800 million military assistance package—the 42nd authorized since Russia’s February 2022 invasion—will come from a 3-million round stockpile idling since the U.S. Army began phasing them out in 2016.

The DPICMs are canisters fitted into 155m Howitzer artillery shells that can be timed to explode at set elevations above or on a target.

Transfer Violates Treaties, Violates US Law
The Biden administration has been pressured for more than a year by Ukrainian President Volodymyr Zelensky and bipartisan critics in Congress to provide cluster munitions, but until July 7, it maintained that international accords and U.S. law prevented such a transfer.

Because not all the bomblets, or submunitions, in every canister, always explodes, these munitions can leave a minefield of “duds” that can ignite years later. According to an August report by the Landmine and Cluster Munition Monitor, 97 percent of all cluster munition casualties are “after-action” civilians. In surveys where ages of victims were reported, 66 percent were children.

Under the Convention on Cluster Munitions, a 2008 international treaty signed by 123 nations in Oslo, Norway, cluster munitions such as DPICMs are banned.

Plus, the administration noted U.S. law prohibits transferring DPICMs if bomblet failure, or “dud,” rates top 1 percent. In order for it to send the aging stockpile to Ukraine, Mr. Biden is waiving that requirement and allowing a “dud” rate of up to 2.35 percent.

A Cluster Bomb Unit containing more than 600 cluster bombs, that was dropped by Israeli warplanes during the 34-day-long Hezbollah-Israeli war, sits in a field in the southern village of Ouazaiyeh, Lebanon, on Nov. 9, 2006. (AP Photo/Mohammed Zaatari)
A cluster bomb unit containing more than 600 cluster bombs that was dropped by Israeli warplanes during the 34-day-long Hezbollah-Israeli war sits in a field in the southern village of Ouazaiyeh, Lebanon, on Nov. 9, 2006. (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.325
Поени од реакции
6.004
Многу убаво ти реков дека не земам за пример конкретна ситуација (кога би имал сестра, ниту го користам тоа да те навредам), туку за да ти го доловам моментот на кој се правиш при очи слеп.
Нормално е на секој што ќе дојди дома и ќе гибни некој од фамилијата да му ја здробам главата, како што не постои човек на планетава земја што не би го направил истото. Лош ти е примерот, зошто никој не му отиде дома на Русите. Украина не им е дом на Русите. Русите им отидоа дома на Украинците.
Значи тоа е едното на кое не ми одговори, второто на кое не ми одговори беше дали САД ти е океј ова што го прави во МКД изминати 30 години наназад и дали „исто е ама не е исто“ муабет и за тоа ќе примениме?
Фала Богу дека не е океј она што САД го прават во моментов во Македонија, на секој нормален човек не би му било ок (нормално освен нашето признавање за независна држава, и признавањето под уставно име). Ама дали тоа треба да значи дека треба да се согласам со тоа што Русија ја окупираше Украина?
Исто, нешто на што не одговори ниту ти ниту другар ти (*за разлика од тебе не ти реков НИКАДЕ дека си за САД, а ти слепо секој што не е за Русија во странава го поддржуваш, а што не е за САД му подметнуваш дека САД му смета) ако Украинците ја рокнат една од централите во Запоржје, дома на пошироката фамилија која ќе биде зафатена од радијација што ќе им кажеш?
Дечки, тоа беше, изгинавме од клетите Руси, така?
А ако ја рокнат Русите наместо Украинците? Двете страни се обвинуваат дека спремаат такво сценарио. И Украинците ги обвинуваат Русите, и Русите ги обвинуваат Украинците. Еве што ако Русите и вистина тие ја рокнат а не Украинците?
Јас 10 пати ти одговори, еве пак за да сме на чисто:
1. Украина си стави автогол кога од неутрална стана вазал на НАТО па еве сега има војна на нејзина територија.
2. Украина за мене е наивецот во приказната, а не Русија.
3. ДА, Русија граничи со Украина и тоа е нејзин двор, како што нас ни е двор секоја држава со која граничиме.
4. ДА, САД се зло и во случајот бидејќи 200 години уназад прават војни по светот и подбуцнуваат банана држави како нашата и Украина да бидат нешто што е по нивни терк.
5. Во оваа војна очигледно е дека Украина, преку НАТО, доживува колапс и борењето до последен Украинец им носи депопулација, а нас ќе ни донесе радиоактивно зрачење.
1. Се сложувам, точно е. Реално гледано на Украина најмногу им одговараше да бидат неутрални. Но сепак, мора да се сложиш, секоја суверена држава има право самата да си го трасира патот на меѓународната политика. Од една страна велиш Америте се мешаат во Македонија и тука не чини, а од друга страна критикуваш држава која решила сама каде да оди, и не ја послушала Русија. Дали била излажана, изманипулирана? Секој си толкува посебно..Ете тие сметаат дека од Русија му е збоктисано, па мењаваат страна.

2. И Украина е наивец, да. Нивни народ гини, но и Русија. Не смееше да си дозволи ваква операција на Европско тло, прва од ваков обем по 1945 год. Она што го бара по воен пат, јас мислам дека со малку повеќе работа на разузнавањето и контраразузнавањето ќе го добиеше и по мирен пат Русија од Украина.

3. Двор е нешто што е во ТВОЈА СОПСТВЕНОСТ. Ти можеш да си кажуваш што ќе ти се дешава во дворот, но надвор од дворот тоа е веќе друга приказна.

4. Да, точно. Тие си го гледаат нивниот интерес. И Русија,Кина,Германија,Шпанија,Мароко да беа на нивното место, истото ќе го правеа. Како што своевремено го правеше Рим, Цариград, Отоманите, Царска Русија итн.. Така било милениуми наназад, така е и сега. По 30-40-100 години можеби Кина ќе биде на местото на Америка, ќе го прави истото што го прави Америка. Порано имаше модерно ропство, денеска империите одат со посебни и пософистицирани методи, ти ставаат квислиншка власт и те раководат, не мора да те освојуваат со војска.

5. Живи били па видели. Јас мислам дека за радиоактивното зрачење сеуште владее свест и кај Русите и кај Украинците, и мислам дека нема да се случи.

.....а ти слепо секој што не е за Русија во странава го поддржуваш....
Грешка си..Јас дури на тие што ги спомна антон и остала комуњарска компанија им имам реплицирано дека со нивните писанија тука ќе ме направат најголем фан на Путин :)

Еве како се решаваат тие проблеми:
Нека му пали свеќа на Путин, инаку ќе го даваше интервјуво од по затвори. Е сега, чичо Путин си направи и буквално не вазал, туку подопашник држава од Белорусија, ама таа беше цената чичо брк да остани на власт.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.159
Старлинк се големи броеви мали сателити во ниска орбита, во сопственост на Елон Маск.
Има зошто Америте ги користат нив. Не само технички причини туку и политички. Утре ако се деси ескалација ќе имаат можност за ретерирање и одбегнување на понатамошна ескалација. Но не и ако почнат да се рушат владините геостационарни сателити, нешто за што не само РФ има технологија туку и Кина во последнава деценија има голем напредок. Не знам за САД, ама веројатно имаат некој џокер во ракавите.
Абе јасни се причините зошто нема да соборуваат сателити. Ги пиша. Знам дека нема да го направат тоа. ;)
Прашањето ми беше зошто да стрелаат на Старлинк, кога многу други фирми и земји им даваат оружја и опрема на Украинците што го користат многу поефикасно за убивање Руси.

Еве на пример, знаат дека Американско разузнавање составено од сателити и/или дронови им дава координати на наведувани ракети (Химарс) кои гаѓаат Руски позиции. Причината за соборување на овие дронови или сателити е многу поголема отколку таа за Старлинк.
Има една едноставна причина зошто не ги соборуваат. :)

Кина, Индија, САД и Русија поседуваат анти-сателитски оружја, меѓутоа тие се ограничени.
СпејсИкс е оператор на најголемата мрежа на сателити, стотина пати поголема од било која друга. Сите четири немаат доволно проектили да соборат илјадници сателити. Нема ни да имаат од проста причина - скапо е. :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.545
Поени од реакции
35.328
Аман! :D

Дали бе РФ ги уништуваат американските тенкови и транспортери, и куп друга американска опрема на фронтот? Англиските тенкови?
Да? Епа зошто да не поздрават и понекој нискоорбитен сателит на Елон Маск директно над фронтот, ако некогаш учинокот на комуникациите преку Старлинк почне да прави разлика?

Тоа што Маск има премногу сателити за да може сите да се срушат е интересна теза. Не би сакал да откриеме дали е точна. Чинам самиот Елон Маск не беше баш одушевен од идејата, баш би се изненадил ако испадне желен да ги жртвува сите свои сателити, или барем голем дел од нив
Автоматски споено мислење:

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Screenshot_20230708-162034_Telegram.jpg

линк

Пазете не е ова проруски или руски медиум, западен е. И мало дете знае дека времето работи за Русија, но оди објасни му на @Vartolu и останатите ,,експерти". :icon_lol:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.159
Најблиску од нормална дискуија со западен навивач е скоро невозможно да се дојде. Има ретки исклучоци од кои би го спомнал @Human aма гледаш и со него како често се запнува на некои проформа детали.
Тука лежи проблемот. Повеќето тука имаат налепници и веднаш ги доделуваат на оној со кој "пробуваат" да дискутираат. Не се ни дочитува другата страна, имјаќи предвид дека доста тука имаат добри аргументи и реални согледувања. Како оние на @The xx и @Klinton на пример.

Дали бе РФ ги уништуваат американските тенкови и транспортери, и куп друга американска опрема на фронтот? Англиските тенкови?
Да? Епа зошто да не поздрават и понекој нискоорбитен сателит на Елон Маск директно над фронтот, ако некогаш учинокот на комуникациите преку Старлинк почне да прави разлика?
Нека ги уништуваат терминалите. Тие се на територија на Украина, ако е тоа условот (сателитите не се).
Ете на видеото го уништија.
Ако го прошируваат полето на дејствување, прво нешто што треба да гаѓаат е Аваксите и риперите што летаат околу Украина. Од нив директно гинат Руски војници.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.444
Поени од реакции
28.749
Нема ништо магично во тоа... :LOL:

Инаку што се тиче ботовите, проблемот е во нивното финансирање, преку невладините кои ги финансираат западните.
Мислам, во ред е секој да мисли што сака но не и да одработува за непријателот заради пари.

Еве како се решаваат тие проблеми:

Автоматски споено мислење:

Во меѓувреме во Украина сите се „среќни“. Така кажаа Америте. :unsure:

@Klinton украинците се најсреќни сега од било кога, гледаш на графикот погоре?
Па како да не се среќни ?!
Направија офанзива , освоија 3 ниви , 1 фарма и 4 трафики од левата страна на Дњепар и тоа е огромен успех.
Е сега што жртвуваа за ова тоа е друг муабет.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.647
Поени од реакции
11.726
Абе јасни се причините зошто нема да соборуваат сателити. Ги пиша. Знам дека нема да го направат тоа. ;)
Прашањето ми беше зошто да стрелаат на Старлинк, кога многу други фирми и земји им даваат оружја и опрема на Украинците што го користат многу поефикасно за убивање Руси.

Еве на пример, знаат дека Американско разузнавање составено од сателити и/или дронови им дава координати на наведувани ракети (Химарс) кои гаѓаат Руски позиции. Причината за соборување на овие дронови или сателити е многу поголема отколку таа за Старлинк.
Има една едноставна причина зошто не ги соборуваат. :)

Кина, Индија, САД и Русија поседуваат анти-сателитски оружја, меѓутоа тие се ограничени.
СпејсИкс е оператор на најголемата мрежа на сателити, стотина пати поголема од било која друга. Сите четири немаат доволно проектили да соборат илјадници сателити. Нема ни да имаат од проста причина - скапо е. :)
Стралинкот во моментов е како оружје односно логистика и е легитимна цел како што е секој тенк и било кое останато оружје на фронтот
Не знам што е толку нејасно

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.159
Стралинкот во моментов е како оружје односно логистика и е легитимна цел како што е секој тенк и било кое останато оружје на фронтот
Не знам што е толку нејасно
Ок ако е така. Зошто не го гаѓаат ако е легитимна цел?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.191
Поени од реакции
11.994
На голем дел од прашањата одговори со контрапрашање (навика) ама ќе ти одговорам и ќе ти поставам нови.

Нормално е на секој што ќе дојди дома и ќе гибни некој од фамилијата да му ја здробам главата, како што не постои човек на планетава земја што не би го направил истото. Лош ти е примерот, зошто никој не му отиде дома на Русите. Украина не им е дом на Русите. Русите им отидоа дома на Украинците.
Во Југославија, голем дел од народите живееа добро до војната. Имаше мешани бракови, луѓето беа насекаде распространети. Милошевич, мислејќи дека Србија има суверено право на голем дел од територијата влезе во војна, кој страдаше? Населението. Мешаните бракови, мешаните фамилии - без разлика на територијата.

Во Украина имаш ти места со чисто Руско население, население кое живееше океј и кое живееше во независна држава. Потоа дојде шарената револуција во 2014, Мајден, преврат и на крај истите тие дојдоа да бидат 8 години тероризирани од Азов и слични ЧИСТО нацистички групации.

1. Кажи ми, дали е тоа во ред што му се случуваше на Украинското и Руското население кое живееше во Украина во периодот 2014 - 2021?

2. Русија нападна суверена држава, точно, после превратот од Шарена куртонијада.
Еве директно прашање и за тој дел. Се согласувам дека Русија влезе на туѓа територија (факт, нели? наративот ЗОШТО ќе го оставиме пошто 1000 зошто, 1000 затоа таму нема да се согласиме сигурно ако разглабаме зошто), прашањето е:
ДАЛИ после нашата шарена куртонијада во 2016 и превземањето на власта на тој начин од страна на Заев, ДУИ и Калето ПО НЕКОЈА СЛУЧАЈНОСТ им прднеше на Србите да влезат во Скопје, да го исчистат шлајмот од шаренокуртоноиди (пошто сами очигледно не не биваше да си го исчистиме т.е. Груевски се пазари пошто газот му беше валкан од криминали и ПЛУС немаше големи играчи зад себе па да продолжи нешто налик на Ердоган, гарант ќе јадеше метак во чело) ДАЛИ тоа ќе беше океј или подобро е ова што сега ни се случува во СОПСТВЕНА држава да ќутиме и да клепаме под албанска чизма, грците да ни сменат име и устав и на бугарите да им се напучиме па да ни прават реденка?
Косоварите веќе ни направија кога ги примивме 400.000 и им дадовме храна, засолниште, а потоа и лични карти и пасоши со текот на годините.

Фала Богу дека не е океј она што САД го прават во моментов во Македонија, на секој нормален човек не би му било ок (нормално освен нашето признавање за независна држава, и признавањето под уставно име). Ама дали тоа треба да значи дека треба да се согласам со тоа што Русија ја окупираше Украина?
МИЛО ми е што сметаш дека не е во ред САД на кој начин не трти 30 години и се согласувам дека Русија има нешто што прави во Украина што не е во ред (ПОТОЧНО, мене не ми се свиѓа секоја војна, без разлика на причините).
Еве го следното прашање, ДАЛИ за тебе е во ред тоа што го прави другата страна? Украинската?
ОЧИГЛЕДНО е дека имало исчекор од руска страна кон потпишување на некој договор и отстапки од русите, најверојатно и онаа лејката украинска се согласила НО експресно Бајден се нацрта во Киев и пу пу не важи ништо од договорот.
Тоа за тебе е во ред?
ДАЛИ е во ред НАТО или било кој да се бори во име на Украина до последен Украинец? Ваљда не си до толку наивен да мислиш дека сега Зеленски делува самостојно и не е под никакво влијание за војнава директно од САД и од „пријателите“ од ЕУ.
ДАЛИ тие пријатели не треба да го советуваат да седни на зелена маса наместо да го вооружуваат и да го туркаат во депопулација?

А ако ја рокнат Русите наместо Украинците? Двете страни се обвинуваат дека спремаат такво сценарио. И Украинците ги обвинуваат Русите, и Русите ги обвинуваат Украинците. Еве што ако Русите и вистина тие ја рокнат а не Украинците?
1. Се сложувам, точно е. Реално гледано на Украина најмногу им одговараше да бидат неутрални. Но сепак, мора да се сложиш, секоја суверена држава има право самата да си го трасира патот на меѓународната политика. Од една страна велиш Америте се мешаат во Македонија и тука не чини, а од друга страна критикуваш држава која решила сама каде да оди, и не ја послушала Русија. Дали била излажана, изманипулирана? Секој си толкува посебно..Ете тие сметаат дека од Русија му е збоктисано, па мењаваат страна.
Мислам дека и сам не веруваш дека Украина самостојно се одлучи да смени правец. НЕЛИ имаше шарена револуција? Мислиш дека шарената револуција нема западно масло? Кој прави шарени револуции по светот?
Јас толкувам дека биле изманипулирани и биле исто толку кусогледи колку што сме биле ние во 2016, затоа банана држави како нив и како нас го плаќаат цехот на кусогледоста.

2. И Украина е наивец, да. Нивни народ гини, но и Русија. Не смееше да си дозволи ваква операција на Европско тло, прва од ваков обем по 1945 год. Она што го бара по воен пат, јас мислам дека со малку повеќе работа на разузнавањето и контраразузнавањето ќе го добиеше и по мирен пат Русија од Украина.
Војни во 21 век не оправдувам и јас, не ја оправдувам ни оваа. Се поставува прашањето: Колку војни започнала Русија, а колку НАТО и земји подбуцнати од УСА? Во колку држави САД носеше демократија?
Океј, ти мислиш дека ќе го добиеше по мирен пат, јас искрено се сомневам но секогаш оставам простор за договори и преговори.
Еве имаа Мински договор од 2015, зошто не го почитува западот туку ја втурнува Украина во вакви глупости со директна поддршка на групи како Азов? Зошто договорот кој го посочува Путин не е испочитуван?

3. Двор е нешто што е во ТВОЈА СОПСТВЕНОСТ. Ти можеш да си кажуваш што ќе ти се дешава во дворот, но надвор од дворот тоа е веќе друга приказна.
Како не е двор? Живеат ли македонци во соседна Грција? Живеат ли срби во Куманово? Живеат ли Македонци во Голо брдо, во Мала Преспа?
Тоа што во Егејска Македонија не касапеа со касетни бомби Британците, а што на терен со бајонети не касапеа Французите и Грците ВО НАШ ДВОР е океј? Дали МКД ако беше воено способна требаше да ги прегази или да си ќути?
Она што Азов го прави после 2014 извини ама е класичен терор и нацизам пар екселанс. ТОА за мене е доволна причина да влези Путин со СЕ што му е на располагање и да коси. Но тоа е само мое скромно мислење, сепак тој ете е потрпелив од некој како мене, затоа и е Претседател на држава, а не некој со јузер на кајгана.
Уште едно прашање:
Доколку утре на некој во Тексас му прдни да се отцепува или на Алјаска му прдни дека сака ПОВТОРНО да е Руска или на КАНАДА и прдни преку власт иснталирана со Шарена куртонијада да се припои кон КИНА или РУСИЈА, дали тогаш УСА има право да влези и да ги направи пепел?
Пред да ми одговориш не, тоа е суверена држава и нивно право како ќе одлучат, два пати размисли колку одлуката е самостално донесена и два пати размисли кој е кој во приказната. САД и Русија се светски велесили, не можеш да им одиш дома и да им ставиш нозе на маса. Тоа функционира во банана држави каде се спроведуваат Шарени куртонијади.

4. Да, точно. Тие си го гледаат нивниот интерес. И Русија,Кина,Германија,Шпанија,Мароко да беа на нивното место, истото ќе го правеа. Како што своевремено го правеше Рим, Цариград, Отоманите, Царска Русија итн.. Така било милениуми наназад, така е и сега. По 30-40-100 години можеби Кина ќе биде на местото на Америка, ќе го прави истото што го прави Америка. Порано имаше модерно ропство, денеска империите одат со посебни и пософистицирани методи, ти ставаат квислиншка власт и те раководат, не мора да те освојуваат со војска.
Значи, според тебе, во ред е да се случуваат преврати преку Шарени револуции пошто тоа е „пософистициран метод“ ама не е во ред да му влезиш клизачи со Калашњиков и со по некој Сухој?
За мене не е во ред таков начин на менување на власт.

5. Живи били па видели. Јас мислам дека за радиоактивното зрачење сеуште владее свест и кај Русите и кај Украинците, и мислам дека нема да се случи.
Можеш да мислиш и да се надеваш, но за бадијала не даваат такви изјави Украинците. Видовме со каква леснотија срушија брана, видовме со каква леснотија голтаат што им се сервира и на крај свеста која владее и кај руси и кај украинци е небитна кога има говеда летнати со паметот кои го рушат Северен ток и на кои најмалку битно им е дали Запорожје ќе засветка бидејќи истото не е на Флорида.

Грешка си..Јас дури на тие што ги спомна антон и остала комуњарска компанија им имам реплицирано дека со нивните писанија тука ќе ме направат најголем фан на Путин :)
Мило ќе ми е на некоја таква амеба да му згазниш на жуљ бидејќи луѓе што јадат пари од НВО се најголемите паразити на едно општество.
Подолен слој не постои.

Се надевам нема на прашањата да ми одговориш со прашања. Туку со одговори, а ако имаш нешто да прашаш за мој став понатаму, бујрум.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom