Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    745

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.418
Поени од реакции
28.656
Автоматски споено мислење:

Навистина, ова подвлеченото и не треба да си гениј за да го разбереш.
Не знам дали застануваат и секунда да размислат за енормноста од последиците од потези кои така безгрижно ги поддржуваат. Најлошо е што ова го прави цела голема и гласна група луѓе.

Не си многу активен во дискусијава ама секако ги согледуваш работите.

Немој сега вакви карактерни конфликти да му правиш. :)
Изгледа ваков комунист е.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.322
Поени од реакции
5.995
Аха, значи ОКЕЈ е да се гине до последен Украинец оти на некој таму му одговара така, НО тој некој не е виновен туку виновни се САМО и САМО клетите Руси.
Фала.
Обично за танго треба двајца ама убаво вака што ми ги објасни некои работи.
Исто како и Клинтон, ќе креираме наратив во една прилика како што ни одговара, а во друга иста прилика ќе креираме нешто 180 степени поинакво.

Украина се обиде да направи што направи, влезе во глупости 2014, еве стинга до депопулација. Нема армија, нема репродуктивно населени.
Сега кога нема повеќе војска ќе „позајмува“ од Полска. Следно Полска кога ќе ја снема од мапата може ќе се премине на тие твоите „постари“ членки околу Балтикот.

Знаеш само што е проблем во ова што го поддржаваш? Тоа што јас и ти ќе се пржиме во Европа од радијација, а таму некој на Флорида ќе се сунча цел ден.
Coveku ne znam so ti e teshko da sfatis deka ako chovek e protiv okupacijata na Rusija vo Ukraina, deka avtomatski e prozapadno orientiran..

Eve na mesto Ukraina stavi gi Mexico, a namesto Rusija stavi gi SAD..Pak ke bev protiv okupacija na SAD vrz Mexico, bidejki Mexico ima pravo da si utvrdi sopstvena megjunarodna politika..Ne znam so e tuka golema filozofija pa sakate onaka brutalno da nametnete deka Rusija za se e vo pravo..Ok sfativme deka ste prorusi ok to si e vashe, ama ne znaci deka site imaat fateno strana...

So tie filmoj za snemuvanje na reproduktivno naselenie vo Ukraina ti se molam vekje smesno e da citam..

Во моментот кога ќе напредуваш (ако напредуваш) до аналитичко и објективно размислување, тогаш извесно ќе стигнеш и до вистинските причини и последици од настаните во светот во кој живееме. До тогаш ќе се замараш (и ќе замараш) со изговори и јавно кажани поводи. Како на пример дека изговор било соседство со членки на НАТО, итн.
И тука е проблемот што ти твоето субјективно мислење го претставуваш како објективно, и апсолутна вистина. И затоа од самиот старт влегуваш во офсајд.

Второ, членот што го цитирав вели дека една од причините за конфликтот е тоа што Украина е соседна држава на Русија а Русија не смеј да си дозволи да биде Нато на граница. Му пишуваш дека убаво размислува него, а тука мене за истото ми пишуваш дека се замарам со изговори и јавно кажани поводи...

Трето, јас не го негирам тоа дека Нато т.е САД ги провоцираа Русите, ама па кој им е крив и на тие што потпаднаа под провокации..

Ако јас имам потррчко и тој под моја команда те провоцира, ти оддолеваш одрефен период, и едно време ја ваѓаш камата и го колиш, а мене тоа ми е целта, јас ќе бидам убиец или ти??

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.529
Поени од реакции
35.285
Без навреда, ама многу безвезе аналогии правиш. Не илустрираш поента, илустрираш неразбирање... Еве ти една аналогно лоша аналогија на твојата лоша аналогија: Ако некој слуга на мојот непријател се обиде да ме заколе со кама, јас ќе му вратам со се со што располагам... Пошто риалити чек: Пред да философирам за тоа дали ќе бидам убиец, прво треба да останам жив за да можам да философирам. Пред да расчистам со самиот непријател морам прво да се одбранам од првичната и непосредната закана. Ако слугата ме заколе со кама, џабе ми е филозофирање.

Погрешно е што воопшто ти одговарам со аналогии, ќе ги извртиш со некоја трета наратива наместо да се фокусираш на пораката. Баш како што кажа @Генерал.
Толку се замараш со „победување“ во некој замислен натпревар во зборување, што не ни слушаш што ти кажуваат. Неколку пати сум ти го забележил ова, време да напреднеш малку понатаму.

Iron Dome е систем дизајниран за пресретнување на гранати и ракети со краток дострел. Такво нешто не им е од корист на Украина, единствено на фронт.
Хаха, па нели ти реков да им го кажеш ова на Украинците за џабе да не ги мољакаат Израелците за Iron Dome. Пошто не знам веќе колку пати ги молат, ваљда не знаат дека Iron Dome не им врши работа... А пошто Арестович е отпуштен, кознае можеи Зеки бара нов советик. Некој умен дечко, западњак и атлантист! :)

Со вториот пасус се побиваш себеси во постот каде што викаш дека Русија ќе соборува сателити.
Не. Прочитај подобро.
Не реков што ќе прави РФ. Реков дека ако некогаш дојдат до таа одлука да соборуваат Старлинк сателити - апсолутно имаат касус бели за тоа.

Старлинк се користи исклучиво за комуникација.

Украина користи комуникација за наведување на дроновите кон непријателски позиции.
Во суштина, Химарс системот користи GPS сателити за да ги наведува ракетите. Овие двете во употребна смисла се исти.
Не.
ГПС во најширока употребна смисла е пасивен сервис со еднонасочна комуникација. Сервисот е способен за двонасочен сообраќај, но 99.9% од употребните ситуации се: Сателитот ти праќа инфо, твојот уред со приемник ги прима информациите и ги интерпретира. ГПС имаш и на часовници, мобилни, итн.
ГПС не мора имаш активна претплата со пружателот на услуги, и да го платиш, итн. Ти може да направиш и дрон/наведувачка ракета со експлозивна глава, и пружателот на услуги (ГПС) нема да биде свесен за што ќе го користиш сервисот.

Другиот пример: Старлинк е двонасочна комуникација со сателит од пружителот на услуги, плаќаш и го користиш. Пружателот на услуги знае дека го користиш на фронт, а не може да не знае затоа што го гледаат сообраќајот и локацијата. Пружателот на услуги е свесен и активно зема учество во војната со пружање на услуга која знае дека директно се користи за водење војна со РФ.

Следствено тогаш пружателот на услуги е легитимна воена цел за РФ... Дефакто и дејуре.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.188
Поени од реакции
11.988
Не си многу активен во дискусијава ама секако ги согледуваш работите.
Навистина, ова подвлеченото и не треба да си гениј за да го разбереш.
Двојни аршини се во прашање, им пречи (барем на Кико, Клинтонот уште не се изјаснил и не сме на чисто) што албанците ја преебаа Македонија под покровителство на САД, ама не им пречи тој истиот САД со европските вазали што ја турка ситуацијата кон нуклеарен епилог по секоја цена.
АКО рокне некоја (макар и 1 од Запорожје) нивните и нашите фамилии ќе бидат озрачени од радијација, а не рандом Брајан на Флорида.

Coveku ne znam so ti e teshko da sfatis deka ako chovek e protiv okupacijata na Rusija vo Ukraina, deka avtomatski e prozapadno orientiran..
Мене ништо не ми е тешко, ти се чудам тебе на паметот со која леснотија ги оправдуваш подбуцнувањата за војна кога во таа војна нечија мајка останала без синовите, нечии татковци никогаш нема да се вратат и на крај ќе заигра мечката и кај комшијата, а ЧИК погоди кој живее во ЕУ.
Мислам дека при нуклеарки џабе ќе ти биде овде отворената поддршка на САД, пошто и на мојата и на твојата фамилија ќе му јадеме пченица.

Бајден ќе го сунча газот на Флорида, ти бери му го гајлето тука и бори се до последниот Украинец.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Таа зима наврна толку многу снег што децата се качуваа по снегот и ми ја обраа кајсијата.
Бандераштвото е таму од пред 90 години, што ти е поентата?
Поентата е што Бандерашите биле тренирани бајаги пред 2014 година. Тајфата северџанска таму, како и кај нас цветаше. Додека кај тие земји со Руско влијание, немаа баш нешто просперитет. Така да да речеш дека Украина некогаш била под Руско влијание после 1994 е нон сенс. Буквално надвор од Рускоговорното население, Русија нема никакво влијание во Украина, ама тоа е заради фактот што имаат повеќе од 10 милиони население.

Бандерашите се тренирани во странски кампови, слично како што се тренирани и оригиналните Бандераши од пред 90 години. Ако веќе збориме за странски влијанија.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
И Џорџ Буш викаше дека има оружје за масовно уништување во Ирак. Тоа се басни за мали дечиња. Да се денацифицирала Украина бе...Па мислам (или барем мислев) дека се поспособни да извадат од ракав друг тригер за да ја окупираат Украина. Значи тоа Спешл милитари оперејшн, е фарбање преку очи и мислам дека и самите челници на Русија кога го изговараат во себе се паѓаат смеење мислејќи дека сите им веруваме во тоа. ЧИСТА ОКУПАЦИЈА!!!

Нато и компанија му инсталираа мочуриште во дворот на Русите, и ги навлекоа да влезат во мочуриштето да бркаат крокодили...Овие ни пет ни шест се залетување маегери мислеа дека за 1 месец ќе го исчистат мочуриштето, кога тоа испадна жива кал од која и да ја исчистиш, пак излегуваш извалкан до гуша, кал која никогаш во животот нема да можеш да ја исчистиш од себе....
Нема збор ,така си е, 8Д шах од страна на страшните трансџендер лгбтку+/?@#&+*:!" нато нацисички генерали.

Што да праат сиромашките русинчиња, ко пички уништуваат се нацистичко што мрда и вози и лета, а нацистите храбро пола миљон свој народ закопаа и изгореа све техника западно што им дадоа.

Глупи руси, наместо за еден саат да ја заземеа Европа, за пола саат УК и до 12 пладне САД да ја окупираа како што планираа, они заглавија на автобуски постројки ха ха ха хе хе хе глупи неспособни руси.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.455
Поени од реакции
5.146
Не.
ГПС во најширока употребна смисла е пасивен сервис со еднонасочна комуникација. Сервисот е способен за двонасочен сообраќај, но 99.9% од употребните ситуации се: Сателитот ти праќа инфо, твојот уред со приемник ги прима информациите и ги интерпретира. ГПС имаш и на часовници, мобилни, итн.
ГПС не мора имаш активна претплата со пружателот на услуги, и да го платиш, итн. Ти може да направиш и дрон/наведувачка ракета со експлозивна глава, и пружателот на услуги (ГПС) нема да биде свесен за што ќе го користиш сервисот.

Другиот пример: Старлинк е двонасочна комуникација со сателит од пружителот на услуги, плаќаш и го користиш. Пружателот на услуги знае дека го користиш на фронт, а не може да не знае затоа што го гледаат сообраќајот и локацијата. Пружателот на услуги е свесен и активно зема учество во војната со пружање на услуга која знае дека директно се користи за водење војна со РФ.

Следствено тогаш пружателот на услуги е легитимна воена цел за РФ... Дефакто и дејуре.
ГПС е систем со овластувања и ограничувања. Слично како што го опиша Старлинкот, што патем е точно, истото важи и за ГПС, со таа разлика што прецизноста ќе биде афектирана со ограничувањата.
Значи истата логика, само со владини сателити.

Настрана фактот што стотици фирми активно ги помагаат Украинците преку различни начини.
Многу од нив со оружје.
Сите тие пратки можат да бидат спречени директно од производителите или страната што ги препродава.
Дали тоа значи дека нивните поседи се легитимна мета на Русите според твојава логика?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.322
Поени од реакции
5.995
Мене ништо не ми е тешко, ти се чудам тебе на паметот со која леснотија ги оправдуваш подбуцнувањата за војна кога во таа војна нечија мајка останала без синовите, нечии татковци никогаш нема да се вратат и на крај ќе заигра мечката и кај комшијата, а ЧИК погоди кој живее во ЕУ.
Мислам дека при нуклеарки џабе ќе ти биде овде отворената поддршка на САД, пошто и на мојата и на твојата фамилија ќе му јадеме пченица.

Бајден ќе го сунча газот на Флорида, ти бери му го гајлето тука и бори се до последниот Украинец.
Ne znam dali namerno ili nenamerno go pravis toa, ama ajde najdi mi post kade jas go OPRAVDUVAM podbucnuvanjeto ke go izbrisham profilot, a ako ne ti izbrishi go.. Moze??? Jas samo posocuvam fakt deka Rusija padna na provokaciite, i namesto da bide pravata strana tie stanaa lika i prilika na ona protiv koe se borat - na Zapadot....Okupatori na tugji zemji...Kolku da vi se dopagja toa ili ne ...

@Vanlok , jas tebe ti imam receno. Premnogu debelo imate fateno strana, barajki raska vo okoto na drugiot ne ja gledas gredata vo svoeto. Ubavo e covek da ima ego, ama ako ne uspeva da go kontrolira, toa moze i da go izede...

Нема збор ,така си е, 8Д шах од страна на страшните трансџендер лгбтку+/?@#&+*:!" нато нацисички генерали.

Што да праат сиромашките русинчиња, ко пички уништуваат се нацистичко што мрда и вози и лета, а нацистите храбро пола миљон свој народ закопаа и изгореа све техника западно што им дадоа.

Глупи руси, наместо за еден саат да ја заземеа Европа, за пола саат УК и до 12 пладне САД да ја окупираа како што планираа, они заглавија на автобуски постројки ха ха ха хе хе хе глупи неспособни руси.
Ova beshe nesho sarkazam vo obid, ili???

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.418
Поени од реакции
28.656

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.547
Овие колку што знам се забранети од ОН да се користат во војна исто како што се забранети пламенофрлачи.
САД свесно и јавно ќе кршат меѓународно право (не дека до сега не скршиле) ?
Дур и партнерите мрчат нивни за потегов. Али кој ги ебе поданиците бре.

Kajgana Shop

На врв Bottom