Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    724

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.827
Поени од реакции
4.532
Значи Бандераштвото се појави еден зимски студен ден во 2014. Оддеднаш во Украина под тешко Руско влијание, помочу трикова и црне маџије, се појавија пронацистички движења онака истренирани паднаа од небо. И преку ноќ низ небото се рашири анти-руски сентимент, наверојатно епидемија дојдена од Полска преку северните ветрови. BTW, дедо мраз таа година дојде порано, ми текнува како на сон.
Таа зима наврна толку многу снег што децата се качуваа по снегот и ми ја обраа кајсијата.
Бандераштвото е таму од пред 90 години, што ти е поентата?
Ако си е башка зло тогаш не знам како тоа им замеруваш на „проруските навивачи“ на темата, а истовремено си навивач од спротивниот табор.
Двојни аршини се во прашање.
Јас не навивам, вие тврдите дека навивам, можеби во вашите очи така изгледа. Ама тоа е БЦ наратив, ако не сте со нас сте против нас.

Јас сум отворен да разговараме за САД зулуми и НАТО зулуми во секое време. Нема јас да ги бранам. Дај да изнесеме факти на маса и да развиеме дискусија, не да навиваме.

Јас не го кријам фактот дека НАТО ја присили РФ на инвазија, тоа е факт, го криел јас или не. Јас ја критикувам РФ што наседна на финтите на НАТО па изврши инвазија.

На РФ не и е од интерес директно да учествува во војна на сопствена граница, да прави непланирани мобилизации, да исцрпува воени резерви а за возврат да добива рушевини како Бахмут, што сега треба да ги брани.
Од друга страна на НАТО секогаш му одговара да си води прокси војна со РФ. Си тестираат оружје, си штанцаат паричиња, гинат православни и чечени. Убаини е тоа за НАТО, двете најголеми армии во Европа се тепаат до трт.

РФ наседна на сето ова, затоа ја критикувам. Од стожер на безбедносен баланс, контратежа на злото, стана агресор и пејпер тајгер. Нема назад

Аналогијата е твоја. Не може да е грешна бидејќи сега го менуваш правецот на дискусија и зборуваш за наратив (кој во секоја војна е различен и даден како причина за истата), но наративот се менува бидејќи историјата ја пишуваат победниците. Еве денес во учебниците во Северната вукојебина не се изучува дека тоа биле терористи што не нападнаа.
Остави го наративот, фактите се битни.
Не е во ред да ми пикаш зборови во уста. Си кажав како ја гледам јас ситуацијата. Грешел или не, тоа е мојата перспектива и мислење. Во име на дискусијата докажи го спротивното

Не знам и јас другар ти дали е милионер па никој не го дира или е од некој побогат слој.
ИАКО, секојдневно гледаш клипови по нет како по комбиња се прибирани за присилна мобилизација, како и читаш вести дека нема гробни места веќе па се копаат нови.

Ти имаш другар, јас имам контакти со преку 20 лица очи во очи и на лична основа, сите избегале од војната, сите беа жени... дали 5% (тоа се побогатите што си дојдоа со џипови, со злато на себе, со брендирана облека) се тука комплет преселени, на останатите мажите и фамилијата (родители и слично) им се во Украина - тука се само жените и СИТЕ без исклучок во рок од година дена имаат нови врски, бракови, подуени стомаци од Германци, Романци, Турци и слични, небитно, како се снашле така.

Така да, нема да земам дека твоето со пријателот е лажно претставување бидејќи не сме деца да си кажуваме бајќи ама и ова ти е од прва рака контакти и ти го кажувам како факт.

Депопулација и демографска катастрофа му донесе НАТО со борењето до последниот Украинец, од тоа нема назад.
Една приказна не ја прави другата невистинита. Тоа се човечки судбини.
Другар ми вика дека има забрана за излез од државата и дека немаат одмори, укинати им се. Добил регрутациски картон, го прегледале, го обучиле еден месец, има служено претходно, и му кажале дека на повик мора да биде достапен и спремен за 24 саати. На три месеци оди на стрелиште по еден ден и ноќ, гаѓа денски и ноќно и пак си оди дома.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Значи Бандераштвото се појави еден зимски студен ден во 2014. Оддеднаш во Украина под тешко Руско влијание, помочу трикова и црне маџије, се појавија пронацистички движења онака истренирани паднаа од небо. И преку ноќ низ небото се рашири анти-руски сентимент, наверојатно епидемија дојдена од Полска преку северните ветрови. BTW, дедо мраз таа година дојде порано, ми текнува како на сон.
Не многу пред 2014-та ама не наеднаш. Години претходно олигарси како Коломојски финансирале навивачки клубови и кај нив поттикнувале моменти наци симболика и идеологија. Ваквите работи си бараат малку време а хулиганите се најплодно тло за перење мозок со такви филмови.

Инаку да, никаков анти-руски сентимент немало пред 2014-та. Потоа пропагандата си го работи своето.

Аналогијата е твоја. Не може да е грешна бидејќи сега го менуваш правецот на дискусија и зборуваш за наратив...
Класика за него е тоа. Не може да не дојде до истиот заклучок секој што е малку поупорен да му ги посочува фактите.

Да се воодушевиш на глупоќата на едни членови и нивниот сеир кон можна нуклеарна радиација во Европа.
Два грама памет да имаат, ќе видат како се менуваат ветровите од ден на ден и ќе видат дека е можно и овде да биде загадено скоро колку кај Енергодар... Не разбираат колку сме блиску до големо срање. Тешко малоумие и ретардација, а најлошото е што заради недостаток на критика ни политичарите не се претпазливи (ни за рејтингот, ако не за здравјето на граѓаните).

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.613
Поени од реакции
42.138
Јас не го кријам фактот дека НАТО ја присили РФ на инвазија, тоа е факт, го криел јас или не. Јас ја критикувам РФ што наседна на финтите на НАТО па изврши инвазија.
И ај најди логика во твојов муабет, ја присилија, па после РФ е крива што наседна. Да наседнеш е некој да те заебе, нив ги набутале у ќош да немаат друг избор и викаш паднаа на финтата. :popce:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
И ај најди логика во твојов муабет, ја присилија, па после РФ е крива што наседна. Да наседнеш е некој да те заебе, нив ги набутале у ќош да немаат друг избор и викаш паднаа на финтата. :popce:
Тоа како куче ако те нападне, па ти си наседнал што си го замавал со стап. Те заебале да се браниш, подобро било да те растргне џукелата. :unsure:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Ако веќе го користиш Путин како извор, постирај ги 127483те негови изјави каде кажува дека спроведува специјална операција за да ја заврши војната почната од 2014 од страна на укронацистите. Чисто за да бидеш избалансиран во изборот на изјави, а не селективно сечено лепено па секој ќе си цени сам што се чини логично.
И Џорџ Буш викаше дека има оружје за масовно уништување во Ирак. Тоа се басни за мали дечиња. Да се денацифицирала Украина бе...Па мислам (или барем мислев) дека се поспособни да извадат од ракав друг тригер за да ја окупираат Украина. Значи тоа Спешл милитари оперејшн, е фарбање преку очи и мислам дека и самите челници на Русија кога го изговараат во себе се паѓаат смеење мислејќи дека сите им веруваме во тоа. ЧИСТА ОКУПАЦИЈА!!!

Нато и компанија му инсталираа мочуриште во дворот на Русите, и ги навлекоа да влезат во мочуриштето да бркаат крокодили...Овие ни пет ни шест се залетување маегери мислеа дека за 1 месец ќе го исчистат мочуриштето, кога тоа испадна жива кал од која и да ја исчистиш, пак излегуваш извалкан до гуша, кал која никогаш во животот нема да можеш да ја исчистиш од себе....

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Класика за него е тоа. Не може да не дојде до истиот заклучок секој што е малку поупорен да му ги посочува фактите.
Сакав само да му посочам дека сам потенцира нешто и истото тоа нешто еднаш важи ама друг пат не важи - според потребите на дискутантот. Тоа мене не ми е во ред за водење здрава дискусија.

Во принцип форумот е место за спротиставени мислења ама откако ќе го изнесиш своето треба да стоиш зад него, а не да го менуваш како последица на контрааргумент, а со цел да „победиш“ во дискусија.

Мислење се менува ако увидиш дека си грешка или пак ако кон твоето мислење има доволно про или контра аргументи, па се сменале некои состојби на терен (во војнава на пример) и според тоа си донел заклучок дека НЕ е бетонирано твоето мислење туку си го променил од такви причини.

Барем за мене, мислење не се менува затоа што треба тебе или на било кој да му докажам дека сум во право. Маж рекол, маж одрекол се тие муабети.

Јас не навивам, вие тврдите дека навивам, можеби во вашите очи така изгледа. Ама тоа е БЦ наратив, ако не сте со нас сте против нас.
Убаво те прашав, дали ако ова од страна на Русија е окупација во твоите очи и Украина има право да се брани (значи ниту те нападнав, ниту ти го спорам мислењето, тоа е твое мислење), ТОГАШ и ние аналогно на тоа имаме право териториите од Грчец па натаму да си ги вратиме и ОСОБЕНО повеќе да не гледаме градови како Кичево и слични кои ги дадоа на поклон со територијалната поделба да веат Албански знамиња, па да одиме комотно со оружје таму и да си го земем тоа што е наше?
Е сега, прашањето не ми го одговори, односно велиш дека не е аналогно на ситуацијата што ти ја опишуваш и ставот кој го завземаш.

Практично, користиш наратив за 2014 кој ти одговара за да ја оправдаш сегашната ситуација во Украина и нејзината територијална одбрана, а ИСТИОТ тој наратив го вртиш за 180 степени кога сме ние во прашање и кога Албанците се спомнуваат во 2001?
ШТО е различно, освен наративот? Пошто наративот ќе го промениме, ти потенцирав дека учебниците по историја веќе се испишани со наративот кој одговара на моменталната номенклатура на власт, но ШТО СУШТИНСКИ е поразлично меѓу двете работи?
Очигледниот одговор е апсолутно ништо, но тоа не ти одговара да го признаеш.
Можеби причината е што не сакаш да попуштиш во дискусија или причината е што си ПРО НАТО ориентиран па тераш таков наратив во секоја една ситуација (дали одговара или не, небитно).

Заради тоа немаш право да речиш дека соговорникот не се согласува со за нешто што само за ТЕБЕ е вистина и е твој наратив па го нарекуваш БЦ тип на дискусија. Напротив, токму ти тоа го правиш, а го обвинуваш соговорникот за истото.

Јас само ти посочив, погледни што правиш за да сфатиш зошто другите те гледаат на начин на кој што те гледаат.

РФ наседна на сето ова, затоа ја критикувам. Од стожер на безбедносен баланс, контратежа на злото, стана агресор и пејпер тајгер. Нема назад.
Клучните зборови ти се „ја присили“ и „нема назад“. Се согласувам.
НАТО ја подбуцна Украина, тие беа доволно наивни да веруваат дека од НЕУТРАЛНОСТ има поубаво и дека ЗАВЗЕМАЊЕТО СТРАНА е решение.
Еве гледаме на терен која депопулација им се случува од таквото едно решение.

Ако НАТО по секоја цена инсистира земји кои граничат со Русија да бидат нивни вазали, наместо Руски, одговорот ќе биде ист - многу нормално.
Како што би бил одговорот на УСА ако сега некој оди и инсистира Алјаска поворно да е Руска територија. Логично, нели?

Го тепаш и малтретираш едно дете, еден ден детето ќе порасни, а ти ќе остариш и ќе ти падне газот. Што очекуваш дека ќе се случи следно?
Назад посекако нема.

Една приказна не ја прави другата невистинита. Тоа се човечки судбини.
Другар ми вика дека има забрана за излез од државата и дека немаат одмори, укинати им се. Добил регрутациски картон, го прегледале, го обучиле еден месец, има служено претходно, и му кажале дека на повик мора да биде достапен и спремен за 24 саати. На три месеци оди на стрелиште по еден ден и ноќ, гаѓа денски и ноќно и пак си оди дома.
Токму тоа ти потенцирав, ниту твојата ниту мојата не ја исклучува но секако очигледно е што им се случува на Украинците, еве откако разврзавме повеќе од 2 реда муабет и сам напиша колку тој твој другар е „нерегрутиран“ или „слободен“.
Што мислиш, дали до недоглед ќе седи во дворот на скара и ќе се слушате на вајбер од такви околности или ќе ти пишува (ако може) од некој бункер или ров?

Не смее да мрдни надвор од Украина, токму тоа и што ти го посочив во постот погоре каде ти кажав дека милиони УКРАИНКИ се надвор од Украина, склопуваат врски, бракови, раѓаат деца на ДРУГИ луѓе кои не се Украинци. Сето тоа води кон депопулација.

Толку од НАТО наративот: Се бориме до последниот Украинец.
Честито.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.827
Поени од реакции
4.532
Па шо спиеле? Тоа не е процес од 2 дена, тоа траеше со години, што курац правеа сето тоа време?
Јас бев многу детален и јасен, ако ти не ме разбираш, не е до мене.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.045
Поени од реакции
9.386
Нато и компанија му инсталираа мочуриште во дворот на Русите, и ги навлекоа да влезат во мочуриштето да бркаат крокодили...Овие ни пет ни шест се залетување маегери мислеа дека за 1 месец ќе го исчистат мочуриштето, кога тоа испадна жива кал од која и да ја исчистиш, пак излегуваш извалкан до гуша, кал која никогаш во животот нема да можеш да ја исчистиш од себе....
Ги истребија украинците, околу 400000 има погинато и кој знае колку сакати, 20 милиони иселени. Украина е уништена у секоја смисла, за леб и вода ќе трпат тие што ќе останат. Ќе им даваат лижавчиња јенките додека има кој да гине кога ќе нема толку ќе им биде. Од друга страна ова значи крај за НАТО.
Автоматски споено мислење:

Па шо спиеле? Тоа не е процес од 2 дена, тоа траеше со години, што курац правеа сето тоа време?
Имаше договор...ти текнуе, Минск?

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Ако некој ти дојде дома и ти ја силова сестра ти (извини на пластичноста во објаснувањето, ништо лично, немам намера да увредам) ти ќе му речеш браво бе, сестра ми наивна си седеше дома по минич ... како наседнала, убаво и направи.
ИЛИ ќе застаниш на страната на вистината и ќе речиш па чекај човеку кој кур бараш ти во мој двор и да посегнуваш по туѓа своина?

МАЛКУ МУ Е НА НАТО цела ЕУ + 300 војни бо блиски исток, мораше и до Руски граници да се оди и да се брца во око на Русија? Како одеднаш Русија наседнала, а Украина не наседна што некој ја втурна во војна и од неутрална во цела приказна излезе ТОЈ што прв ќе го јаде немиен?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.613
Поени од реакции
42.138
Клинтоне, ти и самиот не се разбираш себе, а тераш овде озбилни муабети.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.850
Поени од реакции
12.940
До кај е офанзивава?

И до кај се Абрахмсите? Септември треба на фронт да се појават после обука.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Сакав само да му посочам дека сам потенцира нешто и истото тоа нешто еднаш важи ама друг пат не важи - според потребите на дискутантот. Тоа мене не ми е во ред за водење здрава дискусија.
Преголемо его и инает... Резултатот го гледаш.
Автоматски споено мислење:

Со Старлинк ги контролираат дроновите, ако некогаш се ескалира ете касус бели за симнување на Старлинк мрежата над Украина.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.381
Поени од реакции
5.015
Со Старлинк ги контролираат дроновите, ако некогаш се ескалира ете касус бели за симнување на Старлинк мрежата над Украина.
А дроновиве, за нив треба да ги бомбардираат фабриките во Кина? Или бродовите што ги доставуваат?

Сврзале Украинците 2 парчиња комерцијално достапна технологија. Не е тоа никаква причина за напаѓање туѓи поседи.

Kajgana Shop

На врв Bottom