Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    726
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.289
Поени од реакции
7.641
Ти ко да не го следиш форумов? Што имам јас поблиску со Русија, него што имам со САД.
Баш затоа бе Јамајка се трагикомедија твоите навивања за Рускиот систем. Реферати пишуваш во другана тема за "неуспехот" на Русија во овој конфликт, а на мало дете ќе му е јасно дека нешто смрди во Руската тактика.

Ги фалиш руските факултети, инженери, а планираш бмв 7 да си купиш, додека мнозинството Руси ментално утепани, живеат на прагот на сиромаштија, иако ги имаат сите природни ресурси на нивна територија.

Јас во конкретнава ситуација сум за Русија, бидејќи договорите се прекршени од страна на Украина, областите кои Русија ќе ги добие, со векови се населени со Руси и нема никаква сличност со глупостите и споредбите со Косово, Македонија и Бугарија, што ги пишуваат Локван, Антон. Но со ова одолговлекување Путин потврдува дека е на страната на режисерот за глобалниот рестарт.

Ги правиш парите со САД, но ти друже реферати со многу глупи објаснувања се изнапиша, што не е можно да си толку ограничен. Значи посакуваш тоталитарни системи, а тоа те прави, рало, плуг, не си ни мултикултиватор, за трактор треба уште да кркаш.
Со оној копачот Ванчо, се ситите што империјата се распаѓа, ама не гледате дека замената ќе е уште пострашна. Значи нема да биде на комшијата да му умре козата, а нас две, туку ние целото стадо ќе го изгубиме во тој систем.

Последно уредено од модератор:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.997
Поени од реакции
7.657
Не е многу битно што можат, фактот дека стојат на фронт со пушка во раце во обид да спречат геноцид од руските нацисти, ги прави грамади од луѓе.

Војников горе го заробиле, разоружале, му дале цигара да запали и пуштиле камери да го снимаат сигурно да каже нешто друго за нацистичкиот окупатор.

Овој им се моча у фаца и вика Слава Украини, па го пукаат руските нацисти до смрт.

Од друга страна тој хероизам нашите форумски наци лаверс не можат да го соџвакаат, па им е чудно.
Тажно.
Ostaj ti Rusija-Ukraina,

Daj kazhi mi shto podrazbiras ti pod Nacisti?
I koe e nevevcevo od Slikava tvoja?

Pozdrav,

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.385
"Таков бил животот, војна било. "
Вака како тебе кажа еден косовар кога се збореше за воените злосторства 2001ва, не требало друго да се очекува.

Вие сте тешка брука реално, поарно ќе го читам дарче и неговите глупости него твоиве "тоа е животот" постови. :)
Сфаќам, не сте навикнати на такви информации и страшно ви е коа гинат луѓе. За жал, нема поедноставен начин да ви се објасни - Да, страшно е, али не е ништо ново. Очекувано е да гинат луѓе, да бидат стрелани, да има воени злосторства и сл.

Здравје. Ќе дочекаш и друг рат и ќе видиш. Исто ќе биде. Памти ми го зборот. Исто беше и коа САД напаѓаа други земји. Тоа е тажната вистина пред која сме немоќни. :( Кај што има сила нема правдина и сл.

Инаку сите сме згрозени од овие срања што се дешаваат у Украина.

Ајде, без нервози, ќе биде подобро, Зеленски сега побара кластер бомби. Гејм чејнџер ќе бидат, исто како Химарсите и Бредлијата.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Баш затоа бе Јамајка се трагикомедија твоите навивања за Рускиот систем. Реферати пишуваш во другана тема за "неуспехот" на Русија во овој конфликт, а на мало дете ќе му е јасно дека нешто смрди во Руската тактика.

Ги фалиш руските факултети, инженери, а планираш бмв 7 да си купиш, додека мнозинството Руси ментално утепани, живеат на прагот на сиромаштија, иако ги имаат сите природни ресурси на нивна територија.

Јас во конкретнава ситуација сум за Русија, бидејќи договорите се прекршени од страна на Украина, областите кои Русија ќе ги добие, со векови се населени со Руси и нема никаква сличност со глупостите и споредбите со Косово, Македонија и Бугарија, што ги пишуваат Локван, Антон. Но со ова одолговлекување Путин потврдува дека е на страната на режисерот за глобалниот рестарт.

Ги правиш парите со САД, но ти друже реферати со многу глупи објаснувања се изнапиша, што не е можно да си толку ограничен. Значи посакуваш тоталитарни системи, а тоа те прави, рало, плуг, не си ни мултикултиватор, за трактор треба уште да кркаш.
Со оној копачот Ванчо, се ситите што империјата се распаѓа, ама не гледате дека замената ќе е уште пострашна. Значи нема да биде на комшијата да му умре козата, а нас две, туку ние целото стадо ќе го изгубиме во тој систем.
Прво и основно, кај пишувам јас дека посакувам да падне САД? Јас констатирам тоа што се случува со САД. САД е држава отуѓена од народот и поради тоа се дави во сопствената тиња. А и треба да се дави. Секоја држава што се одвојува од својот народ, судено и е да ја снема. Мене најмалку од сите тука тоа ми одговара. Јас не се борам за да Русија биде на тронот на светот, тоа е несомнено нешто што се случува, сакале ние или не. Јас не ја кажувам тука стратегијата на Русија од аспект на слеп навивач, туку од аспект поврзување на достапни информации и воена литература, која ја читам интензивно(може грешам, не викам не, ама јас моето си го кажувам без да се плашам дали роден ќе сере после нешто ако сум погрешил). Јас не кажувам за моќта на образованието на техничките факултети на Русија од аспект на Русофил, туку од аспект на вонреден асистент на постдипломски студии (работев 2 семестри на computer vision и ML) на еден од најстарите факултети во Европа.

Знаеш јас дека немам проблем на со начинот на практикување на власта, пошто знаеш дека сметам дека секој начин на крај станува коруптивен, како што е случајот со демократијата, која во моментов е можеби толку девалвирана како поим, што не вреди ни да се зборува околу тоа.

Јас не навивам за Русија, за да пропадне САД, ниту да пропадне никоја друга држава. Јас не го носам гневот на заслепените љубители на фашисти, од каприц на својата Русофобија. Јас не ги мразам Американците, Евреите, Британците. Па не ги мразам ниту Бугарите, Србите, Грците и Албанците. Јас ги мразам Нацистите, ИСИС, шарените куртони, агресивните шовинисти и сите оние кои ги подржуваат иако се свесни какво зло се.... без разлика која вера и нација се. Пошто тие се тие што го уништуваат светот, а не Путин. Јас навивам за Русија, за да се створи баланс, да не може некој си таму да си игра курот со кого стигне и да не тера да мењаме име, да ревидираме историја и слични небулози кои сме присилени да ги правиме. И ти имаш многу погрешна престава за Руското општество, едноставно кога немаа никакви правила, државата беше претворена во пустош. Па така сега, кој сака да живее во таа земја мора да ги поштува правилата. Никогаш, тие правила Русија нема да ги наметне на друга земја, времето на комунизмот одамна помина.

И на крај јас не верувам во предефинирано сценарио во светската историја, додека ти тоа предефинирано сценарио го имаш како премиса во своите толкувања. И да ти кажам околу приказната со козите и стадото. Дедо ми од многу се откажал во 1945, за да ја види Македонија на Македонците, па така ако треба и јас од све ќе се откажам, ако тоа ни го приушти, било Русија, било Америка, пошто очигледно ние самите без амин на големите, тоа неможеме да си го пришутиме.

Последно уредено:
Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
204
Т-72 беа 33 тенка од кои 6 беа нефункционални и им требаше ремонт, не знам колку останаа. За нашата армија ова не е потребно воопшто, ние имаме потреба од ефтини дефанзивни системи, не од скапи застарени офанзивни системи. Повеќе ни користи чета од хамви од колку вод од Т-72.
Генерално Т-72 е многу потентно оружје, ама модерното војување бара комбинирање и комплексност, ние немаме капацитет за ова, ниту АРМ има таква намена.
Твое мислење зошто немаме потреба (или АРМ нема таква намена) од било што офанзивно? Како воопшто АРМ планира да врати окупирана територија, кога знаеме дека и артилериски сме на трагикомично ниво?

Зошто АРМ не би била способна да има еден баталјон од модернизирани Т-72 (или западен модел, сеедно), кои секако би биле интегрирани со соодветна опрема и персонал за поддршка + интегрирани со дронови и некаква ПВО? Што е тоа тешко за една НАТО армија?

Доволно е некое ниво барем како Србија што зема:
jov_6420_1621758652.jpg

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Твое мислење зошто немаме потреба (или АРМ нема таква намена) од било што офанзивно? Како воопшто АРМ планира да врати окупирана територија, кога знаеме дека и артилериски сме на трагикомично ниво?

Зошто АРМ не би била способна да има еден баталјон од модернизирани Т-72 (или западен модел, сеедно), кои секако би биле интегрирани со соодветна опрема и персонал за поддршка + интегрирани со дронови и некаква ПВО? Што е тоа тешко за една НАТО армија?

Прегледај го приврзокот 370863
Јас мислам дека тоа што ни се натура нас како потреба во вооружувањето, воопшто не е интерно размислување, туку е наметнато мислење според финансиските капацитети на државата. Иначе ние како дел од пакт, кој во последните 20 години се покажа како доста агресивен, според сите логики, треба да ја базираме нашата армија врз таа агресивност, па така и треба да имаме потентни и агресивни оружја. Но без разлика и како засебна држава, во едно доста деликатно и трусно подрачје, имаме потреба од посериозно вооружување. Слично како што има и Израел.
Автоматски споено мислење:

Владе ми замера многу за тоа, ама јас не се откажувам од тие во кои гледам потенцијал. Има многу јусери тука на кајгана, кои сметам дека многу им се отворени очите во последните неколку години.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Сфаќам, не сте навикнати на такви информации и страшно ви е коа гинат луѓе. За жал, нема поедноставен начин да ви се објасни - Да, страшно е, али не е ништо ново. Очекувано е да гинат луѓе, да бидат стрелани, да има воени злосторства и сл.

Здравје. Ќе дочекаш и друг рат и ќе видиш. Исто ќе биде. Памти ми го зборот. Исто беше и коа САД напаѓаа други земји. Тоа е тажната вистина пред која сме немоќни. :( Кај што има сила нема правдина и сл.

Инаку сите сме згрозени од овие срања што се дешаваат у Украина.

Ајде, без нервози, ќе биде подобро, Зеленски сега побара кластер бомби. Гејм чејнџер ќе бидат, исто како Химарсите и Бредлијата.
Со муабетиве од север на југ шалташ, не знаеш ни сам што пишеш. Како тие глупите паралели за санкциите, зашто сега имало, а претходно немало. :(

И тука вака имаш видео во кое е документирано воено злосторство, а он сирот објаснува дека во војна се пукало со пушки.
Добро што не почна муабет за земјоделие.

Колку сте изгубени човече. Тажно.
Автоматски споено мислење:

I koe e nevevcevo od Slikava tvoja?

Pozdrav,
Другар ти јамајка

Поздрав

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.289
Поени од реакции
7.641
Јас не ја кажувам тука стратегијата на Русија од аспект на слеп навивач, туку од аспект поврзување на достапни информации и воена литература, која ја читам интензивно(може грешам, не викам не, ама јас моето си го кажувам без да се плашам дали роден ќе сере после нешто ако сум погрешил). Јас не кажувам за моќта на образованието на техничките факултети на Русија од аспект на Русофил, туку од аспект на вонреден асистент на постдипломски студии (работев 2 семестри на computer vision и ML) на еден од најстарите факултети во Европа.
Ако не пишуваш како слеп навијач, тогаш треба меѓу првите да ја критикуваш досегашната стратегија на Русија, бидејќи со информациите кои си ги читал, треба да ти е јасно дека Русија се ова можеше да го заврши за 1 недела, а не 1 година театар и во темата "војна" реферати со милион оправдувања неуспехот да го прикажеш како некаков си успех. Бараш да не се дава воена поддршка, им објаснуваш дека целава работа побрзо ќе завршеше целава работа, ама тоа лично не го применуваш. Значи истиот принцип, совет што го даваш, примени го и кај себе, сега можеби ме сфати.

Со одолговлекување, цел свет го јаде немиен, вклучувајќи го и Рускиот народ. Само олигарсите низ цел свет профитираат, вклучувајќи ги и Руските олигарси, оние чии фамилии во Лондон/ Швајцарија си го прчат во имоти вредни десетици милиони долари.

на крај јас не верувам во предефинирано сценарио во светската историја, додека ти тоа предефинирано сценарио го имаш како премиса во своите толкувања. И да ти кажам околу приказната со козите и стадото. Дедо ми од многу се откажал во 1945, за да ја види Македонија на Македонците, па така ако треба и јас од све ќе се откажам,
Тоа што ти не веруваш, си е твоја лична работа, ама си постојат доста информации кои го потврдуваат сценариото, па ти продолжи верувај си во дедо мраз.

Пак тој со комунизмот. Тоа што дедо ти се откажал (небитно од страв или заблуда како Ченто), е главната причина што Западот се развил, а Истокот со децении катастрофа и не е за фалење, туку е дебилно.
Никој не смее да бара од било кој друг да се откажува од својата сопственост, ниту да ја посакува.

Последно уредено од модератор:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.831
Поени од реакции
4.536

Прегледај го приврзокот 370863
Секоја армија или единица си има своја намена или мисија.
Мисијата на АРМ е да го брани територијалниот интегритет и суверенитет на Македонија.
Да го брани од кого? Мисли на 2001
Што би направил тенковски баталјон? Пробив во нечии линии? Кои линии? Ќе пратиме тенковски баталјон во Слупчане? Во Арачиново, Матејче, Танушевци, Лојане? Оклопна единица нема што да бара во планина. Затоа УЧК зароби еден тенк кај Слупчане, расипан, ама имаше причина што заглави.
Кај нас тенковска битка може да има во Полог, Пелагонија, Струмичко Радовишка котлина, околу Штип, и Табановце. Нема тенк да се пентери по Скопска Црна Гора или Шара. Сите овие котлини се многу урбанизирани и сегментирани со ниви, меѓи, природни препреки, ноќна мора за тенковски маневри.
Немаме ние степи и отворени полиња како Украина, не ни користат нас тенковите за одбрана освен за огнена поддршка.

Окупирана територија имавме во 2001, професионална пешадија, професконална извидница и прецизна артилерија беше одговорот.
Хаубиците 105мм и 120мм во добри раце се ко снајпер, наведувани од дронови уште пострашни. Лесни се за пренос, не ни требаат самоодни скапи системи, закачи на камион и терај до наредна позиција.
Минофрлачките батерии во пешадиските баталјони бркаат многу работа, токму тоа нас што ни треба.
Авијацијата ни е слаба страна, малку хеликоптери имаме, транспортните ни се радиоактивни па наскоро и мањак на пилоти е на повидок, што е мачен процес.
Немаме авиони, а и не ни требаат повеќе од 4-6 Су-25 или А-10. Сепак е тоа скапа играчка. И гориво и муниција и делови се милиони во игра.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.637
Поени од реакции
42.177
Секоја армија или единица си има своја намена или мисија.
Мисијата на АРМ е да го брани територијалниот интегритет и суверенитет на Македонија.
Да го брани од кого? Мисли на 2001
Што би направил тенковски баталјон? Пробив во нечии линии? Кои линии? Ќе пратиме тенковски баталјон во Слупчане? Во Арачиново, Матејче, Танушевци, Лојане? Оклопна единица нема што да бара во планина. Затоа УЧК зароби еден тенк кај Слупчане, расипан, ама имаше причина што заглави.
Кај нас тенковска битка може да има во Полог, Пелагонија, Струмичко Радовишка котлина, околу Штип, и Табановце. Нема тенк да се пентери по Скопска Црна Гора или Шара. Сите овие котлини се многу урбанизирани и сегментирани со ниви, меѓи, природни препреки, ноќна мора за тенковски маневри.
Немаме ние степи и отворени полиња како Украина, не ни користат нас тенковите за одбрана освен за огнена поддршка.

Окупирана територија имавме во 2001, професионална пешадија, професконална извидница и прецизна артилерија беше одговорот.
Хаубиците 105мм и 120мм во добри раце се ко снајпер, наведувани од дронови уште пострашни. Лесни се за пренос, не ни требаат самоодни скапи системи, закачи на камион и терај до наредна позиција.
Минофрлачките батерии во пешадиските баталјони бркаат многу работа, токму тоа нас што ни треба.
Авијацијата ни е слаба страна, малку хеликоптери имаме, транспортните ни се радиоактивни па наскоро и мањак на пилоти е на повидок, што е мачен процес.
Немаме авиони, а и не ни требаат повеќе од 4-6 Су-25 или А-10. Сепак е тоа скапа играчка. И гориво и муниција и делови се милиони во игра.
зошто хеликоптерите биле радиоактивни?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ако не пишуваш како слеп навијач, тогаш треба меѓу првите да ја критикуваш досегашната стратегија на Русија, бидејќи со информациите кои си ги читал, треба да ти е јасно дека Русија се ова можеше да го заврши за 1 недела, а не 1 година театар и во темата "војна" реферати со милион оправдувања неуспехот да го прикажеш како некаков си успех. Бараш од слепците Локван и Антон да не се дава воена поддршка, им објаснуваш дека целава работа побрзо ќе завршеше целава работа, ама тоа лично не го применуваш. Значи истиот принцип, совет што го даваш, примени го и кај себе, сега можеби ме сфати.
Од никого не барам ништо, а најмалку од еден коленичар и еден лик чија улога на Чкаља и Паја Патак, сам си ја одреди. Нивното ниво на поимање е буквално на една тафтабита. Тоа што имаат малце подобар речник не ги прави интелегентни. Ниту пак на истите им објаснувам нешто во надеж дека ќе сватат нешто повеќе од она што им е предодредено да го сватат. А најмалку од све им давам совет. Јас ја толкувам ситуацијата од воен аспект, не од политички. Ниту можам да ја видам цела ситуација, ниту пак имам некакви индикации.

Со одолговлекување, цел свет го јаде немиен, вклучувајќи го и Рускиот народ. Само олигарсите низ цел свет профитираат, вклучувајќи ги и Руските олигарси, оние чии фамилии во Лондон/ Швајцарија си го прчат во имоти вредни десетици милиони долари.
Не, со одолговлекување, ќе дојде несомнено будење на народот на западот, дека нивниот комфорт беше тоа што олигарсите го купуваа на сметка на земјите од третиот свет. Кога обичниот народ на западот, сето ова ќе го удри по џебот, тој народ ќе се крене и ќе ја тргне тиранијата што им се наметнува. Како што гледавме до сега, последниве 30 години, тој народ беше слеп и глув за неправдите кои ги правеа нивните влади врз други народи. Никој не им даде мандат на западните владетели, да ги бомбардираат СРЈ, Ирак, Либија, Авганистан, да организираат арапски пролети и шарени револуции. Тоа што обичниот народ на запад си ќутеше е речиси соучество. Е сега дојде време да се плати есапот, на ефтин комфорт. За Рускиот народ, па и за нас нема проблем, ние сме научени на малце. Проблем ќе си види просечниот граѓанин за западот. И тоа ќе биде така се додека тој просечен граѓанин ја голта пропагандата што ја креира неговата влада. Па така сега од западните општества станаа деградирана идиократија, во буквална смисла на зборот. Каде што отвораат ЛГБТ градинки за претшколска возраст. Каде што манијаци можат да отидат во женско ВЦ, само затоа што се „осеќаат“ како жени, каде што избеглици од блискиот исток и северна Африка им ги силуваат децата и жените, а не смеат да ги осудат дека сами си го барале дека носат мини сукњи.

Тоа што ти не веруваш, си е твоја лична работа, ама си постојат доста информации кои го потврдуваат сценариото, па ти продолжи верувај си во дедо мраз.
Тоа е субјективно мислење бе Бафра. Јас не зборам лично за твоето предвидување, туку зборам воопшто, светската историја е сплет на многу околности и случајности и не нешто што се знае од претходно. Сите тие ги сметам за теории на заговор, за да го направи обичниот човек немоќен кон „неизбежната судбина“ која наводно му ја кројат свеможните владари, преставени скоро како богови, кои во различни теории различно се нарекуваат.

Пак тој со комунизмот. Тоа што дедо ти се откажал (небитно од страв или заблуда како Ченто), е главната причина што Западот се развил, а Истокот со децении катастрофа и не е за фалење, туку е дебилно.
Никој не смее да бара од било кој друг да се откажува од својата сопственост, ниту да ја посакува.
Некогаш постои жртва што вреди да се даде, кога никој тоа не го бара тоа од некого. Тоа што дедо ми го дал доброволно, без никаков надомест, не значи дека ја оправдувам злоупотребата што е направена во случајот. Но во исто време, ако пропаста на САД, значи просперитет за Македонија(како држава на Македонскиот народ), спремен сум да го преболам тоа што ќе го изгубам. Ништо не носиме во гроб Бафра.

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.863
Поени од реакции
12.954

Британциве продолжуваат да воодушевуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom