Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    707
Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Неспоредлива е оваа ситуација со Виетнам, и со било каква ситуација од минатото. Влогот за Русија е огромен. Кога Путин и Лавров велат дека ова е од егзистенцијално значење за Русија треба да се сфатат буквално. Она што за САД е прокси војна, за Русија е прашање да се биде или не. Затоа воопшто не ја исклучувам употребата на нуклерано оружје во Украина, барем тактичкото. Огромнни се влоговите, не е споредливо со ништо од минатото.
Виетнам го дадов како пример, каде конкурентот ја вооружува ненуклеарната страна, во конфликтот со нуклеарната голема сила. Иначе да, не се споредливи како ситуации, ретко кои две војни се. И да влогот за Русија е огромен, ништо од тоа не спорам.
Меѓутоа, муабетот почна од тоа дали пораз за Русија е опција. Пораз во смисла, воен пораз каде војската им се враќа на позиции, блиску до границата пред 24ти. Употреба на нуклеарно оружје е последно средство, во ситуации кога поразот не е опција, односно кога физичката егзистенција на нуклеарната сила е загрозена. Мојот аргумент е, дека про-западна Украина со наоружана војска близу својата граница пред 24ти февруари и повлечена руска армија, односно руски воен пораз, не е загрозување на физичката егзистенција на Руска федерација. Се додека Русија има nuclear deterrent и никој не се осудува да врши инвазија на нивна територија, егзистенцијата на Русија не е доведена во прашање и постои мала веројатност да употребат нуклеарно оружје.
Е сега, ако Украина тргне да го враќа Крим, или тргне на Белгород, тогаш е многу можно да гледаме печурки.
Ако аргументот е дека про-западна Украина е закана за физичката егзистенција на Русија, тогаш би сакал малку повеќе објаснување, зошто е тоа така. Збориме за Украина која не е дел од Нато, но има голема армија и е наоружана со западно оружје.
Таква Украина е закана (повеќе пресуда) за егзистенцијата на руската сфера на влијание во Европа, тука нема дилема. Ама, не е закана за физичката егзистенција на Русија, барем според мене. Употребата на нуклеарно оружје е очекувана во вториот случај.
Нормално, Путин и останатите не се софтвер, па да извршуваат команди и веројатноста дека не мислат како мене е многу поголема од нула.
Ne bi rekol deka imalo slicna a ne pak ista situacija, eventualno mozeme so kubanskata kriza da ja sporedime, a kolku sto imam citano togas situacijata bila poprilicno seriozna. Samo stranite bile smenati. Togas SAD go drzea prsteto na crvenoto dugme posto malce zaebano e koga si igras vojna na iljadnici kilometri a sosem drugo e na tamu kolku e Kuba od Florida, 100tina km i instalirani nuklearki.
Drugi konflikti kade direktno se zagrozeni SAD ili Rusija nemalo, mozebi nivni interesi ili sferi na vlijanie ,no nisto slicno na ova ili Kuba. Vietnam e duri i smesno da se spomenuva vo cel ovoj muabet.
I koi se tie drugi konflikti kade nekoj zaglavil nekade ,posebno vo poslednite 30 godini ili potocno kade zaglavila SAD vo ovie 30 godini odkako ja dobi studenata vojna i realno pravese sto sakase kade sakase, se do Sirija.
Na site im e jasno deka tie 30 godini kade izigravaat gazdi na planetata zavrsija, prasanjeto e dali ke se simnat od tronot tivko i civilizirano ili ke go vovlecat svetot vo nuklearna kriza. Sudejki od dosegasnata miroljubiva istorija na SAD, posebno ako za reper ja zemame Kuba i kako tamu se postavija, ne ocekuvam nisto civilizirano od SAD po toa prasanje i rabotata ke se tera do kraj pa makar i da letale nuklearki. Vprocem zosto bi ocekuvale Rusija da postapi poinaki od toa kako se imase postaveno SAD koga niv im gorese pred dvorot.
Dodadija tuka i Kina vo ravenkata koja e daleku pomokjna ekonomski i voeno od pred 30 godini i ne se plasi da go demonstrira toa ni na SAD ni na nejzinite sojuznici.
Za kraj zal mi e sto ova nikako ne vi vleguva vo svetogledot no ako ne sakate nuklearna zima togas vreme e SAD da se pomiri so realnosta deka nejzinoto vreme na apsolutna dominacija vrz svetot zavrsi. Toa e edinstvenoto resenie da se smiri situacijata.
Одговорив веќе погоре. И да, ова е дефиниција за прокси-војна.
Заканата со прст на копче мора да постои. Ако Путин искочи и каже дека нема да има употреба на нуклеарно оружје во никој случај, САД и Нато ќе бидат повеќе инволвирани во конфликтот. Меѓутоа, од закана до употреба има многу долг пат.
И кои сме ние? На кој му се обраќаш? Немам директна линија на комуникација со Блинкен и Бајден. Остај го мојот светоглед и концентрирај се на тоа што го пишувам, не е тешко.
inflacija vo rusija... od reuters taka da pro zapadni informacii



RUSSIAN CPIApril 22March 22April 21
Mth/mth pct change+1.56%+7.61+0.58%
- food+2.87%+6.73+0.75%
- non-food+0.53%+11.25+0.66%
- services+1.07%+3.99+0.22%
Y/Y pct change+17.83%+16.69+5.53%
Core CPI y/y pct change+20.37%+18.69+5.47%



Za april 1.56%, najvavite za maj se deka ke bide okulu 0.5% slicno ko april 2021.

U princip rusite imaa inflaciski shok mart i april koga zapadot proba da ja unisti rubljata. Sega toa e pod kontrola. Dur tamu paga pritisokot i infalcijata na zapad si raste.

The rouble has recovered since and firmed to a near five-year high against the euro on Friday.

Sto e uste posmesno eve sto vika bloomberg, uste eden zapaden izvor sto specijalizira ekonomija i finansii... NAJUSPESNA VALUTA GODINAVA E RUBLJATA. Pozdrav do buljasot, bugarot, shiptarot i bargrata severzanska...



So prviot bran sankcii kamatite bea pokaceni od 9.5% na 20% sega se 14%, se ocekuva vo narednive 2 meseci i toa da bide vrateno na 9.5% kolku sto bea. Rusija za razlika od zapadot nema pregolemi individualni zadolzuvanja. Takvi sokovi iako se zaebani vo absolutni sumi se izdrzlivi kratkorocno. Od druga strana na zapad kade recisi sekoj e zadolzen so golemi sumi za da kupi stan/kuka i malo pokacuvanje e problematicno a poleka ke ima dosta takvi "sitni" pokacuvanja.

I dur ovde se jade gomna kako kinezite se povlekuvale i kako nema da imalo zapadni brendovi vivo i red drugi kineski brendovi gi namaluvaat poleka cenite so ogled na pojakata rublja...


Najjako e sto vakumot poleka go koristat pa dupliraat prodazba...



Manje vise ne e idealno ali ne e ni tolku loso. Sankciite gi nateraat rusite da proizveduvaat poveke raboti i kako vo 2014ta ke im gi opravat nekoj industrii. Nesto ke bide brzo nesto ke fati vreme... Do togas prilicno lesno ke sveruaat...


Eve gruziskite specijalni sili si imaat duri i naredba od politicarite da ne gi voznemiruvaat ruskite svereceri. Ova pokraj najavite za referendum tamu. Zamislite kako e so drugite stanovi i kina...

Inace eve vi da si vidite kako izgleda rusko kineska granica... Onaka kolku da imate prestava deka e prilicno lesno bilo sto da se protene, seedno dali toa se iphoni ili nuklearki... sankcii moze da rabotat samo na banana republiki sto nemaat izlez na more i kade site sosesdi sakaat da gi sprovedat, ova posle prvicniot sok sto veke pominuva ke bide samo poneuspesno i poneuspesno... duri i smesno.

Year on year е 18% инфлацијата. Каматните стапки нема да идат многу надоле, баш ради инфлацијата. Финансискиот систем им е во кома, ради мерките за заштита на вредноста на рубљата. Практично креираат вештачка побарувачка, а нема меѓународен пазар за добивање на реалната вредност. Тоа им го јаде финансискиот сектор и девизните резерви, така да оваа ситуација нема да може да се одржува неограничено.
Всушност санкциите не ни почнале да имаат сериозен ефект. Ова се сеуште прелиминарни фази.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.541
Поени од реакции
4.638
Дали тоа салутираше зиг хајл? Плус фашистички извик... :cautious:

Нееее, тоа онака случајно и‘ се испушти на теткава, чисто од возбуда од резултатот од гласањето. Секоја сличност или асоцијација на наци-поздрав е намерна.

Да видиме во каква Украина ќе се одржи наредната Евровизија...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.258
Поени од реакции
37.022
... да беше тетка, ќе беше поискусна да знае дека Сталин им лапна полски територии и дека украински Лвов всушност си беше полски, ама толку ја сече тој пилешки мозок, непознавање на сопствена историја и општа култура само укажува за единствен фактор со меѓуножјето за напредување како водителка!
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.058
Поени од реакции
24.051
Year on year е 18% инфлацијата. Каматните стапки нема да идат многу надоле, баш ради инфлацијата. Финансискиот систем им е во кома, ради мерките за заштита на вредноста на рубљата. Практично креираат вештачка побарувачка, а нема меѓународен пазар за добивање на реалната вредност. Тоа им го јаде финансискиот сектор и девизните резерви, така да оваа ситуација нема да може да се одржува неограничено.
Всушност санкциите не ни почнале да имаат сериозен ефект. Ова се сеуште прелиминарни фази.
18% ke bide i vo EU. Kamatnite stapki ke se vratat na 9.5% kolku sto i bea pred vojnata, toa e poentata. Status kvo. Finansiskiot sistem si funkcionira i se podobruva. Sto tocno e u koma? Toa sto nemoze da koristat swift? lol Kako kreirale vestacka pobaruvacka? Ostaj prikaznite na zapadot, ima ili nema potreba od ruski energensi? Ako ima, i ako vo idnina za toa se plaka u rublji togas ne e vestacka pobaruvacka nego realna. Eve igor u ger moze nema potreba od rublji ali ako saka da se gree zimava ke mora negoviot snabduvac da si najde rublji na eden ili drug nacin. Gasot ke mora da se plati. Devizni rezervi imaat na pretek, dovolno da gi vratat kreditite, sekako tie ke bidat koristeni samo za kamati, eve sto vika cicko google...

According to the Bank of Russia's estimate, external debt of the Russian Federation as of March 31, 2022 totaled $453.5 billion, having decreased by $26.5 billion, or by 5.5%, since the beginning of the year.

The $284 billion or more in frozen assets is nearly half of the $585 billion that Russia had stockpiled as of June 2021, the latest that data was available on where the bank stores its money. According to data from the CIA, most countries have less than $5 billion stored in foreign exchange reserves...

Dodaj na toa deka u momenotov trguvaat so 80% od svetot taka da nema da e problem.

Inace u pravo si. Seriozen efekt od sankciite ke se vidi na zima. Samo toa ke bide za drugata strana.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.257
Поени од реакции
8.885
... да беше тетка, ќе беше поискусна да знае дека Сталин им лапна полски територии и дека украински Лвов всушност си беше полски, ама толку ја сече тој пилешки мозок, непознавање на сопствена историја и општа култура само укажува за единствен фактор со меѓуножјето за напредување како водителка!
И не чула за Волинскиот масакр полскава северџанка.

 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.136
Поени од реакции
3.360
Тоа им го јаде финансискиот сектор и девизните резерви
Русија има огромен суфицит од увоз-извоз со децении, незнам како очекуваш да се намалуваат кога купот со пари само се зголемува, или па можеби мислеш на тие замрзнатите, да тие само ќе се намалуваат оти нема нови да и замрзнуваат
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.541
Поени од реакции
4.638
Се чини дека „севернава„ биртија станува јаааак фактор на планетарен размер, од кој зависи нечиј влез во ОТАН...

А тоа што „севернава„ е увозно завизна безмалку за секакви производи и енергенси, тоа не е битно.
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305

Да ги тагирам тие што им објаснував дека десантот е украински и хеликоптерот уништен на змискиот остров, или ќе си се пронајдат 2цата батки :)
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.257
Поени од реакции
8.885

Да ги тагирам тие што им објаснував дека десантот е украински и хеликоптерот уништен на змискиот остров, или ќе си се пронајдат 2цата батки :)
Колкави украински загуби само заради два песа - британски и американски.


 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.330
Поени од реакции
11.174

Да ги тагирам тие што им објаснував дека десантот е украински и хеликоптерот уништен на змискиот остров, или ќе си се пронајдат 2цата батки :)
Дарди Рубљата ке го нема сеа некое време додека спласне ситуацијата па ке излезе пак со фејк видеа малце да подрка а тенеле тука си е буквално меме е на темава станат
 
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890

Да ги тагирам тие што им објаснував дека десантот е украински и хеликоптерот уништен на змискиот остров, или ќе си се пронајдат 2цата батки :)
Еве јас ќе се жртвувам, @Dardan-ia , @teneke , @wicked_1 , @Staufer , @c i t r o .

Не се ситам, само по миљонити пат да си видите дека не треба да верувате на пропаганда укро-нато-цистичка. Почекајте ден-два на тие сензационалистички "победи" да се тргне маглата за да имате реална слика, не им помагате па ни сами не си помагаат со твитер победи.

П.с. Абе повторно нели е малку чудно што толку укро-нато-цистите се запнати за нацистите од Мариопол што на Евровизија молите за нивни спас? Абре имате 4000+ друга војска заробена, тие не се ли луѓе? Толку значи е лошо да паднат нацистите у руски раце што вреди историски на јавна сцена да барате милост за нацисти? Нели би било пологично да е обратно, да се оградите од нив, нацисти се со тапија, да се исперете од историскиот срам? Ама веројатно стравот од некои идни Нирнбершки процеси (можеби Мариополски да бидат овој пат) и непобитните докази пред цел свет што поддржувале западњаците е поголем мотиватор.

П.п.с. Абе и овој нацистот у Америка што ладнокрвно испука куп луѓе, нешто ист амблем со Азов има, некој коментар од колегите негови нацисти на темава, погоре тагнати? Сега малце у незгодна ситуација, тој да ти бил terrorist and white supremacist, ама неговите идеолошки браќа од Азов херои? Ќе ви биде доста тешко овој conundrum да го одбраните :pos:
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.356
Поени од реакции
9.516
Изгледа нема веќе да викаме “што прави иселеник кога ке дојде во Македонија? -Заби”. По ново ке биде -Се бања
fixed....

ne ne mesaj so "evropjanite"... nie sto sme u aus, usa, uk, nz nemame takvi problemi...
offtopic malce, ama da bidime nacisto :D
kaj "nas" u Svedska toplata voda e od lokalna biomass i otpad, nema vrska ni so ruski gas, ni so restrikciite kaj svabite, da ne se meshame :ROFLMAO:
padna malku kupovna mokj so poskapuvanjava, ama za redovno tusiranje nema problem hhh
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.257
Поени од реакции
8.885
Еве јас ќе се жртвувам, @Dardan-ia , @teneke , @wicked_1 , @Staufer , @c i t r o .

Не се ситам, само по миљонити пат да си видите дека не треба да верувате на пропаганда укро-нато-цистичка. Почекајте ден-два на тие сензационалистички "победи" да се тргне маглата за да имате реална слика, не им помагате па ни сами не си помагаат со твитер победи.
Остави ги, потресени се од смртта на американскиот потполковник - Крзнена Фока и британскиот мајор - Командос.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.239
Поени од реакции
26.093
offtopic malce, ama da bidime nacisto :D
kaj "nas" u Svedska toplata voda e od lokalna biomass i otpad, nema vrska ni so ruski gas, ni so restrikciite kaj svabite, da ne se meshame :ROFLMAO:
padna malku kupovna mokj so poskapuvanjava, ama za redovno tusiranje nema problem hhh
Многу го ситните отпорот, не ќе да е на арно ова...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom