Харков ти е украински град во глобала и не е дел од Донбас (ЛНР и ДНР) и југот каде што има претежно руско население.Многу од Шаркив. Кај што е жестоко. Што има некој од Лвив или Черновиц да бега засега? Место да прифатиш што су чул од тие што бегаат ти бараш рачки демек не се тие за слушајне. Малце мизерно.
Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk
И дај не ме зезај, зошто би бегал некој од Лвив...па тие 3-4 милиони што ја напуштија Украина се грото од места каде што е мирно моментално, искористија шанса да му ја киднат.
Кога се збори за нацисти што малтретираат луѓе во Украина 8 години се мисли на говна ко АЗОВ кои оперираат во области населени со Руси.
Затоа во Мариупол имаш еден месец битка за градот пошто се чисти буквално зграда по зграда (плус по некое школо и болница). Знаат дека русите нема да го срамнат градот пошто нивни луѓе живеат таму и ги користат како жив штит, не им даваат да се евакуираат. Можеш на youtube да видиш интервјуа од граѓани на Мариупол што имаат да кажат за ситуацијата и кого обвинуваат.
Во Донетцк и Луганск сепаристите од 2014 се борат со украинците. Не е тоа нешто ново, само сега е на поголемо ниво.
Каде тоа ја викам дека тие луѓе треба да се игнорираат и не треба да се слушаат?Место да прифатиш што су чул од тие што бегаат ти бараш рачки демек не се тие за слушајне. Малце мизерно.
Јас не викам дека Украинците гледаат на Русите како ослободители и со отворени раце ги пречекуваат, напротив. Многу добро ми е јасно колку ги мразат. Јас се сожалувам со тие луѓе, секогаш сум против војна и насилство.
Само кога веќе се случуваат некои работи во светот не гледам зошто не би ги коментирале, посебно на форум. Пример ситуацијава во Украина е доста комплицирана, а ти ептен црно-бело ја гледаш. Тоа што јас ти кажувам дека луѓето од југоистокот на Украина живееле различно последните 8 години од останатите жители во државата и многумина од нив моментално на руската инвазија не гледаат исто како некој од Лвив не значи дека навивам за Русија, туку само изнесувам факти.