Презиме - моето, твоето или двете?

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
Definitivno si go zadrzuvam moeto prezime pa si go dodavam negovoto:):)(no samo ako rabotam na nekoja fotelja sigurno ke si go zadrzam moeto,ako ne samo negovoto :):):)

ја коа ке се женам ке инсистирам жена ми да го превзеде моето презиме.. едно машко сум у цела фамилија и треба да продужам рпезиме. друго.. не сум видел до сеа некој да има презиме ко моето..
и една работа ми е несватлива т.е малку чудна..
замислете на приемр двајцва се венчаат и имаат презимиња А Б да речеме.. детето се презива А Б... понатака.. детето порастува и доаѓа момент кога треба да се мажи жени и продилжува она превземање на презиме од другата страна и задржување на своето па после имате ИМЕ некое си и презиме А Б В Г.. и така натака.. и до кога? до каде ?
pa uste poubavo dolgo prezime dolgi iminja super i dodeka da se potpise negde ke treba vreme da pomine i redica da se napravi:):):)ubavo e dolgo ime prezime :)
 
Член од
25 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
10
Сум либерална во поглед на тој дали некој друго ќе си го задржи презимето или ке го земе од мажот, ама кога станува збор за мене јас сепак традиционалното во мене се буди. Како мала татко ми ми в викаше "Мартина си сад, Мартина си заувек. Наумовска си сад али не заувек" Можеби и тоа ме навело кон мојот сегашен став но сепак значително ми е да си го земам од сопругот презимето. :pipi::pipi::pipi:
 
B

BBlisto

Гостин
Порано сакав да го земам од маж ми презимето, ама сега кога сум малку постара:pipi: планирам ако воопшто се мажам да си го задржам моето...
 
Z

Zoza

Гостин
Cel zivot vikav deka ke si go zadrzam moeto prezime i ke go dodadam na maz mi...pred nekoj den koga otidovme da potpiseme za registracija ovaa me pita sto sum odlucila za prezime i kako nekoj da mi izvadi od usta:negovoto ke go zemam.....koga si dojdov se zamisliv i neverevuvav deka ne napisav oti ke si zadrzam i svoe...utre mi e registracijata a neznam procedura dali moze u posleden moment da kazam deka zadrzuvam i svoje...inace verena sum za Srbin i od utre ke ptreba Srpsko prezime da nosam ako ne moze da se menja u posleden moment da zadrzam svoje....:pipi:
 
?

..........

Гостин
Па сигурно ќе дојдеме до некое заедничко решение со партнерката, јас сакам таа да го носи моето презиме, но ако сака нека си го задржи и своето.

но ако сака нејзиното да го носам, ке барам посредник за решавање на спорот.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.714
Поени од реакции
12.135
но ако сака нејзиното да го носам, ке барам посредник за решавање на спорот.
Хахааа, спорот со (през)името. Ако не се сложат нема у заедница, па ќе се умешаат роднини и пријатели као олеснувачи и вазелини :pos:
 
S

stereo m'c

Гостин
Или моето презиме го зима или ја вракам од кај што сум ја земал :pos2: нема ни преговори ни ништо ;)
 

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
ја нејзино у никој случај не стаам, она како второ презиме нека си го земе моминското ако сака..
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.737
Поени од реакции
9.830
Зависи до презимето. Ако има добро презиме и ми досадува, би го зел нејзиното, зш да не?
 

Violet girl

пепелашка од наше маало
Член од
9 февруари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
1
Мислам дека би го земала неговото презиме,без моето.....кога ке треба некаде да се потпишувам,мн ќе ми се фати 2 презимиња...хахаххаха...сепак има уште време.....:pipi:
 

Marshmallow

◦Kajganaholic◦
Член од
28 март 2009
Мислења
450
Поени од реакции
25
tvoeto.:pos2:
Negovoto prezime bi go zemala,ne mi se dopagja moeto.Sekojdnevno(i glupo za potpis) :)
 
Е

експерт

Гостин
Жена ми ќе се презива како мене, ама наместо -ска, ќе си остане како моето -ски.
 
К

Кики.

Гостин
сакам да си го задржам своето и да го додадам неговото, затоа што сум единица, женско сум и никој друг во фамилијата не се презива како мене.:jaj: моите деца сакам да го имаат неговото, па кога ке можат да бираат, ако сакаат нека го земат моето, ако не, нека си го задржат и решено.:toe: ама едно е желба а друго реално можеби кога ке дојде време поинаку ке размислувам... кој знае
 
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ако нема брат може да дозволам да го задржи своето како второ :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom