Презиме - моето, твоето или двете?

IvicaPunK

Старо нов член
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.084
Поени од реакции
85
Од моја фамилија никој незнае кога последен пат било земено женското презиме:toe:
А и не би го зел женското презиме во никој случај.. Ако инсистира тогаш двете :)

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Многу си го сакам своето презиме и затоа ќе си го задржам, но и ќе го прифатам и неговото.Така да ќе имам две презимиња:pipi:

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Моето ќе си го задржам во секој случај а неговото зависи може ќе го прифатам можеби не :toe:

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Неговото.Да се знае чија сум...:smir:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Банална работа , ако на некого не му иде во бракот , и да си го истетовира презимето на партнерот џабе му е .Традицијата во МК навистина покажува дека се зема презимето од машкото , ама што е толку важно , порано било традиција да се зимаат двајца кои можеби еднаш се виделе на селската чешма , а денес скоро секоја невеста најмалку 20 пати ке му го издува на мажот пред да се земат. Презимето не е важно , има многу поважни работи од тоа , со разбирање тоа не би требало да биде никаква пречка за некој брак.Кој прави проблем од тоа нека побара некоја чешма , и таму нека си ја бара жената:wink:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Презимето не е важно , има многу поважни работи од тоа , со разбирање тоа не би требало да биде никаква пречка за некој брак.Кој прави проблем од тоа нека побара некоја чешма , и таму нека си ја бара жената:wink:
Тотално се согласувам, поважно е на двајцата партнери да им иде врската и да се во добри односи, а за презимето не е важно. Само за документи треба. Сопругот мој ако сака 10 презимиња нека стави, не би ми било важно, важно да имаме среќен брак. Ако почнеме да се расправаме за глупости како оваа, блиску ни е крајот.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Никој не рече дека е од огромно значење презимето туку вие што преферирате повеќе.:smir:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па веќе ако е така, НЕГОВОТО во секој случај, зошто моето е меѓу најретките, околу 30 луѓе го имаат во државава и сите ми се роднини, и на школо ми го памтат и скоро секоја професорка се дере по мене. Не верувам дека тој ќе има такво специфично презиме, а и не сакам децата мои да поминуваат низ истиот терор:)

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Јас го задржав презимето од маж ми и шо сеа рогови ми пораснаа...???
Или како мојата докторка ме нарече со цел памет предавник на женскиот род, и дека сум си ја потценила својата фамилија и умаловажила мајка ми !!! Која дрскост од Доктор образована особа нели??! А јас и одговорив со следното- значи ми останало тоа од мајка ми бидејќи и таа го задржала презимето од татко ми.... остана без зборови жената:tapp: Што има врска тоа само незнам, јес да треба да мењаш цела докуметнација али не го гледам тоа како понижување или нешо сл, сепак се мажиш не си остануваш кај твоите дома, не им носиш домазет, него одиш кај него или заедно основате нов дом ако повеќе ви се допаѓа, а да и за тие феминистките - многу е подобро дома да се дотерувате, да си шеткате и работите некои пофини работи него да си ги мерите со мажите:smir:

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Јас го зедов неговото.Без размислување.Сепак создаваш заедница, нели?Заедницата може да почне и од тука.Со заедничко фамилијарно име.

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Моето презиме, а можеби и ќе го додадам неговото. Се знае кој ме направил и кој ме исчувал и издржувал цел живот - татко ми, па најмалку што можам да направам е да го задржам неговото презиме. А презимето на мажот... ќе видам тогаш, сепак имам звучно и ретко презиме што не сакам да го менувам. :)

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
јас и моето презиме ке го задржам а и неговото ке го додадам за да бидат срекни и задоволени двете страни

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Јас ќе го оставам само своето презиме,нема да го земам на мажот.Мажот пак не сакам да го зема моето нема ни да го принудувам.Едноставно сакам засекогаш да си останам А.Г

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Иако нашето презиме завршува тука со нас, бидејќи сме 4 девојки во фамилијата, би сакала да го земам презимето на мажот ми. Да се знае чија сум.
Би размислувала и за опцијата и моето и неговото, ама моето е многу долго.

И нема врска тоа дека ако не го земиш твоето презиме си предавник или не се почитуваш самата себеси или потклекнуваш на мажот.

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Иако нашето презиме завршува тука со нас, бидејќи сме 4 девојки во фамилијата, би сакала да го земам презимето на мажот ми. Да се знае чија сум.
Би размислувала и за опцијата и моето и неговото, ама моето е многу долго.

И нема врска тоа дека ако не го земиш твоето презиме си предавник или не се почитуваш самата себеси или потклекнуваш на мажот.
Па да,сосема си во право.Без разлика чие презиме земаш-оставаш тоа си е твое право.Нити предаваш некого,нити покажуваш помалку почит.

Kajgana Shop

На врв Bottom