Презиме - моето, твоето или двете?

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Хм, прво помислив дека изјавата ја даде поради љубовта кон фудбалот и интересните појави од типот Ricardo Izecson Santos Leite и Andrеs Nicolаs D'Alessandro. Потоа се премислив, си реков тоа мора да е поради љубовта кон хип-хоп културата, нешто како Marshall Bruce Mathers III или Jayceon Terrell Taylor ама не било ни тоа. Се сетив, ама за ова ќе мора да се вратам во минатото... некаде околу XII/XIII век и King Richard I of England или Richard the Lionheart. Не, не било ни тоа... страшно.

За естетика постојат прекари, за се друго тука е вашата историја, вашата гордост, гордоста на вашите предци. Не глумете американци.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.853
Поени од реакции
50.249
Па моето ке го земе фала богу.....ако и се даде презиме што е наредно да си крсти и дете како ке и текне hihi hihi hihi

Најзобилно нејзино презиме не земам моево си го сакам а не и неметнувам ништо не ми мења како се презива дур си знае чија е sd

Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
se nadevam deka ke go zeme moeto....

bi bilo glupo na vrata da mi pisuva fam.Vojdanovski + taa i taa...
:)

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
За естетика постојат прекари, за се друго тука е вашата историја, вашата гордост, гордоста на вашите предци. Не глумете американци.

Со моите претци ме поврзува мојата ДНК, а мојот точен идентитет го одредува мојот единствен матичен број. Горда сум само на сопствените достигнувања. Историјата е наука на која ја сметам за најмалку веродостојна од сите. Што ти беше поентата на постот?

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Мислам дека нема шанси, имам ептен ептен ептен ретко презиме и го сакам како такво, добар дел од времето прави да се осеќам многу различна.
Освен ако додека дое време за мажење не ми се појави некој нагон за асимилирање со делот од народот кој се презива бла бла...

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
имам ретко презиме, интересно е:) и се надевам дека мојата идна избраница ке го прифати само моето презиме, а ако сака да си го задржи и своето, и тоа не ми представува проблем! уствари се едно ми е :smir:

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Со моите претци ме поврзува мојата ДНК, а мојот точен идентитет го одредува мојот единствен матичен број. Горда сум само на сопствените достигнувања. Историјата е наука на која ја сметам за најмалку веродостојна од сите. Што ти беше поентата на постот?

Не ти се обраќав тебе, ама штом се почувствува повикан ок.

Един народ, една љубоф а две држави.
Една ДНК, еден матичен број... три јузери и незаменливото прокси.
Постот си има поента, ако не ја сфати прочитај го уште еднаш. После тоа земи и прелистај учебниците од Историја за 5 одд, навака...

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Абе би го сменал ама што аку женати се презива Курдоколенкова???:pos2:Што ќе правиш тогаш
:pos: Сакам да се запознаам со Joey.
Добро, то е друга тема.

Инаку не би ми претставувало проблем променувањето на презимето освен во горенаведениот случај.
Долги презимиња не сакам од практични причини. Башка во државни институции не можам долго да седам, алергична сум, се гушам... Колку пократко презиме толку помалку време останување во установaта.

Некој спомна идентитет. Да името и презимето се идентитет,ама само формално.

*^Ѕверче^*

**InVaLid TiTle**
Член од
15 февруари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
10
Мајками го има задржано и нејзиното, јас се презивам само по таткоми, а женами ако сака да си го задржи воопшто нема да ми пречи исто ми е :toe:хехехе

Член од
20 јануари 2008
Мислења
119
Поени од реакции
6
Pa i moeto i negovoto, zosto da ne dve preziminja, podolg identitet... ha,ha,ha!

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Не ти се обраќав тебе, ама штом се почувствува повикан ок.
Ако изјавата се однесува до некој друг, ондак наведи го или цитирај го во истата. Не треба ваљда јас да те учам, ти си модератотот :)

Един народ, една љубоф а две држави.
Една ДНК, еден матичен број... три јузери и незаменливото прокси.
Внимателно со обвинувањата, не избрзувај. Немој да се брукаш пред поширока публика. Пробај ПП :)

Него, додека бевме на темата кај фамилијарното презиме. Некои никови во своите изјаснувања на оваа тема се изјаснија дека е битно жената да го земе презимето на мажот, затоа што со мажењето за него влага во неговата фамилија. Е тука, не се согласувам. Кога се двајца всклопуваат брак, тие создаваат ново независно семејство, нова клетка во општеството.

Убаво е брачните партнери да имаат исто презиме, тука се согласувам. Ама кое е тоа презиме, воопшто не е битно. Може да биде на мажот, може на жената а може и да одберат некое сосема трето. Пројде времето кога со самото кажување на презимето, бабати можеше да ти ја раскаже целата генеологија на кажаната фамилија. За Скопје зборам, пошироко не би знаела.

Постот си има поента, ако не ја сфати прочитај го уште еднаш. После тоа земи и прелистај учебниците од Историја за 5 одд, навака...
Шо ќе ги листам, променети се драстично од времето кога јас сум учела. И сигурна сум дека за 10 години од сеа, скроз нешто друго ќе се учи. Се додека ја немаме способноста да присусттвуаме на настаните од минатото или макар само да ги ѕирнеме (да, алудирам на патување низ времето), историјата ќе остане неегзактна наука, во која фактите се менуваат во зависност на политичката призма низ која се гледаат.

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Браво, браво... напредна нација. Денес Маја Гроздановска, утре Маја Гроздановска Панчева, па после Маја Гроздановска Панчева Пандева, па дај боже да ја видиме македонската Е. Тејлор. Па генерациите после тоа, па ако не им се допаѓа нека го скратат презимето или нека земат некое позвучно, странско. Можи ќе ги биди за во Холивуд.

Бидејќи моментално постојат прашања, кои се далеку повредни за дискусија од ова.
Менувајте имиња, менувајте презимиња, бидете кул.

Long live the Queen Elizabeth Alexandra Mary the second, the Queen of all sixteen independent states and their overseas territories and dependencies.

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Се разбира дека би го задржала моето. Не сум луда! :pos2:

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Ќе го земам неговото но ќе го задржам и моето.Тоа е моја одлука.

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Ќе си го задржам моето, но ќе го прифатам и неговото.
После толку години, би сакала да си го имам сеуште и со тоа да покажам почит кон својата фамилија (иако ако не го задржам не значи непочитување).
А за неговото, ќе го земам, па да се знае чија жена сум, а и мислам дека ќе го навредам доколку ги го одбила.

Kajgana Shop

На врв Bottom