Порешно; ова е твој став кон владиката а не став од владиката кон Црквата.„.
Глупости, владиката ја смета црквата за своја приватна сопственост, тоа е реалноста. Зашто инаку би бркал некого од црква ако не е негова сопственост...затоа што снимал со мобилен? Црквата и објектите се на МПЦ и на народот, не на владиката. Владиката и неговите џипови и банкарски сметки се нешто минливо, сам по себе тој не е МПЦ. Овие и вакви убедувања како ова твоето е суштината зашто и покрај простотата на нашиот народ, прави верници има се помалку.
Тешко дека е верник, штом владиката го оквалификувал како предавник (Јуда).
а зошто го оквалификувал како Јуда? Тоа се "тешки квалификации", некого да наречеш предавник, црна овца во стадото, а врз база на што?
Види ти, зашто да видам јас?
Јас сум дел од Црквата и истата ја гледам „од внатре„ а не како тебе, сеирџиски и „од надвор„.
Уште еден погрешен став заради кој губите и верници и традиционални верници. МПЦ, ти или некој свештеник сте ништо, не сте Црква без народот како дел од неа.
За да не остане непрочитано, јас ќе се потрудам да ги пастирам деловите, мал милиони според кои
не функционира Петар.
Матеј 5, 43-45,
43. Сте слушале дека е кажано -»Љуби го својот ближен и мрази го непријателот«.
44. А Јас, пак, ви велам: љубете го непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат,
45. за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
Матеј 7, 1-5
1. Не судете, за да не бидете судени;
2. оти, со каков суд судите, со таков ќе бидете судени; со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери.
3. Зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја чувствуваш?
4. Или, како ќе кажеш на брата си – чекај да ти ја извадам раската од окото; а, пак, ете, во твоето око има греда?
5. Лицемере, извади ја прво гредата од твоето око, па тогаш ќе видиш како да ја извадиш раската од окото на брата си.
Изреки 25, 21
21. Ако непријателот твој е гладен, нахрани го со леб; и ако е жеден, напој го со вода;
римјаните 12, 17-21
17. и никому не враќајте зло за зло, а размислувајте за тоа што е добро пред сите луѓе.
18. Ако е можно, доколку тоа зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе.
19. Не одмаздувајте се, возљубени, за себе, туку дајте му место на Божјиот гнев. Оти е напишано: „Одмаздата е +Моја. Јас ќе отплатувам – вели Господ”.
20. И така, ако непријателот твој е гладен, нахрани го; ако е жеден, напој го; оти, правејќи го тоа, ти ќе му натрупаш жар на главата негова.
21. Не позволувај злото да те победи, туку победи го злото со добро.
На страна тоа кој навистина е Јуда, на страна пастирање
исклучиво српски текстови од српски сајтови и
потпишувањето на Нишкиот договор. Ако го нарекува Јуда заради пишувањата
Каде се парите за Митрополијата во Сиднам
Парите пред верата на Петар/Јован Каревски
и други пишуваат за црвоточините во МПЦ,
НОВ СКАНДАЛ: Владиката Петар се замислува дека е Господ
Сложни попови бесни коли возат
МОЈОТ СТАВ: ВЛАДИКАТА ПЕТАР ИСАФ СИ НЕМА
дали тоа значи дека сите се/сме Јуди?