Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
jas ne koristam nikakvi protestanski finti , tuku te prasuvam na toa sto ti odgovaras , ti ednostavno ni odgovori deka i sinot kako otecot znae za nastanot na sudniot den,zboruvam za casot i denot na sudniot den. od kade ti zaklucuvas deka i sinot go znae datumot na sudniot den koga biblijata toa go negira, koga veli deka samo otecot go znae toj den i cas a nitu sinot nitu angelite.,
Библијата не негира дека и Синот го знае(л) датумот и часот, оти тоа веќе го имам објаснето. Дека Христос е се‘знаен, заклучувам од други евангелски настани.

Еве еден од нив:
„...Оттогаш почна Исус на Своите ученици да им открива каде Тој треба да отиде во Ерусалим и да пострада многу од старешините, првосвештениците и книжниците и да биде убиен и на третиот дена да воскресне...„. (Матеј, 16.21).

Што мислиш, од кај знаел Христос дека треба да отиде токму во Ерусалим, и да пострада токму од еврејските верски претставници и да воскресне токму во третиот ден?
--- надополнето: 14 март 2013 во 15:19 ---
MIKI,jas nemam namera a i daleku da e od mene toa. No,da receme ima nekoj koj saka da premine vo p.hristijanstvo i te naogja i ti bara da mu dokazes deka Isus bil se'znaen,kako ke go napravis toa ?
Едноставно: нема да го направам тоа докажување!

Во Црквата, не е „стварта„ некој некого да го убедува или да му докажува, туку „стварта„ е сосема поинаква: секој поединец, кој сака ваков или таков доказ, самиот (поединец) да го бара доказот, да го најде (доказот) и да биде убеден дека доказот е точен!:

Просто кажано, кој не трага по Бога, нема ни да Го најде...
--- надополнето: 14 март 2013 во 15:21 ---
Za da ne go bara prasuvacot ona sto od napred go nema,togas prasaniot treba fino lepo da kaze NEMA TAKOV CITAT i resen e problemot. Ama ako i prasuvacot znae deka NEMA i deka NEMOZE TOA DA GO DOKAZE (a ednostavno ubeden e bidejki odgojan e so toa od predci) i ti kazuva deka e Se'znaen togas i prasuvacot nemoze da se smiri bidejki go ubeduvas deka e taka a mu velis deka za toa dokaz nema. Znaci onaa na S.Avgustin.
Во Писмото, постојат мал миљон настани, од кои читателот може да увиди многу нешта, на посреден начин, а тие свои забелешки да ги провери или сподели со други членови во Црквата, кои може да имаат поголемо знаење и поголем духовен опит од читателот-почетник.
--- надополнето: 14 март 2013 во 15:23 ---
MIKI zarem ona sto e indirektno nema objasnuvanje ?
Има, токму тоа и го чинам во моиве последни постови.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Библијата не негира дека и Синот го знае(л) датумот и часот, оти тоа веќе го имам објаснето. Дека Христос е се‘знаен, заклучувам од други евангелски настани...............................................
ako ne go negirase togas jasno vo toj tekst bi pisuvalo deka i otecot i sinot znaat koga ke se sluci denot na sudniot den,, no vo toj tekst go pisuva sprotivnoto, isus e ogranicen vo svoeto znaenje za sudniot den,ako isus e bog ili sin kako sto velite , togas bi znael koga ke se sluci sudniot den? zosto da go demnatira znaenjeto za sudniot den? ako e hristos seznaen zosto veli deka nisto ne pravam sam od sebe , tuku kako sto me nauci mojot otec (bog) taka i zboruvam., citaj jovan 8-28, bog nego go poducuva , i go zboruva toa sto ke mu zapoveda da go zboruva, i mu dava znaenje onolku kolku sto ke mu dade bog, , no ne mu dal takvo znaenje da znae koga ke se sluci sudniot den , i zatoa vo toj bibliski tekst veli deka samo otecot znae ,t,e sozdatelot , sto ke se sluci vo idnina , t,e, za sudniot den,.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Едноставно: нема да го направам тоа докажување!

Во Црквата, не е „стварта„ некој некого да го убедува или да му докажува, туку „стварта„ е сосема поинаква: секој поединец, кој сака ваков или таков доказ, самиот (поединец) да го бара доказот, да го најде (доказот) и да биде убеден дека доказот е точен!:

Просто кажано, кој не трага по Бога, нема ни да Го најде...
--- надополнето: 14 март 2013 во 15:21 ---

Во Писмото, постојат мал миљон настани, од кои читателот може да увиди многу нешта, на посреден начин, а тие свои забелешки да ги провери или сподели со други членови во Црквата, кои може да имаат поголемо знаење и поголем духовен опит од читателот-почетник.
--- надополнето: 14 март 2013 во 15:23 ---

Има, токму тоа и го чинам во моиве последни постови.
Miki,ne barame nie dokaz da mi gi dokazes cuvstvata.
Kako sto na Ateist ne mozes da mu gi objasnis cuvstvata prema Sozdatelot,kako veruvame iako ne sme go videle no kako go cuvstvuvame.Jas kako vernik sosema te razbiram MIKI no prasanjevo e drugo i treba da postoi barem voveden dokaz.
Ako nisto poveke,treba da go donesete do pragot na vistinata covekot pa potoa samiot ako saka neka vleze ako ne neka sedi nadvor.
No za ona sto go tvrdite ni do pragot ne mozete da go dovedete nikogo i samo dokazuvate deka veruvanjeto e nasledno te. steknato od roditelite a ne od s.knigi bidejki toa i sam znaes deka tamu go nemas sretnato i nemozes od tamu i da mi go dokazes.

Vie mi gi tumacite zborovite kade sto Isus kazal deka "NE ZNAE" so znacenje deka sakal da kaze deka "ZNAEL"
Zborovite : "Bog e pogolem od mene" znacele "Jas sum pogolem od Boga" Zborovite: "Jas ne mozam" znacele "Jas mozam"
Vie fakticki sprotivno toa Pismo rabotite.

Kazi mi dali da veruvam vo napisanoto vo N.Zavet ?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.375
Miki,ne barame nie dokaz da mi gi dokazes cuvstvata.
Kako sto na Ateist ne mozes da mu gi objasnis cuvstvata prema Sozdatelot,kako veruvame iako ne sme go videle no kako go cuvstvuvame.Jas kako vernik sosema te razbiram MIKI no prasanjevo e drugo i treba da postoi barem voveden dokaz.
Ako nisto poveke,treba da go donesete do pragot na vistinata covekot pa potoa samiot ako saka neka vleze ako ne neka sedi nadvor.
No za ona sto go tvrdite ni do pragot ne mozete da go dovedete nikogo i samo dokazuvate deka veruvanjeto e nasledno te. steknato od roditelite a ne od s.knigi bidejki toa i sam znaes deka tamu go nemas sretnato i nemozes od tamu i da mi go dokazes.

Vie mi gi tumacite zborovite kade sto Isus kazal deka "NE ZNAE" so znacenje deka sakal da kaze deka "ZNAEL"
Zborovite : "Bog e pogolem od mene" znacele "Jas sum pogolem od Boga" Zborovite: "Jas ne mozam" znacele "Jas mozam"

(едитирано од модератор)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Како се чувствува христијанинот на овој форум во однос на прашњата што се поставени тука од страна на муслиманите на форумов и од нивните толкувањата на Библијата?
Ако може искрен одговор...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ajde nazad na temata vi se molam.
Eve edno prasanje:

"Dali delata na "S.Apostol" Pavle se Bozja objava ili Ne" ?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.375
Како се чувствува христијанинот на овој форум во однос на прашњата што се поставени тука од страна на муслиманите на форумов и од нивните толкувањата на Библијата?
(едитирано од модератор)
модератор: тргни го фокусот од "АлКаеда" и слични поими.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
I Uste nesto. Ako se plasite od prasanja,tolku se somnevate deka imate odgovor za nekoe prasanje,temata zatvoritesi ja a dodeka e otvorena temava "Prasanja do Hristijanite" normalno e deka treba da se postavuvaat prasanja.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
interesno prasanje jas bi dodal ako nekoj musliman postavi prasanja na tema za hristijanstvoto zosto toa prasanje go gledaat so poinakvo svetlo za razlika od nekoj ne musliman, i na toa prasanje upateno od sogovornikot musliman mu odgovaraat so pogrdni zborovi ,, iako negovoto prasanje e dobro namerno,. zborouvam za poedinci.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Ако е можно појаснување на овој цитат? Секако тој кој може тоа да го направи, а не оној кој нема познавање.
Би сакал да обврните вниманије, на вашето објаснување на следниве работи:
1. Зошто не Му дозволи Исус да го нарече ДОБАР, кога вашето верување е дека светото тројство е едно исто?
2. Дали со зборовите на Исус, Никој не е добар, освен Единиот Бог. тука Исус кажува дека не е БОГ?
3. Зарем според вашето верување дека светото тројство е едно исто, тоа не би значело дека СИТЕ ВО СВЕТОТО ТРОЈСТВО СЕ ЕДНО ИСТО т.е. ДЕКА СИТЕ СЕ ДОБРИ? Зошто Исус тоа го забранил да го нарекуваат ДОБАР?

Евангелијето според Лука

Глава-18; Цитат-!8-19.

Во овој дел од Евангелијето сто:

„18 И еден началник го праша, велејќи: „Учителе добар, што треба да направам за да наследам вечен живот?”
19 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар, освен Единиот Бог.“

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако е можно појаснување на овој цитат? Секако тој кој може тоа да го направи, а не оној кој нема познавање.
Би сакал да обврните вниманије, на вашето објаснување на следниве работи:
1. Зошто не Му дозволи Исус да го нарече ДОБАР, кога вашето верување е дека светото тројство е едно исто?
2. Дали со зборовите на Исус, Никој не е добар, освен Единиот Бог. тука Исус кажува дека не е БОГ?
3. Зарем според вашето верување дека светото тројство е едно исто, тоа не би значело дека СИТЕ ВО СВЕТОТО ТРОЈСТВО СЕ ЕДНО ИСТО т.е. ДЕКА СИТЕ СЕ ДОБРИ? Зошто Исус тоа го забранил да го нарекуваат ДОБАР?
Muki-20,

ова прашање е одговорено не миљон, туку два миљони пати на форумов. Зарем очекуваш поинаков одговор веќе дадениот?...
--- надополнето: 14 март 2013 во 23:43 ---
I Uste nesto. Ako se plasite od prasanja,tolku se somnevate deka imate odgovor za nekoe prasanje,temata zatvoritesi ja a dodeka e otvorena temava "Prasanja do Hristijanite" normalno e deka treba da se postavuvaat prasanja.
А што да правиме со одговорите на тие прашања?
--- надополнето: 14 март 2013 во 23:45 ---
Soul,

повеќе пати имам напишано дека моето учество на форумов го гледам како мое сведочење за мојата вера и Бог, а не за нечие убедување, разубедување или насочување кон мојата вера.
--- надополнето: 14 март 2013 во 23:48 ---
[/quote]
[/quote]

Напротив: во Црквата, ако почнеме да го читаме Писмото само така како што е напишано, ќе западнеме во протестантизам. Затоа, на запишаните текстови во Писмото им треба не само читање, туку и точно толкување, оти во спротивно, Писмото ќе стане обична белетристика, исполнета со противречни текстови.
--- надополнето: 14 март 2013 во 23:50 ---
Тоа е „ствар„ на личен избор: мене лично, никој не ме тера да верувам во запишаните нешта во Писмото.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Muki-20,

ова прашање е одговорено не миљон, туку два миљони пати на форумов. Зарем очекуваш поинаков одговор веќе дадениот?...
MIKI1@ Јас не сум го сретнал на оваа тема искрето ти велам, доколку е одговорено она што го барав да ми биде објаснато, не е проблем да го копирате и да го поставите. Секако во спротива ќе го земам како одбегнување на давање на одговор, можеби друг ќе искаже желба да го каже одговорот.

Kajgana Shop

На врв Bottom